Αν ο Ολυμπιακός δεν «κάψει» τον Κορμπεράν, θα δει (ξανά) προκοπή

Αν ο Ολυμπιακός δεν «κάψει» τον Κορμπεράν, θα δει (ξανά) προκοπή

Αν ο Ολυμπιακός δεν «κάψει» τον Κορμπεράν, θα δει (ξανά) προκοπή

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο εξηγεί ότι τα (άμεσα) ευρωπαϊκά ραντεβού του Ολυμπιακού θα καθορίσουν καταρχήν (και αδίκως) την πορεία του Κάρλος Κορμπεράν, το υπόβαθρο του οποίου όμως αφήνει πολλές υποσχέσεις για καλύτερες μέρες στο λιμάνι, σε σχέση με την τελευταία διετία.

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα δεν έχει κερδίσει τους πάντες μόνο με την προπονητική του φιλοσοφία, το πάθος με το οποίο υποστηρίζει τις ιδέες του και την… αυτοκτονικά απολαυστική μπάλα που έχουν παίξει οι περισσότερες από τις ομάδες του.

Ο 67χρονος προπονητής από το Ροσάριο, γενέτειρα του Τσε Γκεβάρα, του Λιονέλ Μέσι και του Σέζαρ Λουίς Μενότι, μεταξύ πολλών άλλων, σε κερδίζει με τη ταπεινότητά του, παρ’ ότι χιλιάδες προπονητές σε όλο τον κόσμο τον θεωρούν, άμεσα ή έμμεσα, δάσκαλό τους.

Στο Λιντς, όπου τον λατρεύουν σαν Θεό (χωρίς εισαγωγικά και με κεφαλαίο «Θ») επειδή επανέφερε την λατρεμένη τους ομάδα στην Premier League μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, ποτέ δεν διεκδίκησε κατ’ αποκλειστικότητα τις δάφνες της ιστορικής επιτυχίας, αφού πάντα είχε έναν πολύ καλό λόγο για το (πολύτιμο) τιμ του.

«Κάποιες φορές, εκτιμώ περισσότερο την άποψή του από την δική μου» είχε πει χαρακτηριστικά για έναν από τους πιο στενούς του συνεργάτες. Το όνομά του; Κάρλος Κορμπεράν Βαγιέτ. Μάλιστα, ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού εδώ και λίγες ώρες.

Οι μόνιμοι «άπιστοι Θωμάδες» δεν πείθονται με την πρόσληψη του Ισπανού τεχνικού ως διαδόχου του Πέδρο Μαρτίνς γιατί, λένε, είναι μόλις 39 ετών και Πεπ Γκουαρδιόλα (ένα από τα σημεία αναφοράς του βαλενθιάνου) ή Γιούλιαν Νάγκελσμαν δεν εμφανίζονται κάθε μέρα.

Ναι, ο Κορμπεράν δεν είναι ούτε καν σαραντάρης. Αλλά προπονητής, επί της ουσίας, είναι πάνω από μια εικοσαετία. Άρχισε τις σχετικές σπουδές όταν τελείωσε το σχολείο και, στα 18 του χρόνια, του πρόσφεραν να προπονήσει την ομάδα του χωριού του.

«Εκεί κατάλαβα ότι μου αρέσει περισσότερο να προπονώ απ’ ότι να παίζω» θυμάται ο Κορμπεράν, ο οποίος πιτσιρικάς ονειρευόταν να γίνει σπουδαίος τερματοφύλακας όπως ο Πάκο Μπούγιο, αλλά σύντομα άφησε στην άκρη τα γάντια και έπιασε το μπλοκάκι. Θέμα εμπειρίας ή ετοιμότητας, λοιπόν, δεν τίθεται, έστω και αν κάθε επίπεδο είναι διαφορετικό.

Οι προαναφερθέντες «Θωμάδες» δεν πείθονται επίσης γιατί, λένε, ο Κορμπεράν προπονούσε μια ομάδα της δεύτερης κατηγορίας. Ναι, της δεύτερης κατηγορίας στην Αγγλία, της Championship δηλαδή, η οποία σε επίπεδο χρημάτων και ανταγωνισμού είναι τρεις – τέσσερις σκάλες ανώτερο από την ελληνική Super League. Για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας…

Η δυσπιστία εστιάζεται και στην… αρπαχτή που ενδεχομένως να ψάχνει στον Πειραιά ο Ισπανός. Ξεχάστε το. Όταν ανέβηκε η Λιντς στην Premier League, παρ’ ότι θα μπορούσε να μείνει στο πλευρό του Μπιέλσα και να απολαμβάνει τους ύμνους της ανόδου στην «ασφάλεια» του βοηθού, προτίμησε να ρισκάρει και να ενεργοποιήσει εκ νέου την καριέρα του ως πρώτος προπονητής. Διατήρησε, πάντως, την επαφή με τον Μπιέλσα, ο οποίος τον βοηθάει πάντα με τις πολύτιμες συμβουλές του.

Επίσης, οι φίλοι μας οι άπιστοι προβλέπουν ότι ο 39χρονος Κάρλος θα είναι… υποχείριο της διοίκησης, θα κάνει ό, τι του λέει το αφεντικό, δεν θα βγάζει «κιχ» για τις μεταγραφές και, επί της ουσίας, δεν θα έχει λόγο για την διαμόρφωση ενός ρόστερ που χρήζει ακόμα αρκετών προσθαφαιρέσεων.

Ο Κορμπεράν, ο οποίος έμεινε… ένα γκολ μακριά από την άνοδο στη Premier League στο τιμόνι της Χάντερσφιλντ, αποχώρησε πριν από λίγες εβδομάδες, παρά την πρόταση για ανανέωση, επειδή το μπάτζετ θα περιοριζόταν και άλλο και δεν έβλεπε πραγματικές προοπτικές για εκ νέου διεκδίκηση της ανόδου. Κανένας συμβιβασμός, λοιπόν.

Ο ίδιος, βεβαίως, επισημαίνει ορθά ότι «το πρώτο είναι να δεις τί παίκτες διαθέτεις για να καθορίσεις τί ποδόσφαιρο μπορείς να παίξεις». Ο Κορμπεράν εντυπωσίασε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού με το πόσο διαβασμένος ήταν για το ρόστερ και, πιστέψτε με, θα επιχειρήσει με ό, τι (θα) διαθέτει (τελικά), να παίξει ένα ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και σωστής, γρήγορης και ουσιαστικής κυκλοφορίας της μπάλας, με πίεση ψηλά για άμεση ανάκτηση της. Αρκεί, βεβαίως, να καταφέρει να κάνει το (πάντα καλοδεχούμενο) «κλικ» στους ποδοσφαιριστές του.

Από την άλλη, αν δει ότι δεν του βγαίνει, δεν πρόκειται να μείνει κολλημένος σε ένα πλάνο παιχνιδιού. «Αν επιμένεις να παίξεις ένα στιλ που δεν είναι το κατάλληλο για τους παίκτες που διαθέτεις, η πιθανότητα επιτυχίας περιορίζεται» έχει επισημάνει χαρακτηριστικά.

«Τολμηροί με τη μπάλα στα πόδια»

Ο Κορμπεράν έμαθε δίπλα στον Μπιέλσα («μόνο το να βρίσκεσαι δίπλα του συνιστά εκπαίδευση»), λάτρεψε την ποδοσφαιρική προσέγγιση του Χουάν Μανουέλ Λίγιο («μια ιδιοφυΐα που πολλοί δεν γνώριζαν, καταβρόχθιζα οτιδήποτε έβγαινε γι’ αυτόν»), μέντορας και μέχρι πρότινος βοηθός στη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα («η Μπαρτσελόνα του οδήγησε σε μια ποδοσφαιρική εξέλιξη χωρίς σταματημό»).

Ο νεαρός τεχνικός από το Τσέστε, πόλη γνωστή για το σιρκουί όπου γίνονται αγώνες μοτοσικλέτας εδώ και 23 χρόνια, θέλει οι ομάδες του να «είναι τολμηρές με την μπάλα στα πόδια. Μας αρέσει να έχουμε την πρωτοβουλία και να δημιουργούμε ευκαιρίες για γκολ. Είμαστε δυναμικοί και χωρίς την μπάλα, χωρίς όμως να χάνουμε σταθερότητα στα μετόπισθεν». Με λίγα λόγια, ισορροπία.

Σε λίγα 24ωρα, βεβαίως, και ενόψει των απαιτητικών αγώνων με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας για τα προκριματικά του Europa League, ο Κορμπεράν δεν μπορεί να κάνει θαύματα και να παρουσιάσει θεαματική βελτίωση. Ο Πέδρο Μαρτίνς πρόσφερε πολλά στον Ολυμπιακό, αλλά την τελευταία διετία τον είχε αφήσει στάσιμο. Και, το χειρότερο για τον Πορτογάλο, ήταν ότι είχε μείνει και αυτός στάσιμος.

Ο Κορμπεράν, ο οποίος εργάστηκε στη Βιγιαρεάλ ως βοηθός του Χουάν Κάρλος Γκαρίδο όταν απολύθηκε ο… Ερνέστο Βαλβέρδε (να και ο… Ολυμπιακός) και στα 25 του χρόνια συνεργαζόταν καθημερινά με καταξιωμένους ποδοσφαιριστές όπως ο… Αριέλ Ιμπαγάσα (παλι Ολυμπιακός), δεν… τσαλακώθηκε αναλαμβάνοντας άσημες ομάδες της Κύπρου, με «ιδιαίτερες» διοικήσεις (σε Δόξα Κατωκοπιάς και Ερμή Αραδίππου), για να κάνει το (πάντα πολύτιμο) «αγροτικό» του.

«Ήταν δύο εμπειρίες που με βοήθησαν πολύ να μεγαλώσω» λέει για την θητεία του στη Κύπρο ένας προπονητής με φιλοδοξίες και τρομερό πάθος για τη δουλειά του, ο οποίος όμως χρειάζεται στήριξη με πράξεις (μεταγραφές) και, όσο αυτό είναι εφικτό, υπομονή.

Αν ο Ολυμπιακός, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δεν τον «κάψει», θεωρώ πως θα δει και πάλι ποδοσφαιρική προκοπή. Ο κόσμος του θα δει δυναμικό, ελκυστικό και σύγχρονο ποδόσφαιρο και, ποιος ξέρει, ίσως και μια καλύτερη εκδοχή από την πιο καλή που είχε παρουσιάσει ο Μαρτίνς.
Αρκεί, βεβαίως, να μην… στραβώσουν απελπιστικά τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και δεν μπει (εσφαλμένα κατ’ εμέ) ο Ολυμπιακός εκ νέου σε διαδικασία εύρεσης νέου προπονητή προτού καν μπει ο Σεπτέμβριος...

Υ. Γ.: Ο Μίτσελ, το όνομα του οποίου έπεσε στο τραπέζι, ενδεχομένως να λειτουργούσε θετικά στο ξεκίνημα. Σε βάθος χρόνου, όμως, θεωρώ ότι ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης θα αποτύγχανε, γιατί προπονητικά είναι πολύ, πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων. Κάτι, άλλωστε, που αποδείχθηκε με την πορεία του μετά τον Ολυμπιακό...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...