Για κάθε Ντάντας, απαραίτητος είναι ένας Σβαμπ

Για κάθε Ντάντας, απαραίτητος είναι ένας Σβαμπ

Για κάθε Ντάντας, απαραίτητος είναι ένας Σβαμπ

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τα πρόσωπα που σημαδεύουν τις τελευταίες μεταγραφικές εξελίξεις στον ΠΑΟΚ. Χρησιμοποιεί τον νεαρό και πολύ ταλαντούχο Ντάντας, αλλά και τον έμπειρο Σβαμπ, για να βγάλει πιο γενικά συμπεράσματα για το νέο ΠΑΟΚ και τους στόχους που θα διεκδικήσει.

Το βασικό μεταγραφικό πλάνο του ΠΑΟΚ το οποίο πολλές φορές παρουσιάστηκε-σχολιάστηκε και μέσα από αυτό το blog, πέρα από τις πολλές αλλαγές και την ανανέωση του ρόστερ, περιελάμβανε και άλλη μία βασική αρχή. Έπρεπε ο μεγαλύτερος αριθμός των αλλαγών να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου και την έναρξη της προετοιμασίας. Ο Μπότο τα καταφέρνει αρκετά καλά και σε αυτό το κομμάτι, αφού μετά τους Σοάρες και Κουαλιάτα, μετά τις ανανεώσεις Βιεϊρίνια, Σάστρε, Ζίβκοβιτς, ακολούθησε ο Σβαμπ, ήρθε ο Ντάντας που ήταν ο έξτρα παίκτης, ενώ σήμερα αναμένονται οι Κάργας-Κοτάρσκι και ταυτόχρονα συνεχίζονται οι προσπάθειες για Νάρει, Νάσμπεργκ και Αντρέ Ρικάρντο, αφού μάλιστα προέκυψε και ο Τάσος Δώνης. Κάπως έτσι, ο Λουτσέσκου από Δευτέρα στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας θα έχει μαζί του έξι νέες μεταγραφές και συνολικά δέκα νέα πρόσωπα σε σχέση με την περασμένη Τρίτη που πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση.

Αφού θυμίσουμε το αυτονόητο ότι το αποτέλεσμα (μέσα στο γήπεδο) μετράει και όλα τα παραπάνω περί καλού και γρήγορου σχεδιασμού μπορεί να ξεχαστούν –για πλάκα- μέσα σε 2-3 μήνες, ας επιστρέψουμε στα πρόσωπα που βρίσκονται και στην απόλυτη επικαιρότητα.

Χθες ήρθε ο Ντάντας, ενώ υπέγραψε και ο Σβαμπ. Ένας (ακόμη) νεαρός ήρθε, ενώ παρέμεινε και ο έμπειρος Αυστριακός. Αν υποθέσουμε ότι πράγματι θα κλείσει ο Πορτογάλος ως δανεικός από την Μπενφίκα, μαζί και οι Κάργας, Κοτάρσκι μπορούμε να βγάλουμε ένα πρώτο συμπέρασμα για τις ηλικίες των παικτών που θα αποτελέσουν σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν αποκτά και θα αποκτήσει αρκετούς παίκτες κάτω των 24 ετών με αποκορύφωμα στο μεταγραφικό ντεμαράζ του, τον Τιάγκο Ντάντας της Μπενφίκα! Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Πορτογαλικού ποδοσφαίρου, παίκτη που πριν δύο χρόνια εμπιστεύθηκε η Μπάγερν, ένα από τα μεγαλύτερα Club του πλανήτη το μέγεθος του οποίου δεν μπορούμε να διανοηθούμε. Στα 22 του χρόνια, έχει ήδη όνομα στην Ευρώπη, έχει καταπληκτική τεχνική κατάρτιση, είναι ένας πολυσύνθετος πολύ ποιοτικός μέσος, στον οποίο ο ΠΑΟΚ έβαλε και μία φυσιολογική οψιόν αγοράς αν του χρόνου θέλει να τον αποκτήσει και αν πείσει τον παίκτη ότι εδώ μπορεί να έχει καλύτερη προοπτική από όλες τις πλευρές.

Είναι καλός ο Ντάντας. Πολύ καλός. Ήδη ο κόσμος ανυπομονεί να τον δει. Όσο βέβαιο όμως είναι ότι η περίπτωση του Πορτογάλου παρουσιάζει το πιο μεγάλο ενδιαφέρον, άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι μόνο με τους… Ντάντας, δεν υπάρχει περίπτωση ο ΠΑΟΚ να πετύχει μεγάλα πράγματα. Ο Δικέφαλος του Βορρά ποντάρει πάρα πολλά στον Κουαλιάτα, στον Κοτάρσκι, στον Ντάντας και στους άλλους νεαρούς που φέρνει για να τους αξιοποιήσει, να τους εξελίξει και ίσως αργότερα να τους παραχωρήσει εκμεταλλευόμενος την υπεραξία που θα τους έχει δώσει, είναι όμως πολύ βέβαιο ότι για να τα καταφέρει αγωνιστικά, αλλά και επιχειρηματικά, έχει απόλυτη ανάγκη τους… Σβαμπ που ήταν και παραμένουν στο ρόστερ του.

Συγνώμη, αλλά… καλή η φρεσκάδα και ο αέρας και η φιλοδοξία και ο ενθουσιασμός με την προοπτική που έχουν παίκτες σαν τον Ντάντας, προσωπικά θεωρώ το ίδιο, ίσως και περισσότερο κομβική την παραμονή-παρουσία προσωπικοτήτων όπως ο Σβαμπ, αν δούμε το πώς ο ΠΑΟΚ πρέπει να διεκδικήσει τους στόχους του. Τους άμεσους καλοκαιρινούς με τα πολύ σημαντικά ευρωπαϊκά ματς που πρέπει να κερδίσει για να βρεθεί στους ομίλους και μετά όλους τους υπόλοιπους.

Πολύ θετικό ότι ο Μπότο βρήκε και έφερε μερικά σημαντικά ταλέντα τα οποία πιστεύει σε μεγάλο βαθμό (μαζί και με τους Έλληνες νεαρούς που έχουν ανέβει από τις ακαδημίες και επαναλαμβάνω ότι έδειξαν πώς έχουν καλύτερες βάσεις και προοπτικές από τους ξένους) ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι όλοι αυτοί θα έρθουν στον ΠΑΟΚ και θα βρουν: Βιεϊρίνια, Κούρτιτς, Ίνγκασον, Α. Ζίβκοβιτς, Ελ Καντουρί, Σβαμπ, Ολιβέιρα και τους άλλους 2-3 30άρηδες της ομάδας. Αλήθεια είναι (και το γράφω πρώτα από όλα για να το εμπεδώσω εγώ ο ίδιος) ότι -ευτυχώς- το ρόστερ του ΠΑΟΚ κατά το 1/3 θα έχει κι αρκετούς έμπειρους, σε αυτή τη χρονιά της μεγάλης ανανέωσης.

Από τους… Ντάντας λοιπόν, ελπίζω και αισιοδοξώ να δω ωραία πράγματα. Από τους… Σβαμπ όμως είμαι σίγουρος τι θα δω και αυτή η σιγουριά είναι υπεραπαραίτητη: Στην αρχή. Στα ευρωπαϊκά. Στις δύσκολες κυρίως στιγμές. Εκεί που παίζονται προκρίσεις. Στους τελικούς. Εκεί που η μπάλα «καίει». Τότε που ο κόσμος πιέζει. Στα γεμάτα γήπεδα, στους μεγάλους αγώνες, εκεί που για να σταθούν οι… Κουαλιάτες, πρέπει νωρίτερα να έχουν μάθει πάρα-πάρα πολλά από τους… Βιεϊρίνιες. Γι αυτό γράφω: Ο Σβαμπ που σήμερα παίζει στο 6, είναι πολύ πιο απαραίτητος στον Ντάντας που αύριο-μεθαύριο μπορεί (και μακάρι) να παίξει στο 8.

(Και όσον αφορά στον Ντάντας μακάρι να παίξει σε υψηλό επίπεδο, αλλά... πόσο υψηλό έτσι ώστε του χρόνου να μην φύγει; Κάποτε για να παραμείνει ο Βιεϊρίνια στον ΠΑΟΚ και να τον ξεχάσει η Πόρτο, έπρεπε να έρθει ένα τραγικό μαρκάρισμα και ένας τραυματισμός από τον Βιτόλο σε ματς με τον Άρη. Έτσι έμεινε την πρώτη χρονιά και μετέπειτα έγινε ο μύθος που είναι σήμερα. Αν από την πρώτη χρονιά έπαιζε συνέχεια και πετούσε, θα έμενε εδώ;)

* Όποιον και να πάρει ο ΠΑΟΚ, όποιος και αν αποκτηθεί με οποιαδήποτε συνθήκη, είτε μικρός, είτε μεγάλος, είτε Έλληνας, είτε ξένος, η μεταγραφή Κοτάρσκι ήταν, είναι και θα είναι (με διαφορά) η πιο κρίσιμη του Δικεφάλου γι αυτό το καλοκαίρι. Και μακάρι ο νεαρός Κροάτης να είναι καλός, αλλά και… αναίσθητος, ειδικά μετά τα λάθη που σίγουρα θα κάνει.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.