Ο Νο 1 νόμος στα ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακού!

Ο Νο 1 νόμος στα ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακού!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta τον Νο 1 νόμο που ισχύει στα ντέρμπι των αιωνίων με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό.

Το μόνο που ξέρουμε σίγουρα πριν από κάθε ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό είναι ένα πράγμα: αυτά τα παιχνίδια διέπονται από τους δικούς του νόμους.

Ποιος είναι ο υπ΄ αριθμόν ένα νόμος σε ένα ντέρμπι αιώνιων; Όποιος ανοίξει το σκορ, έχει στατιστικά σχεδόν μηδενικές πιθανότητες να χάσει, ειδικά αν είναι γηπεδούχος, οι δε πιθανότητες είναι για να κερδίσει κι ούτε καν να φέρει ισοπαλία.

Για να το δώσω ακόμη πιο συγκεκριμένα: ιστορικά, μιλάμε για ντέρμπι στην Α΄ Εθνική, δηλαδή εδώ και 62 χρόνια, από τη σεζόν 1959-60, ο Ολυμπιακός μπόρεσε και «γύρισε» εκτός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό μόλις μία φορά!!! Κι αυτή δεν ήταν στη Λεωφόρο, αλλά στο ΟΑΚΑ, το 1998, όταν έχανε 0-2 και θριάμβευσε με 4-2 (με το αβαντάζ ότι έπαιζε λόγω αποβολής παίκτη του ΠΑΟ με παραπάνω παίκτη από το 64’, με το σκορ στο 2-2)! Πραγματικά ιστορικό παιχνίδι, πολύ απλά γιατί δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Προσέξτε, δεν έχει ξανασυμβεί ανατροπή σκορ εις βάρος του ΠΑΟ, με τον ίδιο τον ΠΑΟ γηπεδούχο, κι όχι έχοντας προηγηθεί με 2-0, αλλά έστω προηγούμενος με 1-0!!!

Από την άλλη, τώρα: σε αυτά τα 62 χρόνια Α΄ Εθνικής, ο Παναθηναϊκός, ως γηπεδούχος πάντα, έχει καταφέρει κι ανατρέψει τρεις φορές εις βάρος του σκορ, ενώ έχανε από τον Ολυμπιακό.

  • Μία ήταν στο ΟΑΚΑ, το 2010, όταν έχανε 0-1 και κέρδισε 2-1 με το δεύτερο γκολ από πέναλτι, σε φάση στην οποία ο Ολυμπιακός έμεινε και με παίκτη λιγότερο από το 62ο λεπτό. Δηλαδή και εδώ η ανατροπή έγινε με τη βοήθεια μίας αποβολής, όπως είχε συμβεί και το 1998.
  • Δεύτερη ήταν στη Λεωφόρο το 2003, όταν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 0-1 και 1-2, αλλά ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε στο 72’ και κέρδισε στο 77’ τελικά με 3-2, παρότι στα τελευταία λεπτά αποβλήθηκε ένας παίκτης του.
  • Τρίτη φορά που έκανε ανατροπή ο Παναθηναϊκός ήταν το ακόμη πιο μακρινό 1972, στη Λεωφόρο τότε, όταν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 0-1, ο ΠΑΟ ισοφάρισε και έκανε και το 2-1, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 2-2 και ο ΠΑΟ έκανε το τελικό 3-2 στο 78’, με τις δύο ομάδες να παίζουν με δέκα παίκτες λόγω αποβολών στο ίδιο λεπτό, με το σκορ στο 1-1!

Τέσσερις ανατροπές, συνολικά λοιπόν, σε 62 χρόνια ιστορίας ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακού! Όλες σε παιχνίδια που είχαν αποβολές! Και το μήνυμα είναι σαφές ειδικά για τον Ολυμπιακό: εάν ανοίξει το σκορ ο ΠΑΟ, στατιστικά πάντα, οι πιθανότητες του για διπλό απόψε στη Λεωφόρο αγγίζουν το μηδέν! Για τον ΠΑΟ είναι λίγο καλύτερα, έχει κάποιες λίγες πιθανότητες, περισσότερες τέλος πάντων από τον αντίπαλο του, να το γυρίσει το ματς εάν ανοίξει το σκορ ο Ολυμπιακός, αλλά όχι πολλές. Έχει σημασία, όμως, ότι από τις τρεις ανατροπές του ΠΑΟ, οι δύο έχουν γίνει στη φυσική του έδρα, τη Λεωφόρο.

Ο Λαλά με τον Βιγιαφάνιες

Αυτό που «παίζει», κατά τα άλλα, είναι ότι ισοπαλίες μπορεί να έρθουν σαφώς πιο συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις που ανοίγει το σκορ μία ομάδα. Αυτό έχει συμβεί και στο ΟΑΚΑ (εφτά φορές), αλλά και στη Λεωφόρο (εννιά φορές)!

Με τις τέσσερις πιο πρόσφατες…

  • Το 2019 ο ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ ισοφάρισε 1-1 με πέναλτι στο 90’ τον Ολυμπιακό.
  • Το 2012 ο ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ προηγήθηκε 1-0, ο Ολυμπιακός το γύρισε σε 1-2 κι ο ΠΑΟ ισοφάρισε σε 2-2.
  • Το 2004 έγινε ακριβώς το ίδιο πράγμα στο ιστορικό 2-2 στη Λεωφόρο με την αποβολή του Τζιοβάνι με το σκορ 1-2.
  • Το 2002 ο Ολυμπιακός ισοφάρισε 1-1 στη Λεωφόρο με πέναλτι στο 90’ σε ένα παιχνίδι που έληξε με ξυλοδαρμό του διαιτητή.

Αν θέλουμε να κάνουμε μία ανάλυση περαιτέρω, πάντοτε με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό: ο ΠΑΟ έχει ισοφαρίσει σε 1-1 οκτώ φορές τον Ολυμπιακό και ο Ολυμπιακός έχει ισοφαρίσει σε 1-1 έξι φορές τον Παναθηναϊκό! Δύο άλλα μεταξύ τους παιχνίδια, ένα στο ΟΑΚΑ (2012) κι ένα στη Λεωφόρο (2004), ήταν ξεχωριστά, καθώς ο ΠΑΟ προηγήθηκε 1-0, ο Ολυμπιακός το γύρισε σε 1-2 κι ο ΠΑΟ ισοφάρισε 2-2!

Να προσέξουμε ότι μέσα στη Λεωφόρο ο ΠΑΟ έχει ισοφαρίσει τέσσερις φορές τον Ολυμπιακό, αλλά μόνο μία μετά το 1982, σε εκείνο το 2-2 το 2004 με τον Δούρο διαιτητή. Ο δε Ολυμπιακός χάνοντας 0-1 από τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο, τον έχει ισοφαρίσει πέντε φορές, αλλά μόνο μία μετά το 1966, σε εκείνο το 1-1 στο αιματηρό 2002 με το πέναλτι στο 90’!

Αν δεν το έχετε καταλάβει, η ιστορία των αγώνων των δύο ομάδων, ειδικά μέσα στη Λεωφόρο, λέει ότι ο Ολυμπιακός αν δεχθεί πρώτος γκολ, έχει μία πολύ μικρή πιθανότητα να αποφύγει την ήττα, παίρνοντας ισοπαλία (1-1). Αν βάλει πρώτος γκολ, σίγουρα νικητής δεν θα είναι, όμως πολύ δύσκολα θα χάσει.

Άσχετο: τελικά στο ποδόσφαιρο κάθε ομάδα πάντα βρίσκει κάτι να πανηγυρίσει, έστω κάτι να πει. Έτσι και η Φενέρμπαχτσε λέει ότι είναι η μοναδική ομάδα που φέτος στο Γιουρόπα Λιγκ δεν έχει χάσει από τη φοβερή Άιντραχτ! Κι είναι έτσι, αφού και τα δύο παιχνίδια των ομάδων έληξαν ισόπαλα 1-1, τόσο στην Φρανκφούρτη, όσο και στην Πόλη. Οι Γερμανοί έχουν κερδίσει και τον Ολυμπιακό (3-1 και 2-1) και την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη (3-2) και την Μπέτις στη Σεβίλλη 2-1 και την Άντβερπ στο Βέλγιο 1-0! Αν δεν το προσέξατε, μέσα στην Φρανκφούρτη έχει κερδίσει μόνο τον Ολυμπιακό, ενώ σε όλα τα άλλα παιχνίδια της έφερε ισοπαλίες!

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.