ΑΕΚ: Αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα!

ΑΕΚ: Αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
ΑΕΚ: Αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης καταγράφει τους λόγους για τους οποίους ο Δικέφαλος παρουσιάζεται εντελώς διαφορετικός φέτος, τη συνεισφορά διοίκησης και Αλμέιδα σε αυτό και έχει διαιτητικό υστερόγραφο...

Οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος και μπαίνουμε σε μια τελική, πρώτη, ευθεία για τις ομάδες με σημαντικές αγωνιστικές υποχρεώσεις. Μην ξεχνάτε ότι σε είκοσι μέρες περίπου έρχεται η διακοπή ελέω Μουντιάλ στο Κατάρ αλλά θα 'χει συμπληρωθεί έως τότε, 13 Νοεμβρίου συγκεκριμένα, ο πρώτος γύρος με την ΑΕΚ να παίζει στο Φάληρο με τον Ολυμπιακό... Θαρρώ λοιπόν ότι έχουμε ήδη τη δυνατότητα συμπερασμάτων σχετικά με την εικόνα των ομάδων και τις αλλαγές αυτών, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Εννοείται πως σε τούτο το blog θα εστιάσουμε στον Δικέφαλο και μόνο, σε επόμενο μπορούμε να τα... πούμε για τις πρώτες πέντε με έξι ομάδες...

Η μεταμόρφωση της Ένωσης είναι σίγουρα εντυπωσιακή. Έπειτα από δυο με τρία χρόνια όπου ζούσε με εξαιρέσεις ελάχιστων καλών (σχετικά) αγώνων, αλλά και στα όρια της κακοποίησης του αντικειμένου, του ποδοσφαίρου κοινώς, η ΑΕΚ δείχνει ένα πρόσωπο που έχει υποχρεώσει φίλους και αντιπάλους να αναγνωρίσουν ότι τούτη τη περίοδο συνιστά το καλύτερο ποδοσφαιρικό πρότζεκτ. Ένα γκρουπ τεχνικού team και ποδοσφαιριστών που στο χορτάρι αποδίδουν καλύτερο και πιο όμορφο ποδόσφαιρο από τους βασικούς ανταγωνιστές τους. Κάτι που επιβεβαιώνουν και οι στατιστικές κατηγορίες.

Συνιστά κάτι σαν... επίτευγμα, σε βαθμό υπερβολής, για τον Ματίας Αλμέιδα και δικαιολογημένα αναγνωρίζεται από όλους η δουλειά του. Από τον ιδιοκτήτη του club Δημήτρη Μελισσανίδη, έως τον τελευταίο φίλο της ΑΕΚ, αλλά και αντίπαλο οπαδό της... Προφανώς και δεν έγινε τυχαία. Σε καμία των περιπτώσεων. Οι άνθρωποι του Δικέφαλου δούλεψαν σωστά τα λάθη τους, για αρχή τα αναγνώρισαν μάλλον, επεδίωξαν και κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την αποτυχία και τον χρόνο με αποτέλεσμα να λύσουν το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα: αυτό του προπονητή όπου έμοιαζε στην Ένωση όλο το προηγούμενο διάστημα σαν κατάρα και άλυτο γρίφο.

Η αλήθεια είναι πως αυτό σύνεβαινε διότι δεν δούλευαν σωστά οι άνθρωποι που είχαν τοποθετηθεί για να επιλέγουν και πήγαιναν με οδηγό τη... τύχη. Το σημείωνα και τότε πως στην ΑΕΚ λειτουργούσαν με «σύνθημα» το γνωστό μότο «κι αν σου κάτσει»! Μάλιστα τότε ήμασταν για κάποιους κακοί και μας στοχοποιούσαν ως... εχθρούς του club. Θαρρείς και υπάρχει κανείς που να κάνει αυτή τη δουλειά και να θέλει να γράφει συνέχεια για... κηδείες και να βγάζει πίκρα, γκρίνια και απόγνωση. Όπως μας... έκραζαν επειδή σημειώναμε τα αυτονότητα (πέρυσι για παράδειγμα): πως η ΑΕΚ δεν γίνεται να χαίρεται συγκυριακές νίκες επί του Παναθηναϊκού και του Άρη (στο ΟΑΚΑ) τη στιγμή που στα συγκεκριμένα ματς δεν ήταν καθόλου καλή και όμως επέτρεπαν σε προπονητές και γύρω από το ποδοσφαιρικό τμήμα να παρουσιάζουν τις επικρατήσεις αυτές ως αγωνιστικό σχέδιο! Αστειότητες...

Ο Αλμέιδα, η ταυτότητα και η νοοτροπία...

a

Η ΑΕΚ κατάφερε με δουλειά ΟΛΩΝ, όσων είχε και πρόσθεσε η διοίκηση σε καίρια πόστα για τον αγωνιστικό σχεδιασμό και τον καταρτισμό του ποδοσφαιρικού τμήματος, να φτάσει σε αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα γύρω, μέσα και... επί τα αυτά στα Σπάτα! Θυμάστε που σημείωνα ότι πρέπει πρώτα αυτά να αλλάξουν και μετά όλα θα γίνουν; Ακριβώς αυτό συνέβη... Κι αφού έφερε σωστά πρόσωπα για σημαντικές θέσεις που άλλαξαν και την έξω εικόνα του ποδοσφαιρικού τμήματος, στις άλλες ομάδες, σε επίπεδο αποστολών όπου αγωνίζεται και πάει... γράφοντας, ακολούθησε και η αναβάθμιση – απογείωση του ρόστερ αφού ήταν δεδομένο ότι δεν θα έμπαινε στο νέο γήπεδό της με μέτριους και μη ικανούς έστω να ανταποκριθούν στον πρωταθλητισμό...

Η πιο σημαντική αναβάθμιση και επιτυχία ωστόσο επιτεύχθηκε στην επιλογή του προπονητή. Έγινε με το σωστό τρόπο και για αυτό το λόγο πέτυχε... Με συναντήσεις, συνεχείς συνεντεύξεις με υποψηφίους, με αναλύσεις αγωνιστικών πλάνων από κοντά, με ξεκάθαρες κουβέντες της διοίκησης και του ίδιου του Δημήτρη Μελισσανίδη σχετικά με τα «θέλω» του club σε επίπεδο αγωνιστικού σχεδίου και απαιτήσεων για μια μεγάλη ομάδα, τη μεγαλύτερη κυρία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρει η ΑΕΚ το νταμπλ τη στιγμή που η μη κατάκτηση κάποιου τίτλου προφανώς δεν θα συνιστά από μόνη της αποτυχία στο έργο του Αργεντινού τεχνικού που ήδη παρουσιάζει σημαντικά θετικά στοιχεία.

Η αλλαγή αγωνιστικής φιλοσοφίας, η απόκτηση ταυτότητας και ποδοσφαιρικού σχεδίου που την καθιστά κυρίαρχη στις αναμετρήσεις της ανεξαρτήτως δυναμικής και ονόματος αντιπάλου, το δημιουργικό και παραγωγικό της παιχνίδι και ΚΥΡΙΩΣ η αλλαγή νοοτροπίας στην ομάδα, λειτουργίας στα Σπάτα και τέλος η αποβολή του φόβου στο ενδεχόμενο αποτυχίας – στραβής, είναι πολλά περισσότερα από ότι θα περιμέναμε να έχει πετύχει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ο Ματίας Αλμέιδα! Στα παραπάνω προσθέστε και την κουλτούρα του αλλά φυσικά και τα αποτελέσματα και το νικηφόρο σερί που τρέχει η ΑΕΚ (γιατί καλά όλα τα άλλα μα στο ποδόσφαιρο και την Ελλάδα στο τέλος μετράει το αποτέλεσμα) και έχετε την απάντηση για την εικόνα της ομάδας.

Βοηθήθηκε σημαντικά από τη διοίκηση και τους ανθρώπους της αφού επιτεύχθηκε και σημαντική αναβάθμιση στο ρόστερ με ποδοσφαιριστές που ήρθαν (και καταφέρνουν) να αλλάξουν το επίπεδο και την εικόνα της ομάδας. Ο Πινέδα που είναι ο κορυφαίος (μαζί με τον Γκατσίνοβιτς) της ΑΕΚ έως τώρα και έτσι εκτοξεύθηκε (και) ο Σιμάνσκι. Ο Γιόνσον στα χαφ που σύντομα θα επανέλθει και δύσκολα θα βγει από την ενδεκάδα (να το θυμάστε αυτό), ο Ελίασον στα εξτρέμ, οι Βίντα και Μουκουντί στην άμυνα, αλλά και ο Σιντιμπέ όπως διαπιστώνουμε, η επιστροφή Αθανασιάδη στην εστία! Τίποτα δεν γίνεται και δεν προκύπτει στο ποδόσφαιρο βασισμένο στη τύχη, μπορεί να σου δώσει... ζωή για λίγο ο συγκεκριμένος παράγοντας, αλλά θα είναι για λίγο, πολύ λίγο!

a

Υγ: Πως τα φέρνει η ρημάδα η (ποδοσφαιρική) ζωή και εκθέτει έως γελοιοποιεί όσους για τους δικούς τους λόγους προσπαθούν να βιάσουν την αλήθεια. Προσοχή δεν εννοώ σκόπιμα και επειδή εξυπηρετούν αντίπαλα συμφέροντα, αλλά το έκαναν πρόσφατα και επειδή ήταν λάθος που έβγαζε μάτια, δεν μπορώ να μην είμαι λίγο... πονηρός, προσωπικά βλέπω στόχο και δόλο! Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Με αφορμή το παιχνίδι στο Champions League της Ατλέτικο Μαδρίτης με αντίπαλο την Λεβερκούζεν και το πέναλτι που κέρδισε η ισπανική ομάδα ΑΦΟΥ σφύριξε τη λήξη ο διαιτητής. Μου 'ρθε αμέσως η στιγμή της αναμέτρησης ΑΕΚ – Ατρόμητος όπου ο Σιδηρόπουλος σωστά υπέδειξε πρώτα φάουλ πάνω στον Μάνταλο και μετά τη λήξη. Αλλά άσχετο με αυτό και την άποψη που μπορεί να 'χει ο καθένας μας για μια φάση (ο καθένας θα πει αυτό που τον συμφέρει) εγώ εστιάζω στους κριτικούς διαιτησίας που μου έστειλαν πολλοί αντίπαλοι της Ένωσης και εδώ στο Gazzetta και στο ράδιο στην εκπομπή μου, ότι έλεγαν Βαρούχας, Κάκος και ένας άλλος σε κανάλι και αθλητική εκπομπή με τηλεθέαση αντίστοιχη των λιπαρών σε κατσικίσιο γάλα, πως κακώς (και εννοούσαν επίτηδες) έληξε το ματς τότε ο Σιδηρόπουλος και στέρησε τη δυνατότητα στο VAR να παρέμβει. Θέλω να πιστεύω ότι είναι θέμα ημιμάθειας όπου είναι χειρότερη της αμάθειας ως γνωστόν, αλλά δεν μου βγαίνει, τότε είχα δει κατά τύχη (μιας και ήμουν σε φιλικό σπίτι), τον Βαρούχα που είχε βγάλει από το κεφάλι του (έτσι του 'ρθε ρε παιδί μου) ότι πλέον δεν υφίσταται παρέμβαση του VAR εφόσον σφυρίξει τη λήξη του αγώνα ένας διαιτητής. Εντάξει να είσαι άσχετος και να σε έχουν να κρίνεις τις φάσεις, δεν φταις εσύ αλλά αυτοί που σ' έχουν εκεί, αλλά να μην ξέρεις εφόσον, να μην έχεις ρωτήσει, να μην έχεις διαβάσει (όπως είναι το μίνιμουμ της υποχρέωσής σου) είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και έτσι έρχεται σε ένα ματς Champions League η στιγμή που γελοιοποιείσαι και αποδεικνύεται ότι είσαι άσχετος και χάνουν την όποια αξία μπορεί και να είχαν οι κρίσεις σου!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης