Ολυμπιακός: Τί μπορεί να του προσφέρει ο Βρσάλικο!

Ολυμπιακός: Τί μπορεί να του προσφέρει ο Βρσάλικο!

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο εξηγεί γιατί ο Ολυμπιακός παίρνει ορθά ένα (ελεγχόμενο) ρίσκο με την απόκτηση του Σίμε Βρσάλικο, ο οποίος τέτοια εποχή πριν από τέσσερα χρόνια έπαιξε σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου ως βασικός.

Είναι σε μια εξαιρετική ποδοσφαιρική ηλικία (τριάντα ετών). Μοίρασε τα τελευταία έξι χρόνια της καριέρας του μεταξύ δύο ομάδων που κατέκτησαν πρωταθλήματα και διεκδικούσαν συνεχώς ευρωπαϊκές διακρίσεις (Ατλέτικο Μαδρίτης και Ίντερ), με τις μεταγραφές του να ξεπερνούν συνολικά τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ.

Τέτοια εποχή, πριν από τέσσερα χρόνια (όχι πολύ παλιά δηλαδή), αγωνίστηκε σε όλα (πλην ενός) παιχνίδια σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, όντας βασικός στον τελικό, στο πιο μεγάλο ματς δηλαδή που μπορεί να υπάρξει ποτέ στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή.

Κατάφερε να πείσει έναν πολύ απαιτητικό, ειδικά με τους αμυντικούς του ποδοσφαιριστές, προπονητή, ότι μπορεί να πάει μαζί του στον πόλεμο και να πολεμήσει μέχρι τέλους στα χαρακώματα για να επιβιώσει (Ντιέγο Σιμεόνε).

Το έκανε, άλλωστε, με σπασμένο ζυγωματικό τόξο για πάνω από ένα ημίχρονο σε αγώνα Champions League (!), αλλά και σφίγγοντας κατά καιρούς τα δόντια για να αφήνει στην άκρη τις ενοχλήσεις που τον ταλαιπωρούσαν.

Η «βόμβα» και ο «γυάλινος»

Η συμφωνία του Ολυμπιακού με τον Σίμε Βρσάλικο, έστω και αν είμαστε στην εποχή της υπερβολής και των βαρύγδουπων χαρακτηρισμών, ανταποκρίνεται απόλυτα στο επίθετο «βόμβα» που κατά κόρον και με εκνευριστική ελαφρότητα χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού.

Στο άκουσμα της είδησης που «έσκασε» το πρωί του Σαββάτου (18/06), οι μόνιμοι διαφωνούντες έσπευσαν να αναζητήσουν τον (βαρύ, είναι η αλήθεια) ιατρικό φάκελο του Κροάτη δεξιού μπακ, με δύο εγχειρήσεις χιαστού στο γόνατο, ώστε να βρουν εξήγηση για την συμφωνία ενός ενεργού δευτεραθλητή κόσμου με την πρωταθλήτρια ομάδα μιας λίγκας που αναμφίβολα ανήκει στη δεύτερη (και… βγάλε) ταχύτητα της Ευρώπης.

Οι χαρακτηρισμοί, οι γνωστοί που αποδίδονται (πολύ) ελαφρά την καρδία. «Γυάλινος», «σάπιος», «τελειωμένος», «κουτσός», «με ένα πόδι» και πάει λέγοντας. Η πρώτη απάντηση είναι εύκολη και προκύπτει με μια εξίσου απλή αναζήτηση στα στατιστικά της περυσινής περιόδου. Της τελευταίας, δηλαδή, του Βρσάλικο με την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Στη σεζόν που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, λοιπόν, ο «γυάλινος» Βρσάλικο κατέγραψε 29 συμμετοχές με τους Ροχιμπλάνκος (με 1.434 λεπτά) και άλλη μια με την εθνική ομάδα. Όχι και άσχημα για έναν «γυάλινο» ποδοσφαιριστή, έστω και αν είναι αλήθεια ότι αν δεν είχε τα προβλήματα που τον ταλαιπώρησαν, θα μπορούσε να καταγράψει 15-20 παραπάνω συνολικά.

Μην εθελοτυφλούμε και μην προσπαθούμε μάταια να ωραιοποιούμε καταστάσεις – μεταγραφές. Αν ο Βρσάλικο ήταν φουλ υγιής, δεν θα ερχόταν ποτέ στην Ελλάδα σε ηλικία τριάντα ετών. Αν ο Βρσάλικο ήταν φουλ υγιής, η Ατλέτικο δεν θα του έκανε πρόταση με μειωμένες αποδοχές για να υπογράψει νέο συμβόλαιο.

Γιατί η Ατλέτικο δεν τον άφησε να φύγει ως ελεύθερο επειδή δεν τον ήθελε, αλλά επειδή επέλεξε να του κάνει μειωμένη προσφορά, επηρεασμένη βεβαίως και από τα προβλήματα που δεν επέτρεψαν στον Κροάτη να έχει την πολύτιμη και απαραίτητη διάρκεια που χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής για να αποδώσει όπως πραγματικά μπορεί.

Και στα δύο άκρα

Ο Βρσάλικο δεν είναι σε καμία περίπτωση «τελειωμένος» και δεδομένα, ακόμα και αν δεν είναι στο 100%, μπορεί να κάνει με άνεση την διαφορά στην δεξιά πλευρά του Ολυμπιακού με την εμπειρία του και την ικανότητά του να αγωνιστεί σε επίπεδο πρωταθλητισμού, όπως έκανε άλλωστε στη διάρκεια της καριέρας του. Στην ελληνική Super League δεν το συζητάμε, αλλά ακόμα και στα πολύ πιο απαιτητικά ευρωπαϊκά παιχνίδια, ανεξαρτήτως διοργάνωσης.

Μπορεί να αγωνιστεί και στα δύο άκρα της οπισθοφυλακής, φέτος ο Σιμεόνε τον χρησιμοποίησε (κατ’ ανάγκη) ως τρίτο στόπερ σε άμυνα των τριών και έχει την ικανότητα να προωθείται, κάτι που στον Ολυμπιακό θα κάνει πολύ περισσότερο απ’ ότι στην Ατλέτικο, όπου εκεί υπήρχε το παραδοσιακό «στοπ» του Αργεντινού.

Η παρουσία του Βρσάλικο, συν τοις άλλοις, ενδέχεται να λειτουργήσει και ως «κράχτης» για άλλους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα διαπιστώσουν πως λειτουργεί ο Ολυμπιακός ως κλαμπ. Μια τέτοια μεταγραφή είναι «διαφήμιση», όπως άλλωστε ήταν και η μετακίνηση του Φρανσουά Μοντεστό σε ρόλο αθλητικού διευθυντή στην Μόντσα των Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Αντριάνο Γκαλιάνι, χάρη στο έργο του στον Ολυμπιακό.

Ο Βρσάλικο, βεβαίως, δεν μπορεί από μόνος του να… ταρακουνήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό μια ολόκληρη ομάδα. Είναι σπάνιο, άλλωστε, να έχει μια ομάδα ως MVP ένα ακραίο μπακ, εκτός και αν αυτός είναι ο… Ντάνι Άλβες (ειδικά επί εποχής Σεβίλλης) ή ο Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ στα δεξιά ή αντίστοιχα ο Ρομπέρτο Κάρλος στα αριστερά. Είναι, όμως, μια πολύ καλή αρχή προς μια νέα κατεύθυνση για μια ομάδα που δείχνει να έχει βαλτώσει, παρά την άνετη κατάκτηση του πρωταθλήματος (και) την περυσινή σεζόν...

Υ. Γ.: Γεννημένος στο Ζαντάρ, ο Σίμε Βρσάλικο είναι κολλητός με τον συντοπίτη του, Λούκα Μόντριτς. Με δεδομένο ότι ο τεράστιος Κροάτης μέσος είναι 36 στα 37 και λογικά θα αποχωρήσει από τη Ρεάλ Μαδρίτης το επόμενο καλοκαίρι, μήπως να του κάνει μια κουβέντα ο Σίμε για να έρθει και αυτός στην Ελλάδα; Έτσι που είναι, άλλωστε, ο θρυλικός Μόντριτς παίζει με άνεση στα μέρη μας και στα… 40+!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...