Αφού αποφασίστηκε αλλαγή, η επιλογή του Τερζή ήταν η πιο λογική

Αφού αποφασίστηκε αλλαγή, η επιλογή του Τερζή ήταν η πιο λογική

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Αφού αποφασίστηκε αλλαγή, η επιλογή του Τερζή ήταν η πιο λογική

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για την επιστράτευση του Τόλη Τερζή που μοιάζει με στρατιωτική άσκηση ρουτίνας αλλά και για τη διαφορά των περασμένων περιπτώσεων με την τωρινή.

Η διαφορά φάνηκε στον επίλογο της πρόσφατης (διαδικτυακής) ομιλίας του Θόδωρου Καρυπίδη στους ποδοσφαιριστές γιατί μετά την ανακοίνωση της προαγωγής του Τόλη Τερζή ξεκαθάρισε ότι μ’ αυτόν θα πορευτεί η ομάδα μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Αυτή η απόφαση δεν φανερώνει απροθυμία στην πρόσληψη άλλου προπονητή αλλά συμβαδίζει με τη λογική με μόλις πέντε αγωνιστικές να απομένουν για την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος. Η πολυτέλεια του χρόνου έχει εξαφανιστεί, εκτιμήθηκε επίσης ότι οι περιστάσεις δεν χωρούν πειραματισμούς και αποφασίστηκε η παραχώρηση ηγετικών τεχνικών καθηκόντων σ’ έναν άνθρωπο ο οποίος έχει βαθιά γνώση της ομάδας. Θα πει κανείς ότι πέρυσι τέτοια εποχή ο Άρης ακολούθησε αντίθετη τακτική κι έχοντας μάλιστα μικρότερο αριθμό αγώνων μπροστά του, ωστόσο, εκείνη η επιλογή στο πρόσωπο του Χερμάν Μπούργος έγινε περισσότερο με φόντο τη φετινή αγωνιστική περίοδο.

Η προαγωγή του Τόλη Τερζή θυμίζει στρατιωτική άσκηση ρουτίνας γιατί συμβαίνει για 6η φορά σε βάθος πενταετίας. Προφανώς έχει τα χαρακτηριστικά της εύκολης λύσης λόγω και της εξέλιξης της σχέσης των δύο πλευρών καθώς από επαγγελματική πλέον είναι περισσότερο συναισθηματική. Η βασική διαφορά είναι ότι τούτη τη φορά δεν μπήκε το χρονικό περιθώριο μέχρι την πρόσληψη του επόμενου προπονητή διότι σε περίπτωση κυλήσουν όλα ομάδα με την εξασφάλιση της συμμετοχής στα Playoffs, θα είναι στον πάγκο και στα δέκα παιχνίδια που θα ακολουθήσουν.

Φέτος ο Τερζής έχει δυσκολότερη αποστολή

Όταν η ποιότητα υπάρχει αλλά δεν αποδεικνύεται, ουσιαστικά είναι σα να λείπει. Φαινομενικά λοιπόν, ο φετινός Άρης διαθέτει ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές και θα έπρεπε να ήταν σε καλύτερη βαθμολογική κατάσταση – αν όχι θέση – αλλά και η τωρινή κάτι δείχνει. Επιβεβαιώνει ότι η ποιότητα δεν είναι αρκετή για να σε οδηγήσει σε ασφαλή μονοπάτια. Πιο απαραίτητα στοιχεία είναι η ομοιογένεια, οι σχέσεις μεταξύ όλων, η διάθεση του καθενός να δοκιμάσει τα όριά του και το συναίσθημα που πρέπει να υπάρχει ακόμη και σε επαγγελματικές συνδιαλλαγές.

Ο Άρης

Η φετινή αποστολή του Τόλη Τερζή είναι δυσκολότερη γιατί η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών δεν έχουν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και κυρίως δεν έχουν αποδείξει την ποιότητά τους. Στα προηγούμενα χρόνια είχε να διαχειριστεί ένα γκρουπ παικτών οι οποίοι ήξεραν πόσα πετραδάκια είχαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Νέου Ρυσίου και σε πολλές περιπτώσεις κατευθύνονταν και από το συναίσθημα. Φέτος ο Άρης, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, έδειξε ότι δεν έγινε «ομάδα» γι’ αυτό χάνεται στο γήπεδο όταν «στραβώνει» ένα παιχνίδι. Άρα το να αποκτήσει προσωπικότητα είναι το υπ’ αριθμόν 1 ζητούμενο.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αλλάξει η ψυχολογία. Αυτή είναι στα τάρταρα έπειτα από τις έξι ήττες στους τελευταίους αγώνες και της απώλειας του μοναδικού τρόπου διάκρισης στη σεζόν. Η δε αναποτελεσματικότητα στην επίθεση (σ. σ. ο Άρης σκόραρε μόλις στα δύο από τα τελευταία οκτώ παιχνίδια του) έριξε νερό στον μύλο της αμφισβήτησης. Αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις του Άντρε Γκρέι ο οποίος δεν έχασε μόνο πέναλτι αλλά κι όσες ευκαιρίες του παρουσιάστηκαν με συνέπεια να έχει συμπληρώσει 600+ αγωνιστικά λεπτά δίχως γκολ. Μέχρι πριν από δύο μήνες ο Τζαμαϊκανός σκόραρε ανά περίπου 105 αγωνιστικά λεπτά.

Αντιθέτως, το πλεονέκτημα του Τερζή είναι η γνώση κι αυτό που παραλαμβάνει ως προς τις φυσικές αντοχές των ποδοσφαιριστών. Είτε συμφωνούσε είτε όχι με το πλάνο επίπονων προπονήσεων, ξέρει ότι στον τομέα της φυσικής κατάστασης αυτή η ομάδα βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο. Και σε αντίθεση επίσης με το κύμα τραυματισμών πάνω στο οποίο χρειάστηκε να κολυμπήσει ο Άλαν Πάρντιου, ο Έλληνας τεχνικός μετρά επιστροφές κομβικών παικτών.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.