Προπονητής συμβατός με το project «επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια»!

Προπονητής συμβατός με το project «επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια»!

Προπονητής συμβατός με το project «επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια»!

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ικανότητα του Ματίας Αλμέιδα να δημιουργεί συναισθήματα και την επιλογή του να επενδύει στο συναισθηματικό κομμάτι ένα μεγάλο μέρος της ιδέας του για το μοντέλο παιχνιδιού της ομάδας του.

Από το καλοκαίρι του 2003 μέχρι σήμερα η ΑΕΚ έμεινε χωρίς γήπεδο. Είναι γραμμένα, και χιλιοειπωμένα τα όσα χάνει μια μεγάλη ομάδα όταν χάνει την έδρα της και κυρίως όταν μετατρέπει σε “έδρα” ένα αχανές ολυμπιακό στάδιο σαν το ΟΑΚΑ. Τώρα, που η ΑΕΚ ετοιμάζεται να ανοίξει έναν νέο κύκλο στην ιστορία της, επιστρέφοντας στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου την περιμένει ένα ολοκαίνουργιο γήπεδο, ας μιλήσουμε για αυτά που θα κερδίσει.

Ακόμη και αν δεν υποστηρίζει την ΑΕΚ ή δεν είχε ποτέ πατήσει στην ιστορική έδρα της για να παρακολουθήσει έναν αγώνα, κάποιος που έχει επίγνωση ποδοσφαίρου μπορεί να καταλάβει πόσα αλλάζουν στην ψυχολογική και την πνευματική κατάσταση, και τελικά στην αγωνιστική νοοτροπία μιας ομάδας όταν αυτή αποκτά ένα γήπεδο που γίνεται “έδρα”. Όσοι έτυχε να παρακολουθήσουν έστω και μια από τις σκηνές με αμέτρητους ηλικιωμένους που επισκέφθηκαν το νέο γήπεδο της ΑΕΚ από τον καιρό που αυτό ήταν “στα μπετά” μόνο από ανησυχία ότι δεν θα προλάβουν να ζήσουν την στιγμή που θα το επισκεφθούν για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει συναισθηματικά για τους μεγαλύτερης ηλικίας φίλους της ΑΕΚ η ύπαρξη του γηπέδου στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Αυτές οι σκηνές, των ηλικιωμένων, με πιο χαρακτηριστικές ενδεχομένως αυτές των οποίων γίναμε μάρτυρες από τις επισκέψεις του Στέλιου Σεραφείδη προτού φύγει από την ζωή, είναι σκηνές από τα προσεχώς - δηλαδή από τις σκηνές που θα εκτιλυχθούν κατά την επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με άλλα λόγια, οι γενιές των φίλων της ΑΕΚ που είχαν ζήσει καλά το προηγούμενο γήπεδο πρόκειται να πάνε με συναισθηματική φόρτιση στο νέο γήπεδο. Το μαρτυρούν αυτό οι εικόνες των πρώτων ημερών διάθεσης των εισιτηρίων διαρκείας. Όλοι οι φίλοι της ΑΕΚ λαχταρούν να μπουν στο νέο γήπεδο, αλλά αυτοί που είχαν ζήσει την πρώτη έδρα και ετοιμάζονται να επισκεφθούν την δεύτερη μετά από περίπου 20 χρόνια είναι πλημμυρισμένοι από συναισθήματα. Θυμούνται τις στιγμές που έζησαν, και ετοιμάζονται να μπουν στο νέο γήπεδο με την επίγνωση της δύναμης που έδινε στην ομάδα η συμμετοχή του κόσμου στο συναισθηματικό κομμάτι. Είναι φανερό ότι η συγκίνηση του κόσμου θα μεταδοθεί στην ομάδα. Άρα το ζητούμενο για την ΑΕΚ είναι η ύπαρξη ενός προπονητή με την ικανότητα να εκμεταλλευτεί αυτά τα συναισθήματα και να τα μετατρέψει σε παράγοντα παρακίνησης και όχι σε εκνευρισμό για τους ποδοσφαιριστές και την ομάδα.

Σε μια τέτοια συγκυρία, η ΑΕΚ που θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την ώθηση της κερκίδας για να την μετουσιώσει σε αγωνιστική δυναμική, έκανε μια επιλογή προπονητή που είναι συμβατός, δηλαδή ενός συναισθηματικού προπονητή. Κάποιου που δίνει μεγάλη σημασία στα συναισθήματα και επενδύει μεγάλο μέρος του αγωνιστικού μοντέλου του στα συναισθήματα.

Ο Ματίας Αλμέιδα κουβαλά τη φήμη προπονητή που βάζει στην αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδα του στοιχεία σαν το πάθος, την αποφασιστικότητα και τον δυναμισμό. Οι ομάδες του προσπαθούν να παίζουν σε υψηλή ένταση, να είναι πιεστικές προς τον αντίπαλο, να χρησιμοποιούν την συναισθηματική κατάστασή τους για να παίζουν με ενθουσιασμό.

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου με την ιδιότητα του προπονητή της ΑΕΚ, ο Αλμέιδα εκφράστηκε συναισθηματικά. Δημιούργησε την εντύπωση ενός προπονητή που ζει έντονα τη δουλειά του και το ποδόσφαιρο και επιχειρεί να δημιουργεί συναισθήματα στους ποδοσφαιριστές και να μην αρκείται σε στενά ζητήματα νοοτροπίας στην καθημερινή δουλειά του με την ομάδα.

Ο Αλμέιδα, που βρήκε νόημα να εγκατασταθεί στην Αθήνα περίπου έναν μήνα προτού αρχίσει δουλειά προκειμένου να επιχειρήσει να ανακαλύψει την ελληνική κουλτούρα, είναι κάποιος που θέλει να ξέρει πού βρίσκεται και να εξοικειωθεί με την ιδιοσυγκρασία του συλλόγου που ανέλαβε. Θέλει να συνεννοηθεί συναισθηματικά και με το κοινό αλλά και με τους Έλληνες ποδοσφαιριστές επειδή θέλει να δημιουργήσει συναισθήματα και να τα χρησιμοποιήσει ως παράγοντες παρακίνησης για την ομάδα του.

Στην επιστροφή της στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ χρειαζόταν έναν προπονητή που μπορεί να συνδεθεί με το κοινό και να καταφέρει να συνδέσει συναισθηματικά την κερκίδα με το κοινό. Η φήμη που κουβαλά ο Αλμέιδα και η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί με την πρώτη δημόσια παρουσία του στην Ελλάδα δημιουργούν την αίσθηση ότι η ΑΕΚ βρήκε προπονητή που έχει αυτή τη δεξιότητα. Για τα υπόλοιπα, που αφορούν την αγωνιστική φιλοσοφία του, τις τακτικές του, την ηγεσία του και την μεθοδολογία του, θα τα πούμε σε ένα επόμενο σημείωμα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.