Παναθηναϊκός: Ο Σπόραρ σπέρνει τρόμο και ο Γιοβάνοβιτς παίρνει μεγάλο ρίσκο αν αποκτηθεί μόνο ένας χαφ

Παναθηναϊκός: Ο Σπόραρ σπέρνει τρόμο και ο Γιοβάνοβιτς παίρνει μεγάλο ρίσκο αν αποκτηθεί μόνο ένας χαφ

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Ο Σπόραρ σπέρνει τρόμο και ο Γιοβάνοβιτς παίρνει μεγάλο ρίσκο αν αποκτηθεί μόνο ένας χαφ

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη διαφορά που κάνει ο Σπόραρ από τα πρώτα του παιχνίδια στον Παναθηναϊκό και τον κίνδυνο να αποκτήσει - έστω και στα «χασομέρια» - μόνο έναν επιπλέον μέσο.

Στο πρώτο ματς με τον Παναθηναϊκό - με το που πάτησε το πόδι του στο «Fortuna Arena» - πήρε την αποβολή του Εντουάρντο Σάντος. Στη ρεβάνς της Λεωφόρου έκανε επί ένα ημίχρονο γιο - γιο όλη την άμυνα των Τσέχων και πέτυχε στο β΄ μέρος πριν από την ολική κατάρρευση του Τριφυλλιού ένα εκπληκτικό γκολ με εναέριο βολ - πλανέ από την υπέροχη σέντρα ασίστ του Χουάνκαρ. Εναντίον του Ιωνικού πήρε μια πάσα της προκοπής από τον Αϊτόρ και όχι μόνο άφησε δυο μέτρα πίσω του τον Μύγα, αλλά πρόλαβε να τσιμπήσει τη μπάλα και από τον Χουτεσιώτη κερδίζοντας το πέναλτι - τρίποντο της πρεμιέρας. Χθες στο Ηράκλειο χωρίς οπτικό πεδίο από τη σέντρα του Αϊτόρ, μόνο οσφριζόμενος το «αίμα», άφησε άγαλμα δυο στόπερ και τον τερματοφύλακα του ΟΦΗ με no look «μυτάκι» στην απέναντι γωνία.

Δεν ξέρουμε αν ο Αντρατζ Σπόραρ αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, αυτό είναι το λιγότερο για τον ίδιο και για τον Παναθηναϊκό. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για σέντερ φορ ανώτερου από τον σημερινό Παναθηναϊκό επιπέδου. Και πως η απόσβεση των 3,5 εκατομμυριών ευρώ στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας - ένα λιγότερο από την πορτογαλική αμοιβή του Τριφυλλιού για τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο - άρχισε νωρίς. Oπως και ότι ο 28χρονος Σλοβένος φορ είναι έως τώρα ο πιο επιδραστικός παίκτης της Superleague στο σχεδόν μηδαμινό δείγμα των πρώτων δύο αγωνιστικών.

«Στρωμένη ομάδα», το μεγαλύτερο όπλο του

Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι σχεδόν όλα τα υπόλοιπα τα είχε έτοιμα. Kι αυτό είναι το ισχυρότερο πλεονέκτημά του έναντι των ανταγωνιστών του, μαζί με την απίστευτη δίψα/συσπείρωση/στήριξη των οπαδών του. Είχε την ανάπτυξη από τα άκρα. Το πρέσινγκ στον κεντρικό άξονα. Τους αυτοματισμούς στην αλλαγή θέσεων Κώτσιρα - Παλάσιος και Χουάνκαρ - Αϊτόρ σε συνδυασμό με το play making του Πέρεθ. Του έλειπε ο γκολτζής. Τον βρήκε! Θα χάσει πολλές ευκαιρίες, αλλά θα βάλει και πολλά, πάρα πολλά non penalty γκολ ο Σπόραρ. Το θέμα είναι αφενός να τον αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα η ομάδα του στην τελική φάση, αφ’ ετέρου να προσαρμοστούν οι εξτρέμ και οι χαφ στις δικές του κινήσεις ώστε να εκμεταλλευτούν την τακτική παιδεία του και να βρουν εκείνοι χώρους για γκολ. Όπως έκανε χθες ο Παλάσιος.

Ο Παναθηναϊκός - δεδομένου ότι παίζει με τον Λεβαδειακό εντός έδρας - εξασφάλισε με το χθεσινό τρίποντο 15 μέρες ηρεμίας, μέχρι να επιστρέψει ο Μάγκνουσον, να αρχίσουν προπονήσεις ο Σένκεφελντ και ο Μπερνάρ, να αποκτηθεί και ένας χαφ. Στο εντός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ την τέταρτη αγωνιστική και στο εκτός έδρας ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ την έκτη αγωνιστική θα δοκιμαστεί σε άλλους είδους τεστ από το χθεσινό, το οποίο εδώ που τα λέμε δεν θα πρέπει να προκαλέσει και θύελλα ενθουσιαμού στους Πράσινους: αντιμετώπισαν τη χειρότερη ομάδα που βρήκαν μπροστά τους επί Γιοβάνοβιτς στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τέτοιο χάλι σε όλα τα επίπεδα δεν έχει βρει μπροστά του ο Παναθηναϊκός από τον περυσινό Αύγουστο μέχρι σήμερα. Απουσίες, έλλειψη συνοχής, χαμηλό επίπεδο αμυντικών -πλην Βούρου- για ομάδα η οποία πέρυσι διεκδίκησε θέση στην εξάδα, ένας ΟΦΗ για κλάματα. Παρ’ όλα αυτά, ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο 20λεπτο κινδύνευσε. Ισως επειδή ένιωσε απόλυτα ασφαλής με το 2-0, σίγουρα επειδή άρχισε να μένει από βενζίνη.

«Κόπηκε» ο στόπερ, προς κόψιμο και ο δεύτερος χαφ

Καλές οι αλλαγές του Βέρμπιτς, του Γκάνεα και του Ιωαννίδη, αλλά το ντεπόζιτο μιας ομάδας γεμίζει ή αδειάζει κυρίως από τη μεσαία γραμμή της. Κι αν κατάλαβα σωστά από τις χθεσινές δηλώσεις του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο Παναθηναϊκός πάει να πάρει μόνο έναν παίκτη, στη θέση του Αλεξανδρόπουλου, παρότι αναζητούσε έναν μέσο και προ της πώλησης του νεαρού! Δηλαδή είναι πιθανό να συμβεί αυτό που έγινε και με τους στόπερ: ο Παναθηναϊκός ήθελε έναν «ανταγωνιστικό» με τους Σένκεφελντ - Βέλεθ κεντρικό αμυντικό στην εκκίνηση της μεταγραφικής περιόδου, αλλά τελικά πήρε μόνο έναν (Μάγκνουσον) στη θέση του Ισπανού που πήγε στην Αλ Φατέχ. Και για τους στόπερ - παρότι έτυχε ο Σένκεφελντ και ο Μάγκνουσον να είναι ταυτόχρονα τραυματίες - λες «πάει καλά»: δεν έχει φύγει κανένας εκ των Σάρλια - Πούγγουρα, έχει και τον Κουρμπέλη, έχει και τον Φακούντο Σάντσεθ. Για τη μεσαία γραμμή ποιον έχει; Τον Ηλιάδη και τον Φρόκου που παίζουν πρώτη φορά στη Superleague;

Θα είναι «αυτοκτονικό» για τον Παναθηναϊκό να προχωρήσει μόνο με πέντε μέσους (στους οποίους υπολογίζεται και ο εξτρέμ Μπερνάρ ασφαλώς), αλλά ο προπονητής ίσως ξέρει καλύτερα από εμάς. Ισως να θέλει να περιμένει μέχρι τον Ιανουάριο. Χθες, πάντως, σε πολύ «ήρεμο» ματς, σχεδόν «σβηστό» στο β’ ημίχρονο, ο Κουρμπέλης αντικαταστάθηκε λόγω μυϊκού προβλήματος και ο MVP, Ρουμπέν Πέρεθ ένιωσε ενοχλήσεις. Χωρίς ευρωπαϊκά ματς και Κύπελλο μέχρι το τέλος του 2022, με ένα παιχνίδι ανά εβδομάδα, αλλά το ρίσκο παραμένει ρίσκο αν ο Παναθηναϊκός αποκτήσει μόνο έναν χαφ. Και θα είναι ρίσκο του προπονητή, όχι της διοίκησης. Αλλά, επαναλαμβάνουμε, εκείνος ξέρει καλύτερα τα αποδυτήρια και το ρόστερ...

Y.Γ. 1: Τρεις προτού ανοίξουν τα σχολεία. Και θα ακολουθήσουν κι άλλοι όπως φαίνεται μέχρι την παρέλαση. Sorry, αλλά για τον Μαρτίνς και τον Μπούργος οι αποφάσεις των διοικήσεων ήταν απόλυτα δικαιολογημένες - για τον Τανσό του Βόλου δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, παρότι ο Κώστας Μπράτσος έχει αφήσει από πέρυσι θετικά δείγματα γραφής. Ο Πορτογάλος έπρεπε να είχε απομακρυνθεί στο τέλος της προπέρσινης σεζόν μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στον τελικό Κυπέλλου. Και ο πρώην βοηθός του Ντιέγκο Σιμεόνε προφανώς έβγαζε τα απωθημένα τόσων ετών από τα εκατοντάδες «πούλμαν» της Ατλέτικο Μαδρίτης και παίζοντας με το περίφημο πια «4-1-5» έδειχνε πως δεν είχε ανθρώπους να του μεταφέρουν την πραγματικότητα των «Παναιτωλικών» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν ξέρω, πάντως, αν ο Ζερβίνιο ήταν δική του επιλογή αντί ενός «Σάσα» και σίγουρα δεν έχει πει ο ίδιος ότι ο στόχος μιας ομάδας που δεν έχει πάρει ποτέ πρωτάθλημα στην Α' Εθνική από το 1960 που συστάθηκε ως ενιαία κατηγορία, είναι ο τίτλος. Με τόσα πολλά νέα πρόσωπα ο Ολυμπιακός και ο Αρης θα χρειαστούν μπόλικους μήνες για να γίνουν «ομάδα». Με τη διαφορά ότι ο Ολυμπιακός έχει πάρει 22/26 από το 1997 και συνεχίζει να κάνει στοχευμένες μεταγραφές, έστω και πολύ - πολύ αργά.

Υ.Γ. 2: Σας είχαμε προϊδεάσει. Εφέτος θα γίνει χαμούλης με τη διαιτησία. Πολύ εμφανής ο λόγος: εντονότερος συναγωνισμός, διότι ο Ολυμπιακός δεν δείχνει στα high του (τώρα στην αρχή), ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ έχουν πολύ υψηλότερες φιλοδοξίες, ο ΠΑΟΚ έμαθε επί Λουτσέσκου να ξεκινά για πρωταθλητισμό κάθε χρόνο και ο Αρης σύμφωνα με τον Καρυπίδη έχει το καλύτερο ρόστερ της σύγχρονης ιστορίας του και θα διεκδικήσει και τους δύο στόχους στην Ελλάδα.

Κρατηθείτε, λοιπόν. Το «γλέντι» μόλις ξεκίνησε!

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...