Champions League: Οι δέκα σταρ που θα σημαδέψουν τη φετινή διοργάνωση (vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο
Champions League: Οι δέκα σταρ που θα σημαδέψουν τη φετινή διοργάνωση (vids)

bet365

Από τον Ντούσαν Βλάχοβιτς, τον Χάρι Κέιν και τον Πιέρ – Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, στον Λιονέλ Μέσι, τον Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ και τον Καρίμ Μπενζεμά. Δέκα πρόσωπα, δέκα σταρ που έχουν τα φόντα να σημαδέψουν την φετινή εκδοχή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Για πρώτη φορά, ελέω Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, η φάση ομίλων του Champions League αρχίζει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και θα τελειώσει το πρώτο διήμερο του Νοεμβρίου.

Και, μπορεί εδώ και ένα μήνα να έχουμε πάρει μια… γερή γεύση από τους σταρ των περισσότερων ομάδων, αλλά η διοργάνωση του σεντονιού έχει άλλη αίγλη, άλλο πρεστίζ και άλλο βαθμό δυσκολίας.

Τα μεγάλα παιχνίδια, όμως, είναι πάντα για τους μεγάλους παίκτες. Και, παρά την απουσία του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών (βλέπε Κριστιάνο Ρονάλντο) οι δέκα κύριοι που ακολουθούν θέλουν (και αρκετοί εξ’ αυτών έχουν) να αποδείξουν πολλά, στον δρόμο μέχρι την 10η Ιουνίου του 2023 και την στέψη στο Ολυμπιακό Στάδιο της Κωνσταντινούπολης.

Ντούσαν Βλάχοβιτς (Γιουβέντους)

Ντούσαν Βλάχοβιτς (Γιουβέντους)

Χάρι Κέιν (Τότεναμ)

Χάρι Κέιν (Τότεναμ)

Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Τσέλσι)

Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Τσέλσι)

Ραφαέλ Λεάο (Μίλαν)

Ραφαέλ Λεάο (Μίλαν)

Ντάργουιν Νούνιες (Λίβερπουλ)

Ντάργουιν Νούνιες (Λίβερπουλ)

Σαντιό Μανέ (Μπάγερν Μονάχου)

Σαντιό Μανέ (Μπάγερν Μονάχου)

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπαρτσελόνα)

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπαρτσελόνα)

Λιονέλ Μέσι (Παρί Σεν Ζερμέν)

Λιονέλ Μέσι (Παρί Σεν Ζερμέν)

Έρλινγκ Χάαλαντ (Μάντσεστερ Σίτι)

Έρλινγκ Χάαλαντ (Μάντσεστερ Σίτι)

Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης)

Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης)

Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Γιουβέντους μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο (81,6 εκατομμύρια ευρώ) πρόλαβε πέρυσι να παίξει μόνο στα ματς με την Βιγιαρεάλ για την φάση των «16». Και, παρ’ ότι ο 22χρονος Σέρβος επιθετικός ήταν συνεπής στο ραντεβού του με το γκολ, η Γηραιά Κυρία… βυθίστηκε πανηγυρικά από το Κίτρινο Υποβρύχιο. Με… σερβιτόρους πολυτελείας όπως ο Άνχελ Ντι Μαρία, ο Φίλιπ Κόστιτς και ο Φεντερίκο Κιέζα, ο «Βλάχο» φιλοδοξεί φέτος να είναι το απόλυτο σημείο αναφοράς στην επίθεση των Μπιανκονέρι, οι οποίοι άλλωστε είναι σε έναν πολύ απαιτητικό όμιλο με Παρί Σεν Ζερμέν και Μπενφίκα.

Ο τρίτος σκόρερ όλων των εποχών στην Premier League δεν ξεχνάει τον τραυματισμό που του στέρησε τη δυνατότητα να είναι στο 100% στον (χαμένο) τελικό του Champions League το 2019, με αντίπαλο τη Λίβερπουλ. Τρία χρόνια αργότερα και αφού φλέρταρε αρκετές φορές με το «αντίο», ο 29χρονος αρχηγός θέλει να ηγηθεί της προσπάθειας των Σπιρουνιών του Αντόνιο Κόντε να κλέψουν και πάλι την παράσταση στην κορυφαία διοργάνωση. Ξέρει ότι δεν είναι μόνος του και πως στο πλευρό του διαθέτει μια πλειάδα ικανών συμπαικτών, οι οποίοι όμως περιμένουν από τον «Hurricane» (Τυφώνα) να δώσει το σύνθημα.

Μόλις έξι μήνες άντεξε μακριά από το Λονδίνο. Αφού απέδειξε με την φανέλα της Μπαρτσελόνα ότι παραμένει απόλυτα ενεργός και… φονικός, ο 33χρονος Γκαμπονέζος επιθετικός γύρισε στην αγγλική πρωτεύουσα. Όχι, όμως, για λογαριασμό της Άρσεναλ, αλλά της συμπολίτισσας Τσέλσι, η οποία έψαχνε παίκτη για να καλύψει το κενό του Ρομελού Λουκάκου. Ο Βέλγος δεν δικαιολόγησε τα πάνω από εκατό εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για την επιστροφή του στο «Στάμφορντ Μπριτζ», αλλά ο Ομπαμεγιάνγκ μπορεί να αποδειχθεί ένας… κρυφός άσος στο μανίκι του Τόμας Τούχελ, ο οποίος άλλωστε τον γνωρίζει πολύ καλά από την αγαστή συνεργασία τους στη Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Το «ντου» των οπαδών της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας στο προπονητικό κέντρο και το… κυνηγητό στους παίκτες, τον Μάιο του 2018, τον έφερε μακριά από τα αγαπημένα του Λιοντάρια με πολύ άδοξο τρόπο. Στη Λιλ έκανε το πρώτο «μπαμ» και στη Μίλαν, ο 23χρονος Πορτογάλος εξτρέμ απέδειξε ότι είναι για μεγάλα πράγματα. Πλέον, ο Ραφαέλ Λεάο είναι παίκτης – κλειδί για την πρωταθλήτρια Ιταλίας του Στέφανο Πιόλι. Και, αν δείξει και στο Champions League τις αρετές που απλόχερα ξεδιπλώνει στην Serie A (πέρυσι, ως πρωτάρης, δεν το έκανε), η ρήτρα αποδέσμευσης στο συμβόλαιό του με τους Ροσονέρι (150 εκατομμύρια ευρώ), θα φαντάζει σχεδόν με… ψίχουλα.

Πολύ βαριά η ταμπέλα της μεταγραφής των 75 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ο 23χρονος Ουρουγουανός επιθετικός δείχνει αποφασισμένος να τη σηκώσει. Το ξεκίνημά του στη Premier League είναι γεμάτο σκαμπανεβάσματα, αλλά ο χρόνος παίζει υπέρ του. Η μεταγραφή του Ντάργουιν Νούνιες από τη Μπενφίκα στη Λίβερπουλ, άλλωστε, «χτίστηκε» πάνω στις περυσινές επιδόσεις του στο Champions League (έξι γκολ σε δέκα ματς) και τις πολύ καλές εμφανίσεις του απέναντι στους Κόκκινους. Η διοργάνωση με το «χρυσό» σεντόνι του ταιριάζει και φιλοδοξεί να το επιβεβαιώσει καταρχήν σε έναν… πονηρό όμιλο για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, με Άγιαξ, Νάπολι και Ρέιντζερς.

Σε έξι χρόνια λαμπρής παρουσίας στη Λίβερπουλ, βίωσε την εμπειρία τριών τελικών Champions League, ενός κερδισμένου και δύο χαμένων. Όλα τα ωραία, όμως, έχουν ένα τέλος. Και ο 30χρονος Σενεγαλέζος επιθετικός, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, ήθελε από πέρυσι να αποχωρήσει από το «Άνφιλντ», αφού αναζητούσε μια νέα πρόκληση. Εντέλει, το έκανε αυτό το καλοκαίρι, βγάζοντας τα κόκκινα της Λίβερπουλ για να βάλει τα… κόκκινα της Μπάγερν Μονάχου. Ο Σαντιό Μανέ δεν είναι «φονιάς» όπως ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Οι Βαυαροί, όμως, ποντάρουν στην ποδοσφαιρική του ευστροφία για να διεκδικήσουν με αξιώσεις και μετά από μια τριετία το Άγιο Δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Οκτώ χρόνια γεμάτα γκολ, ασίστ, διακρίσεις, εγχώριοι τίτλοι και ένα Champions League, το 2020. Στα 34 του χρόνια, ο Πολωνός επιθετικός έκρινε ότι ήρθε η ώρα του αποχωρισμού από τη Μπάγερν Μονάχου. Και είπε το «αντίο» για χάρη της ανανεωμένης, αναγεννημένης εκδοχής της Μπαρτσελόνα. Η μοίρα, όμως, θέλησε ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να ανταμώσει και πάλι με τους Βαυαρούς, στη φάση ομίλων της διοργάνωσης. Ο τρίτος σκόρερ όλων των εποχών (86 γκολ, όσα και ο Καρίμ Μπενζεμά) φιλοδοξεί καταρχήν να οδηγήσει τη Μπάρτσα στους «16» και μετά… βλέπουμε. Τι λέτε, έχει τα προσόντα για να δώσει ξανά νοοτροπία νικητή στον κοιμώμενο γίγαντα από τη Βαρκελώνη;

Ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στο Champions League (125 γκολ, 15 μακριά από τον απόντα Κριστιάνο Ρονάλντο) έμεινε πέρυσι στα (πολύ) ρηχά, αφού είχε «μόλις» πέντε γκολ σε επτά παιχνίδια και, κυρίως, ήταν άφαντος στους αγώνες με τη Ρεάλ Μαδρίτης στους «16», χάνοντας μάλιστα και (καθοριστικό, όπως αποδείχθηκε) πέναλτι. Στα 35 του χρόνια, ο Αργεντινός σούπερ σταρ ξέρει ότι δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες ακόμα για να διεκδικήσει με αξιώσεις το πέμπτο Champions League της καριέρας του. Και, με «φουριόζους» τους Κιλιάν Μπαπέ και Νεϊμάρ, ο Λιονέλ Μέσι νιώθει πολύ πιο άνετος και απελευθερωμένος, όπως δείχνει τουλάχιστον στη Ligue 1. Το Champions League, βεβαίως, είναι άλλο… φρούτο.

Καλείται να γίνει η μεταγραφή που θα βοηθήσει τη Μάντσεστερ Σίτι να κάνει το παραπάνω, καθοριστικό βήμα στο Champions League (δεν στοίχισε τυχαία 75 εκατομμύρια ευρώ). Στη συγκεκριμένη διοργάνωση, άλλωστε, μετράει ήδη 23 γκολ (σε 19 παιχνίδια!), παρ’ ότι είναι μόλις 22 ετών και (υποτίθεται) άπειρος. Η λέξη «πίεση», όμως, μοιάζει άγνωστη για τον τρομακτικά απολαυστικό Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ. Και, αν κάποιος ποδοσφαιριστής μπορεί να… σπρώξει τους Πολίτες του Πεπ Γκουαρδιόλα για να κάνουν το πολυπόθητο step up, αυτός είναι ο Νορβηγός. Ειδικά δε, αν τελειοποιήσει την συνεργασία του με τον μαέστρο που ακούει στο όνομα Κέβιν Ντε Μπρόινε.

Πληροφορίες που θέλουν να πήρε στο σπίτι του το τρόπαιο του Champions League ελέγχονται ως απόλυτα… ακριβείς! Η μαγική του σεζόν (15 γκολ - δύο ασίστ σε δώδεκα παιχνίδια) οδήγησε την Ρεάλ των θαυμάτων στην πιο επική από τις 14 κούπες με τα μεγάλα αυτιά που έχει στη συλλογή της. Και, παρ’ ότι είναι αισίως 34 Μαΐων, ο Καρίμ Μπενζεμά διψάει και για άλλους τίτλους και διακρίσεις. Ο σχεδόν βέβαιος νικητής της φετινής «Χρυσής Μπάλας» θα είναι ξανά το σημείο αναφοράς της Βασίλισσας, σε μια σεζόν που ψάχνει το τερπνόν (15ο Champions League) μετά του ωφελίμου (Μουντιάλ με την Γαλλία). Αν κινηθεί στα περυσινά στάνταρ, φαντάζει πιθανό να καταφέρει και αυτό το… απίθανο.