Τζιμπρίλ Σιντιμπέ ο... 5ος: Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές που κόσμησαν το ελληνικό πρωτάθλημα (vids)

Νότης Χάλαρης
Τζιμπρίλ Σιντιμπέ ο... 5ος: Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές που κόσμησαν το ελληνικό πρωτάθλημα (vids)

bet365

Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο μετράει αντίστροφα για την έναρξη του Μουντιάλ στα γήπεδα του Κατάρ και άπαντες γνωρίζουν τη βαρύτητα που έχει η συγκεκριμένη διοργάνωση. Βέβαια, φέτος είναι ακόμα πιο ιδιαίτερο, αφού θα διεξαχθεί χειμερινούς μήνες.

Ωστόσο, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μπει ήδη σε ρυθμούς Μουντιάλ μετά την άφιξη του Τζιμπρίλ Σιντιμπέ για χάρη της ΑΕΚ. Ο Γάλλος μπακ εκτός από παραστάσεις σε Γαλλία και Ευρώπη, φέρνει στις «βαλίτσες» και ένα τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που κατέκτησε με το εθνόσημο της Γαλλίας το 2018.

Έχοντας βάλει και αυτός το «λιθαράκι» του, ο 30χρονος ακραίος μπακ γίνεται μόλις ο πέμπτος που ήρθε στην Ελλάδα ως Παγκόσμιος πρωταθλητής και το Gazzetta σας παρουσιάζει το κλειστό κλαμπ των παικτών που έφτασαν στη χώρα μας ως κατακτητές του Μουντιάλ.

Κριστιάν Καρεμπέ

Κριστιάν Καρεμπέ

Ριβάλντο

Ριβάλντο

Ζιλμπέρτο Σίλβα

Ζιλμπέρτο Σίλβα

Ντενίλσον

Ντενίλσον

Καλοκαίρι του 2001. Ο Ολυμπιακός πυροδοτεί μία «βόμβα» για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς με τρία εκατ. ευρώ, έφερε στην Ελλάδα τον Κριστιάν Καρεμπέ. Ένας «θρύλος» της Ρεάλ Μαδρίτης με δύο κατακτήσεις Champions League, αρκετές διακρίσεις αλλά και το πιο σημαντικό. Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Συγκεκριμένα, τρία χρόνια πριν, με το εθνόσημο της Γαλλίας στο στήθος, πραγματοποιεί τέσσερις εμφανίσεις, μεταξύ αυτών και στον μεγάλο τελικό με την Βραζιλία, και βοηθάει τη χώρα του να φτάσει στην κορυφή του κόσμου. Αξιοσημείωτο δε, πως μία σεζόν πριν πάει στον Ολυμπιακό, ο Καρεμπέ είχε πανηγυρίσει και το EURO του 2000.

Όταν έγινε γνωστό πως ο Ολυμπιακός έφερε στην Ελλάδα τον Ριβάλντο, αυτό που επικράτησε στις τάξεις του ελληνικού ποδόσφαιρου, δεν είχε προηγούμενο. Κάτοχος της Χρυσής Μπάλας του 1999 και ένας από τους κορυφαίους παίκτες της ιστορίας της Μπαρτσελόνα και της Μίλαν. Ωστόσο, αυτό που έκανε ακόμα μεγαλύτερο το όνομα του «Ρίμπο», ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Βασικό μέλος της «χρυσής» φουρνιάς του 2002, όταν η Σελεσάο έφτασε μέχρι τον μεγάλο τελικό στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας, όπου και κέρδισε τη Γερμανία με 2-0. Ο άλλοτε ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ είχε σκοράρει πέντε γκολ σε επτά ματς (!), φτάνοντας μία ανάσα από την δεύτερη χρυσή μπάλα της καριέρας του, αλλά χωρίς επιτυχία.

Είναι από τα πιο βαριά ονόματα που έφερε ποτέ ο Παναθηναϊκός στην Ελλάδα. Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα αποτέλεσε βασικό και αναντικατάστατο μέλος της Άρσεναλ όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα της Αγγλίας ως αήττητη αλλά και όταν έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League το 2006. Φυσικά, μαζί με τον Ριβάλντο, ήταν βασικό στέλεχος της Βραζιλίας του 2002.

Ο έμπειρος χαφ έπαιξε και στα επτά ματς του τουρνουά, οδηγώντας τη Σελεσάο στη μεγάλη κατάκτηση κόντρα στη Γερμανία με 2-0. Παράλληλα, είχε μία ασίστ στα ημιτελικά της διοργανώσης ενώ η παρουσία του έπαιξε κύριο λόγο για να φτάσει η χώρα στην κορυφή του κόσμου.

Τον Γενάρη του 2010 μετατράπηκε στη μεγάλη μεταγραφική «βόμβα» της Καβάλας. Ο Ντενίλσον μπορεί να βρισκόταν στη... δύση της καριέρας του, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την εμπειρία και την εκτόξευση που πρόσφερε στον ελληνικό σύλλογο. Ένας ποδοσφαιριστής που είχε πάνω από 60 συμμετοχές με την Βραζιλία και έχοντας κατακτήσει τα πάντα με εθνόσημό της.

Μαζί και το Μουντιάλ. Ως συμπάικτης των Ζιλμπέρτο Σίλβα και Ριβάλντο, ο Βραζιλιάνος εξτρέμ ήταν κυρίως ως αλλαγή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, όμως και πάλι έπαιξε κύριο λόγο στην κατάκτηση της κορυφής από τη Σελεσάο. Μάλιστα, έγινε και ο τελευταίος ποδοσφαιριστής που ήρθε στην Ελλάδα, έχοντας το μετάλλιο του νικητή από ένα Μουντιάλ.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi, instagram