Wyscout Analysis: Μπακαμπού vs Λιβάι Γκαρσία (vids)

Γιώργος Ντυμένος
Wyscout Analysis: Μπακαμπού vs Λιβάι Γκαρσία (vids)

bet365

Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ που θα συγκρουστούν στο ντέρμπι του Φαλήρου περιμένουν πολλά από τους πρώτους τους σκόρερ, όπου Σεντρίκ Μπακαμπού και Λιβάι Γκαρσία θα βρεθούν στη σέντρα ως τα επί χάρτου «βαριά» τους επιθετικά «χαρτιά».

Με ένα μεγάλο ματς θα πέσει απόψε (13/11) η αυλαία του πρώτου γύρου της Super League, καθώς ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί την ΑΕΚ στο ντέρμπι της αγωνιστικής.

Οι «ερυθρόλευκοι» και οι «κιτρινόμαυροι» διαθέτουν παίκτες τεράστιας κλάσης και αγώνες όπως του «Γ. Καραϊσκάκης» ενδέχεται να κριθεί στη μία φάση, εκείνη τη στιγμή που «πηγάζει» από την ατομική ποιότητα των «πρωταγωνιστών» τους. Πόσο δε όταν εκατέρωθεν παρατηρούμε πολλούς και τα... φώτα πέφτουν, μεταξύ άλλων, στους πρώτους τους σκόρερ, Σεντρίκ Μακαμπού και Λιβάι Γκαρσία αντίστοιχα.

Πρόκειται για ποδοσφαιριστές με διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά άκρως σημαντικούς για τους προπονητές τους, ενώ την ίδια στιγμή «φωνάζουν» πως διαθέτουν την απαιτούμενη επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα και όχι μόνο.

Μέσω του Wyscout θα επιδιώξουμε να «αποκωδικοποιήσουμε» την παρουσία τους εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.


Σεντρίκ Μπακαμπού
Αγώνες: 8
Λεπτά: 546'
O 31χρονος φορ ήταν από τις τελευταίες χρονικά καλοκαιρινές προσθήκες του Ολυμπιακού, αφού αποκτήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου όταν και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με το club. Προερχόμενος από τη Μαρσέιγ ο Κονγκολέζος στράικερ ντεμπουτάρισε λίγες ημέρες μετά στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και πλέον μετρά οκτώ εμφανίσεις στη σεζόν, εκ των οποίων οι έξι ήταν στο αρχικό σχήμα. Μάλιστα... πρόλαβε και έγινε ήδη πρώτος σκόρερ της ομάδας του και αυτό... λέει πολλά.

Κλασικός επιθετικός περιοχής που ναι μεν ορισμένες φορές βγαίνει έξω από το «κουτί» ωστόσο εκεί κινείται ως επί το πλείστων, κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται ανάγλυφα στο heat map του.
...

Τελικές: 16
On target: 8
Γκολ: 4
xG: 0,66
Ηταν το 88' της ήττας (2-1) που γνώρισαν οι «ερυθρόλευκοι» από τον Αρη στη Θεσσαλονίκη όταν έκανε την πρώτη του τελική στο πρωτάθλημα, σε μιά στιγμή που θέλησε να βάλει «δύσκολα» στον Κουέστα. Εκτοτε μετρά ακόμη 15 και με γνώμονα τον χρόνο συμμετοχής του βγάζει μία κάθε 34' που αγωνίζεται, δηλαδή τρεις στο «γεμάτο» ματς που συμμετέχει.

Εξ' αυτών οι τέσσερις έγιναν γκολ όπου μάλιστα όλα ήταν κρίσιμα, αφού σκόραρε δις στο 2-0 επί του Ατρόμητου, βρήκε δίχτυα στο 81' του αγώνα της Κρήτης όπου διαμόρφωσε το μετέπειτα τελικό 2-1 για τον Ολυμπιακό και παράλληλα «κλείδωσε» τη νίκη του κόντρα στη Λαμία, όταν στο 28' διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του.

Μάλιστα πανηγυρίζει με έναν χαρακτηριστικό τρόπο αφού με το ένα χέρι καλύπτει στο στόμα του και με το άλλο δείχνει το κεφάλι του και όλα αυτά με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο Κονγκό, σε μία κίνηση που σημαίνει, όπως ο ίδιος έχει ανέφερει, ότι «δεν μιλάμε, αλλά ξέρουμε».

Οι περισσότερες εκ των 12 τελικών του που δεν βρήκαν στόχο ήταν στα όρια ή και εντός της αντίπαλης μικρής περιοχής, ενώ οι πέντε εξ' αυτών για εκατοστά δεν κατέληξαν στα δίχτυα. Πιο συγκεκριμένα οι Γιαννιώτης, Μανδάς πιστώθηκαν από μία εξαιρετική επέμβαση σε προσπάθειές του κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων με Ατρόμητο και ΟΦΗ αντίστοιχα, ενώ στο «Γεντί Κουλέ», στη Λιβαδειά και με τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο αστόχησε για λίγο.

Με γνώμονα τις ευκαιρίες που «πρωταγωνιστεί» θα μπορούσε να είχε ήδη έξι ή και επτά προσωπικά τέρματα, τη στιγμή που δείχνει στράικερ με πολύ καλές τοποθετήσεις, ο οποιός μπορεί τόσο να «τελειώσει» με τη «μία» κάποια φάση, όσο και να μπει με την μπάλα μέσα στα αντίπαλα καρέ, να την «κουβαλήσει» δηλαδή για λίγα μέτρα, να διατηρήσει την κατοχή ελέω σωματοδομής και να «εκτελέσει».

Οι επτά από τις 16 τελικές του πήγαν στην αριστερή, όπως κοιτά, πλευρά της αντίπαλης εστίας (μεταξύ άλλων τα δύο του γκολ με τον Ατρόμητο και εκείνο της Κρήτης), τέσσερις στο κέντρο και τρεις δεξιά (εκεί σκόραρε με αντίπαλο τη Λαμία), δείγμα πως μπορεί να στείλει την μπάλα παντού (οι άλλες δύο κόντραραν). Η πλέον... απειλητική του εμφάνιση ήταν με αντίπαλο του Περιστεριώτες όπου έβγαλε επτά τελικές, τέσσερις on target και σημείωσε δύο γκολ (πέναλτι, πλασέ).
...
Οι τελικές του Μπακαμπού στο ματς με τον Ατρόμητο.

Ο 31χρονος πολλές φορές υποδέχεται την πρώτη μπάλα του Ολυμπιακού και ήδη έχει δεχθεί 73 πάσες από τους συμπαίκτες του, δηλαδή μία κάθε 7,5' σε ένα εύρημα που προβάλει σχετικά μεγάλο για επιθετικό. Παράλληλα είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι στιγμής βγήκε «νικητής» στις 13 από τις 31 επιθετικές «μονομαχίες» που ενεπλάκη (41,9%), όπου για παράδειγμα στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ είχε 3/4 και κόντρα στον Ατρόμητο 5/6.

Αυτό σημαίνει πώς και μπορεί να «σπάσει» στα άκρα ή κάθετα την ανάπτυξη των «ερυθρολεύκων» αλλά και είναι σε θέση να κατεβάσει την μπάλα και να την μεταφέρει στα αντίπαλα καρέ (με ανάλογο τρόπο βγήκε η φάση του 82' της Λιβαδειάς όπου «άγγιξε» το γκολ).
....
Οι επιθετικές «μονομαχίες» του Μπακαμπού στο ματς με τον ΠΑΟΚ.

...
Οι επιθετικές «μονομαχίες» του Μπακαμπού στο ματς με τον Ατρόμητο.


Πάσες: 66/85
Ποσοστό ευστοχίας: 77,6%
Ασίστ: 1
Ελέω θέσης ο διεθνής επιθετικός δεν συμμετέχει ιδιαίτερα στο κομμάτι της ανάπτυξης, αφού συνήθως είναι ο αποδέκτης της τελευταίας «ερυθρόλευκης» μπάλας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως όταν το πράττει... πουλάει την κατοχή, αφού μέχρι στιγμής έχει υποπέσει σε μόλις 19 λάθος μεταβιβάσεις, δηλαδή μία κάθε 29' που αγωνίζεται. Εκτός των άλλων «συμμετείχε» άμεσα στο 1-0 του Μπιελ στο Αγρίνιο καθώς εκείνος έπαιξε για τον Ισπανό που άνοιξε το σκορ με πανέμορφο σουτ και αυτόματα του πιστώθηκε η ασίστ.

Παράλληλα έχει «φτιάξει» και ακόμη πέντε τελικές του Ολυμπιακού, εκ των οποίων οι τέσσερις λογίζονται ως «καθαρές» ευκαιρίες και είναι στους Μπιελ με Λεβαδειακό, Παναθηναϊκό, Χάμες Ροντρίγκες εκ νέου με αντίπαλο τους «πράσινους» και Ελ Αραμπί στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Στο «μεγάλο» ματς της Λεωφόρου δημιούργησε αθροιστικά τρεις φάσεις για τους Πειραιώτες, όλες με άμεσες μεταβιβάσεις του από θέση φορ όταν και «έστρωσε» γρήγορα την μπάλα σε συμπαίκτη του.
....
Οι θέσεις από όπου «έφτιαξε» τρεις ευκαιρίες του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Αν μάλιστα υπάρχει κάποιο επιπλέον εύρημα που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του είναι πως πάει στα «σίγουρα» όταν βγαίνει από την αντίπαλη περιοχή για να πάρει μπάλα, εφόσον βέβαια δεν έχει τη δυνατότητα να παίξει μπροστά.

Ως τώρα μετρά 20/21 πίσω πάσες και η μόνη του «επίσημα» λανθασμένη απέφερε ένα κόρνερ για τους «ερυθρόλευκους», όταν κόντραρε σε παίκτη του «τριφυλλιού» στο πρόσφατο ντέρμπι του «Απόστολος Νικολαϊδης» και έτσι έδωσε τη δυνατότητα στον Ολυμπιακό να απειλήσει μέσω στατικής φάσης (είχε τότε 6/7). Ετσι επί της ουσίας μετρά το σχετικό απόλυτο, όπως για παράδειγμα συνέβη στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (4/4).
...

Οι πίσω πάσες του Μπακαμπού στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Ευρύτερα ως κατά τεκμήριο κορυφαίο του παιχνίδι στο κομμάτι των μεταβιβάσεων ήταν αυτό με τη Λαμία, όπου «φλέρταρε» με το 100% (11/12, 92%).
...
Οι συνολικές μεταβιβάσεις του Μπακαμπού στο ματς με τη Λαμία.


Λιβάι Γκαρσία
Αγώνες: 12
Λεπτά: 935'
Ο 27χρονος «τρέχει» την τρίτη του σεζόν στην ΑΕΚ και επί της ουσίας... μας συστήνεται ξανά. Μέχρι πέρσι τον ξέραμε ως έναν ικανότατο εξτρέμ που αρέσκεται να παίζει στη γραμμή, όμως στα «χέρια» του Ματίας Αλμέιδα μεταμορφώθηκε σε φορ ολκής. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (π.χ. σε μέρος των αναμετρήσεων σε Τρίπολη, Λεωφόρο) αγωνίζεται πια και με μεγάλη επιτυχία στην κορυφή της γραμμής κρούσης και με την «ιδιότητα» του «φουνταριστού» έχει... βγάλει τα 770 από τα 935 λεπτά συμμετοχής που μετρά φέτος στην κατηγορία.

Οπου είναι πρώτος σκόρερ της Ενωσης και σε απόσταση ενός γκολ από την αντίστοιχη κορυφή όλου του πρωταθλήματος.
...

Τελικές: 34
On target: 14
Γκολ: 7
xG: 0,67

Η περίπτωση του Λιβάι Γκαρσία προβάλει αρκετά σπάνια, σε ότι αφορά τη γκάμα που διαθέτει στο πώς μπορεί να απειλήσει τα αντίπαλα καρέ. Ο 27χρονος δεν ξεχνά τις... καταβολές του αφού επί της ουσίας πρόκειται για ακραίο που πλέον παίζει επιθετικός και ψάχνει το σουτ (συνήθως όταν συγκλίνει από τα «φτερά»), ενώ την ίδια στιγμή ελέω της αλτικότητάς του απειλεί και από αέρος, ξέχωρα από το ότι παίρνει αρκετές στατικές μπάλες.

Επί χάρτου οι 26 από τις 34 τελικές που έχει κάνει μέχρι στιγμής είναι μέσα από το αντίπαλο «κουτί» και οι οκτώ έξω από αυτό, όμως αν το πάμε ένα βήμα παραπάνω θα δούμε πως έχει ψάξει το γκολ με πέντε διαφορετικούς βασικούς τρόπους.

Σε ότι αφορά της εντός περιοχής παρατηρούμε 15 σουτ/πλασέ, εννέα κεφαλιές και δύο πέναλτι, ενώ οι εκτός «χωρίζονται» σε επτά σουτ και μία απευθείας εκτέλεση φάουλ. Αυτόματα φαντάζει αρκετά απρόβλεπτος. Συν τοις άλλοις λόγω της εκρηκτικότητάς του στα πρώτα μέτρα συχνά όταν υποδέχεται την μπάλα την «κουβαλά» για λίγο, πλησιάζει και «εκτελεί» από (σχετικά) κοντά.

Ο σχετικός του πλουραλισμός του αποτυπώνεται και από το πώς σημείωσε τα επτά τέρματα που μετρά μέχρι στιγμής. Κατά χρονική σειρά στο Αγρίνιο σκόραρε με μακρινό σουτ, στο πρώτο ματς της «OPAP Arena» κόντρα στον Ιωνικό με το κεφάλι, ενώ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με «πλασέ τσίμπημα» στα όρια της μικρής περιοχής. Στη Λιβαδειά όπου βρήκε δις στόχο αρχικά το έπραξε από αέρος και ύστερα από τα 11 βήματα, ενώ από εκείνο το σημείο έκανε το 1-0 με αντίπαλο τον ΟΦΗ.

Την ίδια στιγμή στις λεπτομέρειες δεν έχει συμπληρώσει διψήφιο αριθμό προσωπικών τερμάτων, αφού ήταν «καθαρές» ευκαιρίες αρκετές από τις 27 τελικές του που δεν έγιναν γκολ. Πλέον χαρακτηριστική είναι εκείνη με τον Αρη όπου ο Μαζικού απομάκρυνε την μπάλα εκατοστά πριν περάσει τη γραμμή μετά από πλασέ του και αφού νωρίτερα είχε αποφύγει τον Κουέστα. Παράλληλα στην αναμέτρηση με τον Ατρόμητο πέρασε άουτ ένα εντυπωσιακό εναέριο βον πλανέ του στις καθυστερήσεις, ενώ κόντρα σε Αστέρα Τρίπολης και ΠΑΟΚ οι Παπαδόπουλος και Κοτάρσκι αντίστοιχα του είπαν «όχι» σε καλές προσπάθειές του ώστε να παραβιάσει την εστία τους.

Σαν στυλ παιχνιδιού αν κάτι τον χαρακτηρίζει είναι το ξεπέταγμά του μόλις γίνει κάτοχος της μπάλας, στοιχείο που του επιτρέπει να φεύγει γρήγορα στον κενό χώρο. Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα έδειξε ποδοσφαιριστής που πάει με επιτυχία στο 1 vs 1, κάτι που του επιτρέπει να δημιουργεί ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα αλλά και υπεραρυθμία στην «κιτρινόμαυρη» επίθεση.

Ηδη μέχρι στιγμής στη σεζόν το έχει επιχειρήσει 42 φορές και στις 17 πέτυχε τον σκοπό του (40,5%), έτσι ισάριθμες φορές δημιούργησε τις προϋποθέσεις να απειλήσει αυτός προσωπικά ή ευρύτερα η ομάδα του. Στην Τρίπολη «κατέγραψε» 3/4 σχετική επίδοση και στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ είχε 2/3, όπου μάλιστα από το τελευταίο ματς προκύπτει το εύρημα πως μπορεί να το πράξει και σε «κλειστό» χώρο, όπως αποτυπώνεται στο αντίστοιχο γράφημα. Αυτόματα δεν δημιουργεί σχετικούς κινδύνους μόνο στο ανοικτό γήπεδο.
...
Ντριμπλές/1 vs 1 Λιβάι Γκαρσία στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης.

...
Ντρίμπλες/1 vs 1 Λιβάι Γκαρσία στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Παράλληλα λόγω της αλτικότητάς του είναι εξαιρετικός κεφαλοσφαιριστής, κάτι που αναφέρθηκε παραπάνω στο κομμάτι των τελικών όπου μέχρι στιγμής μετρά εννέα από αέρος και δύο γκολ.

Κατά μέσο όρο εμπλέκεται σε μία εναέρια «μονομαχία» κάθε 13,5 λεπτά που παίζει (69 συνολικά) και κερδίζει πάρα πολλές, παρότι ως επί το πλείστων αντιμετωπίζει υψηλότερους παίκτες (κυρίως στόπερ). Το σχετικό του ποσοστό ανέρχεται στο 40,6% και αυτόματα παίρνει πολλές πρώτες μπάλες, ενώ ο αγώνας που... κυριάρχησε στους αιθέρες ήταν το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ όπου το κοντέρ του... έγραψε 7/12.
...

Οι εναέριες «μονομαχίες» του Λιβάι Γκαρσία στο ματς με τον ΠΑΟΚ.


Πάσες: 113/147
Ποσοστό ευστοχίας: 76,9%
Ασίστ: 1
Ο διεθνής με το Τρίνινταντ πασάρει με υψηλά ποσοστά ευστοχίας και επειδή ουκ ολίγες φορές βγαίνει από το «κουτί» είναι από του παίκτες «βαρόμετρα» της Ενωσης σε ότι αφορά το δημιουργικό κομμάτι. Κατά μέσο όρο κάνει λάθος πάσα κάθε 27,5' επίδοση εξαιρετικά καλή, ενώ με το κεφάλι έδωσε την ασίστ για το 3-0 του Μάνταλου επί του ΟΦΗ. Σε εκείνο το ματς μάλιστα ήταν «μέσα» και στο 2-0 του Γκατσίνοβιτς, αφού εκείνος έπαιξε για τον Ελληνα μεσοεπιθετικό που με τη σειρά του «σέρβιρε» στον Σέρβο χαφ.

Εκτός της τελικής πάσας που ήδη «μετρά από τα πόδια του ξεκίνησαν ακόμη 12 φάσεις, μικρές ή μεγάλες, των «κιτρινόμαυρων», με κορυφαίες των Αμραμπατ, Γκατσίνοβιτς, Πινέδα στις αναμετρήσεις με Αστέρα Τρίπολης, Αρη, Ατρόμητο αντίστοιχα. Δείγμα (ακόμη ένα) του πόσο κομβικός είναι και για το κομμάτι της ανάπτυξης, ενώ από το πού τις «έφτιαξε» στο «Κλεάνθης Βικελίδης» αποτυπώνεται ότι είναι σε θέση να παίξει για συμπαίκτη του από πολλά σημεία του γηπέδου.

...
Οι θέσεις από όπου «έφτιαξε» τρεις ευκαιρίες της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Αρη.

Οταν κληθεί μεταφέρει σωστά την μπάλα μπροστά αφού το ποσοστό επιτυχίας του στις προωθητικές μεταβιβάσεις ανέρχεται στα επίπεδα του 68,8% (22/32), με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση την αντίστοιχη παρουσία του στον αγώνα με τον Παναιτωλικού όπου «κατέγραψε» 5/6 (83%). Πάντως σε εκείνο το παιχνίδι πέτυχε ουσιαστικά το απόλυτο, αφού στη μόνη που έκανε και δεν του «βγήκε» (κάθετη για τον Πινέδα) ανέκτησε αμέσως την κατοχή και «έσπασε» στα άκρα.
...
Οι προωθητικές πάσες του Λιβάι Γκαρσία στο ματς με τον Παναιτωλικό.

Στους περισσότερους αγώνες δίνει σωστά την μπάλα σε επίπεδα του 75% plus και όπου δεν το πετυχαίνει αφορά πάσες του στην «καρδιά» της αντίπαλης άμυνας, άρα με αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Οπως π.χ. οι δύο που «έχασε» στην Τρίπολη, στην κατά τεκμήριο κορυφαία του εμφάνιση στο συγκεκριμένα σκέλος (20/22).
....
Οι συνολικές μεταβιβάσεις του Λιβάι Γκαρσία στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα