Η απάντηση στο ερώτημα, γιατί δεν παίζει ο Σαμασέκου στον Ολυμπιακό…

Η απάντηση στο ερώτημα, γιατί δεν παίζει ο Σαμασέκου στον Ολυμπιακό…

Η απάντηση στο ερώτημα, γιατί δεν παίζει ο Σαμασέκου στον Ολυμπιακό…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τον Σαμασέκου μετά το πρώτο του δίμηνο στον Ολυμπιακό.

Υποτίθεται ότι ο Ολυμπιακός έφερε στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου κι ένα παίκτη για να πάρει κάποιες ανάσες ο Εμβιλά. Αναφέρομαι στο Σαμασέκου, ένα παίκτη με καλό βιογραφικό, καθότι είχε αρκετά γεμάτες και τις έξι προηγούμενες σεζόν του σε Ζάλτσμπουργκ και Χόφενχαϊμ.

Ανάσες, όμως, ο Εμβιλά (εξακολουθεί και) δεν παίρνει. Διότι σε αυτούς τους δύο μήνες που βρίσκεται ο 26χρονος Αφρικάνος αμυντικός μέσος στον Ολυμπιακό, ο Γάλλος δεν έχει παίξει μόνο σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος, το θεωρητικά πιο εύκολο σε όλο αυτό το διάστημα (με τη Λαμία 2-0 εντός έδρας) και σε ένα παιχνίδι Γιουρόπα Λιγκ, το τελευταίο, που ήταν εντελώς αδιάφορο βαθμολογικά (με τη Ναντ, το 0-2 στο Καραϊσκάκη). Και στα δύο αυτά παιχνίδια ο Μίτσελ τον ξεκούρασε, γιατί με τη Λαμία ο Ολυμπιακός έπαιξε τρεις ημέρες μετά το 1-1 στη Γερμανία με την Φράιμπουργκ και με τη Ναντ τρεις ημέρες πριν το ντέρμπι με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο.

Ο Σαμασέκου, από την πλευρά του, πήρε την ευκαιρία να παίξει βασικός μόνο σε εκείνο το 2-0 με τη Λαμία, ενώ είχε μπει αλλαγή στο 70ο λεπτό στο Αγρίνιο και στο 80ο λεπτό στη Λιβαδειά. Η συμμετοχή του είναι ελάχιστη, διευκρινίζοντας έστω ότι δεν είχε δικαίωμα να παίξει στο Γιουρόπα Λιγκ, εκεί όπου λογικά θα του έδινε χρόνο ο Μίτσελ, όπως π.χ. στο ματς εκτός έδρας με την Γκαραμπάγκ, στο οποίο ο Εμβιλά είχε μείνει στον πάγκο και είχε μπει στο 70ο λεπτό.

Η ουσία είναι ότι ο Εμβιλά στα 32 προς 33 του παραμένει αναντικατάστατος στον Ολυμπιακό, καθώς ούτε ο Κούντε, ούτε ο Μπουχαλάκης, ούτε ο Σαμασέκου, ούτε ο Κανέ, ούτε ο Πέπε μπόρεσαν ποτέ να τον αναπληρώσουν επάξια. Αυτό είναι, βέβαια, κάτι που θα παίξει το ρόλο του στην απόφαση την οποία πρέπει να πάρουν μέσα στο 2023 στον σύλλογο για το συμβόλαιο του παίκτη που λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι.

mvila

Γιατί, όμως, μου ήρθε τώρα η «κουβέντα» περί Εμβιλά και Σαμασέκου; Διότι διάβαζα χθες στο σοβαρό γερμανικό περιοδικό Kicker ένα ρεπορτάζ για τον διεθνή κόφτη από το Μάλι και μου τράβηξε το ενδιαφέρον, σε ό,τι αφορά το σχόλιο που έκανε «επί αγωνιστικού» για τον παίκτη που έχει έρθει δανεικός έως το τέλος της σεζόν στη Χόφενχαϊμ. Για δείτε το:

«Ο Σαμασέκου σίγουρα έκανε όνομα ως ένας aggressive αμυντικός χαφ, δυνατός στα τρεξίματα και στις μονομαχίες. Ωστόσο, παραμένει προβληματικό γι΄ αυτόν το κομμάτι του παιχνιδιού στη μεταβίβαση της μπάλας μετά τις αναρίθμητες ανακτήσεις της που κάνει. Μέσος με έλλειμμα τεχνικής έχει δείξει συχνά ότι μειονεκτεί στο transition κι ότι δεν είναι φτιαγμένος για παιχνίδι συνδυαστικό όταν η μπάλα είναι σε μικρούς χώρους, κάτι που είναι πιο απαραίτητο στις μεγάλες ομάδες. Επιπλέον ο Σαμασέκου απειλεί πολύ σπάνια για να σκοράρει και η ακρίβεια του στα μακρινά σουτ είναι μικρή».

Μου τράβηξε το ενδιαφέρον πολύ απλά γιατί πάνω κάτω ήταν οι ενστάσεις που είχα καταθέσει μετά το μοναδικό παιχνίδι στο οποίο τον είχαμε δει σε μεγάλο διάστημα, στο 90λεπτο με τη Λαμία. Απλά, επειδή δεν τον είχα δει παρά ελάχιστα, είχα εκφράσει την ελπίδα ότι με το να παίζει μπορεί να δούμε ένα πολύ καλύτερο παίκτη. Η ανάλυση του γερμανικού περιοδικού, που ίσως είναι κι η απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν παίζει αυτό το παιδί στον Ολυμπιακό, με κάνει να σκέφτομαι ότι μάλλον ο Σαμασέκου είναι αυτός που είχαμε δει, ένας πολύ μαχητικός κόφτης, που βάζει τα πόδια στη φωτιά, κόβει και κλέβει μπάλες, αλλά έχει ξεκάθαρες αδυναμίες δημιουργικά-επιθετικά.

Samasekou

Η λογική λέει ότι ο Σαμασέκου παίρνοντας παιχνίδια στο β΄ μισό της σεζόν, θα είναι βελτιωμένος, με τη διαφορά ότι τα χαρακτηριστικά κάθε παίκτη δεν μπορεί να αλλάξουν. Και το ερώτημα είναι αν έχει ανάγκη έναν τέτοιο αμυντικό χαφ ο Ολυμπιακός, όταν έχει συνηθίσει με εξάρι τον Γκιγέρμε και τον Εμβιλά, που μπορούν να χτίσουν παιχνίδι από πίσω και να περάσουν έξοχος πάσες μπροστά-αλλά και να σκοράρουν κάποιες φορές.

Εφόσον βεβαίως είναι στον Ολυμπιακό ο Σαμασέκου, καλά κάνει και προσπαθεί ο Μίτσελ να πάρει από αυτόν ό,τι μπορεί παραπάνω-όπως μπορεί κάποιος εύκολα να παρατηρήσει, τον έχει στην ιεραρχία των κεντρικών χαφ πάνω από τους Μπουχαλάκη και Κούντε και μάλλον στο ίδιο επίπεδο με τον Αγκιμπού. Έχω, πάντως, μία αίσθηση, ότι όποτε θέλει να ξεκουράζει ο Μίτσελ τον Εμβιλά, πρώτη λύση στο μυαλό του θα έχει τον Χουάνγκ εξάρι, με οκτάρι τον Αγκιμπού η, τον Κασάμι, εφόσον ο Ελβετός βρει τα πατήματα του.

Αν και νομίζω ότι με τον Χουάνγκ εξάρι, θα μπορούσε να ταιριάξει καλά κι ο Μπουχαλάκης ως οκτάρι.

Άσχετο: Το ρώσικο rusfootball έδωσε τις κατά την άποψη του πέντε καλύτερες μεταγραφές που έγιναν στο ρωσικό πρωτάθλημα το περασμένο καλοκαίρι. Δεύτερη καλύτερη μεταγραφή θεωρείται ο Ραντζέλοβιτς, από τον Ολυμπιακό στην Ουράλ της Αγίας Αικατερίνης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.