Το «δίγκολο» και τα δεκάρια που θέλει(;) ο ΠΑΟΚ

Το «δίγκολο» και τα δεκάρια που θέλει(;) ο ΠΑΟΚ

Το «δίγκολο» και τα δεκάρια που θέλει(;) ο ΠΑΟΚ

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του ΠΑΣ Γιάννινα και όσα θέματα ανέδειξε ειδικά για τους παίκτες του Δικεφάλου που παίζουν μεσοεπιθετικά και πίσω από τον φορ.

Έθεσα αρκετές και πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις στο χθεσινό blog Υπάρχουν ήρεμα βράδια για τον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ φρόντισε να απαντήσει και να κάνει την πρώτη εύκολη και καθαρή νίκη στη χρονιά, έχοντας μάλιστα για πρώτη φορά και δύο γκολ διαφορά υπέρ του!

Το πρώτο δεδομένο της βραδιάς (απίστευτο το ότι η αναμενόμενη καταιγίδα άρχισε με το που σφύριξε ο διαιτητής τη λήξη) είχε να κάνει με τη δυναμική των ομάδων. Ο ΠΑΣ που χθες είδαμε ήταν μία από τις πιο αδύναμες ομάδες του πρωταθλήματος. Από αυτές που εγώ έχω δει, η πιο αδύναμη μαζί με τον Λεβαδειακό.

Το δεύτερο δεδομένο είχε να κάνει με το… δίγκολο που έβαλε ο ΠΑΟΚ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στο πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης. Σε όλα τα άλλα παρόμοιας δυναμικής παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ προηγούνταν (σε πολλά από νωρίς) αλλά έμενε στο 1-0 χάνοντας αρκετές ευκαιρίες και κάποια στιγμή αντιμετώπιζε ζήτημα διαχείρισης. Αγχώνονταν και στο τέλος απειλούνταν. Κάπως έτσι έχασε πολλούς βαθμούς. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει χθες. Για δύο λόγους που προανέφερα. Λόγω της δυναμικής του ΠΑΣ και λόγω του… 2-0.

Όλα έγιναν πιο εύκολα, ο ΠΑΟΚ έχασε 3-4 μεγάλες φάσεις στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο ξεκίνημα του δευτέρου έχασε τον έλεγχο κάτι που έχει συμβεί και σε άλλα ματς. Το παιχνίδι άνοιξε, γεγονός που δεν συνέφερε καθόλου τους γηπεδούχους. Οι οποίοι έβγαλαν το άγχος τους με τέσσερις κίτρινες! Τρεις τις πήραν αναγκαστικά σε μετάβαση, κρατώντας εσκεμμένα τους αντιπάλους για να μην φύγουν και άλλη μία ο Σάστρε που ξαναέχασε παίκτη στο ένας με έναν. Άρα… Δεν πήγαν όλα τέλεια για την ομάδα του Λουτσέσκου η οποία απλά «έσβησε» το ματς μετά τις αλλαγές και το φρεσκάρισμα.

Μετά από όλα αυτά, λύθηκαν τα προβλήματά του ΠΑΟΚ ή ξεπεράστηκε το μεγάλο θέμα στο σκοράρισμα; Όχι βέβαια… ΤΙΠΟΤΑ δεν θα λυθεί αν η ομάδα ΔΕΝ πετύχει στις μεταγραφές της στην επίθεση. Τον χειμώνα δεν χρειάζεται μόνο να κάνει μεταγραφές, αλλά επιβάλλεται και να πετύχει έχοντας μάλιστα άμεση προσαρμογή.

Αυτό που με προβληματίζει αγωνιστικά και μεταγραφικά, είναι το θέμα στο 10. Γιατί όμως; Προσέξτε…

Εκτιμώ ότι ο Λουτσέσκου έχει πάει στη βασική λύση των τριών οκταριών, επειδή δεν έχει καλό «10» παίκτη με ποιότητα και γκολ-ασίστ, αλλά και παίκτη με ένταση και ατομική ενέργεια. Εξήγησε και χθες (για όσους δεν καταλαβαίνουν τι βλέπουν) ότι ο ΠΑΟΚ με τον Ντόουγκλας στα θεωρητικά δύσκολα ματς παίζει 4-3-3 σε φάση επίθεσης, ειδικά όταν «χτίζει» παιχνίδι από πίσω και με τον Ελ Καντουρί πιο καθαρό 4-2-3-1. Σε φάση άμυνας παίζει πάντα 4-4-2. Όλη αυτή η δυναμική τακτική (αλλαγή σχηματισμού από άμυνα σε επίθεση) εκτιμώ και πιστεύω ότι διαμορφώθηκε αναγκαστικά λόγων έλλειψης καθαρού και καλού δεκαριού. Ποιο είναι το πρόβλημα και το κενό σε όλο αυτό το σκεπτικό;

Ο Λουτσέσκου έδωσε τη συγκατάθεση να πάρει ο ΠΑΟΚ τον Σοτέλδο που παίζει κυρίως στα άκρα και αριστερά. Και όχι μόνο… Ο Λουτσέσκου έδωσε το οκ να αποκτηθεί ο Πάουλο Φερνάντεζ που παίζει κυρίως στα δεξιά. Και όμως… Ο Λουτσέσκου θέλει τον Φάμπιο Μαρτίνς για τον οποίο ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να ενδιαφέρεται. Ένας ακόμη ακραίος που ίσως παίζει και στον άξονα; «Καίγεται» ή δεν καίγεται για δεκάρι; Ιδού η απορία;

Στα «δύσκολα» ματς έχει τρία οκτάρια και είναι πιο συμπαγής με τον Ντόουγκλας μπροστά, στα πιο εύκολα έχει Ελ Καντουρί και Μπίσεσβαρ. Έχει και τον Κουαλιάτα! Και όταν είναι να πάρει παίκτη, οι βλέψεις είναι σε πιο ακραίους που βασικά έχουν ποιότητα και αποφασιστικότητα να πάνε στο ένας με έναν. Άσχετα που δεν τους παίρνει ο ΠΑΟΚ…

«Η δουλειά που κάνουμε φέτος θα φανεί κυρίως την επόμενη σεζόν…» τόνισε ο Λουτσέσκου και συνέχισε την ατάκα της περασμένης εβδομάς με το ότι… «κάποιες χρονιές, ακόμη και μεγάλα club δεν κερδίζουν τίποτα, αλλά βάζουν βάσεις για την επόμενη σεζόν». Εκτιμώ ότι τα λέει να τα ακούσει και εκείνος, παίρνοντας κουράγιο για το ότι είναι και πάλι εκτός πρωταθλητισμού.

* Στο μπάσκετ ο ΠΑΟΚ έχασε μέσα στη Ρόδο γιατί έπαιξε χωρίς δύο Αμερικανούς (μόνο ελλιπής έχει χάσει φέτος ο ΠΑΟΚ) και γιατί οι παίκτες του πήραν κακές αποφάσεις στα τελευταία 100 δευτερόλεπτα του αγώνα. Από εκεί και πέρα το φαινόμενο των ορισμών Τσαρούχα στους αγώνες του ΠΑΟΚ, πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ διαφορετικά από όλους όσους έχουν ευθύνη. Πρωταρχικά από την ίδια την ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Ούτε η ίδια δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.