Γιοβάνοβιτς: Οι τρεις αρετές που απογείωσαν την δουλειά και την εικόνα του

Γιοβάνοβιτς: Οι τρεις αρετές που απογείωσαν την δουλειά και την εικόνα του

Σωτήρης Μυκονίου
Γιοβάνοβιτς: Οι τρεις αρετές που απογείωσαν την δουλειά και την εικόνα του

bet365

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει μπει για τα καλά στις καρδιές των φίλων του Παναθηναϊκού, και όχι μόνο, παρά τον μόλις 1,5 χρόνο παρουσίας του εδώ κι αυτό οφείλεται σε κάποιες από τις αρετές του χαρακτήρα του.

Όταν ο Σέρβος τεχνικός του Παναθηναϊκού υπέγραφε με το «τριφύλλι» το καλοκαίρι του 2021, κανείς δεν περίμενε πως θα κατάφερνε τόσο γρήγορα να βελτιώσει την ομάδα και να την κάνει να επιστρέψει στους τίτλους από την πρώτη του κιόλας σεζόν, αλλά ούτε και πως θα κατόρθωνε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να γίνει αντικείμενο... λατρείας από τους φιλάθλους του «τριφυλλιού» και σεβασμού από τους οπαδούς των αντιπάλων του.

Αυτό φυσικά και δεν έγινε τυχαία. Σίγουρα η βελτίωση της ομάδας με... γεωμετρική πρόοδο, τα αποτελέσματα και η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος έπαιξαν τον ρόλο τους, όμως υπήρχε άλλο ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, άλλη μία αιτία που είχε μεγάλο «μερίδιο» στην... πέραση που έχει ο Ιβάν.

Κι αυτό δεν έχει να κάνει με τα αγωνιστικά, τις μεταγραφές κλπ. Έχει σχέση με τον άνθρωπο Γιοβάνοβιτς. Βλέπετε ο Σέρβος διαθέτει τρεις σημαντικές αρετές που έχουν κερδίσει τόσο τον Γιάννη Αλαφούζο και τους υπόλοιπους ανθρώπους της ομάδας (παίκτες, σταφ, διοίκηση κλπ.) όσο και τον κόσμο της ομάδας.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ. Είναι δύσκολο στον ελληνικό ποδοσφαιρικό χώρο να βρεις έναν προπονητή που να βγαίνει στο Flash Interview μετά το τέλος κάθε αγώνα και με λίγες λέξεις να αποτυπώνει την πραγματικότητα του αγώνα χωρίς να προσπαθεί να ωραιοποιήσει τα πράγματα προς το συμφέρον το δικό του και της ομάδας του, χωρίς να ψάχνει δικαιολογίες.

Δεν θα βρείτε εύκολα προπονητή του Παναθηναϊκού να έχει βγει μετά από ντέρμπι με τον Ολυμπιακό μέσα στην Λεωφόρο και να έχει πει ότι ο αντίπαλος ήταν καλύτερος. Δεν θα βρείτε εύκολα άνθρωπο που την πρώτη του σεζόν που τα αποτελέσματα πήγαιναν μία κρύο μία ζέστη στο ξεκίνημα, να βγαίνει μετά τα παιχνίδια και να λέει πως βαδίζουμε στον σωστό δρόμο εξηγώντας σωστά και λάθη με τρόπο που θα γίνουν κατανοητά απ' όλους μέσα σε λίγες λέξεις.

Να υπάρχουν παιχνίδια που η ομάδα του έχει υποστεί διαιτητική αδικία κι εκείνος να εμμένει στην στάση που είχε αποκαλύψει πως θα έχει από την πρώτη μέρα απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα αποφεύγοντας να σχολιάσει διαιτητικές αποφάσεις είτε οι σφυγμοί ήταν 150 είτε 80.

Δεν θα βρείτε εύκολα κόουτς που να μιλάει με τον τρόπο αυτό για την μεγαλύτερή του αδυναμία. Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τον φετινό πρώτο αγώνα με τον Βόλο στο Κύπελλο, ο Γιοβάνοβιτς προέβη σε μία «εξομολόγηση» σχετικά με τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Εξήγησε πως πρώτον η μεταγραφική αγορά είναι δύσκολη και δεν είναι σαν να πηγαίνεις στο σούπερμαρκετ, δεύτερον πως δεν παίρνει παίκτες την τελευταία μέρα λόγω... γουριού, αλλά απλώς τυχαίνει και τρίτον πως ψάχνει παίκτες που μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα. Μία κατάσταση «ξένη» για την εικόνα που μας είχε δώσει μέχρι τώρα, που δεν ήταν τόσο επικοινωνιακός, ειδικά στα θέματα αυτά, αλλά όταν θεώρησε πως είναι αναγκαίο βγήκε και μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια, έτι μία φορά.

Αυτή η ειλικρίνεια δεν έχει περάσει απαρατήρητη ούτε από τους φιλάθλους των αντίπαλων ομάδων που βλέπουν στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο που μιλάει με την γλώσσα της αλήθειας, ακόμη κι αν δεν τον συμφέρει εκείνη τη στιγμή, και που δεν προσπαθεί να αλλοιώσει την πραγματικότητα για να βολευτεί. Κι αυτό είναι κάτι που έχουν δείξει όλοι πως το εκτιμούν και γι' αυτό και τον παραδέχονται και τον σέβονται απεριόριστα.

Jovanovic1

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ΔΙΚΑΙΟΣ. Μ' αυτή την αρετή έχει κερδίσει τους παίκτες του. Όλοι παίρνουν τις ευκαιρίες τους και στο τέλος παίζουν εκείνοι που βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Σέρβος τεχνικός έβαλε στην βασική ενδεκάδα έναν αναπληρωματικό λόγω τραυματισμού και τον διατηρήσε και στα επόμενα παιχνίδια, παρ' ότι γύρισε ο βασικός παίκτης που έλειπε, επειδή πήγαινε καλά και ήθελε έτσι να τον επιβραβεύσει.

Οι ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού» έχουν μάθει πλέον να λειτουργούν κάτω απ' αυτή την συνθήκη, οπότε και ο βασικός, που θα μείνει στην περίσταση αυτή για λίγα ματς στον πάγκο, δεν θα δυσαρεστηθεί και θα στηρίξει τον συμπαίκτη του, αποτέλεσμα του οικογενειακού κλίματος, που επικρατεί στην ομάδα.

Έχουν υπάρξει ακόμη φορές που λόγω του μικρού ροτέισον που έχει αποφασίσει ο Γιοβάνοβιτς να έχει η ομάδα έχει χρειαστεί να βάλει παίκτες, που θεωρούνται πως είναι προς παραχώρηση, όμως ο ίδιος έχει καταφέρει να τους κρατάει σε μία εγρήγορση και να τους δίνει κάποια λεπτά όταν τους έχει ανάγκη, δίνοντας και την ευκαιρία παράλληλα και σε άλλες ομάδες να τους δουν.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ΜΕΘΟΔΙΚΟΣ. Δεν αποκλείνει από το σχέδιο του ακόμα και όταν τα αποτελέσματα δεν επιβραβεύουν την δουλειά που κάνει και του προκαλούν προβλήματα στην καθημερινότητά του επηρεάζοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Όταν ήρθε στον Παναθηναϊκό είχε αποφασίσει ποιο θα ήταν το πλάνο που θα ακολουθούσε. Αυτό ξεκίνησε να δουλεύει από την πρώτη μέρα και δεν σταμάτησε ακόμη κι όταν ο κόσμος γκρίνιαζε στο μεγαλύτερο μέρος της περσινής χρονιάς για τις πολλές εκτός έδρας ήττες κλπ.

Το έλεγε και στις δηλώσεις του όπου κάθε φορά τόνιζε τα λάθη που έκανε η ομάδα βάσει του πλάνου που είχε να εκτελέσει. Την επόμενη φορά ο σκοπός ήταν να διορθωθούν αυτά. Κι αν προέκυπταν άλλα στο επόμενο παιχνίδι, αυτός, οι παίκτες και το τιμ του θα ακολουθούσαν την ίδια διαδικασία. Βήμα βήμα έτσι βελτίωνε τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας μέχρι που έφτασε προς το τέλος της σεζόν στα Play-offs να είναι πιο έτοιμη και να μπορεί να αντιμετωπίσει ομάδες με πολλαπλάσιο μπάτζετ με επιτυχία, πετυχαίνοντας τον στόχο της.

Με τον ίδιο τρόπο συνέχισε να δουλεύει και την φετινή χρονιά όπου σε συνδυασμό και με την βοήθεια που πήρε από τις «ενισχύσεις» που ήρθαν, ανέβασε κι άλλο το επίπεδο στο παιχνίδι της ομάδας. Στις μεταγραφικές αυτές προσθήκες ο ίδιος έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την επιτυχία τους. Γιατί για να έχει τόσο μεγάλο ποσοστό επιτυχίας σ' αυτές αναγκάζεται να καθυστερεί, αφού λόγω και της έλλειψης ενός σύγχρονου τμήματος σκάουτινγκ στην ομάδα, οι επιλογές που έχει στα χέρια του είναι περιορισμένες και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αναζήτηση της ιδανικής λύσης, που θα πρέπει να συνδυάζει φυσικά και τα κατάλληλα οικονομικά δεδομένα.

Η μεθοδικότητά του έγκειται σ' αυτό ακριβώς το γεγονός πως προτιμάει να δέχεται την γκρίνια των οπαδών στο κομμάτι αυτό από το να κάνει κάποια επιλογή για την οποία δεν είναι σίγουρος και άρα θεωρητικά για τον ίδιο ενέχει περισσότερο κίνδυνο να μην του βγει. Ο Σέρβος τεχνικός κλείνει... τ' αυτιά του και δουλεύει με τον τρόπο που ξέρει και εμπιστεύεται με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Jovanovic2.

Αυτές οι τρεις αρετές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι τα τρία γερά θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε η σχέση του τόσο με τον οργανισμό του Παναθηναϊκού όσο και με τον κόσμο. Σχέσεις οι οποίες είναι στα καλύτερά τους, όπως μπορεί να κρίνει κανείς από το πως μιλούν όλα τα μέλη της ομάδας για κείνον, αλλά από το σύνθημα που του τραγουδούν οι φίλαθλοι του «τριφυλλιού».

Ένα σύνθημα που αποτελεί μέγιστη τιμή για τον ίδιο, αφού ανήκει στον θρυλικότερο πιθανότατα προπονητή που έχει περάσει από τον πάγκο της ομάδας σε οποιοδήποτε άθλημα από τότε που ιδρύθηκε ο σύλλογος. Τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Και το γεγονός πως έχει καταφέρει κάτι τέτοιο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός είναι το πιο σημαντικό, γιατί το έχει πετύχει με λίγα λόγια, πολύ δουλειά και απόλυτο σεβασμό προς όλους, στα μέλη της δικής του ομάδας, τους αντιπάλους και στο ποδοσφαιρικό κοινό.

Είναι πραγματικά ένας άνθρωπος κόσμημα για το ποδόσφαιρό μας αυτή τη στιγμή και το μόνο πράγμα που θα μπορούσε κανείς να ευχηθεί με αφορμή και το νέο έτος που ήρθε, είναι να τον βρουν κι άλλες Πρωτοχρονιές στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, γιατί το μεν «τριφύλλι» επιστρέφει σιγά σιγά εκεί που ανήκει υπό τις οδηγίες του ενώ το ελληνικό πρωτάθλημα γίνετια πολύ καλύτερο με την παρουσία του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα