Super League: Τα 13 δρομολόγια του καλοκαιριού προς την Τουρκία

Νότης Χάλαρης
Super League: Τα 13 δρομολόγια του καλοκαιριού προς την Τουρκία

bet365

Η μεταγραφική αγορά σιγά-σιγά φτάνει στο τέλος της σε αρκετές χώρες του κόσμου και ήδη τα κορυφαία πρωταθλήματα έχουν σχηματίσει τα ρόστερ τους, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου έκλεισε στην Τουρκία. Αυτό το καλοκαίρι μάλιστα 13 παίκτες από τη δική μας Super League πήραν το αεροπλάνο με προρισμό τη γειτονική χώρα, εκ των οποίων οι εννέα θα αγωνίζονται στην πρώτη της κατηγορίαμ αν και το αρχικό νούμερο ήταν 10 αλλά τελικά ο Αίας Άοσμαν δεν έμεινε στην Αντάνα Ντερμισπόρ και επέστρεψε στον Ιωνικό.

Παράλληλα θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο μεγάλο αφού η Τραμπζονσπόρ ήθελε διακαώς τον Γιώργο Μασούρα και τον Λιβάι Γκαρσία ωστόσο αμφότεροι έμειναν στα μέρη μας (σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ αντίστοιχα).

Το γιατί συνέβη αυτό, ο... έρωτας δηλαδή των εκεί ομάδων με την πρώτη μας κατηγορία, έχει εξήγηση, αφού η επιτυχία των Μπακασέτα και Σιώπη αλλά και των υπολοίπων Ελλήνων ή έστω παικτών που προέρχονταν από τα μέρη μας (π.χ. Γούτας, Κολοβέτσιος αλλά ακόμη και ο Ναπολεόνι παλαιότερα) είναι κάτι που αποτελεί πρώτο θέμα στη χώρα και «ανάγκασε» τους γείτονές μας να στρέψουν τα βλέμματά τους προς τα εδώ .

Μάλιστα αν θέλουμε να είμαστε 100% ακριβείς ο αριθμός όσων έκαναν το δρομολόγιο Ελλάδα-Τουρκία (ανεξαρτήτως αν επέστρεψαν άμεσα ή όχι) είναι 13 αφού ο Πάτρικ Έμπερτ άφησε την Καβάλα της Superleague 2 για την Ινστανμπουλσπόρ, ενώ αν προσέξουμε λίγο καλύτερα υπάρχουν ακόμη δύο «δικά μας παιδιά» που μετακόμισαν στη γειτονική χώρα.

Πιο συγκεριμένα μαζί με τους 13 που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω υπάρχουν και οι Γκέλιος, Κουτρουμπής που υπέγραψαν στην Μπαντιρμασπόρ της δεύτερης κατηγορίας.

Το Gazzetta σας δίνει στο... πιάτο το πάρε δώσε της Superleague 1 με τη γειτονική χώρα το φετινό καλοκαίρι.

Χένρι Ονιεκούρου (Αντάνα Ντερμισπόρ)

Χένρι Ονιεκούρου (Αντάνα Ντερμισπόρ)

Αχμέντ Χασάν (Αλάνιασπορ)

Αχμέντ Χασάν (Αλάνιασπορ)

Μπαντού Εντιαγέ (Αντάνα Ντερμισπόρ)

Μπαντού Εντιαγέ (Αντάνα Ντερμισπόρ)

Αίας Άοσμαν (Αντάνα Ντερμισπόρ)

 Αίας Άοσμαν (Αντάνα Ντερμισπόρ)

Χάρης Χαρίσης (Σίβασπορ)

Χάρης Χαρίσης (Σίβασπορ)

Όγκνιεν Βράνιες (Χαταϊσπόρ)

Όγκνιεν Βράνιες (Χαταϊσπόρ)

Κέβιν Σόνι (Χαταϊσπόρ)

Κέβιν Σόνι (Χαταϊσπόρ)

Τάσος Χατζηγιοβάνης (Ανκαραγκούτσου)

Τάσος Χατζηγιοβάνης (Ανκαραγκούτσου)

Φρεντερίκο Μακέντα (Ανκαραγκούτσου)

Φρεντερίκο Μακέντα (Ανκαραγκούτσου)

Πέπε (Ανκαραγκούτσου)

Πέπε (Ανκαραγκούτσου)

Δημήτρης Μάνος (Μπαντιρμασπόρ)

Δημήτρης Μάνος (Μπαντιρμασπόρ)

Τουράμ (Πεντικσπόρ)

Τουράμ (Πεντικσπόρ)

Αντριέν Ρεγκατέν (Πεντικσπόρ)

Αντριέν Ρεγκατέν (Πεντικσπόρ)

Τι και αν ο Χένρι Ονιεκούρου έκανε μία κάκιστη σεζόν με τον Ολυμπιακό; Το όνομά του ήταν σε περίοπτη θέση στην Τουρκία και τελικά, η Αντάνα Ντερμισπόρ ήταν εκείνη που... νίκησε στη «μάχη» για την διεκδίκησή του. Ο Νιγηριανός εξτρέμ αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού, με την τουρκική ομάδα να διατηρεί και οψιόν αγοράς για το επόμενο καλοκαίρι. Το μόνο σίγουρο, είναι πως δύσκολα θα τον δούμε πίσω στον Πειραιά μετά τη λήξη του δανεισμού του.

Ακόμα ένας παίκτης του Ολυμπιακού που βρήκε... διέξοδο στην Τουρκία. Ο Αχμέντ Χασάν ήταν εκτός πλάνων και η εξαιρετική πορεία του στο περσινό τουρκικό πρωτάθλημα, τον έφερε στη λίστα αρκετών ομάδων. Μπορεί να μέτρησε έντεκα γκολ με τη φανέλα της Κόνιασπορ, ωστόσο ο διεθνής φορ επέλεξε να φορέσει τα χρώματα της Αλάνιασπορ, στην οποία θα αγωνιστεί ως δανεικός από τους «ερυθρολεύκους»

Εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της Superleague την περσινή σεζόν. Ο Μπαντού Εντιαγέ αποφάσισε να μείνει ελεύθερος από την Στόουκ για να παίξει στον Άρη και είδε την αξία να παίρνει ανοδική πορεία μέσα σε ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, μέτρησε 35 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ και πέντε ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις και κάνοντας την Αντάνα Ντερμισπόρ να κινηθεί δυναμικά για την απόκτησή του. Μάλιστα, τον πήρε και ως... ελεύθερος.

Όπως πήγε... γύρισε ο Αίας Άοσμαν στον Ιωνικό. Ο Σύριος μεσοεπιθετικός και MVP της Superleague την περσινή σεζόν, προκάλεσε ένα μικρό... χαμό όταν επέστρεψε από τις διακοπές του, καθώς δεν ανανέωσε με την ομάδα της Νίκαιας (παρότι το είχε υποσχεθεί) και επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στην Αντάνα Ντερμισπόρ. Μόλις λίγους μήνες μετά, ο Άοσμαν έμεινε... ελεύθερος από τον τουρκικό σύλλογο και πήρε τον δρόμο της επιστροφής στον Ιωνικό.

Ο Δημήτρης Γούτας απέκτησε... συμπατριώτη το φετινό καλοκαίρι. Ο Χάρης Χαρίσης, έπειτα από διαπραγματεύσεις αρκετών ημερών μεταξύ της Σίβασπορ και του Ατρομήτου, εν τέλει κατέληξε στον τουρκικό σύλλογο, κοστίζοντας κάτι παραπάνω από μισό εκατ. ευρώ. Ο 27χρονος χαφ παρότι ταλαιπωρήθηκε από κάποιους τραυματισμούς αλλά πρόλαβε να παίξει 23 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Μόλις μία σεζόν κράτησε η δεύτερη θητεία του Όγκνιεν Βράνιες στην ΑΕΚ, με τον Βόσνιο στόπερ να αποχωρεί με προορισμό την Τουρκία. Συγκεκριμένα, η Χαταϊσπόρ συμφώνησε σε όλα με την Ένωση για να αποκτήσει ως ελεύθερο τον διεθνή αμυντικό, ο οποίος μέτρησε 23 συμμετοχές, με απολογισμό τρία γκολ. Μάλιστα, αυτή είναι η τρίτη θητεία στη Τουρκία για τον έμπειρο ποδοσφαιριστή, καθώς είχε αγωνιστεί με τις Ελαζιγκσπόρ και Γκαζιαντεπσπσόρ.

Μαζί με τον Βόσνιο αμυντικό, στη Χαταϊσπόρ θα αγωνιστεί και ο Κέβιν Σόνι. Ο Καμερουνέζος εξτρέμ έκανε μία γεμάτη σεζόν στην παρθενική του χρόνια στην Ελλάδα με τον Αστέρα Τρίπολης και όπως ήταν λογικό, προσέγγισε το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων. Ο τουρκικός σύλλογος κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με εκείνον και τους Αρκάδες, κάνοντας τον δικό του με δανεισμό και οψιόν αγοράς.

Μετά την Αντάνα Ντερμισπόρ και η Ανκαραγκούτσου «ψώνισε» από το ελληνικό πρωτάθλημα αρκετούς ποδοσφαιριστές. Την αρχή έκανε ο Τάσος Χατζηγιοβάνης, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό και μετά από εννιά χρόνια παρουσίας στον ελληνικό σύλλογο, αποχώρησε για την Τουρκία. Ο διεθνής εξτρέμ μέτρησε συνολικά 167 παιχνίδια με το «τριφύλλι».

Με διαφορά λίγων ημερών, η Ανκαραγκούτσου πήρε και άλλον παίκτη από τον Παναθηναϊκό. Αυτό ήταν ο Φεντερίκο Μακέντα, ο οποίος μετά από τέσσερα χρόνια, 116 συμμετοχές και 40 γκολ, άλλαξε σελίδα στην καριέρα του για να αγωνιστεί στο τουρκικό πρωτάθλημα μαζί με τον Χατζηγιοβάνη. Μάλιστα, μετά τις Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία και Ελλάδα, ο έμπειρος φορ πρόσθεσε και την Τουρκία στο βιογραφικό του.

Τελευταία άφιξη στην Ανκαραγκούτσου από τη Superleague ακούει στο όνομα του Πέπε Ροντρίγκες. Ο 25χρονος χαφ είχε αποκτηθεί έναντι τριών εκατ. ευρώ από τον Ολυμπιακό αλλά ούδεποτε έπεισε για την αξία του. Μετά τον δανεισμό στη Φαμαλικάο πέρσι, ο Πορτογάλος μέσος παραχωρήθηκε εκ νέου ως δανεικός, αυτή τη φορά στην Ανκαραγκούτσου μέχρι το καλοκαίρι του 2023 με οψιόν αγοράς.

Ελληνική... αποικία δημιούργησε η Μπαντιρμασπόρ η οποία έχει ως μοναδικό στόχο την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια της Τουρκίας. Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Μάνος αποφάσισε να αφήσει τον Άρη και την Ελλάδα για χάρη του τουρκικού συλλόγου ώστε να συνεχίσει εκεί την καριέρα του με ελεύθερη μεταγραφή. Με τους «κίτρινους» είχε 64 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με εννιά γκολ και έξι ασίστ στο ενεργητικό του.

Η επιστροφή του Τουράμ στην Ελλάδα για χάρη του Ιωνικού διήρκησε μόλις μία σεζόν. Ο 31χρονος επιθετικός έκανε μία αρκετά καλή χρονιά, κάτι το οποίο του πρόσφερε και την ευκαιρία να επιστρέψει στην Τουρκία για χάρη της Πεντικσπόρ. Η τουρκική ομάδα κοιτάει μόνο την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια και ο άλλοτε άσος των Τουρκία και Λαμία θα είναι μέρος αυτού του ρόστερ.

Συμπαίκτης του 31χρονου επιθετικού θα είναι και ένας άλλος ποδοσφαιριστής από τη Superleague 1. Ο λόγος για τον Αντριέν Ρεγκατέν ο οποίος άφησε τον Βόλο και πήρε ελεύθερη μεταγραφή στη Πεντικσπόρ για να την βοηθήσει να ανεβεί στη Superlig. Να θυμίσουμε πως ο Μαροκινός εξτρέμ έχει περάσει σχεδόν όλη του την καριέρα στη Τουρκία, φορώντας τις φανέλες των Οσμανλισπόρ, Ακχισασπόρ και Αλτάι.

@Photo credits: INTIME