Κυρίες και κύριοι, ιδού η Α.Ε.Κ. της Νέας Φιλαδέλφειας!

Κυρίες και κύριοι, ιδού η Α.Ε.Κ. της Νέας Φιλαδέλφειας!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Κυρίες και κύριοι, ιδού η Α.Ε.Κ. της Νέας Φιλαδέλφειας!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την ιστορική πρώτη της Ένωσης στο νέο της «σπίτι», αναδεικνύει τη σημασία της έδρας, εστιάζει σε πρόσωπα και έχει υστερόγραφο...

Ήμουν κι εγώ εκεί... Έζησα το απίστευτο, το μοναδικό, το ανεπανάληπτο. Τα ουσιαστικά εγκαίνια κατά τη προσωπική μου άποψη έγιναν στις 03 Οκτωβρίου του 2022, με το που κύλησε η μπάλα στο χορτάρι, τότε που μπήκε η ομάδα, προπονητές και ποδοσφαιριστές με την κιτρινόμαυρη φορεσιά τους, που ακούστηκε και πάλι (19.5 χρόνια μετά) η ιαχή: γκοοοοοοοοοοοολλλλλλλ!!! Ιστορική από κάθε άποψη η χθεσινή βραδιά, μυθική για όσους την έζησαν, υπέροχη όπως τη μετέτρεψαν οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα, φανταστική όπως τη δημιούργησαν οι οπαδοί της ΑΕΚ από το ένα πέταλο έως το άλλο σε ολόκληρο το γήπεδο!

Η ΑΕΚ γύρισε στην πόλη της, έπαιξε στο νέο σπίτι της (εκεί ακριβώς που βρισκόταν το προηγούμενο) και είναι γεγονός ότι: η γη έτρεμε... Αυτό το θα γυρίσουμε και θα τρέμει η γη, έγινε, δίχως καμία υπερβολή! Η Νέα Φιλαδέλφεια έζησε μια ολόκληρη εβδομάδα, από την προηγούμενη Δευτέρα έως τη χθεσινή βραδιά που δεν μπορούσε να το φανταστεί κανείς... Το ελληνικό ποδόσφαιρο βίωσε όλες αυτές τις μέρες κάτι που δεν θα επαναληφθεί ποτέ. Όλοι εμπέδωσαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο πως η ΑΕΚ απέκτησε γήπεδο στην δική της πόλη και αυτό τα αλλάζει όλα!

Κυρίες και κύριοι: ιδού η ΑΕΚ της Νέας Φιλαδέλφειας και του Ματίας Αλμέιδα παρακαλώ. Η ομάδα που θα επιδιώξει να κάνει πρωταθλητισμό και να συνδυάσει την επιστροφή της στην έδρα της με την κατάκτηση του τίτλου. Πλέον δεν υπάρχει αυτό το μεγάλο μειονέκτημα συγκριτικά με τους αντιπάλους της, έχει και εκείνη το δικό της γήπεδο, το οποίο αποδείχτηκε με τον Ιωνικό ότι -όχι πάντα αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις- μπορεί να το... πάρει πάνω του, να παίξει κι εκείνο ποδόσφαιρο και μάλιστα να κερδίσει και εύκολα. Διότι αυτό συνέβη στην αρχή του αγώνα, τον έπνιξε η ατμόσφαιρα τον αντίπαλο, του έβαλε το πρώτο γκολ...

Προτού καν συμπληρωθεί δεκάλεπτο, λίγο μετά το πρώτο πεντάλεπτο, πώς να αντέξουν; Λύγισαν, τους κατάπιε το γήπεδο, έβλεπες το ματς και θεωρούσες ότι αυτοί με τα άσπρα και τα μπλέ... τρέμουν! Και πως να μην... Ήταν το πρώτο ματς στην Νέα Φιλαδέλφεια της ΑΕΚ με 32.000 λυσσασμένους Ενωσίτες και άλλους 20 στο χορτάρι και τον πάγκο. Όλοι τους με μια κοινή επιθυμία: να σκοράρουν ΟΛΟΙ μαζί! Το κατάφεραν στο πρώτο γκολ του καταπληκτικού Γκατσίνοβιτς ενός ποδοσφαιριστή που δεν έχει στο ρεπερτόριό του το γκολ, έχει πολλά άλλα και ήταν (και χθες) ο κορυφαίος της αναμέτρησης, αλλά δεν έχει το σκοράρισμα και όμως σημείωσε δύο στο νέο γήπεδο.

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα που αρέσει και οι πρωταγωνιστές

a

Δεν χωράνε να γράψουμε πολλά για την αναμέτρηση. Έχουν ήδη μάλλον γραφτεί και ειπωθεί όλα για το αγωνιστικό στην κεντρική του ιδέα. Αυτό που εγώ θέλω να επισημάνω και να υπογραμμίσω, διότι δεν το 'χει πάρει το μάτι μου κάπου στις... περισπούδαστες ποδοσφαιρικές αναλύσεις, είναι ότι η ΑΕΚ του Αλμέιδα δεν παίζει με τοποθετημένους τους παίκτες σε συγκεκριμένες θέσεις και τέλος! Καμία σχέση... Ο αντίπαλος χάνεται από τη συνεχή κίνηση, την (απόλυτα σχεδιασμένη και δουλεμένη) εναλλαγή θέσεων από τη μέση και μπροστά, πνίγεται από το λυσσαλέο πρέσινγκ σε όλο το γήπεδο και πελαγώνει όταν οι μπροστινοί παίζουν συνδυαστικά, γρήγορα, με μία – δυο επαφές!

Πόσοι πραγματικά μπορεί να πατάνε περιοχή σε μια φάση που η ΑΕΚ χτίζει επίθεση από την άμυνά της; Μέτρησα πέντε φορές στη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Ιωνικό να είναι μέσα και γύρω στο αντίπαλο στο κουτί, ενώ την μπάλα είχε το ακραίο μπακ, τουλάχιστον πέντε παίκτες (Γκατσίνοβιτς, Πινέδα, Αραούχο, Γκαρσία, Ελίασον) με τους στόπερ και τον Σιμάνσκι να είναι κοντά αλλά στα σωστά μέτρα απόστασης για να μη βγει κόντρα επίθεση! Αυτοί οι πέντε άλλαζαν γρήγορα μπάλες, θέσεις και έκαναν διαρκή κίνηση χωρίς την μπάλα με αποτέλεσμα να παρασύρεται η αμυντική διάταξη του αντιπάλου και να βρίσκει χώρους η ομάδα του Αλμέιδα, τόσο από τα άκρα, όσο και από τον άξονα.

Αυτό ήταν ένα δεύτερο πολύ καλό παιχνίδι της ΑΕΚ του Αλμέιδα. Είχε προηγηθεί το πολύ καλό δείγμα στην έδρα του Παναιτωλικού (ο οποίος σας έγραφα είναι πολύ δυνατός και έκανε σημαντικό διπλό η Ένωση στο Αγρίνιο με τόσο καλό ποδόσφαιρο) και ακολούθησε το εκπληκτικό ματς με τον Ιωνικό. Η ομάδα της Νίκαιας κατάφερε να περάσει το σοκ της νέας έδρας της ΑΕΚ μετά το 30', τότε ήταν που κατόρθωσε να περάσει (χωρίς να απομακρύνουν στα... πουλιά οι αμυντικοί της αλλά με συνδυαστικό ποδόσφαιρο) τη σέντρα για πρώτη φορά! Τη δε πρώτη υποψία φάσης τη δημιούργησαν μετά το 50'. Έως τότε η Ένωση θα μπορούσε να είχε βρει άλλα δυο μίνιμουμ τέρματα...

Αφήνει υποσχέσεις για πολύ ωραία πράγματα η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα που με τη νίκη αυτή αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση και μπροστά της έχει μια σημαντική στροφή στην Θεσσαλονίκη απέναντι στον Άρη που προβληματίζει από την αρχή της σεζόν αλλά όταν έχει δύσκολο ματς αλλάζει την εικόνα του! Ειδικά στην έδρα του... Αν η Ένωση έχει σε τέτοια μέρα όπως με τον Ιωνικό τον Ελίασον (δυο ασίστ και γενικά έκρυψε το τόπι από τους αντιπάλους του που πήγαινα και δυο – δυο πάνω του), τον Λιβάι Γκαρσία που έκανε ματσάρα σαν φορ, τον κορυφαίο Γκατσίνοβιτς και τον απροσπέλαστο Μουκουντί, δεν θα 'χει θέμα. Για τελευταίο άφησα τον Σιμάνσκι που έκανε το καλύτερό του ματς με την φανέλα της ΑΕΚ και κάλυψε το πρώτο μέτριο ματς του Βίντα!

Να σταθούμε και λίγο στα λόγια του τεχνικού της ΑΕΚ για την ατμόσφαιρα στο νέο γήπεδο, δεν και λίγο να λέει ένας Αργεντινός με τις παραστάσεις που έχει ο συγκεκριμένος στην πατρίδα του και στην Ιταλία, ότι δεν μπορεί να ακούσει τον διπλανό του και ότι του θυμίζει αυτό που ζούσε παίζοντας στην Ρίβερ...!!!

a

Υγ: Απεριόριστο σεβασμό για το γεγονός ότι η μεγαλύτερη οργάνωση οπαδών, η Original 21, δεν ξέχασε κανέναν και έβαλε όλους όσοι δεν είναι ανάμεσά μας στο γήπεδο με ένα μοναδικό πανί, ένα υπέροχο κορεό, έπειτα από πολλή δουλειά και κόπο να φανταστώ που είχε και το απόλυτα τέλειο αποτέλεσμα. Όσο για την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε αντιλαμβάνομαι και όσους... γκρινιάζουν για τα καπνογόνα (όχι του χώρου μου που τάχα μου κουνάνε και δάχτυλα αλλά την ίδια ώρα αποθεώνουν όταν αυτό γίνεται στην Αργεντινή για παράδειγμα), αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο και αυτή η ατμόσφαιρά του. Ειδικά όταν μιλάμε για το πρώτο ματς της ΑΕΚ στο νέο της σπίτι έπειτα από 20 χρόνια και ενώ στα εγκαίνια δεν έγινε σκοπίμως κάτι τέτοιο για να το απολαύσουν όλοι. Έχει και η υποκρισία τα όριά της... Μπράβο σε όλους για την εκπληκτική ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...