AEK - Παναθηναϊκός: Για να βγεις Ευρώπη, πρέπει ν' αλλάξεις το πετσί σου

AEK - Παναθηναϊκός: Για να βγεις Ευρώπη, πρέπει ν' αλλάξεις το πετσί σου

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το σημερινό κομβικό ως προς την έξοδο στην Ευρώπη ΑΕΚ - Παναθηναϊκός και το «καμουφλάζ» που καλούνται να βρουν οι δυο αντίπαλοι.

AΕΚ - Παναθηναϊκός, πράξη τέταρτη και τελευταία για εφέτος. Τέταρτη και «καυτή». Γιατί; Ας μην το πολυσυζητάμε.
Με δυο «άσους» στα Αρης - Ολυμπιακός και ΑΕΚ - Παναθηναϊκός, οι Πράσινοι πέφτουν από την τρίτη στην πέμπτη θέση, χάνουν την ισοβαθμία με την Ενωση και υποχρεώνονται να ψάξουν (εκτός από εντός έδρας νίκη με τον ΠΑΣ Γιάννινα ασφαλώς) και «διπλό» στην Τούμπα ή στο «Γ. Καραϊσκάκης»!


Με «άσο» στη Θεσσαλονίκη και «διπλό» στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ μένει στην πέμπτη θέση και o Παναθηναϊκός φτάνει στο «+5» από την Ενωση που είναι ουσιαστικά «+6» επειδή κερδίζει και την ισοβαθμία. Το «+6» με εντός έδρας ματς εναντίον του ΠΑΣ τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος, δεν ανατρέπεται. Αν νικήσει σήμερα ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ είναι κατά 99% στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference League και αφήνει Αρη και ΑΕΚ (που παίζουν μεταξύ τους το προσεχές Σάββατο στο «Κλεάνθης Βικελίδης») να μάχονται για το δεύτερο «ευρωπαϊκό» εισιτήριο.

Τα «θεότρελα» εφετινά ραντεβού τους

Σύντομο flash back. Και τα τρία εφετινά μεταξύ τους παιχνίδια είναι «θεότρελα»! Απρόβλεπτα! Με αλλαγές στη ροή του αγώνα, με εκατέρωθεν ευκαιρίες, με μπόλικα χαμένα γκολ.


Στο πρώτο, στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ μπήκε φουριόζα, σκόραρε στο 3’, μπορούσε να κάνει το 2-0 μέχρι το 10’ και μετά… έσβησαν τα φώτα. Από το 15’ έως το 70’ - με εξαίρεση πέντε λεπτά στις αρχές του β΄μέρους - ο Παναθηναϊκός έπαιξε σαν τη γάτα με το ποντίκι. Τα έχασαν ο Αϊτόρ και ο Παλάσιος που ακόμα δεν βρίσκονταν σε φουλ φόρμα και έψαχναν το γκολ με το… τουφέκι, δεν βγήκαν οι αλλαγές του Γιοβάνοβιτς, το ματς «έσβησε» μετά το 70’, 1-0.

Στο δεύτερο, στη Λεωφόρο, οι ρόλοι αλλάζουν. Μπαίνει η ΑΕΚ με το πόδι στο γκάζι, χάνει ευκαιρίες, πρώτο λάθος με πέναλτι του Ρόκα στον Αλεξανδρόπουλο, 1-0. Και εν συνεχεία δυο γκολ από Παλάσιος και Ιωαννίδη σε 11 λεπτά, 3-0 στο 29’ με δύο ευκαιρίες και ένα πέναλτι! Μπαίνει ο Αραούχο στο 46’, πιέζει εκ νέου η Ενωση, ξοδεύει δυο μεγάλες φάσεις στα πρώτα 15 λεπτά του β’ ημιχρόνου, τέλος. Ο Παναθηναϊκός χάνει σε κόντρα επιθέσεις φάσεις για τέταρτο και πέμπτο γκολ και παίρνει την πρώτη μεγάλη του νίκη της σεζόν. Μόλις στην προτελευταία αγωνιστική της regular season!

Μόλις μετά από 15 ημέρες, 1η αγωνιστική των play offs, νέο ραντεβού στη Λεωφόρο. Με τον Σωκράτη Οφρυδόπουλο αντί του Αργύρη Γιαννίκη αυτή τη φορά. Πρώτο σφάλμα της ΑΕΚ, 1-0 με το καλημέρα ο Αϊτόρ από τη θαυμάσια ασίστ του Γκατσίνοβιτς που απουσιάζει σήμερα. Και μετά… εγένετο πάρτι των φιλοξενούμενων. Το Ρουμπέν Πέρεθ - Κουρμπέλης δεν «βγαίνει» με τίποτα, η ΑΕΚ κυριαρχεί, χάνει ένα τσουβάλι ευκαιρίες αλλά βρίσκει γκολ μόνο από πέναλτι σε κακή έξοδο του Διούδη. Ισοφαρίζει στη λήξη του α’ μέρους, προσπαθεί για δεύτερο γκολ στην εκκίνηση του β’ ημιχρόνου, ο Γιοβάνοβιτς συμμαζεύει την… αναρχοαυτόνομη κατάσταση βάζοντας Μαουρίσιο και Βιγιαφάνιες στο 60’ και «σβήνει» το ματς στην ισοπαλία.

Η αστοχία και τα αμυντικά προβλήματα της ΑΕΚ

Απόψε η ισοπαλία δεν ικανοποιεί, αλλά και δεν καταστρέφει κάποιον από τους δύο αντιπάλους. Γι’ αυτό και μοιάζει σε πολλούς ως το πιο λογικό αποτέλεσμα. «Λογική» όμως στα εφετινά ΑΕΚ - Παναθηναϊκός, δεν βρίσκεις! Μιλάμε για 1-0 που θα μπορούσε να έχει λήξει 2-3 στο ΟΑΚΑ. Μιλάμε για 3-0 που θα μπορούσε να έχει λήξει 4-3 και για 1-1 που θα μπορούσε να είναι και 1-3 στη Λεωφόρο! Ποια «λογική» να ψάξεις; Και στο κάτω - κάτω, γιατί να ψάξουμε για λογική; Ας δούμε και κάνα «ροντέο» ματς, σάμπως βλέπουμε πολλά στην Ελλάδα;

Όλα αυτά είναι όμορφα για εμάς τους «απέξω». Εκεί μέσα, στα αποδυτήρια, η φάση είναι διαφορετική. Εκεί μόνο αγωνία, «βρασμός», άγχος, πίεση, μυαλό, πλάνα, ιδρώτας, κόπωση, νεύρα. Η ΑΕΚ πάει συσπειρωμένη στο ματς απόψε, ξέρει ότι αν χάσει το πράγμα δυσκολεύει πολύ. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο της, μοιάζει ως οργανισμός να το χρειάζεται περισσότερο αυτό το παιχνίδι. Είναι έτσι όμως; Μάλλον όχι, διότι το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού γράφει «Φάληρο» και «Τούμπα», απ’ όπου η ΑΕΚ έχει «καθαρίσει».

Η Ενωση must win παιχνίδι δεν έχει πάρει εφέτος. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δεν έχει πάρει κανένα. Από τον καλοκαιρινό αποκλεισμό της στην Ευρώπη μέχρι και τον προημιτελικό με τον ΠΑΟΚ και τα play offs, πολύ «βαρύ» ματς δεν έχει κερδίσει εφέτος! Βάζει γκολ παντού και πάντα, τρώει γκολ παντού και πάντα. Εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα το ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 0-1. Για να νικήσει απόψε, θα κληθεί να αξιοποιήσει τη δύναμη του κοινού της (όπως το έκανε και ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο) και να καμουφλάρει τις αμυντικές της αδυναμίες. Να τις «καμουφλάρει», μόνο αυτό μπορεί να κάνει 15 ημέρες πριν από τη λήξη της σεζόν. Τίποτα παραπάνω.

Να ντουμπλάρουν καλύτερα οι ακραίοι μεσοεπιθετικοί τους ακραίους μπακ, να είναι πιο προσκετικός ο Κριχόβιακ για να μην πέφτει όλο το βάρος στον Σιμάνσκι, να αποφύγουν τις γκέλες και τις γκάφες (και τις κάρτες…) οι στόπερ της. Αραούχο δεν έχει, το ενεργό ρόστερ της έχει «κοντύνει» εσχάτως, όμως μεσοεπιθετικά τις φάσεις της θα τις βρει. Τις βρήκαν στη Λεωφόρο και ο Ολυμπιακός και ο Αρης και ο ΠΑΟΚ, αλλά τις πέταξαν. Δεν είναι δα και… μπετόν ο Παναθηναϊκός, παρότι έχει δεχθεί μόνο δυο γκολ στα τελευταία δέκα ματς. Ζητούμενο, λοιπόν, μέγα για την ΑΕΚ και η ευστοχία που δεν είχε σε κανένα από τα τρία παιχνίδια εναντίον του Τριφυλλιού.

Η εκτός έδρας πληγή και η «βενζίνη» του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός καλείται να «καμουφλάρει» τα δικά του προβλήματα, ειδικά απέναντι στην ΑΕΚ. Δεν του… ταιριάζει αυτή η ομάδα εφέτος! Είναι μια ομάδα από την οποία έχει δεχθεί μόνο ένα γκολ σε ροή αγώνα (κι ένα με πέναλτι του Αμραμπατ), αλλά εκείνη που του έχει δημιουργήσει τις περισσότερες καθαρές φάσεις για γκολ, περισσότερες από δέκα και στα τρία παιχνίδια! Δεν μπορεί να κοντρολάρει τον ρυθμό του αγώνα με την Ενωση ο Παναθηναϊκός όπως μπορεί εναντίον άλλων ομάδων. Και γι' αυτό καλείται να βρει έξτρα «καύσιμα» ειδικά στη μεσαία γραμμή του, ειδικά στο β΄ ημίχρονο, παρότι του λείπει ο Γκατσίνοβιτς. Μπορεί, πάντως, να την τραυματίσει εκεί που πονάει. Στα άκρα της κυρίως, αλλά και μεταξύ των γραμμών, ειδικά με δίδυμο Μάνταλου - Κριχόβιακ στη μεσαία γραμμή.

Αν προηγηθεί, μπορεί να στήσει πάρτι εν συνεχεία στις κόντρα επιθέσεις. Θα τα καταφέρει όμως; Αρχικά πρέπει να σταθεί όρθιος στο πρώτο 15λεπτο, να μην «κολώσει», να μπει στο 100%. Το κοντέρ του σε επτά εκτός έδρας ματς με τις ομάδες των play offs γράφει 0-4-3 με 1-4 γκολ! Εχει πάρει τέσσερα «0-0», αλλά έχει σκοράρει μόνο μια φορά με τους «μεγάλους» μακριά από τη Λεωφόρο, με τον Παλάσιος στην Τούμπα! Δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό 15 μέρες πριν από τη λήξη της σεζόν. Δεν μπορεί να πάει να ρίξει από 2-3 γκολ σε ΟΑΚΑ, Φάληρο, Τούμπα. Μπορεί, όμως, να το «καμουφλάρει». Να σκοράρει, να επενδύσει στον εκνευρισμό του αντιπάλου, να βρει τις στιγμές του εν συνεχεία για να «καθαρίσει» το ματς. Οσο εύκολα… γράφεται, τόσο δύσκολα… γίνεται!


Είναι τεράστιο το διακύβευμα για τον Παναθηναϊκό απόψε. Αν νικήσει, κερδίζει ακόμα και… rotation που λέει ο λόγος ενόψει του τελικού Κυπέλλου! Μα κι εκείνος, όπως και η ΑΕΚ, για να πάρει το τρίποντο, θα πρέπει να αλλάξει λίγο απόψε το πετσί του. Το εκτός έδρας λεπτεπίλεπτο κι ευάλωτο πετσί του…

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...