Wyscout Analysis: Μπερνάρντ VS Χάμες Ροντρίγκες (vids)

Γιώργος Ντυμένος
 Wyscout Analysis: Μπερνάρντ VS Χάμες Ροντρίγκες (vids)

bet365

Στο ντέρμπι των «αιωνίων» όπου ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό ο Μπερνάρντ και ο Χάμες Ροντρίγκες είναι σε θέση να καθορίσουν το νικητή με μόνο μία ενέργειά τους, αφού ο Βραζιλιάνος και ο Κολομβιανός μεσοεπιθετικός αντίστοιχα... μιλάνε στην μπάλα.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε και απόψε (6/11) θα έχουμε το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» της σεζόν. Παναθηναϊκός εναντίον Ολυμπιακού λοιπόν στη Λεωφόρο, σε ένα ματς που διαχρονικά κόβει την ανάσα, πόσο δε όταν στο χορτάρι του «Απόστολος Νικολαϊδης» θα συγκρουστούν παίκτες τεράστιας κλάσης, με πλούσιες παραστάσεις και εμπειρία.

Τα «φώτα» θα πέσουν, έστω ένα κλικ περισσότερο, στα «10άρια» των «μονομάχων» που ελέω της ποιότητάς τους είναι σε θέση να κρίνουν το ματς. Πιο συγκεκριμένα Μπερνάρντ και Χάμες Ροντρίγκες συνθέτουν ένα εκρηκτικό δίδυμο, αμφότεροι ξέρουν μπάλα όσο λίγοι και με μόνο μία ενέργεια ενδέχεται να καθορίσουν το όνομα του νικητή. Αυτό που σε όλους εμάς φαντάζει δύσκολο διαθέτουν την ικανότητα να το μετατρέψουν σε... τόσο απλό.

Μέσω του Wyscout θα επιδιώξουμε να αποκωδικοποιήσουμε τα φετινά τους πεπραγμένα, με μία όμως υποσημείωση που έγκειται στο γεγονός ότι ποδοσφαιριστές όπως οι παραπάνω δεν μπαίνουν σε... καλούπια και οι αριθμοί ποτέ δεν αποτυπώνουν την προσφορά τους. Η οξυδέρκειά τους, μία γρήγορη μετάβασή τους ή η ντρίπλα που θα κάνουν, αυτό το... κάτι παραπάνω δηλαδή, είναι αδύνατο να μεταφερθεί στο χαρτί.


Μπερνάρντ
Αγώνες: 7
Λεπτά: 496'
Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Αυγούστου όταν ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Μπερνάρντ και αυτόματα ολοκλήρωσε μία από τις κορυφαίες μεταγραφές της ιστορίας του, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις αφού για χρόνια ξεχώριζε στα ευρωπαϊκά γήπεδα με τη Σακχτάρ Ντόνετσκ και την Εβερτον, ενώ ως μέλος τη Σελεσάο συμμετείχε σε Μουντιάλ και Κονφεντερέσιον Καπ.

Με τα «πράσινα» ντεμπουτάρισε στο ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ, ενώ ναι μεν μέχρι στιγμής κινείται κυρίως στα δεξιά σε αρκετά ματς τον είδαμε τόσο πίσω από τον φορ (π.χ. με Αστέρα Τρίπολης, ΠΑΣ) αλλά και αριστερά, κάτι που «φωνάζει» ότι μπορεί να προσφέρει σε όλες τις θέσεις πίσω από τον στράικερ.
...


Τελικές: 4
On Target: 1
xG: 0,31
Ο 30χρονος ακόμη δεν έχει... ανοίξει λογαριασμό με το «τριφύλλι», αν και σκόραρε κόντρα στον Αρη αλλά το τέρμα του ακυρώθηκε για φάουλ του Βέρμπιτς. Πάντως δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής πολλές προσπάθειες, αφού μετρά τέσσερις τελικές εκ των οποίων οι τρεις ήταν με σουτ έξω από τα αντίπαλα καρέ (δύο κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης και ένα στο Πανθεσσαλικό). Τη μία φορά που απείλησε από θέση φορ ήταν στο ντέρμπι με τους «κίτρινους« (πριν το τέρμα του που δεν μέτρησε), όταν στο 12' βρέθηκε στο ύψος του πέναλτι και «εκτέλεσε» αλλά ο Κουέστα απέκρουσε εντυπωσιακά.

Πάσες: 179/228
Ποσοστό ευστοχίας: 78,5%
Ασίστ: 2
Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός είναι εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, κάτι που αποτυπώνεται ανάγλυφα στο 78,5% ποσοστό επιτυχίας που πασάρει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως παρότι σε απόλυτο χρόνο συμμετοχής δεν έχει παίξει μέχρι στιγμής σε περισσότερα από 5,5 «γεμάτα» ματς (δηλαδή από την αρχή ως το τέλος τους), ήδη μοίρασε δύο ασίστ αμφότερες μάλιστα με κάθετο παιχνίδι και πιο συγκεκριμένα για το 0-1 του Παλάσιος στη Λαμία και το 0-5 του Σπόραρ στο Βόλο.

Παράλληλα είναι «μέσα» και σε ακόμη δύο γκολ του «τριφυλλιού» και πιο συγκεκριμένα στο 0-2 του Σάντσες στη Λαμία και το 0-1 του Παλάσιος στο Πανθεσσαλικό, ενώ μαζί με τις τελικές πάσες που «μετρά» έχει δημιουργήσει συνολικά 11 «καθαρές» ή μη ευκαιρίες της ομάδας του. Στα περισσότερα παιχνίδια που εμφανίστηκε πήρε πολύ καλό... βαθμό στις μεταβιβάσεις του, ενώ σε εκείνο του Βόλου ήταν που άγγιξε το τέλειο με 36/40 (90%).
...

Οι συνολικές μεταβιβάσεις του Μπερνάρντ με αντίπαλο τον Βόλο.

Απλά και μόνο στην απεικόνιση του που και πώς άπλωσε παιχνίδι στο 1-5 της περασμένης αγωνιστικής γίνεται εύκολα αντιληπτό πως κινείται σε όλο το γήπεδο και διαθέτει σχετική ελευθερία κινήσεων. Αλλωστε κάτι ανάλογο φαίνεται και από την αντίστοιχη επίδοσή του στη Λαμία, όπου επίσης «φλέρταρε» με το απόλυτο (27/34).
...

Οι συνολικές μεταβιβάσεις του Μπερνάρντ με αντίπαλο τη Λαμία.

Ευρύτερα είναι ένας παίκτης που αρέσκεται πολύ στο 1 vs 1 και «ψάχνει» την ντρίμπλα που θα του επιτρέψει να ξεμαρκαριστεί και να βρει κενό χώρο, ώστε και να πασάρει πιο εύκολα αλλά και να βγάλει με περισσότερες αξιώσεις τον Παναθηναϊκό στην επίθεση. Ηδη το έχει καταφέρει στις 12 από τις 23 φορές που το επιχείρησε, όπου στη Λαμία για παράδειγμα το σχετικό του ποσοστό ανήλθε στο 75% (3/4).
..

Ο Μπερνάρντ στο 1 vs 1 με αντίπαλο τη Λαμία.

Την ίδια στιγμή δεν πηγαίνει πολύ στη μακρινή μεταβίβαση αν και την «έχει» (7/14), αλλά φαίνεται πως αρέσκεται ώστε ο ίδιος να μεταφέρει με ασφάλεια την μπάλα μπροστά. Το 70,6% ως ποσοστό επιτυχίας του στις πάσες που επιχειρεί στο επιθετικό τρίτο του «τριφυλλιού» αποτυπώνουν το σχετικό εύρημα, αφού οι περισσότερες, όπως σταθήκαμε, δεν είναι «30αρες» αλλά ως επί το πλείστων προσωπικές του ενέργειες. Ετσι οι 24 από τις 34 που έχει κάνει μέχρι στιγμής είναι σωστές και ως κορυφαία του σχετική εμφάνιση ήταν στο Πανθεσσαλικό με 7/8.
...
Οι πάσες του Μπερνάρντ στο επιθετικό τρίτο με αντίπαλο τον Βόλο.

Η παραπάνω καρτέλα δείχνει πως τότε πήγε από την θεωρητικά καλή του πλευρά, τη δεξιά, όμως η αντίστοιχη για τις μεταβιβάσεις που έκανε στο επιθετικό τρίτο του Παναθηναϊκού κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα όπου «έγραψε» 3/4 επιβεβαιώνει πως είναι σε θέση να κινηθεί με αντίστοιχη επιτυχία και προς την αντίθεση κατεύθυνση αλλά και να αλλάξει παιχνίδι.
...

Οι πάσες του Μπερνάρντ στο επιθετικό τρίτο με αντίπαλο τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο 30χρονος επίσημα έχει «χάσει» μόνο τέσσερις πίσω πάσες, που θεωρητικά ενδέχεται να δημιουργήσουν κινδύνους για τα «πράσινα» καρέ σε ένα πιθανό τρανζίσιον των αντιπάλων του (35/39, 89,7%). Ωστόσο ουσιαστικά είναι μόνο μία, στο φινάλε της αναμέτρησης με τον ΠΑΣ όπου ο Τζίμας απώλεσε το κοντρόλ και δεν βγήκε αντεπίθεση για τον «Αγιαξ της Ηπείρου».

Αντίθετα οι άλλες τρεις αφορούν περιπτώσεις που ανακόπηκε μεν αλλά σε πλάγιο δε, έτσι οι «πράσινοι» διατήρησαν την κατοχή. Το σχετικό εύρυμα είναι «απόδειξη» της ψυχραιμίας του αφού για παράδειγμα με τον Αστέρα Τρίπολης είχε 13/13, ενώ παράλληλα φαίνεται πως διαθέτει την «υπομονή» ώστε να κυκλοφορήσει την μπάλα εφόσον δεν μπορεί να βρει ελεύθερο χώρο και δεν αρέσκεται σε πιθανά ανώφελα γεμίσματα.
...
Οι πίσω πάσες του Μπερνάρντ με αντίπαλο τον Αστέρα Τρίπολης.

Μέχρι στιγμής οι συμπαίκτες του έχουν «ψάξει» σωστά τον Μπερνάρντ 157 φορές, δηλαδή δέχεται κατά μέσο όρο μία πάσα κάθε τρία λεπτά αφού θεωρείται άκρως σημαντικός/κομβικός για την ανάπτυξη του «τριφυλλιού», όπου ευρύτερα στα 496' που έχει παίξει ως τώρα μετρά μόλις 22 λάθος προωθητικές μεταβιβάσεις και το σχετικό ποσοστό επιτυχίας του ξεπερνά το 60%.

Στο Βόλο για παράδειγμα το... κοντέρ του «έγραψε» 14/16 και οι άστοχές του ήταν σε δύο περιπτώσεις που θέλησε να παίξει γρήγορα και κάθετα, εγχείρημα που μόνο εύκολο δεν είναι. Προς σχετική επιβεβαίωση για το ότι επιδιώκει την άμεση μετάβαση είναι το εύρημα ότι και οι αντίστοιχες τρεις λανθασμένες που είχε στη Λαμία (8/11) ήταν σε ανάλογες «εμπνεύσεις» του.
...
Οι προωθητικές πάσες του Μπερνάρντ με αντίπαλο τη Λαμία.

Χάμες Ροντρίγκες
Αγώνες: 5
Λεπτά: 360'
Ηταν 15 Σεπτεμβρίου όταν ο Ολυμπιακός επισημοποίησε την προσθήκη του Χάμες Ροντρίγκες, ο οποίος επέστρεψε στην Ευρώπη για χάρη των «ερυθρολεύκων». Μετά από μία τεράστια καριέρα όπου μεταξύ άλλων έχει παίξει σε Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου και Πόρτο ο διεθνής Κολομβιανός ντεμπουτάρισε στη Super League στο ματς του «Κλεάνθης Βικελίδης» με τον Αρη, όπου είχε ουσιαστικά ελεύθερο ρόλο πίσω από τον φορ. Ευρύτερα σε όλη την ως τώρα εν Ελλάδι παρουσία του παρατηρούμε πως κινείται σαν «δεκάρι» ή δεύτερος στράικερ, γύρω δηλαδή από τα αντίπαλα καρέ, αν και «τραβιέται» περισσότερο στα δεξιά.
....

Τελικές: 8
On Target: 5
Γκολ: 2
xG: 1,39
Από τα «πατήματα» του 31χρονου μέσα στο γήπεδο, όπως αποτυπώνονται στο heatmap του, φαίνεται πως ο Ροντρίγκες κινείται ως επί το πλείστων έξω από το αντίπαλο κουτί όμως την ίδια στιγμή απειλεί εντός του, δείγμα πως μπορεί να βρεθεί με άνεση σε θέση φορ. Κατά μέσο όρο βγάζει μία τελική σε κάθε ημίχρονο που παίζει (360'/8), η συντριπτική πλειοψηφία εκ των οποίων προήλθαν από κινήσεις κλασικού «9αριού».

Μέχρι στιγμής βρήκε δύο φορές στόχο και σε αμφότερες των περιπτώσεων το έπραξε με το κεφάλι (κόντρα σε ΠΑΟΚ, Λαμία), ενώ στην Κρήτη ο Μανδάς του είπε «όχι» από τα 11 βήματα, όταν ο γκολκίπερ του ΟΦΗ απέκρουσε την εκτέλεση πέναλτι που επιχείρησε. Λόγω αυτού τα xG του ανέρχονται στα 1, 39 και παρότι δεν σκόραρε τότε τα έχει ήδη ξεπεράσει. Την ίδια στιγμή με Λαμία και Αρη είχε από μία καλή ευκαιρία.


Πάσες: 208/251
Ποσοστό ευστοχίας: 82,9%
Ασίστ: 1
Ο Κολομβιανός ξέρει... πολύ μπάλα και είναι από τους κορυφαίους «τεχνίτες» που έχουν περάσει ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα. Κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και από τις επιδόσεις του στις μεταβιβάσεις, όπου πασάρει με ποσοστό επιτυχίας πάνω του 80% (82,9%). Μάλιστα έχει ήδη δώσει μία ασίστ, στο 2-1 της Κρήτης όπου έπαιξε όμορφα κάθετα στον Γκάρι Ροντρίγκες για το 1-1.

Συμπεριλαμβανόμενης της παραπάνω φάσης του «Γεντί Κουλέ» από τα πόδια του έχουν ως τώρα ξεκινήσει 12 τελικές των «ερυθρολεύκων», άρα κατά μέσο όρο «φτιάχνει» μία φάση, μικρή ή μεγάλη, κάθε μισή ώρα που αγωνίζεται (360'/12). Πλέον χαρακτηριστική είναι του Μαρσέλο στο 73' του 2-0 επί της Λαμίας, όπου έβγαλε τον Βραζιλιάνο σε θέση βολής, το σουτ του όμως πέρασε άουτ.

Μάλιστα ήταν «μέσα» και στο 0-1 του Μπιελ στο Αγρίνιο, ενώ ως κατά τεκμήριο κορυφαίο του παιχνίδι σε επίπεδο μεταβιβάσεων είναι εκείνο του Ηρακλείου όπου «φλέρταρε» με το απόλυτο (38/41, 93%).
...

Οι συνολικές μεταβιβάσεις του Χάμες Ροντρίγκες με αντίπαλο τον ΟΦΗ.

Από το γράφημα του πώς πάσαρε στο «Γεντί Κουλέ» αποτυπώνεται ανάγλυφα πως με ανάλογη ευκολία μπορεί να παίξει κοντά, άρα safe, αλλά και μακριά, κάθετα ή μέσω «30άρας». Στο τελευταίο κομμάτι αγγίζει το 100% σε επίπεδο επιτυχίας, ακόμη ένα εύρημα πως είναι σε θέση να κατευθύνει την μπάλα εκεί που θέλει. Μέχρι στιγμής μετρά στη σεζόν 16/22 αντίστοιχες πάσες και για παράδειγμα στο Αγρίνιο «κατέγραψε» το εξαιρετικό, για το συγκεκριμένο σκέλος, 5/7.
...

Οι μακρινές μεταβιβάσεις του Χάμες Ροντρίγκες με αντίπαλο τον Παναιτωλικό.

Παρότι μάλιστα παίρνει αρκετές εκτελέσεις στατικών φάσεων αυτό δεν σημαίνει πως οι μακρινές του μεταβιβάσεις αφορούν «γεμίσματα» σε φάουλ, με πλέον τρανή απόδειξη το αντίστοιχο 4/5 που είχε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» όπου όλες ήταν σε ροή αγώνα. Ο 31χρονος αμέσως μόλις πάρει την μπάλα θα σηκώσει το κεφάλι και θα ψάξει ελεύθερο συμπαίκτη του, όπου και αν βρίσκεται.
...
Οι μακρινές μεταβιβάσεις του Χάμες Ροντρίγκες με αντίπαλο τον Αρη.

Με γνώμονα τα παραπάνω, ότι δηλαδή διαθέτει εξαιρετικά πόδια, δεν αποτελεί έκπληξη το ποσοστό επιτυχίας του στις μεταβιβάσεις που επιχειρεί στο «ερυθρόλευκο» επιθετικό τρίτο που αγγίζει το 80% (21/27, 77,8%). Μάλιστα στις δύο από τις έξι που του πιστώνονται ως «χαμένες» ξαναπήρε αμέσως την κατοχή καθώς υπήρξε κόντρα από αντίπαλο, ενώ σε ακόμη μία «κέρδισε» το πλάγιο.

Ετσι ουσιαστικά έχει «πουλήσει» μόνο τρεις φορές την μπάλα όσες φορές επεδίωξε να τη μεταφέρει γύρω από τα αντίπαλα καρέ, ενώ σε Αγρίνιο και Ηράκλειο είχε το απόλυτο με 6/6 και 5/5 αντίστοιχα.
...
Οι πάσες του Χάμες Ροντρίγκες στο επιθετικό τρίτο με αντίπαλο τον Παναιτωλικό.

Το πόσο κομβικός είναι για την ανάπτυξη του club αποτυπώνεται (και) στο ότι μέχρι στιγμής έχει ο ίδιος δεχθεί 197 πάσες, δηλαδή κατά μέσο όρο μία κάθε 108 δευτερόλεπτα που παίζει, εύρημα που «φωνάζει» ότι οι «ερυθρόλευκοι» τον ψάχνουν συνεχώς και από εκείνον ξεκινούν οι περισσότερες επιθέσεις τους.

Αλλωστε εκείνος κινείται μεν περισσότερο προς τα δεξιά αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι «εγκλωβισμένος» σε έναν συγκεκριμένο χώρο ευθύνης, κάτι που φαίνεται και από το παρακάτω εύρημα. Μέχρι στιγμής λοιπόν του έχουν πιστωθεί 46 σωστές προωθητικές πάσες (70,8% επιτυχία) που προήλθαν από όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου, όπως αποτυπώνεται στις αναμετρήσεις του με Αρη (7/9) και Λαμία (10/13).
...
Οι προωθητικές πάσες του Χάμες Ροντρίγκες με αντίπαλο τον Αρη.
...

Οι προωθητικές πάσες του Χάμες Ροντρίγκες με αντίπαλο τη Λαμία.

Πάει στο 1 vs 1 όποτε του δοθεί η σχετική δυνατότητα (5/8), ενώ στα «όπλα» συγκαταλέγονται και οι παράλληλες που επιχειρει στην «καρδιά» της αντίπαλης άμυνας, όποτε «τραβιέται» στα άκρα. Ναι μεν δεν το πράττει (πολύ) συχνά όμως σχεδόν πάντα βρήκε με αυτόν τον τρόπο «ερυθρόλευκη» φανέλα όποτε θέλησε να δημιουργήσει ρήγματα από τα «φτερά» (8/10, 80%), κάτι που αποτυπώνει πως «διαβάζει» το παιχνίδι και αντιλαμβάνεται πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πασάρει.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα