Λαμία: Το πρώτο βήμα έγινε, ώρα για το επόμενο (vids)

Νότης Χάλαρης
Λαμία: Το πρώτο βήμα έγινε, ώρα για το επόμενο (vids)

bet365

Μετά από πέντε αγωνιστικές βρίσκεται κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού δίχως να έχει πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη στο φετινό πρωτάθλημα. Το συμπέρασμα μόνο αρνητικό θα μπορούσε να είναι αλλά αντιθέτως, η Λαμία βγάζει αυτό το «κάτι» στον αγωνιστικό χώρο και η διακοπή μπορεί να την βοηθήσει να... επενδύσει σε αυτό.

Πριν λίγους μήνες χρειάστηκε να δώσει τη δική της μάχη για να καταφέρει να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία. Απέναντι στη Βέροια τα πράγματα μόνο εύκολα δεν ήταν για τη Λαμία, όμως χάρη στην εμπειρία και τις συνθήκες κατάφερε να κρατηθεί στη Superleague 1.

Μετά τους πανηγυρισμούς ήρθαν οι... αποφάσεις. Λίφτινγκ στο ρόστερ, αλλαγές προσώπων αλλά σταθερότητα στο προπονητικό σταφ. Το όνομα του Τζιανλούκα Φέστα δεν άλλαξε στο τομέα της τεχνικής ηγεσίας και η εμπιστοσύνη της διοίκησης προς την δουλειά που έκανε στο μικρό διάστημα των play outs πρόσφερε την παραμονή του.

λαμια

Και φτάνουμε στο φινάλε των πέντε πρώτων αγωνιστικών. Η διακοπή για τις εθνικές ομάδες δείχνει τη Λαμία στις τελευταίες θέσεις του πίνακα με μόλις τρεις βαθμούς και χωρίς νίκη έως τώρα. Και όμως, το ποδόσφαιρο που δείχνει στο χορτάρι μόνο αισιοδοξία γεμίζει την ομάδα και τους οπαδούς της.

Το συγκεκριμένο break μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει τον Ιταλό τεχνικό και τους παίκτες του ώστε να διορθώσουν τις ατέλειες που τους έχουν στερήσει βαθμούς σε αυτές τις πρώτες πέντε στροφές. Όμως, ας τα πάρουμε με τη σειρά για να γίνει αντιληπτό τι έχει παρουσιάσει και η ομάδα έως τώρα.

λαμία

Επιθετικό ποδόσφαιρο και πλάνο... αιφνιδιασμού

Σε αντίθεση με πέρσι και όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Λαμία παρουσιάζεται τελείως διαφορετική στον τρόπο παιχνιδιού της. Ένα σύνολο που, ανεξαρτήτως αντιπάλου, μπαίνει με αυτοπεποιήθηση στον αγωνιστικό χώρο και παλεύει μέχρι τελικής... πτόσεως για να πάρει αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, η ελληνική ομάδα προσπαθεί να... αιφνιδιάσει τον αντίπαλό της και ειδικά τους «μεγάλους». Απόδειξη; Το γεγονός πως τόσο με ΑΕΚ όσο και ΠΑΟΚ, παρά την ήττα στο τέλος, είχε πρώτη τη φάση να ανοίξει το σκορ. Με την πρώτη, στο 33ο λεπτό, ο Ντε Βιντσέντι αστοχεί από την άσπη βούλα στην πρώτη τελική του ματς.

Η Ένωση κερδίζει εν τέλει με 3-0 αλλά το point είναι πως οι Λαμιώτες θα μπορούσαν να έχουν προηγηθεί και να μιλάγαμε για άλλο ματς τώρα. Το ίδιο και με τον ΠΑΟΚ. Μέσα στην Τούμπα, η Λαμία έκανε την πρώτη της τελική με τον Τσιλούλη μόλις στο 4ο λεπτό, έπειτα από δύσκολη επέμβαση του Κοτάρσκι. Το τελικό 1-0 δείχνει, πως εφόσον είχε μπει η μπάλα στα δίχτυα, θα μιλούσαμε επίσης για άλλο παιχνίδι τώρα.

Σφικτή αμυντικά και ο (βασικός) ρόλος των Σλίβκα και Τσιλούλη επιθετικά

Ο Τζιανλούκα Φέστα γνωρίζει πως ένα από τα μεγαλύτερα θέματα της Λαμίας πέρσι, ήταν τα εύκολα γκολ που δεχόταν. Το πρώτο που έπρεπε να αλλάξει ήταν ο ελληνικός σύλλογος να αποκτήσει μία πιο σφικτή αμυντική λειτουργία. Δηλαδή να κρατάει το μηδέν για να μπορεί να έχει περιθώρια να διεκδικήσει κάτι επιθετικά.

Η απάντηση στο αν γινόταν να συμβεί, έρχεται με τα μόλις πέντε γκολ που έχει δεχθεί η Λαμία σε ισάριθμες αγωνιστικές, διατηρόντας το μηδέν σε δύο από αυτά τα ματς. Αξιοσημείωτο πως τόσο με τον ΠΑΣ Γιάννινα όσο και με τον ΠΑΟΚ, όπου οι Λαμιώτες δέχθηκαν ένα τέρμα, ήταν από στημένη φάση (κάτι το οποίο χρειάζεται δουλειά για να φτιαχτεί).

λαμια

Εφόσον κοιτάξουμε και στην άλλη του γηπέδου, ο Φέστα ζήτησε από την αρχή δύο ποδοσφαιριστές από τον Απόλλωνα Σμύρνης. Τον Βίκιντας Σλίβκα και τον Σωτήρη Τσιλούλη. Δύο παίκτες που έκαναν την διαφορά πέρσι και ας υποβιβάστηκε η ομάδα στη Superleague 2. Ο Λιθουανός τοποθετήθηκε ως «10άρι» και ο Τσιλούλης ως εξτρέμ. Η διαφορά είναι εμφανή.

Ο πρώτος κάνει τα πάντα από τη μεσαία γραμμή και μπροστά. Πιέζει, δημιουργεί, πατάει περιοχή και είναι πάντα ένας μόνιμος κίνδυνος για τις αντίπαλες άμυνες. Το ίδιο ισχύει και για τον Τσιλούλη στο δεξί άκρο της επίθεσης. Ο Έλληνας εξτρέμ έχει δημιουργήσει τις περισσότερες τελικές μέχρι στιγμής, μετρώντας επτά τελικές προσπάθειες με τις πέντε από αυτές μέσα στην περιοχή.

λαμια

Πολλές τελικές, καθόλου γκολ

Φυσικά, το γεγονός πως η Λαμία έχει πολλές τελικές προσπάθειες, τη φέρνει αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο μείον που έχει τη φετινή σεζόν. Δεν είναι άλλο από το ότι δεν σκοράρει εύκολα. Για την ακρίβεια καθόλου και ας έχει αρκετά καλό Μ.Ο. φάσεων.

Συγκεκρίμενα, η Λαμία μετράει 42 τελικές προσπάθειες σε πέντε ματς. Δηλαδή λίγο λιγότερο από 8,5 τελικές προσπάθειες κατά Μ.Ο. ανά ματς. Δεν είναι και λίγο για μία ομάδα που ήδη έχει αγωνιστεί κόντρα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ενώ έχει περάσει από τις δύσκολες έδρες των ΠΑΣ Γιάννινα και Ατρόμητο.

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι στο γκολ. Το μόλις ένα τέρμα μέσα σε 42 τελικές προσπάθειες μεταφράζεται σε πρόβλημα που κοστίζει μέχρι στιγμής στη Λαμία. Εκεί θα πρέπει να εστιάσει και ο Τζιανλούκα Φέστα ενόψει της επανέναρξης.

Ώρα για τον Μποάκι!

Η λύση στο παραπάνω πρόβλημα ακούει στο όνομα του Ρίτσμοντ Μποάκι. Ο 29χρονος φορ δεν είναι ο άνθρωπος που θα πρέπει να σηκώσει μόνος το βάρος του γκολ αλλά είναι από τους βασικούς που θα αναλάβουν τον συγκεκριμένο τομέα.

Ο Γκανέζος επιθετικός δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα στα νέα δεδομένα και έχει παίξει μόλις δύο παιχνίδια και αυτά ως αλλαγή. Στη δεύτερη συμμετοχή του, μάλιστα, είχε αντικρίσει και την κόκκινη κάρτα με αποτέλεσμα να λείπει από το παιχνίδι με τον Ατρόμητο.

Είναι λογικό πως χρειάζεται χρόνο για να βρει τα πατήματά του, αφού μιλάμε για έναν παίκτη που έχει ματώσει 130 φορές τα αντίπαλα δίχτυα στην καριέρα του και έχει πανηγυρίσει αρκετούς τίτλους με τις ομάδες που έπαιξε. Μαζί του στο ρόστερ υπάρχουν και οι Πέτρος Γιακουμάκης, Τάσος Καραμάνος και Γιώργος Μανούσος για την γραμμή κρούσης.

Όμως η εμπειρία του Γκανέζου και λόγος που αποκτήθηκε είναι για να μετατρέπει σε γκολ τις προσπάθειες της ομάδας του. Στο τελευταίο φιλικό κόντρα στη Νίκη Βόλου, το γεγονός πως ο διεθνής φορ άνοιξε... λογαριασμό έστω ανεπίσημα, μόνο χαμόγελα δίνει στον Φέστα.

λαμια

«Είναι η καλύτερη Λαμία των τελευταίων ετών» τόνισε ο Ραζβάν Λουτσέσκου πριν το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τη Λαμία. Δεν ήταν λόγια του «αέρα». Για αυτό μόλις τελείωσε το ματς, επανέλαβε: «Περιμέναμε παιχνίδι μάχης, η ομάδα της Λαμίας ήταν μία από τις καλύτερες τους στα τελευταία πέντε χρόνια».

Το παραπάνω γεγονός μιλάει από μόνο του. Μπορεί η Λαμία να είναι στις τελευταίες θέσεις αλλά ο δρόμος που έχει αποφασίσει να πάρει είναι ο σωστός. Τα υπόλοιπα είναι απλά θέμα χρόνου.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα