Και ποιος θα είναι ο ΠΑΟΚ του 2023;

Και ποιος θα είναι ο ΠΑΟΚ του 2023;

Και ποιος θα είναι ο ΠΑΟΚ του 2023;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου κρατάει μία από τις τελευταίες σημαντικές δηλώσεις του Ραζβάν Λουτσέσκου και προσπαθεί να βρει μπροστά για το τι ακολουθεί όσον αφορά τον ΠΑΟΚ.

Στα δύσκολα για τον ΠΑΟΚ, εκεί που κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου ακόμη και ο Ραζβάν Λουτσέσκου δυσκολεύονταν να μην δείξει την απογοήτευσή του, ο ίδιος ο Ρουμάνος προπονητής, σκέφτηκε να πει κάτι για το μέλλον. Άφησε για λίγο στην άκρη το παρόν και προσπάθησε να δώσει όραμα για την επόμενη χρονιά και τα επόμενα χρόνια.

Τι είπε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, κατά την άποψή μου για να το ακούει και ο ίδιος και να παίρνει κουράγιο: «Είμαστε μία εντελώς νέα ομάδα, υπάρχουν πολλές καταστάσεις που πρέπει να φτιάξουν, αλλά θα γίνει με τον χρόνο. Δεν ξέρω πότε, αλλά παιχνίδι με παιχνίδι θα αποκτάμε αυτοπεποίθηση. Η δουλειά φέτος θα φανεί την επόμενη χρονιά». Για να το τονίσει ακόμη πιο εμφατικά έδωσε και παραδείγματα μεγάλων ευρωπαϊκών club που αφιέρωσαν σεζόν για να χτίσουν ομάδες, χωρίς να κερδίσουν τίτλους και διακρίσεις: «Υπάρχουν πολλές ομάδες και μπορώ να σας δώσω παραδείγματα όπως η Σίτι το 2016, η Άρσεναλ πέρυσι, που δεν κέρδισαν κάτι, αλλά τώρα έχουν βρει μια ροή».

Ποιος όμως μπορεί να είναι ο ΠΑΟΚ της επόμενης σεζόν για την οποία μιλάει τώρα ο προπονητής του; Τι διαφορετικό θα έχει του χρόνου και τι ακριβώς χτίζει φέτος που θα το αξιοποιήσει τα επόμενα χρόνια; Είναι αποκλειστικά θέμα προσώπων όλο αυτό που περιγράφει ο προπονητής, ή και πολλά-πολλά άλλα που συνθέτουν μία επιτυχημένη ομάδα;

Κατ’ αρχάς να τονίσουμε και να θυμίσουμε ότι τέτοιες θεωρίες τις συζητάμε, τις αναλύουμε και τις αντιλαμβανόμαστε με μεγαλύτερη ψυχραιμία όταν ο ΠΑΟΚ... κερδίζει. Άλλο λοιπόν να λες κάτι τέτοιο μετά το σερί κακών αποτελεσμάτων στη Φιλαδέλφεια που φέρνει τον ΠΑΟΚ πέμπτο και άλλο τώρα που κάτι άλλαξε στην απόδοση και οι ασπρόμαυροι βρίσκονται στην τρίτη θέση. Με αυτή την σχετική άνεση λοιπόν για να δούμε ποιος μπορεί να είναι ο ΠΑΟΚ του χρόνου, ειδικά σε επίπεδο προσώπων.

ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Ο Δικέφαλος έχει φροντίσει ώστε πολλά από τα συμβόλαια των νεαρών του παικτών να λήγουν το 2026 και μετά. Πολλά από αυτά δεν έχουν ούτε καν ρήτρες αποδέσμευσης! Φαίνεται λοιπόν ότι μία βάση ομάδας εξαρτάται απολύτως από τις διαθέσεις της ΠΑΕ. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται παίκτες όπως οι: Κοτάρσκι, Λύρατζης, Σάστρε, Ντόουγκλας Αουγκούστο, Φιλίπε Σοάρες, Κουαλιάτα, Αντρέ Ρικάρντο, Νάρεϊ, Κωνσταντέλιας. Μαζί βέβαια και ο Κούτσιας που αποτελεί μεγάλη ποδοσφαιρική ελπίδα και σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του ΠΑΟΚ.

Να μια βάση 10 παικτών μικρής σχετικά ηλικίας. Ποδοσφαιριστές οι οποίοι (και) φέτος αποκτούν τη νοοτροπία νικητή που επιδιώκει ο Λουτσέσκου, πέρα από όλη την τακτική φιλοσοφία του κυριαρχικού ποδοσφαίρου που προφανώς συνδυάζεται με το κομμάτι της νοοτροπίας.

Είναι όμως και εννιά ποδοσφαιριστές τα συμβόλαια των οποίων λήγουν το προσεχές καλοκαίρι! Τι θα κάνει ο ΠΑΟΚ με αυτούς; Ποιοι είναι; Για να τους δούμε και να προβλέψουμε:

1) Βιεϊρίνια: Τον Ιανουάριο κλείνει τα 37! Εκείνος και ο Σαββίδης ξέρουν για το μέλλον.

2) Κούρτιτς: Δύσκολα τα πράγματα… Θα είναι έκπληξη η παραμονή του.

3) Ελ Καντουρί: Από πού να το πιάσεις και που να το αφήσεις; Το συμβόλαιό του ήταν 2+1 με την οψιόν να αφορά την επόμενη σεζόν. Μπορεί;

4) Μπίσεσβαρ: Τον Μάρτιο κλείνει τα 35. Ήδη ο χρόνος και ο ρόλος του στην ομάδα μειώνεται.

5) Ολιβέιρα: Δύσκολη περίπτωση. Θα είναι από εδώ και πέρα ο κανονικός φορ που βλέπουμε τελευταία; Αν βγάλει ένα τέτοιο γεμάτο 7μηνο, ίσως… γιατί στην ομάδα τον έχουν σε μεγάλη εκτίμηση.

6) Μπράντον Τόμας: Αποκτήθηκε ξαφνικά όταν παραχωρήθηκε ο Τσόλακ και μάλιστα για ετήσια συνεργασία. Αυτό και μόνο δείχνει πολλά…

7) Ντάντας: Άλλο θέμα αυτό… Καλός ο νεαρός Πορτογάλος, ποιοτικός, όχι δυνατός για το κέντρο. Είναι ο Ντάντας για 7 εκατομμύρια ευρώ, όσο η ρήτρα του; Είναι το 50% των δικαιωμάτων του για 4 εκατομμύρια ευρώ; Δίνει τόσα χρήματα ο ΠΑΟΚ για τον Ντάντας;

8-9) Ταλιχμανίδης και Γκορτετζιάνι: Κρίνονται και αυτοί οι νεαροί από τον ΠΑΟΚ που θα αποφασίσει.

Μπορούν ή πρέπει να φύγουν όλοι; Μπορεί ή πρέπει ο ΠΑΟΚ να κάνει 9 μεταγραφές για να τους αντικαταστήσει; Σε κάθε περίπτωση ο Δικέφαλος που ψάχνει ποιοτικούς παίκτες, αλλά χρειάζεται και μερικές προσωπικότητες να στηρίξει τους πολλούς νεαρούς που συνεχώς έρχονται από τις ακαδημίες και όχι μόνο, έχει ευκαιρία να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το ρόστερ του. Να το βελτιώσει ΑΝ κάνει καλές επιλογές, προφανώς… χωρίς να είναι όλοι στο ηλικιακό όριο των 22-26.

Πολλοί αναρωτιούνται για το… πώς χτίζεις ομάδα όταν του χρόνου λήγουν τόσα πολλά συμβόλαια και υπάρχει ενδεχόμενο για αρκετές αλλαγές; Ο ΠΑΟΚ χτίζει σε νοοτροπία. Έχει ταλέντα, φτιάχνει προσωπικότητες. Ο ΠΑΟΚ χτίζει στην τακτική παιδεία που απαιτείται για να παίξεις κυριαρχικό ποδόσφειρο και όλα αυτά θα μπουν βάση ώστε και οι νεοαποκτηθέτες που θα έρθουν να ενσωματωθούν καλύτερα.

Θα δούμε…

Μέχρι τότε το χτίσιμο της ομάδας συνεχίζεται μέσα στο γήπεδο. Σε κάθε προπόνηση και σε κάθε παιχνίδι της τρέχουσας σεζόν.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.