ΑΕΚ: Βράχος η άμυνά σου

ΑΕΚ: Βράχος η άμυνά σου

Γιώργος Τσακίρης
ΑΕΚ: Βράχος η άμυνά σου

bet365

Είναι γνωστό (στον ποδοσφαιρικό κόσμο) ότι ΑΕΚ σημαίνει επίθεση και φέτος το 'χουν εμπεδώσει όλοι με τον Αλμέιδα, ωστόσο σούπερ τα πάει και η άμυνά της...

Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος, αν εστιάσει στην αμυντική ανταπόκριση της ΑΕΚ στη διάρκεια της περσινής σεζόν, ότι ήταν η χαρά του κάθε αντίπαλου, πιο σωστά η χαρά της γραμμής κρούσης κάθε αντιπάλου! Κάθε άλλο... Θα αποτελούσε τη σκληρή πραγματικότητα την οποία είχαμε καταγράψει πολλές φορές τα τελευταία δυο χρόνια για τις απαράδεκτες και απόλυτα απογοητευτικές επιδόσεις των «κιτρινόμαυρων». Στο σύνολο της περσινής σεζόν, στο πρωτάθλημα, η Ένωση δέχτηκε 42 τέρματα και αντίστοιχα μια σεζόν πίσω ακόμη περισσότερα, για την ακρίβεια 45 γκολ σε βάρος της, μια απλή πρόσθεση και ποιος να σε πιστέψει ότι σε δυο σεζόν η ΑΕΚ είδε την εστία της να παραβιάζεται (μόνο στο πρωτάθλημα) συνολικά 87 φορές!

Ήταν αδύνατο να μη γίνει κάτι γι' αυτό το πράγμα. Ωστόσο υπάρχει σημαντική απόσταση στο να... γίνει κάτι και να μαζευτεί η κατάσταση, έως αυτό που παρακολουθούμε στη διάρκεια της σεζόν που διανύουμε, ισχύει κυριολεκτικά αυτό που αναφέρει ο θυμόσοφος λαός μας: η νύχτα με τη μέρα... Στις πρώτες δέκα αγωνιστικές που έχουμε δει η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έχει δει την μπάλα να κουνάει το πλεκτό της εστίας του γκολκίπερ της (είτε του Στάνκοβιτς είτε του Αθανασιάδη) μόλις τέσσερις φορές!

Το λες και εκπληκτική πρόοδο αν συνυπολογίσουμε ότι τα δυο από αυτά τα τέρματα ήρθαν από την λευκή βούλα, στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στην έδρα των «πράσινων» στην Αλεξάνδρας, κάτι που σημαίνει ότι σε κανονική ροή αγώνα η ΑΕΚ έχει δει την εστία της να παραβιάζεται μόλις δυο φορές! Εννοείται πως συνιστά μετά τον Παναθηναϊκό που 'χει δεχτεί τρία τέρματα (και εκείνος δυο γκολ μετράει σε κανονική ροή αφού το τρίτο από τον Βόλο ήταν από το σημείο του πέναλτι επίσης). Πίσως από τους «πράσινους» και τους «κιτρινόμαυρους» ακολουθεί ο Ολυμπιακός με επτά και όλες οι υπόλοιπες μετράνε ήδη διψήφιο αριθμό γκολ που έχουν δεχθεί...

Προτού τα κάνουμε... ταληράκια να υπογραμμίσουμε ότι το κεντρικό πρόσωπο σαφέστατα είναι ο ηγέτης της κιτρινόμαυρης άμυνας: Ντομαγκόι Βίντα. Διότι δεν έχει χάσει ματς και έπαιξε σε όλες τις εκδοχές, με τριάδα και τετράδα αλλά, με Τζαβέλλα και Μουκουντί. Συνεισφορά έχουν και όλοι οι ακραίοι μπακ (μεγαλύτερη ο Ρότα), οι μέσοι και ο Σιμάνσκι φυσικά, αλλά και οι δυο γκολκίπερ αφού αν εξαιρέσουμε τα πέναλτι, με όποια διάταξη και πρόσωπα, από ένα γκολ προκύπτει σε κανονική ροή...

Η σύγκριση με πέρυσι και πέντε ματς σερί μηδέν!

Βίντα και Μουκουντί


Αν για κάποιον δεν αποτελεί καμία τόσο ξεχωριστή επίδοση το γεγονός ότι η ΑΕΚ έχει δεχθεί μόλις τέσσερα τέρματα στις δέκα πρώτες αγωνιστικές, δεν χρειάζεται παρά να δει την αντίστοιχη περσινή κατάσταση της ομάδας, πόσα γκολ κοινώς είχε ήδη μετρήσει στην εστία της, για να εμπεδώσει πόσο μεγάλη και ουσιαστική είναι η διαφορά. Επιπρόσθετα πόσο σωστή, αποτελεσματική και πολυεπίπεδη (διότι το 'χει μαζέψει όλο το έργο αγωνιστικά συνολικά) είναι η δουλειά που κάνει ο Ματίας Αλμέιδα από την ημέρα που ανέλαβε τη τεχνική ηγεσία της Ένωσης έως και την 10η στροφή του πρωταθλήματος.


Η Ένωση λοιπόν φέτος στα ματς με αντιπάλους: Λαμία (εκτός), Βόλο και ΠΑΣ Γιάννενα (εντός), Παναθηναϊκό και Παναιτωλικό (εκτός), Ιωνικό (εντός), Άρη (εκτός), Ατρόμητο (εντός), Λεβαδειακό (εκτός) και ΠΑΟΚ (εντός) έχει δεχθεί τέσσερα τέρματα (εκ των οποίων τα δυο με πέναλτι). Θυμάστε την αντίστοιχη πρώτη δεκάδα αγώνων της ΑΕΚ και πόσα τέρματα είχε δεχθεί (και από ποιες ομάδες); Να σημειώσουμε για αρχή ότι στην αντίστοιχη περσινή περίοδο πρωταθλήματος, έχοντας δηλαδή παίξει δέκα παιχνίδια, η Ένωση είχε δει την εστία της να παραβιάζεται 13 φορές! Εννέα φορές παραπάνω από ότι τώρα...


Τότε είχε παίξει με ΟΦΗ (3 γκολ), ΠΑΟΚ (2 γκολ), Παναιτωλικό (1 γκολ), Βόλο (1 γκολ), Άρη (1 γκολ), Απόλλωνα Σμύρνης (2 γκολ) και Ολυμπιακό (3 γκολ). Εδώ χωράει η επισήμανση ότι υπήρχαν διαιτητικά υπέροχα εγκλήματα σε βάρος της Ένωσης σε Κρήτη και ΟΑΚΑ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, τα 'χουμε πει, αναλύσει και καταγράψει. Από αυτά μάλιστα τα 13 μόλις το ένα ήταν από το σημείο του πέναλτι εκείνο του Κούρτιτς στην ήττα της ΑΕΚ από τον ΠΑΟΚ με 2-0 στην Τούμπα! Στο ποδόσφαιρο είναι δεδομένο ότι οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια, μα σε συγκεκριμένα ζητήματα τη λένε όλη, όπως στα γκολ που δεχόταν ο Δικέφαλος πέρυσι και φέτος όχι!


Σε όλα αυτά τα όμορφα... μαντάτα της ΑΕΚ και της άμυνάς της προσθέστε ότι μετράει ήδη πέντε σερί αγώνες όπου έχει διατηρήσει ανέπαφη την εστία της, μηδέν παρακαλώ... Οπότε ναι: οι κυνηγοί σου κεραυνός, αποδεικνύεται και το 'χουμε αναδείξει φέτος, μα και (όντως): βράχος η άμυνά σου! Σωστά μας τα... λέει ο ύμνος της ΑΕΚ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα