Τι έδειξε η πρώτη συνύπαρξη Χάμες και Φορτούνη στον Ολυμπιακό

Τι έδειξε η πρώτη συνύπαρξη Χάμες και Φορτούνη στον Ολυμπιακό

Τι έδειξε η πρώτη συνύπαρξη Χάμες και Φορτούνη στον Ολυμπιακό

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο Gazzetta την κοινή παρουσία των Χάμες και Φορτούνη για πρώτη φορά στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού.

Αντί προλόγου: Ο Φορτούνης κι ο Μπακαμπού έχουν παίξει μαζί 90 λεπτά, 60 με την Χάντερσφιλντ και 30 με την Σταντάρ Λιέγης. Σε αυτά τα 90 λεπτά, ο Φορτούνης έχει δώσει τέσσερις πάσες για γκολ, από αυτές που λέμε ασίστ που δεν έγιναν γκολ-γιατί ο Μπακαμπού τις έχασε και τις τέσσερις ευκαιρίες.

Σίγουρα ένα ημίωρο δεν είναι χρόνος για ασφαλείς διαπιστώσεις, αλλά έχει ένα ενδιαφέρον νομίζω να δούμε τι προέκυψε από την πρώτη κοινή παρουσία στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού του Χάμες και του Φορτούνη, όπως μπορούμε να την αναλύσουμε από αυτά τα 30 λεπτά στα οποία έπαιξαν μαζί στο φιλικό με την Σταντάρ Λιέγης.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μίτσελ τους έβαλε στο β΄ ημίχρονο, τον Χάμες από το 46’ με το σκορ 0-1 εις βάρος του Ολυμπιακού και τον Φορτούνη από το 61’ με το σκορ πλέον στο 1-1. Ο Κολομβιάνος έπαιζε σε ρόλο πλέι μέικερ, αλλά όχι τόσο κοντά στον σέντερ φορ, ο δε Φορτούνης ήταν κάτι σαν έξω δεξιά, χωρίς όμως να κινείται στην γραμμή-ουσιαστικά κινούνταν σε ελεύθερο ρόλο, συνέκλινε πολύ, πήγαινε κι αριστερά κ.α.

Κατ΄αρχάς, είναι καλό ότι αρχίζουν να ψάχνουν να βρουν χημεία. Είδαμε ειδικά τον Χάμες να δίνει 3-4 φορές την μπάλα στον Φόρτου και μια από αυτές να παίζουν το ένα-δύο. Όπως τους είδαμε να είναι μαζί στην εκτέλεση ενός φάουλ, με τον Φόρτου να «αφήνει» την μπάλα στον Χάμες για να βρει αυτός τον Μαρσέλο.

a

Μεμονωμένα, τώρα, ο Χάμες παίζοντας παραπάνω έκανε και περισσότερα πράγματα, αλλά τα καλά του, συγκυριακά η, όχι, ήταν όταν μπήκε κι ο Φορτούνης. Μιλάμε για μία εξαιρετική, με τη μία, κάθετη πάσα στον Ελ Αράμπι, που αποτέλεσε την αφετηρία για το 2-2, αλλά και για μία ασίστ στον Αράμπι, πάλι, με τον Μαροκινό όμως να χάνει το γκολ, που θα ήταν το 4-2. Κι είχε κι ένα καλό σουτ, που έδιωξε ο γκολκίπερ, κι από το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια ο Μπακαμπού να σκοράρει.

Ο Φορτούνης, από την πλευρά του, είχε ως καλύτερη στιγμή μία πάσα για γκολ στον Μπακαμπού, που όμως νικήθηκε σε άριστη θέση από τον αντίπαλο γκολκίπερ, ενώ είχε κι ένα σουτ από θέση βολής που το κόντραρε ένας αμυνόμενος, σε φάση που θα μπορούσε να κάνει και πάσα, δεξιότερα στον Ανδρούτσο.

Γενικά μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει θετική τη συνύπαρξη των δύο μπαλαδόρων άσων σε αυτά τα 30 λεπτά, βλέποντας τη σούμα: συμμετοχή σε ένα γκολ, δύο πάσες για γκολ και δύο σουτ, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα επικίνδυνο.

Από την άλλη, σίγουρα ο Ολυμπιακός περιμένει περισσότερα από αυτούς τους δύο παίκτες και σε άλλα κομμάτια του παιχνιδιού, εκτός του δημιουργικού-επιθετικού. Για παράδειγμα, είδαμε τον Φορτούνη να χάνει μία κόντρα και την μπάλα κι οι Βέλγοι να φεύγουν στην αντεπίθεση χάνοντας ευκαιρία για το 3-3, πριν τελικά ισοφαρίσουν στο 90’. Όπως είδαμε ακριβώς στο 3-3, η φάση να ξεκινάει από κακή μπαλιά του Χάμες, αλλά και στο φινάλε της ο ίδιος ο Χάμες να αδυνατεί χαρακτηριστικά να σταματήσει τον αντίπαλο του και να τρώει ντρίμπλα ένα μέτρο έξω από την περιοχή και πλάγια.

a

Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε, υποστηρίζοντας ότι η κοινή παρουσία τους στην ενδεκάδα για 30 λεπτά ωφέλησε τον Ολυμπιακό στο μπροστινό τμήμα, αλλά όχι και στο πίσω τμήμα. Κι ότι χρειάζεται κι οι δύο να δουλέψουν περισσότερο στα άλλα κομμάτια του παιχνιδιού, όταν δεν έχουν την μπάλα στα πόδια τους. Με τα θέματα που έχει ο Ολυμπιακός στα εξτρέμ του, θα ήταν μία ωραία ιδέα να πάει στα πλάγια ο Φορτούνης, που και πάσα έχει και γκολ έχει, αλλά αν και αυτός και ο Χάμες δεν βελτιωθούν στα τρεξίματα τους και στη συνεισφορά τους κι ανασταλτικά, τότε δεν έχει νόημα.

Πάντως, θα ήταν φανταστικό να προσπαθούσαν να στηρίξουν αυτή την ιδέα και ο Χάμες και ο Φορτούνης, πολύ απλά γιατί θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό να είχε ο Ολυμπιακός στην ενδεκάδα του, είτε για 90 λεπτά, είτε για ένα ημίχρονο, είτε και για λιγότερο, δύο παίκτες τόσο καλούς με την μπάλα στα πόδια, και με τέτοια ικανότητα σε ασίστ και γκολ.

Άσχετο: Πηγές του Ολυμπιακού διαψεύδουν ότι θα αποκτηθεί σέντερ φορ, μετά την εμφάνιση από το εξωτερικό των ονομάτων των Κοβνάτσκι και Στιούαρτ, δύο καθαρόαιμων κεντρικών επιθετικών. Έχει, όμως, μία ίντριγκα το ότι και οι δύο είναι ψηλά παιδιά, ίδιας ηλικίας, κάνουν καλή σεζόν σκοράροντας και φτιάχνοντας, αλλά και το καλοκαίρι μένουν ελεύθεροι κι οι δύο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.