Η απόβαση των Σκανδιναβών στη Superleague

Νότης Χάλαρης
Η απόβαση των Σκανδιναβών στη Superleague

bet365

Κάθε καλοκαίρι, η ελληνική Superleague έχει και μία αγορά, από την οποία επιλέγει και τις περισσότερες προσθήκες για τις ομάδες της. Στη φετινή περίοδο, τα κλαμπ της Ελλάδας επέλεξαν την σκανδιναβική, φέρνοντας συνολικά δέκα (!) ποδοσφαιριστές από τα... βόρεια για την ενίσχυση των ρόστερ τους.

ΟΦΗ, ΑΕΚ και Ατρόμητος έφεραν από δύο παίκτες ενώ στη λίστα προστέθηκαν και οι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Βόλος. Δηλαδή οι επτά από τις 14 ομάδες του πρωταθλήματος, επέλεξαν έστω έναν ποδοσφαιριστή από τη Σκανδιναβία (Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία και Σουηδία). Το Gazzetta σας τους δίνει στο... πιάτο και σας τους παρουσιάζει.

Ίβαν Νάσμπεργκ (ΠΑΟΚ)

Ίβαν Νάσμπεργκ (ΠΑΟΚ)

Χόρντουρ Μάγκνουσον (Παναθηναϊκός)

Χόρντουρ Μάγκνουσον (Παναθηναϊκός)

Γιενς Γιόνσον (ΑΕΚ)

Γιενς Γιόνσον (ΑΕΚ)

Φίλιπ Ζινκερνάγκελ (Ολυμπιακός)

Φίλιπ Ζινκερνάγκελ (Ολυμπιακός)

Νίκλας Ελίασον (ΑΕΚ)

Νίκλας Ελίασον (ΑΕΚ)

Έρικ Λάρσον (ΟΦΗ)

Έρικ Λάρσον (ΟΦΗ)

Γκουνμούντουρ Θοράρινσον (ΟΦΗ)

Γκουνμούντουρ Θοράρινσον (ΟΦΗ)

Ζούχα Πίρινεν (Βόλος)

Ζούχα Πίρινεν (Βόλος)

Βίνταρ Όρν Κιάρτανσον (Ατρόμητος)

Βίνταρ Όρν Κιάρτανσον (Ατρόμητος)

Σάμουελ Φρίντγιονσον (Ατρόμητος)

Σάμουελ Φρίντγιονσον (Ατρόμητος)

Μία υπόθεση που κράτησε πάνω από... μήνα για τον ΠΑΟΚ. Ο Ίβαν Νάσμπεργκ ήταν από τις πρώτες επιλογές του Ζοσέ Μπότο για την ενίσχυση του Δικεφάλου και εν τέλει, στις αρχές Αυγούστου κατάφερε να τον κάνει δικό του. Ο 26χρονος Νορβηγός αφήνει για πρώτη φορά τη χώρα του, έπειτα από εννιά χρόνια στη Βαλερένγκα (ως επαγγελματίας) και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον ελληνικό σύλλογο, έχοντας στο παλμαρέ του 152 συμμετοχές με πέντε γκολ και τρεις ασίστ.

Από τις πιο δυνατές κινήσεις του Παναθηναϊκού στο φετινό μεταγραφικό παζάρι. Ο Χόρντουρ Μάγκνουσον έμεινε ελεύθερος από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μετά τον κανονισμό της FIFA, με αποτέλεσμα να αποδεχθεί την πρόταση του «τριφυλλιού» και να φορέσει τα πράσινα. Ο 29χρονος αμυντικός υπέγραψε για δύο χρόνια, προερχόμενος από μία γεμάτη τετραετία στην Ρωσία, έχοντας 93 παρουσίες σε όλες τις διοργανώσεις, με πέντε γκολ και μία ασίστ. Αξιοσημείωτο δε, πως ο Ισλανδός ποδοσφαιριστής είναι 42 φορές διεθνής με τη χώρα του.

Από τα βασικά στελέχη της Κάντιθ και μία ευκαιρία για τον ίδιο να επιστρέψει στην Εθνική Δανίας. Ο Γιενς Γιόνσον δεν ήθελε να παραμείνει στον ισπανικό σύλλογο παρότι ήταν στη La Liga και η ΑΕΚ τον έπεισε να φορέσει τα «κιτρινόμαυρα». Ο 29χρονος χαφ υπέγραψε ως ελεύθερος στην Ένωση και αποτελεί τον βασικό μέσο στα πλάνα του Ματίας Αλμέιδα. Μέσα σε δύο χρόνια στην Ισπανία, ο Δανός μέσος μέτρησε συνολικά 61 παιχνίδια, με απολογισμό μία ασίστ ενώ έχει φορέσει και πέντε φορές το εθνόσημο.

Ήταν από τις πρώτες μεταγραφές του Ολυμπιακού στο φετινό καλοκαίρι. Ο Φίλιπ Ζινκερνάγκελ ήρθε από τη Γουότφορντ, έχοντας μία γεμάτη σεζόν στη Championship με τη φανέλα της Νότιγχαμ Φόρεστ. Μάλιστα, είχε βασικό ρόλο στην επιστροφή του αγγλικού συλλόγου στη μεγάλη κατηγορία, παίζοντας συνολικά 50 ματς, με επτά γκολ και δέκα ασίστ στο παλμαρέ του. Φυσικά, ο Δανός μεσοεπιθετικός έκανε τη διαφορά με την Μπόντο/Γκλιμτ, που είχε 35 τέρματα και 36 ασίστ σε 89 συμμετοχές.

Η δεύτερη... σκανδιναβική άφιξη της ΑΕΚ, ακούει στο όνομα του Νίκλας Ελίασον. Μία περίπτωση που δούλευε για καιρό η Ένωση και εν τέλει, κατάφερε να κάνει δικό της τον Σουηδό εξτρέμ. Συγκεκριμένα, ο ελληνικός σύλλογος έβγαλε από τα ταμεία του το ποσό των δύο εκατ. ευρώ για να φέρει στην Ελλάδα τον 25χρονο ποδοσφαιριστή με εμπειρία σε Σουηδία, Αγγλία (Μπρίστολ) και Γαλλία (Νιμ). Το καλοκαίρι του 2020 είχε αποκτηθεί έναντι τριών εκατ. ευρώ από την γαλλική ομάδα και έκτοτε, έκανε 72 συμμετοχές με απολογισμό έντεκα γκολ και δέκα ασίστ.

Από τις πιο... θορυβώδης κινήσεις του ΟΦΗ στη μεταγραφική περίοδο. Ο Έρικ Λάρσον ήταν από τα βασικά στελέχη της Μάλμε για μία τετραετία, ωστόσο ο κρητικός σύλλογος, με γρήγορες κινήσεις, πρόλαβε να τον κάνει δικό του με ελεύθερη μεταγραφή. Ο 31χρονος Σουηδός μπακ ήρθε στην Ελλάδα με 173 αγώνες στο παλμάρε του, έχοντας απολογισμό εννιά γκολ και 29 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Από τα δεξιά Σουηδός και από τα αριστερά... Ισλανδός. Εκτός από τον μπακ της Μάλμε, ο ΟΦΗ προχώρησε και στην απόκτηση του Γκουντμούντουρ Θοράρινσον για την ενίσχυση της αριστερής πλευράς στην άμυνα. Ο 30χρονος αμυντικός βρήκε τα πατήματά του στην Άαλμποργκ της Δανίας την περσινή σεζόν και με ελεύθερη μεταγραφή, συμφώνησε με τον ΟΦΗ για να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα. Στο δανέζικο πρωτάθλημα πρόλαβε να αγωνιστεί σε έξι ματς, ενώ νωρίτερα, στο MLS με τη Νιου Γιορκ Σίτι, είχε 49 παιχνίδια στο βιογραφικό του.

Με τον Νικολάι Άλχο να κάνει πολύ ωραίες εμφανίσεις ως αριστερός μπακ, στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, ο Βόλος επέλεξε να βρει άλλον έναν Φινλανδό για το δεξί άκρο της άμυνας. Ο Ζούχα Πίρινεν ήταν ο εκλεκτός για την κάλυψη του κενού, ο οποίος βρήκε στη Θεσσαλία, τον συμπατριώτη και συμπαίκτη του στην Εθνική Φινλανδίας. Η μετακίνησή του στην Ελλάδα, έγινε με ελεύθερη μεταγραφή από την Τρένσις, όπου σε δύο χρόνια, μέτρησε 62 ματς με δύο γκολ και μία ασίστ.

Η Νιούκαστλ έφτασε σε σημείο να προσφέρει μέχρι και οκτώ εκατ. ευρώ (!) για να τον αποκτήσει όταν έπαιζε στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ωστόσο, η πορεία του Κιάρτανσον είχε καθοδική πορεία και μετά την διετία στην Βαλερένγκα, έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί ξανά μέσα από τον Ατρόμητο. Ο 32χρονος Ισλανδός φορ αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την νορβηγική ομάδα και στην καριέρα του, έχει ματώσει τα αντίπαλα δίχτυα 185 φορές σε 392 παιχνίδια που έχει παίξει ενώ είναι 32 φορές διεθνής.

Και δεύτερος Σκανδιναβός που ήρθε στο Περιστέρι. Ο Σάμουελ Φρίντγιονσον έμεινε ελεύθερος από τη Βίκινγκ και αποτελεί πλέον, ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου, δίνοντας ποιότητα στη μεσαία γραμμή του ελληνικού συλλόγου. Ο 26χρονος αμυντικός χαφ είναι διεθνής και συμπαίκτης του Κιάρτανσον στην Εθνική Ισλανδίας, έχοντας φτάσει να παίζει στο γερμανικό ποδόσφαιρο με τη Πάντεμπορν. Συνολικά με τη Βίκινγκ, είχε 94 παρουσίες σε όλες τις διοργανώσεις, με 15 γκολ και πέντε ασίστ στη βαλίτσα του.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi