Παναθηναϊκός: O Τερίμ είναι πιο παρεμβατικός από τον Ιβάν, αλλά το Τριφύλλι δεν είναι καλά

Παναθηναϊκός: O Τερίμ είναι πιο παρεμβατικός από τον Ιβάν, αλλά το Τριφύλλι δεν είναι καλά

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: O Τερίμ είναι πιο παρεμβατικός από τον Ιβάν, αλλά το Τριφύλλι δεν είναι καλά

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το «μπερδεγουέι» στον Παναθηναϊκό του Τερίμ, τις πάμπολλες δοκιμές, τις αλλαγές που φαίνεται ότι θέλει και τη δύσκολη συνέχεια τον Ιανουάριο...

Να, λοιπόν, που έβαλε και τον... 20ό ο Φατίχ Τερίμ. Κι όχι μόνο τον έβαλε τον Γιάννη Κώτσιρα, τον μοναδικό από τους διαθέσιμους που δεν είχε χρησιμοποιήσει στα πρώτα δύο ματς του, αλλά τον χρησιμοποίησε και ως αμυντικό μέσο από το 60' μέχρι το 95' του αγώνα με τον Ολυμπιακό. Για πρώτη φορά στην τρίτη του σεζόν στον Παναθηναϊκό, προφανώς σε μια από τις ελάχιστες παρουσίες του σ' αυτή τη θέση στην καριέρα του! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά αναφέρεται ότι «δικαιώθηκε» από την επιλογή του, για την αντικατάσταση του Ρουμπέν Πέρεθ, επειδή όντως ο πάντα φιλότιμος και σούπερ αθλητικός Κώτσιρας είχε «Ο.Κ.» απόδοση.

Sorry, αλλά μάλλον πιο σημαντικό μου φαίνεται πως παρέταξε 20άδα χωρίς αναπληρωματικό αμυντικό μέσο (υποχρεωτική η παρουσία δύο πιτσιρικάδων, ήτοι των Φίκαϊ – Κυριόπουλου), παρά η απόφασή του να χρησιμοποιήσει τον Κώτσιρα σ΄ αυτή τη θέση. Αφησε τον Ζέκα – μετά από καλή εμφάνιση με τον Παναιτωλικό – εκτός αποστολής και είχε στον πάγκο δύο εξτρέμ (Βέρμπιτς – Μαντσίνι) και τον Χουάνκαρ. Ο.Κ., πάμε παρακάτω, αρκεί να γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλοι Αλμπερτ Ριέρα, τον οποίο ο κόουτς μετέτρεψε έξοχα από αριστερό εξτρέμ σε αριστερό μπακ στη Γαλατά.

Sorry, επίσης, αλλά δυσκολεύομαι να αντιληφθώ τι θέλει να παίξει ο Τερίμ στον Παναθηναϊκό. Ισως να μην το αντιλαμβάνομαι επειδή έχει κάνει πάρα πολλές αλλαγές προσώπων ή και θέσεων σε ορισμένους. Ομως είναι προφανές ότι ο Τζούρισιτς δεν μπορεί ως αριστερός εξτρέμ. Οτι ο Αϊτόρ είναι πολύ καλύτερος σ' αυτή τη θέση (στην οποία έκανε πράγματα και θαύματα με τον Χουάνκαρ) και όχι δεξιά. Οτι ο Βιλένα είναι ικανότερος στη θέση του «δεκαριού» και όχι στο «8» (ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη αναβάθμισης στο «8» με μεταγραφή).

Sorry, διότι θυμάμαι στο πρώτο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα τους εξτρέμ να παίζουν «εσωτερικά» και τους ακραίους μπακ ψηλά στη γραμμή, στο δεύτερο ματς με τον Παναιτωλικό το ίδιο αλλά με τον έναν ακραίο μπακ να μένει πίσω, χθες με τον Ολυμπιακό τον Αϊτόρ να παίζει επί της γραμμής και τον Τζούρισιτς να μοχθεί να υπηρετήσει... κάπως το ρόλο του ακραίου. Θυμάμαι στα δύο πρώτα ματς να παίζει ο αμυντικός μέσος ως τρίτος στόπερ και χθες να παίζουν στα ίδια μέτρα Ρουμπέν – Τσέριν σε καθαρό 4-2-3-1. Ενδεικτικά αυτά και χωρίς να αναφερθούμε σε αλλαγές θέσεων.

Το τοπίο στο μεταβατικό στάδιο της μετά Γιοβάνοβιτς εποχής παραμένει θολό. Ακούς και τον κόουτς στη συνέντευξη Τύπου και δεν καταλαβαίνεις τι θέλει να παίξει. Λέει πολλά, λίγα τα διαφωτιστικά: γενικότητες συνήθως.

Ξέρεις ότι έχει αυξηθεί η ένταση στις προπονήσεις, βλέπεις άλλωστε και τους μυϊκούς τραυματισμούς του «iron» Παλάσιος και του Τζούρισιτς. Παρατηρείς ότι θέλει να παίξει πιο πολύ πια από τον κεντρικό άξονα. Οτι προσπαθεί να παίξει πιο γρήγορα ο Παναθηναϊκός, όχι τόσο «σετ» και by the book, όπως με τον Γιοβάνοβιτς. Ναι, είναι φανερά αυτά. Οτι θέλει πιο κοντά τις γραμμές με την τετράδα της άμυνας πιο «ψηλά»: σωστό θεωρητικά, όχι όμως με στόπερ τον Γεντβάι και αμυντικό μέσο τον Ρουμπέν. Με άλλους στις θέσεις τους, πιο ταχείς παίκτες, ναι. Δεν τους έχει όμως ο Παναθηναϊκός. Και ένας λόγος είναι ότι παίζει ακόμα ο Αράο στο κέντρο της άμυνας επειδή δεν έχει γίνει μεταγραφή.

Γενικώς... μπερδεγουέι, που λεν΄και στο χωριό μου. Μπερδεγουέι ανεξάρτητα από το αν θα έχανε ή θα νικούσε χθες τον φοβικό Ολυμπιακό που τα έδωσε όλα και θα μπορούσε να είχε καλύτερη εικόνα μετά το 0-1, αν ο Καρβαλιάλ αποφάσιζε να ρίξει στη μάχη τον Φορτούνη αντί του Καρβάλιο. Το μόνο απολύτως σαφές είναι πως ο Τερίμ είναι πιο παρεμβατικός από τον Ιβάν και καλά κάνει. Δεν περιμένει το 65' και το 70' να κάνει την πρώτη αλλαγή και σωστά δοκιμάζει περισσότερο και το 4-4-2 με Ιωαννίδη – Σπόραρ. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κάποιος ότι είναι πιο παραγωγική αυτή η διάταξη επί των δικών του ημερών συγκριτικά με το 4-1-4-1 με Μπερνάρ ως «δεκάρι». Και οι εκπλήξεις - τύπου «Κώτσιρα» - δεν είναι κακές! Αρκεί να έχουν δουλευτεί στις προπονήσεις και να ξέρουν όλοι ποιος παίζει πού και τι παίζει η ομάδα συνολικά...

Τα δείγματα πια είναι αρκετά ανησυχητικά για τον Παναθηναϊκό, αν και είναι ακόμα νωρίς: δείγματα είναι, ενδείξεις. Το είπαμε και πάλι: ο Τερίμ ήταν... τυχερός με τα δύο πρώτα ματς εναντίον ΠΑΣ Γιάννινα και Παναιτωλικού, αλλά και άτυχος διότι ο Ιανουάριος είναι καθοριστικός με τέσσερα ντέρμπι. Καθοριστικός όχι κυρίως για το πρωτάθλημα, αλλά για το Κύπελλο και την ατμόσφαιρα στο Τριφύλλι. Και επιμένουμε: ανεξάρτητα από το τι θα γίνει την Κυριακή στην OPAP Arena, αν ο Παναθηναϊκός αποκλείσει τον Ολυμπιακό θα προχωρήσει με δυνατό ηθικό και αν αποκλειστεί – απ΄ αυτόν τον προβληματικό Ολυμπιακό- θα αποκτήσει κι αυτός πρόβλημα.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...