Ανιγκό: «Στο τέλος αυτός ο Ολυμπιακός θα είναι πρωταθλητής»

Ανιγκό: «Στο τέλος αυτός ο Ολυμπιακός θα είναι πρωταθλητής»

Newsroom
Ανιγκό: «Στο τέλος αυτός ο Ολυμπιακός θα είναι πρωταθλητής»

bet365

Ο Ζοσέ Ανιγκό, μίλησε στο Match Programme του Ολυμπιακού ενόψει του αγώνα με τον Ατρόμητο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ερυθρόλευκοι θα είναι στο τέλος της σεζόν στην κορυφή του πρωταθλήματος.

O Ζοσέ Ανιγκό, αναφέρθηκε στους παίκτες επιπέδου που έχει η ομάδα στο ρόστερ και πως στο τέλος οι πρωταθλητές θα βρίσκονται στην κορυφή και της φετινής Super League.

«Πιστεύω πως αυτή η ομάδα στο τέλος θα είναι πρωταθλήτρια, ξεπερνώντας τις δυσκολίες. Δεν είναι απλός ο στόχος, αλλά είναι μία πρόκληση και αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε».

Αναλυτικά όσα είπε στο match programme:

Τι σημαίνει για εσάς η ανάληψη της θέσης του director of football στον Ολυμπιακό και ποια είναι τα σχέδια και τα όνειρα που έχετε για την ομάδα;

«Η θέση του διευθυντή ποδοσφαίρου στον Ολυμπιακό είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει να συνδυάζεις την ακαδημία, τη Β ομάδα και την πρώτη, ώστε να είναι εντελώς συνδεδεμένες μεταξύ τους και οι πληροφορίες να περνούν από τη μία στην άλλη. Επίσης το project που έχουμε θέσει ξεκινάει από την ακαδημία, όμως στη συνέχεια περνάει από την ομάδα Β για να τερματίσει στην πρώτη ομάδα. Όλοι οι παίκτες που εμφανίζουν ποιότητα στην ακαδημία, περνούν από την ομάδα Β για να προωθηθούν στη συνέχεια στην πρώτη ομάδα.

Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος ποδοσφαιριστής μπορεί να πάει απευθείας από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα, αν εμφανίσει τεράστιο ταλέντο. Αυτό όμως νομίζω πως έχει να συμβεί κάποια χρόνια. Όσο για τον ρόλο μου ως διευθυντή ποδοσφαίρου, υπάρχει ένα project για την ομάδα, το οποίο είναι απλό: Θέλουμε η ομάδα να κερδίζει.

Ο προπονητής Μίτσελ είναι αυτός που έχει αναλάβει να το πετύχει και είμαστε όλοι εδώ για να υποστηρίξουμε αυτήν την ιδέα, είτε ο Αβραάμ, είτε ο Μανιάτης είτε εγώ, όπως και οποιοσδήποτε μέσα στον σύλλογο, είμαστε εδώ για να συμβάλουμε. Ο Μίτσελ θέλει αποτελέσματα και όλοι μαζί ονειρευόμαστε να δούμε τον Ολυμπιακό πρωταθλητή στο τέλος της χρονιάς. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως έχουμε μείνει πίσω, όμως ο στόχος είναι να τερματίσουμε πρώτοι. Αυτή είναι μία καλή πρόκληση για όλους μας».

Παράλληλα με τις αρμοδιότητές σας στην πρώτη ομάδα, αποτελείτε τον διευθυντή της ακαδημίας. Πώς έχετε σκοπό να συνδέσετε την πρώτη, τη δεύτερη ομάδα και τις ακαδημίες;

«Όπως είπα νωρίτερα, συνδυάζουμε την επιτυχία της πρώτης ομάδας με την ομάδα Β και την ακαδημία. Όλα αυτά είναι ο ρόλος του διευθυντή ποδοσφαίρου στον Ολυμπιακό. Όπως έχω ξαναπεί, δεν είμαι μόνος, έχω την υποστήριξη πολλών ανθρώπων μέσα στο σύλλογο. Είναι αδύνατο να το πετύχει όλο αυτό ένας άνθρωπος και έτσι χρειάζεται συνεργασία. Η δουλειά μου λοιπόν είναι να συνεργάζομαι με τον Γιάννη Μανιάτη για την ομάδα Β και με τον Μίτσελ για την ομάδα Α. Έχουμε θέσει καλές βάσεις συνεργασίας και ελπίζω έτσι να συνεχίσουμε. Όσο για την ακαδημία, πιστεύω πως όλα σύντομα θα εξελιχθούν καλά, έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά, οι ομάδες είναι έτοιμες και είμαστε έτοιμοι να δούμε τα αποτελέσματα της γενιάς του 2005 και του 2006, που έχουν πολύ καλό επίπεδο στην ομάδα των 17».

Ο Ολυμπιακός διαθέτει πλούσιο ρόστερ με παγκόσμιες προσωπικότητες. Ποια είναι η άποψή σας για το υλικό που υπάρχει;

«Ο Ολυμπιακός έχει ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης, είτε πρόκειται για τον Μαρσέλο, είτε για τον Χάμες Ροντρίγκες, είτε για τον Βαλμπουενα, τον Ελ Αραμπί, τον Εμβιλά, τον Ίνμπομ, τον Ουι Τζό ή ακόμα και τους Έλληνες. Τον Μασούρα, τον Σωκράτη, τον Σισέ, τον Μπα. Πρόκειται για σπουδαίους παίκτες,με πολύ μεγάλη ποιότητα και για αυτόν τον λόγο είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω πως αυτή η ομάδα στο τέλος θα είναι η πρωταθλήτρια, ξεπερνώντας τις δυσκολίες. Δεν είναι απλός ο στόχος, αλλά είναι μία πρόκληση και αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε».

Στη Μαρσέιγ συνεργαστήκατε με σπουδαίους ποδοσφαιριστές και σημειώσατε μεγάλες επιτυχίες τόσο ως προπονητής όσο και ως διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος. Είναι πυξίδα για τα όνειρα σας στον Ολυμπιακό;

«Πράγματι είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με πολύ μεγάλους παίκτες. Τον Ντρογκμπά, τον Ριμπερί, το Νασρί, τον Μανταντά, τον Μπενζαμέν Μεντί, τον Σανιά, τον Μαμαντού Νιανγκ. Θα μπορούσα να συνεχίσω αναφέροντας πολλούς ακόμα. Νομίζω πως αυτή ήταν γενιά γεμάτη ποιότητα. Η Μαρσέιγ και ο Ολυμπιακός μοιάζουν πολύ, σαν δύο δίδυμοι σύλλογοι. Και οι δύο είναι πολύ απαιτητικοί και με ποιότητα. Αν υπάρχει ένα κοινό ανάμεσα σε αυτούς τους δύο συλλόγους, αυτό είναι η τεράστια ποιότητα. Επομένως ναι, αν μη τι άλλο είναι κάτι που το γνωρίζω και για αυτό δεν ήταν για εμένα έκπληξη όταν ήρθα στον Ολυμπιακό. Συνάντησα όλους αυτούς τους σπουδαίους παίκτες, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν τις οδηγίες του Μίτσελ. Όλοι είμαστε δίπλα τους».

Στα νέα σας καθήκοντα θα έχετε δίπλα σας τον Κριστιάν Καρεμπέ, τον προπονητή κ. Μίτσελ και τον Αβραάμ Παπαδόπουλο και θα εργαστείτε ως ομάδα για να οδηγηθεί η ομάδα σε τίτλους. Ποσό σημαντική είναι και η ομάδα των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω από την ομάδα;

«Ερχόμενος στον σύλλογο είχα την τύχη να συναντήσω τον Κριστιάν Καρεμπέ και τώρα να συνεργαστώ με τον Μίτσελ, ο οποίος γνωρίζει καλά τον σύλλογο, και τον Αβραάμ ο οποίος ήταν παίκτης του Ολυμπιακού για πολλά χρόνια. Όταν έχεις δίπλα σου ανθρώπους που γνωρίζουν τόσο καλά το κλαμπ, τα πράγματα είναι πιο εύκολα για μένα και για τον προπονητή. Πραγματικά πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να μην είσαι μόνος σου. Στη δική μου περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό. Μιλάω πάρα πολύ με τους ανθρώπους που με περιβάλλουν, με τον Αβραάμ, με τον Κριστιάν και με τον προπονητή έχουμε μία μόνιμη σύνδεση».

Γνωρίζοντας άριστα το γαλλικό ποδόσφαιρο, τη δομή του και τον τρόπο που λειτουργούν οι ομάδες, ποια είναι τα στοιχεία τα οποία θεωρείτε πως πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουμε έστω να πλησιάσουμε αυτό το επίπεδο;

«Πράγματι γνωρίζω πολύ καλά το γαλλικό ποδόσφαιρο. Πρόκειται για την χώρα μου, είναι το μέρος όπου ξεκίνησα να δουλεύω και πέρασα πολύ χρόνο σε επαγγελματικό επίπεδο. Η λειτουργία εκεί είναι λίγο διαφορετική, η δομή όμως είναι η ίδια και ο Ολυμπιακός έχει μία δομή, με την οποία θα μπορούσε κάλλιστα να τοποθετηθεί στη Γαλλία. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα με πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτό πού διαφέρει στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γαλλία, είναι ότι οι παίκτες γίνονται πολύ πιο γρήγορα επαγγελματίες.

Μπορείτε να δείτε αυτή τη στιγμή πως πάρα πολλοί γαλλικοί σύλλογοι έχουν στη δράση νεαρούς παίκτες, ενώ στην Ελλάδα κάτι τέτοιο φαίνεται πως είναι λίγο δύσκολο να εφαρμοστεί. Κι αυτό αφορά όλους τους ελληνικούς συλλόγους. Βέβαια, στην ακαδημία του Ολυμπιακού ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα αποτελέσματα και πιστεύω πως τα επόμενα χρόνια θα βρεθούν στην πρώτη ομάδα παίκτες της ακαδημίας. Αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα γιατί πραγματικά υπάρχει ποιότητα. Είναι μία αλλαγή που υπολογίζουμε να δούμε, όπως η περίπτωση του Εντινγκά που έπαιξε πολύ γρήγορα στην Ρεν, του Εμπαπέ που έπαιξε πολύ γρήγορα στη Μονακό. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που θα μπορούσα να αναφέρω. Ακόμα δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, όμως συμβαίνει σε πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους».

Τι είναι το ποδόσφαιρο για εσάς;

«Το ποδόσφαιρο για εμένα αντιπροσωπεύει τα πάντα. Ενα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μου. Είναι σχεδόν ολόκληρη η ζωή μου, γιατί ξεκίνησα στα 15 μου και είμαι ακόμα μέσα στο ποδόσφαιρο, στην ηλικία μου. Όλη μου η διαδρομή οφείλεται στο ποδόσφαιρο. Ξέρετε πως το ποδόσφαιρο αλλάζει τη ζωή πολλών νέων, γιατί σου επιτρέπει να συνδέεσαι και να έχεις επικοινωνία με πολλούς ανθρώπους από διάφορες χώρες. Ετσι ανοίγει το πνεύμα, γνωρίζεις και καταλαβαίνεις πράγματα από άλλους πολιτισμούς. Είναι κάτι το οποίο είχα την τύχη να έχω. Γνωρίζεις τον κόσμο χάρη στο ποδόσφαιρο κάτι που δύσκολα θα το κάνεις σε ένα άλλο επάγγελμα».

Αν γυρνούσατε πίσω το χρόνο, υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε στην καριέρα σας;

«Δεν πιστεύω πως θα άλλαζα κάτι γιατί πιστεύω πως ό,τι έζησα οφείλεται στο κάρμα μου. Είναι ίσως κάτι που το ζήτησα. Δεν νομίζω πως χρειάζεται κάποιος να μετανιώνει. Είμαι ένας άνθρωπος πολύ ευχαριστημένος και ικανοποιημένος. Όσα κάνω είναι γιατί έτσι πρέπει να τα κάνω. Αποδέχομαι το παρελθόν μου και τις εμπειρίες μου, είτε θετικές είτε αρνητικές. Στη ζωή πρέπει να τα παίρνεις όλα σαν κάτι θετικό. Είναι οι εμπειρίες που ζούμε και συχνά χάρη σε αυτές εξελισσόμαστε και μπορούμε να προχωράμε. Πρέπει λοιπόν να δεχόμαστε τις καλές και κακές εμπειρίες και να τις χρησιμοποιούμε για να προοδεύουμε».

Υπάρχει κάτι που ονειρευόσασταν μικρός και έμεινε όνειρο;

«Όταν ήμουν παιδί ήθελα να ευχαριστήσω τον πατέρα μου, γιατί είχε έναν γιο ο οποίος έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στα 18 και αυτό που πάντα ονειρευόμουν ήταν να τον κάνω υπερήφανο. Έπρεπε να εγκαταλείψει τα πάντα ώστε να στηρίξει τον γιο του. Ήταν πραγματικά το όνειρό μου και νομίζω ότι σε κάποιο βαθμό το πέτυχα».

Ποια ήταν η καλύτερη συμβουλή που ακούσατε στη ζωή σας;

«Πάντα στη ζωή μου προσπαθούσα να αποφεύγω να ακούω τις συμβουλές των άλλων. Νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να διαλέγει τον δικό του δρόμο, διότι έτσι αποφεύγεις πολλά προβλήματα».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα