Ο σοβαρός ΠΑΟΚ του Σαββίδη έδειξε στον Λουτσέσκου ότι δεν είναι μόνος του

Ο σοβαρός ΠΑΟΚ του Σαββίδη έδειξε στον Λουτσέσκου ότι δεν είναι μόνος του

Ο σοβαρός ΠΑΟΚ του Σαββίδη έδειξε στον Λουτσέσκου ότι δεν είναι μόνος του

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου σχολιάζει τις τελευταίες δηλώσεις Μπότο που ήρθαν να συμπληρώσουν την στήριξη που προσφέρει όλη η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην ομάδα, στο πλάνο και στα πρόσωπα που προσπαθούν να το φέρουν εις πέρας.

Η προβληματική και δύσκολη περίοδος δεν είναι σίγουρο ότι πέρασε για τον ΠΑΟΚ. Ίσα, ίσα… Το σίγουρο είναι ότι πέρασαν μερικές πολύ-πολύ δύσκολες ημέρες. (Μέχρι τις επόμενες) Όλα αυτά βέβαια ήταν αναμενόμενα, ειδικά για όσους εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα του φετινού ΠΑΟΚ.

Είτε μετά τον αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό, είτε μετά το σοκ της Λιβαδειάς, έγραφα και έλεγα ότι… «όσο και αν ο προπονητής μιλάει για το πλάνο και τη δουλειά που γίνεται, όσο και αν λίγοι δημοσιογράφοι μπορούν να επιχειρηματολογήσουν κόντρα στο ρεύμα, στον λαϊκισμό και στο πλήθος (ειδικά των social) αν ο ΠΑΟΚ ως ιδιοκτησία και διοίκηση δεν κάνει τις επικοινωνιακές κινήσεις που επιβάλλονται για να στηριχθεί το έργο που παράγεται, τότε όλα θα κινδύνευαν να σκορπίσουν από τις αντιδράσεις και τον πανικό που μπορούσε να δημιουργηθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή». Η ουσιαστική στήριξη με πράξεις και ενισχύσεις έρχεται και σε άλλες περιόδους. Τώρα, μετράει και το μήνυμα που στέλνει η ΠΑΕ στον κόσμο.

Η ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ είχε δείξει την ωριμότητά της και σε άλλες περιπτώσεις στήριξης προπονητή. Φέτος και ειδικά το τελευταίο διάστημα, ο Ιβάν αλλά και ο Γιώργος Σαββίδης, με ομιλίες, παρεμβάσεις, δείπνα και συγκεντρώσεις, τόνισαν προς όλες τις κατευθύνσεις την στήριξη στο πλάνο και στα πρόσωπα που τον υπηρετούν, βάζοντας ταυτόχρονα φρένο στις προσπάθειες άσχετων με το ποδόσφαιρο ανθρώπων, να ανοίξουν θέμα και να δημιουργήσουν αναστάτωση. Τόνιζα και τότε ότι πέρα από όλα αυτά, χρειάζονταν και μία πιο εξειδικευμένη αγωνιστική στήριξη με ποδοσφαιρικά επιχειρήματα που ΜΟΝΟ ο Μπότο μπορούσε να προσφέρει.

Λίγες εβδομάδες μετά λοιπόν μίλησε Μπότο: «Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος του ΠΑΟΚ για τα επόμενα χρόνια» και ο Πορτογάλος τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ. Έστω και αν έδωσε συνέντευξη στην Πορτογαλία. Αν μιλούσε στην Ελλάδα (αυτό καταλαβαίνω εγώ) θα έπρεπε να απαντήσει σε ερωτήσεις για μεταγραφές και εκεί δεν θα μπορούσε να πει πολλά. Έστω και έτσι όμως τα αποθεωτικά μηνύματα του για τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τη δουλειά του, έγραψαν…

Οι ευφάνταστοι σεναριογράφοι και όλοι οι ιντραγκαδόροι ήθελαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι Λουτσέσκου και Μπότο έχουν πρόβλημα στις σχέσεις και τη συνεργασία τους. Υπήρχε και επιχείρημα: «Μα αφού ο Μπότο έφερε πολλούς παίκτες και ο Λουτσέσκου δεν τους βάζει! Άρα τα έχουν σπάσει…». Πολλοί ΠΑΟΚτσήδες μέσα στην κακία της εποχής, έτρωγαν το παραμύθι! Και έρχεται ο Πορτογάλος που αν ήταν εγωϊστής και παρτάκιας θα μπορούσε να είχε θέματα με τον Ρουμάνο, να δηλώσει το εκπληκτικό: «Ο ΠΑΟΚ παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα». Άρα, να δικαιώσει τη δουλειά του προπονητή.

Μην μένετε στην ουσία και αν πράγματι ο ΠΑΟΚ παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο. Στο κάτω-κάτω η έννοια… «καλύτερο ποδόσφαιρο» έχει πολλές προεκτάσεις. Ας μείνουμε στο μήνυμα της αποθέωσης που θέλει να περάσει ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ στον προπονητή, σε αυτόν που χρησιμοποιεί τρεις από τις δέκα μεταγραφές της ομάδας στο γήπεδο! Σε μία περίοδο δύσκολη με τον ΠΑΟΚ εκτός Ευρώπης και εκτός πρωταθλήματος, σε φάση που μεγάλη μερίδα του κοινού ψάχνει κάτι για να αμφισβητήσει, σε περίοδο που η ομάδα ψάχνεται και προσπαθεί να πάρει τα πάνω της, ο Μπότο αποθεώνει τη δουλειά του προπονητή! Ο οποίος με τόσες αλλαγές και τόσους νέους… «παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο», αλλά λόγω του ξεκινήματος και της αστάθειας, χάνει κάποιους βαθμούς!

Και δεν μένει εκεί! Τι λέει ο Πορτογάλος για όσους αμφισβητούν το πλάνο της ομάδας και την πρόοδό της: «Λόγω έλλειψης κατανόησης και αντίληψης για τη δουλειά που γίνεται, ασκείται πίεση και αρνητικότητα σε αυτή τη διαδικασία»! Είναι και επιθετικός απέναντι σε όσους δεν καταλαβαίνουν, γνωρίζοντας ότι όλα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και εναντίον του, ειδικά εκείνες τις Δευτέρες που ο ΠΑΟΚ δεν θα κερδίζει! Δευτέρες που 100% θα ξαναέρθουν και θα είναι αρκετές…

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΟΚ ΤΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ

Πριν λίγες εβδομάδες ο Ντέμης Νικολαϊδης σχολίαζε για τον ΠΑΟΚ και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε από την πίεση που ασκούνταν: «Μπορεί να ανταπεξέλθει ο ΠΑΟΚ. Είναι ένας οργανισμός που δεν έχει ανασφάλειες. Το έχουμε ξαναδεί αυτό, να πιέζεται και να αγχώνεται ο ΠΑΟΚ και μετά να κάνει σερί πολλών αγώνων». Έτσι είναι! Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν πανικοβάλλεται στα δύσκολα! Αντέχει, μπορεί να απορροφά κραδασμούς στις ήττες. Έχει τρόπους να διαχειρίζεται κρίσεις που προέρχονται από αποτελέσματα. Μπορεί να ΜΗΝ έκανε ό τι καλύτερο έπρεπε το καλοκαίρι με τις επιλογές και τις μεταγραφές που ΔΕΝ έγιναν στην επίθεση, τώρα όμως που χρειάστηκε, σε συνθήκες μεγάλης πίεσης από το κοινό και τον Τύπο, ειδικά από το κομμάτι εκείνο που επηρεάζεται από το τι θέλει να διαβάσει το πλήθος, έκανε πολύ καλές κινήσεις για να δώσει απαντήσεις και να στείλει μηνύματα. Νομίζω ότι μετά από όλα αυτά, ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος του σε όλη την προσπάθεια που κάνει.

Έτσι έγινε όλο αυτό το διάστημα. Ιδιοκτησία και ΠΑΕ κατάφεραν να δείξουν με πολλούς τρόπους σε όλο τον κόσμο, πώς… «ό τι και αν κάνετε, ό τι και αν γίνει, εμείς από το πλάνο δεν βγαίνουμε και τους ανθρώπους που το προχωράνε τους εμπιστευόμαστε με δύναμη και επιμονή». Όλα αυτά επαναλαμβάνω, παρά τα σημαντικά λάθη έμπρακτης στήριξης το καλοκαίρι.

Κάπως έτσι πέρασε ένα δεύτερο κύμα κρίσης στον ΠΑΟΚ και περιμένουμε το επόμενο για να αντιληφθούμε πόσοι είναι εκείνοι που έλαβαν τα σωστά μηνύματα και είχαν τη δυνατότητα να αντιληφθούν τι ακριβώς γίνεται στον ΠΑΟΚ αυτή τη σεζόν.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΑΤΑΚΕΣ

Από αυτή την πολύ σημαντική συνέντευξη Μπότο στην Πορτογαλία, αξίζει (κατά τη γνώμη μου) να κρατήσουμε 4-5 ακόμη ατάκες.

- «Φτιάχνουμε ομάδα που θα επιστρέψει στους τίτλους, αλλά αυτή η επιστροφή θα διαρκέσει για χρόνο».

- «Στην Ελλάδα υπάρχει ένας ανθυγιεινός ανταγωνισμός μεταξύ των συλλόγων, που κάνει το πρωτάθλημα να μην αναπτύσσεται πολύ και αυτό αντανακλάται και στην Ευρώπη. Έχω εντελώς διαφορετικές ιδέες και συχνά πρέπει να παλέψω γι' αυτές τις ιδέες. Υπάρχει κάποια αντίσταση στην αλλαγή».

- «Στόχος είναι να φτιάξουμε μια νεότερη ομάδα, κρατώντας την για τέσσερα ή πέντε χρόνια, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στην ακαδημία, όπου υπάρχει πολύ ταλέντο. (Το κατάλαβε κι’ αυτό…).

- «Σε 4-5 μήνες αυτή η ομάδα θα κάνει περήφανους τους φιλάθλους».

- «Ο Λουτσέσκου έχει μια προχωρημένη ποδοσφαιρική ιδέα για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα».

- «Είχα συνηθίσει να υπογράφω παίκτες για 8.000.000 ευρώ στην Σαχτάρ και να περιμένω να παίξουν σε δύο ή τρία χρόνια».

* Όπως από την Τρίτη έγραψα ο αγώνας ΠΑΟΚ-Αστέρας, είναι πιο δύσκολος από τον περασμένο στο Καραϊσκάκη. Στον απείθαρχο και λογικά ανέτοιμο Ολυμπιακό, ήταν εύκολο να βάλει ο ΠΑΟΚ δύο γκολ για να κερδίσει. Στον Αστέρα που θα οργανωθεί πίσω, είναι πολύ δύσκολο να βάλεις δύο τέρματα…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.