ΑΕΚ: Ο... μάστερ των πωλήσεων Κουχάρσκι που αναλαμβάνει τεχνικός διευθυντής

ΑΕΚ: Ο... μάστερ των πωλήσεων Κουχάρσκι που αναλαμβάνει τεχνικός διευθυντής

ΑΕΚ: Ο... μάστερ των πωλήσεων Κουχάρσκι που αναλαμβάνει τεχνικός διευθυντής

bet365

Ο 41χρονος νέος τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ, Ράντοσλαβ Κουχάρσκι έχει συνδέσει το όνομά του με δυνατές πωλήσεις στη Λέγκια, ενώ αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Ζοσέ Μουρίνιο στο scouting της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το Gazzetta τον παρουσιάζει.

Στην ΑΕΚ άπαντες βρίσκονταν εν αναμονή εξελίξεων αναφορικά με την οριστικοποίηση του νέου οργανογράμματος της ΠΑΕ. Ειδικά μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Γιάννη Παπαδημητρίου από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή ήταν δεδομένο πως θα υπήρχε προσθήκη σε πόστο που θα σχετιζόταν με τον αγωνιστικό σχεδιασμό, πέρα από τον Μπρούνο Άλβες που αναμένεται να πάρει κάποιον ρόλο μέσα στην ομάδα.

Τελικώς, όπως ενημέρωσε η ΑΕΚ το απόγευμα του Σαββάτου (28/5), ο εκλεκτός για τη θέση του τεχνικού διευθυντή είναι ο 41χρονος Πολωνός Ράντοσλαβ Κουχάρσκι, πρώην αθλητικός διευθυντής της Λέγκια. Η συμφωνία έκλεισε οριστικά παρουσία του ίδιου στην Αθήνα, έχοντας όλες τις τελευταίες μέρες επαφές με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο οργανόγραμμα της ΠΑΕ ΑΕΚ, όπου ίσως υπάρξει και προσθήκη αθλητικού διευθυντή, και ωσότου να αποσαφηνιστεί και ο ρόλος του Παναγιώτη Κονέ σε αυτό έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, ας ρίξουμε μια ματιά στο έργο του Κουχάρσκι.

Επιλογή του Μουρίνιο στο σκάουτινγκ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Έχοντας αφήσει αξιόλογο έργο για περίπου μια πενταετία ως αρχισκάουτ της Λέγκια Βαρσοβίας, τον Ιανουάριο του 2017 ο Κουχάρσκι αναλαμβάνει ρόλο στο σκάουτινγκ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μάλιστα, όπως είχε γράψει τότε ο αγγλικός Τύπος, αποτελούσε προσωπική επιλογή του Ζοσέ Μουρίνιο με τη Sun να αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ της πως ο Πορτογάλος τεχνικός έφερε από τη Λέγκια τον Κουχάρσκι, τοποθετώντας τον ως υπεύθυνο για την ανεύρεση ταλέντων στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Οι άνθρωποι της Γιουνάιτεντ και ο Μουρίνιο είχαν αναγνωρίσει τη δουλειά του Κουχάρσκι τα προηγούμενα δέκα χρόνια στην πολωνική ομάδα καθώς είχε αναδείξει αρκετούς νεαρούς παίκτες. «Πέρασα μια εξαιρετική περίοδο στη Λέγκια, αλλά ήρθε η ώρα να κάνω το παραπάνω βήμα. Είναι μεγάλη τιμή που ενδιαφέρθηκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για μένα. Οι συζητήσεις κρατούσαν από τον Ιούνιο», είχε τονίσει στις πρώτες του δηλώσεις ο Κουχάρσκι, ο οποίος είχε παραμείνει για ένα εξάμηνο ως σκάουτ στη Γιουνάιτεντ πριν επιστρέψει στη Λέγκια Βαρσοβίας, η οποία του πρότεινε έναν αναβαθμισμένο ρόλο. Αυτόν του αθλητικού διευθυντή.

Τρία πρωταθλήματα η Λέγκια με αυτόν αθλητικό διευθυντή

Ο Κουχάρσκι ανέλαβε αθλητικός διευθυντής της Λέγκια Βαρσοβίας το καλοκαίρι του 2017. Η Λέγκια αποτελούσε εκείνη την περίοδο την υπερδύναμη στο πολωνικό πρωτάθλημα προερχόμενη από δύο σερί κατακτήσεις τίτλων. Με τον Κουχάρσκι η Λέγκια παρέμεινε ανταγωνιστική για τέσσερις σεζόν, κατακτώντας τρία πρωταθλήματα Πολωνίας (2018, 2020, 2021), ενώ στο 2019 τερμάτισε στη 2η θέση. Τα προβλήματα άρχισαν ωστόσο την πέμπτη σεζόν με συνέπεια να φύγει μεσούσης της περιόδου, όπως θα δούμε παρακάτω...

Ο Κουχάρσκι στη Λέγκια

Έφερε εκατομμύρια στα ταμεία της Λέγκια από πωλήσεις

Η ειδικότητα του Κουχάρσκι φαίνεται πως είναι οι δυνατές πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Αυτό τουλάχιστον δείχνει το βιογραφικό του στα 4,5 χρόνια κατά τα οποία κατείχε τη θέση του αθλητικού διευθυντή της Λέγκια. Το καλοκαίρι του 2017 πούλησε στον Ολυμπιακό τον Οτζίτζα-Οφόε έναντι 2,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα «χρυσά» deals της Λέγκια επί Κουχάρσκι έρχονται δύο χρόνια μετά όταν το καλοκαίρι του 2019 βάζει στα ταμεία του συλλόγου σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις παικτών!

Συγκεκριμένα παραχωρεί τον Ράντοσλαβ Μαγιέτσκι που είχε αναδείξει από την ακαδημία της Λέγκια στη Μονακό έναντι 7 εκατ. ευρώ. Το ίδιο και με τον Σεμπάστιαν Σιμάνσκι, ο οποίος πωλείται στην Ντιναμό Μόσχας αντί 5,5 εκατ. ευρώ. Ο Κουχάρσκι επίσης πουλάει τον Γιάροσλαβ Νιεζγκόντα που είχε αγοράσει 150.000 ευρώ αντί 3,5 εκατ. ευρώ στους Πόρτλαντ Τίμπερς του MLS, ενώ δίνει τον νυν επιθετικό του Παναθηναϊκού, Καρλίτος στην Αλ Ουάντα έναντι 1,8 εκατ. εκατ. ευρώ, κι ενώ τον είχε αποκτήσει ένα χρόνο πριν αντί περίπου 500.000 ευρώ. Επιπλέον φτάνει σε συμφωνία για την πώληση του Σάντρο Κουλένοβιτς στην Ντινάμο Ζάγρεμπ αντί 1,6 εκατ. ευρώ κι ενώ τον είχε αγοράσει από την κροατική ομάδα μόλις για 70.000 ευρώ!

Το επόμενο καλοκαίρι, αυτό του 2020, οι πωλήσεις δεν είναι τόσες πολλές, αλλά ο Κουχάρσκι κάνει μια και καλή παραχωρώντας τον Μίχαλ Καρμπόβνικ (που φέτος αγωνιζόταν δανεικός στον Ολυμπιακό) έναντι 5,5 εκατ. ευρώ στην Μπράιτον. Και αυτός ο παίκτης είχε αναδειχθεί από τις ακαδημίες της Λέγκια. Τελευταία δυνατή πώληση του Κουχάρσκι στη Λέγκια αυτή που έκανε το περσινό καλοκαίρι όταν παραχώρησε τον Γιόσιπ Γιουράνοβιτς στη Σέλτικ έναντι 3 εκατ. ευρώ, παίκτη που είχε αποκτήσει πριν ένα χρόνο για 400.000 ευρώ.

Τι πήγε λάθος τη φετινή σεζόν και απολύθηκε

Τον περασμένο Δεκέμβρη, ο Κουχάρσκι απολύθηκε από τη Λέγκια μετά από 4,5 χρόνια στη θέση του αθλητικού διευθυντή. Ήταν η χειρότερη χρονιά της ομάδας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τερματίζοντας στο τέλος στη 10η θέση και μένοντας εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Κάτι που αποτελεί τεράστια και δυσάρεστη έκπληξη για όλους στον σύλλογο που είχε μάθει να πρωταγωνιστεί. Τι πήγε όμως λάθος; Σύμφωνα με τα όσα άντλησε το Gazzetta από την Πολωνία, πρακτικά τα πάντα πήγαν στραβά...

Το περσινό καλοκαίρι ο Κουχάρσκι φέρεται να είχε μια κακή μεταγραφική περίοδο. Οι προσθήκες που έγιναν δεν βγήκαν με κυριότερες τις δύο πιο ακριβές μεταγραφές. Ο Κουχάρσκι ξόδεψε πάνω από 2 εκατ. ευρώ για τον Λιρίμ Καστράτι και τον Ιγκόρ Καρατίν, τους οποίους αυτή τη στιγμή η Λέγκια ψάχνει να δώσει... όσο όσο. Τα αποτελέσματα ήταν άσχημα, η κατάσταση δεν βελτιωνόταν και στα μέσα της σεζόν το φταίξιμο έπεσε στον Κουχάρσκι εντός του συλλόγου, παρά το γεγονός ότι οι οπαδοί είχαν εξαγριωθεί με τον ιδιοκτήτη και τον πρόεδρο της Λέγκια θεωρώντας αυτούς ως υπεύθυνους. Τελικώς όμως το... μάρμαρο το πλήρωσε ο Κουχάρσκι, ο οποίος και απολύθηκε λίγες μέρες πριν μπει το 2022.

Ο Κουχάρσκι στη Λέγκια

Δυνατές επαφές με ατζέντηδες και κλειστός χαρακτήρας

Σύμφωνα με τους ρεπόρτερ της Λέγκια που τον γνωρίζουν πολύ καλά στην Πολωνία, ο Κουχάρσκι εκμεταλλεύτηκε το πολύ καλό μάτι που διέθετε ως σκάουτ προκειμένου να αναρριχηθεί και να φτάσει να αποτελεί τον αθλητικό διευθυντή της Λέγκια. Στον νέο του ισχυρό ρόλο στην ομάδα απέδειξε ότι διέθετε δυνατές επαφές με ατζέντηδες, κάτι που τον βοήθησε στο να πουλάει ακριβά.

Γενικότερα στην Πολωνία τον χαρακτηρίζουν ως κλειστό άνθρωπο που απέφευγε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τονίζοντας μάλιστα ότι πολλές φορές ακόμα και για τον πρόεδρο της Λέγκια ήταν δύσκολο να τον βρει στο τηλέφωνο! Πάντως, όπως προσθέτουν, πρόκειται για έναν έντιμο άνθρωπο που έχει πετύχει με την αξία του ό,τι έχει καταφέρει ως τώρα στην καριέρα του. Σύμφωνα με τους Πολωνούς, ο Κουχάρσκι στο πόστο του αποτελεί με διαφορά τον καλύτερο αθλητικό διευθυντή στη χώρα.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα