Tα μαθήματα της Νίκαιας, η ψυχραιμία, η αντίδραση και οι μεταγραφές

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Tα μαθήματα της Νίκαιας, η ψυχραιμία, η αντίδραση και οι μεταγραφές

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την πρώτη φετινή γκέλα του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα και την συνέχεια του Τριφυλλιού στη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου.

Νομοτελειακά, κάποια στιγμή θα ερχόταν και η πρώτη γκέλα για τον Παναθηναϊκό στο φετινό πρωτάθλημα αλλά η απώλεια των βαθμών στη Νίκαια ενοχλεί περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο συνέβη. Σε ένα παιχνίδι όπου το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς άνοιξε νωρίς το σκορ, δεν επέτρεψε καμία απειλή στον Ιωνικό, κυριάρχησε πάνω στο χορτάρι και δημιούργησε τέσσερις ευκαιρίες για να... καθαρίσει το παιχνίδι. Τις έχασε όλες και σε μία φάση που τα πάντα έγιναν λάθος προς το τέλος του παιχνιδιού, ο Άοσμαν έκανε την «ζημιά». Μπορεί να συμβεί, ποδόσφαιρο είναι, δεν ήταν ούτε το πρώτο αλλά ούτε και το τελευταίο ματς που το «τριφύλλι» το έφτανε στο φινάλε του, στη κόψη του ξυραφιού. Πολλές φορές έβρισκε τις απαντήσεις στο τέλος, κόντρα στον Ιωνικό την... πάτησε, σε μία αναμέτρηση που ήταν «δική» του και την έχασε μέσα από τα χέρια του, επιτρέποντας στην ΑΕΚ να τον πλησιάσει στους έξι βαθμούς.

Αυτή την στιγμή το πρώτο που προέχει είναι η ψυχραιμία. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, ούτε από το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός έγινε η... Σίτι του Γκουαρδιόλα. Όταν αυτή η ομάδα θα παίζει στο 100% από άποψη συγκέντρωσης, ενέργειας, πειθαρχίας, μπορεί να πάρει το κάθε παιχνίδι. Όταν θα βρίσκεται κάτω από αυτό, τότε θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χάσει βαθμούς. Με λίγα λόγια και σε απλά ελληνικά, κανένα ματς φέτος δεν πήρε στο ρελαντί και δεν θα το πάρει στο ρελαντί, γιατί ακόμη δεν έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς πήρε το βράδυ της Τετάρτης στη Νίκαια ένα πολύ καλό μάθημα, όπως είχε πάρει και επί κυπριακού εδάφους στο πρώτο ημίχρονο με την Πάφο. Τούτη την φορά «πόνεσε», καθώς πετάχθηκαν δύο βαθμοί που με βάση την εικόνα του αγώνα έμοιαζαν σίγουροι και πλέον το ζητούμενο για ολόκληρο τον οργανισμό είναι η αντίδραση στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, την επόμενη εβδομάδα στη Λεωφόρο. Το +6 από την δεύτερη ΑΕΚ παραμένει μια πολύ καλή διαφορά για αυτή την εποχή και θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού ενόψει του αθηναϊκού ντέρμπι στην Opap Arena και ενώ ακολουθεί μέχρι τότε το ματς με τους Κρητικούς και η εκτός έδρας μονομαχία με τον Λεβαδειακό.

Τα άχαστα και η τριπλή κακή επιλογή του Σπόραρ

sporar

Η ανάγνωση του παιχνιδιού είναι πολύ απλή και αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο και μεγάλο μάθημα. «Δεν πετάμε τις ευκαιρίες στα σκουπίδια, τις τελειώνουμε σαν να κρίνεται το Παγκόσμιο Κύπελλο». Ο Παλάσιος στο 16' χάνει την μεγαλύτερη φετινή ευκαιρία. Μόνος του, από την μικρή περιοχή με όλο το τέρμα στο... πιάτο, στέλνει την μπάλα στο δοκάρι. Ο Ιωαννίδης στο 58' δεν βρίσκει πλεκτό, ο Τσέριν στο 67' το ίδιο αλλά είναι τεράστια φάση αυτή του Σπόραρ στο 80' και δείχνει την έλλειψη συγκέντρωσης και σοβαρότητας που υπήρξε σε αυτό το κομμάτι, στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Ο Σλοβένος μετά την κάθετη του Μπερνάρντ (με διαφορά το καλύτερό του παιχνίδι στην Ελλάδα, ήταν κανονικός ''μαέστρος'' και πέτυχε το 1-0) και πριν περάσει τον Χουτεσιώτη θα πρέπει να πασάρει στον Παλάσιος που είναι μόνος του σε κενό τέρμα. Δεν το κάνει. Περνάει τον Χουτεσιώτη και εκεί μπορεί και πάλι να δώσει στον Αργεντινό. Δεν το κάνει. Και όταν επιλέγει να τελειώσει την φάση μόνος του, βάζει έτσι το σώμα του και επιλέγει ένα timing που δίνει στη μπάλα μία αδύναμη πορεία προς το πλεκτό. Απίθανη φάση, με διπλή δυνατότητα να σιγουρέψει το 2-0.

Μία φάση... όλα λάθος

Και φτάνουμε στο 84' με το σκορ στο ρευστό 1-0 και ο Σλοβένος σε μία αντεπίθεση αντί να ηρεμήσει το παιχνίδι και να μοιράσει την μπάλα προς τα πίσω από δεξιά, κάνει μια «πρόχειρη» σέντρα προς την περιοχή όπου δεν υπάρχουν σοβαρές προϋποθέσεις απειλής.

Ο Ιωνικός κλέβει και βγαίνει στην κόντρα επίθεση. Αν η μπάλα απλά κυκλοφορούσε με ηρεμία, δεν θα έβρισκε συνθήκες εκείνη την στιγμή η ομάδα του Σπανού. Ο Ρούμπεν «τρώει» την προσποίηση αντί να μείνει όρθιος και ανοίγει την γραμμή πάσας προς τον Άοσμαν, ο Κουρμπέλης κλείνει προς την περιοχή να μαρκάρει έναν χώρο που δεν απειλείται από κανέναν αντί να «πέσει» πάνω στον Σύριο μέσο και να «ντουμπλάρει» τον Κώτσιρα, ο οποίος τρώει την ντρίμπλα και... 1-1.

Σε όλο το παιχνίδι ο Ιωνικός δεν απείλησε καθόλου, σε αυτή την φάση, όμως, σκόραρε και τιμώρησε τον Παναθηναϊκό. Ποδόσφαιρο είναι, μπορεί να συμβεί και αυτό, δεν γίνεται πάντα όλες οι λεπτομέρειες, να είναι υπέρ σου.

Πρέπει άμεσα να έχει δύο λύσεις πρώτης γραμμής

Ανεξάρτητα από την γκέλα στη Νίκαια και αυτό είναι κάτι που το έχουμε τονίσει εδώ και καιρό: Ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος άμεσα, το συντομότερο δυνατό να «κλείσει» δύο παίκτες πρώτης γραμμής. Και ας τους πληρώσει κάτι παραπάνω, το διακύβευμα είναι τεράστιο και δεν έχει παρουσιαστεί τόσο μεγάλη ευκαιρία τα τελευταία... πολλά χρόνια. Δύο παίκτες, λοιπόν, πρώτης γραμμής.

Έναν εξτρέμ και ένα 8-10. Η υπόθεση του αριστερού μπακ είναι κάτι διαφορετικό, εκεί θες back up, μπορείς να το καθυστερήσεις και λίγο. Ήταν νοκ-άουτ ο Βέρμπιτς και ο Γιοβάνοβιτς αναγκάστηκε να βάλει εξτρέμ τον εκτός κλίματος αγώνα Βαγιαννίδη και να έχει στον πάγκο τον Σαβιέρ, τον Καμπετσή και τον νεαρό Κυριόπουλο. Δεν «βγαίνει» έτσι, υπάρχει ξεκάθαρο θέμα εδώ και καιρό (μετά τους τραυματισμούς Αϊτόρ και Τρουιγιέ) με την έλλειψη λύσεων και θα πρέπει στην έναρξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, ο Παναθηναϊκός να έχει ήδη «ντύσει» τους εκλεκτούς στα πράσινα, ώστε να είναι διαθέσιμοι το συντομότερο δυνατό.

Τα παιχνίδια με τον ΟΦΗ και τον Λεβαδειακό ναι προφανώς δεν χρειάζεται μεταγραφές για να τα πάρει αλλά ο Γενάρης εκτός από πολύ απαιτητικός είναι και απόλυτα κρίσιμος για την συνέχεια του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου και με την αύξηση των διαθέσιμων ποιοτικών επιλογών, ο Παναθηναϊκός θα αυξήσει και τις πιθανότητες να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.