ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Κρατάει χρόνια αυτή η… κόντρα! (infographics)

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Κρατάει χρόνια αυτή η… κόντρα! (infographics)

bet365

Πολλές ιστορίες συνοδεύουν από το 1959 μέχρι και σήμερα τις μονομαχίες ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στην… αρένα της Τούμπας. Το Gazzetta θυμίζει τις πιο σημαντικές στιγμές και αραδιάζει τους αριθμούς που τις συνοδεύουν.

Η Τούμπα το βράδυ (19:30 - Novasports) φιλοξενεί για 63η φορά (υπάρχουν και τρία ματς που έγιναν στις Σέρρες και τα Τρίκαλα) ένα ντέρμπι που ετοιμάζεται να ζήσει απ’ τους τηλεοπτικούς δέκτες, καθώς οι κερκίδες θα είναι άδειες, ολόκληρη η ποδοσφαιρική Ελλάδα.

Ο δεύτερος στη βαθμολογία ΠΑΟΚ υποδέχεται τον πρωτοπόρο και στο +9 Ολυμπιακό σ’ ένα παιχνίδι που χωρίζει την ποδοσφαιρική Ελλάδα σε Βορρά και Νότο. Σε «Βόρειους» και «Νότιους»!

Βλέπετε, αυτά που χωρίζουν τις δύο ομάδες είναι πάρα πολλά, μια έχθρα που γιγαντώθηκε στο πέρασμα των ετών, μπόλιασε στις ψυχές των «ασπρόμαυρων» και των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων. Εξάλλου ο ΠΑΟΚ των τελευταίων ετών απειλεί ευθέως την κυριαρχία του Ολυμπιακού και η κόντρα «Βόρειων» και «Νότιων» παίζεται, πλέον, σ’ όλα τα επίπεδα.

Η μεγάλη παράδοση

O «Δικέφαλος» υπερηφανεύεται για την πολύχρονη παράδοση που τον ήθελε να μη χάνει από τους Πειραιώτες, είτε του υποδεχόταν στην Τούμπα, είτε στο ουδέτερο των Σερρών (δύο φορές), φτάνοντας τις 19 νίκες (και δύο ισοπαλίες) σε 21 σερί αγώνες.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0: Η κατάμεστη Τούμπα

Η μεγαλύτερη παράδοση όλων των εποχών ανάμεσα στις τοπ ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος. Μια παράδοση που μνημονεύεται ακόμη και σήμερα, άλλωστε ήταν τόσα πολλά τα χρόνια, από το 1969 μέχρι το 1992, δύσκολα χρόνια για τους Πειραιώτες, που επί 23 χρόνια κουβάλαγαν, «σαν μια μαϊμού στο σβέρκο τους», τη… «ρετσινιά» της Τούμπας!

Για την ακρίβεια και για να μην σας πιάνουν αδιάβαστους ήταν: 22 χρόνια, 8 μήνες, 3 ημέρες, ήτοι 8.281 ημέρες. Ξεκίνησε τις 3/1/1971 και ένα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (0-0) που σημαδεύτηκε από το ξύλο ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων με το που ακούστηκε το σφύριγμα της λήξης. Η Τούμπα «έπεσε» στις 24/5/1992, εν μέσω των διπλών τελικών στο Κύπελλο, όταν οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 2-1.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-0: Ετσι ξεκίνησε η μεγάλη παράδοση

Σ’ αυτά τα 23 χρόνια οι «ασπρόμαυροι» πέτυχαν 47 γκολ και υπερηφανεύονται για το 6-1 στο γήπεδο των Σερρών, τον Δεκέμβριο του 1987, που συνιστά την ευρύτερη νίκη τους ως γηπεδούχοι απέναντι στον Ολυμπιακό και τη μεγαλύτερη σε έκταση ήττα των Πειραιωτών στην ιστορία της Α’ Εθνικής κατηγορίας.

Στο συγκεκριμένο διάστημα, που δεν κέρδιζε ούτε με... αίτηση, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να σκοράρει στα 12 από τα 21 παιχνίδια (!), ενώ καταγράφηκε και το μεγαλύτερο εντός έδρας σερί νικών του ΠΑΟΚ με 11 νίκες στη σειρά. Ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1972 (4-3) και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1981 (3-0).

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0: Τη χρονιά του 2ου πρωταθλήματος

Και μιας και πιάσαμε τα σερί, το καλύτερο «ερυθρόλευκο» σερί στην Τούμπα σημειώθηκε από τον Οκτώβριο του 1998 έως και τον Μάιο του 2010, όταν και μέτρησαν 6 νίκες και 5 ισοπαλίες σε 11 σερί επισκέψεις τους.

Facts & Stats που ενδιαφέρουν

Αυτή είναι η 66η αναμέτρηση των δύο ομάδων με γηπεδούχο τον Δικέφαλο, ουσιαστικά οι δυο ομάδα έχουν αναμετρηθεί 65 φορές στο γήπεδο, καθώς το ντέρμπι της σεζόν 2017-18 δεν ξεκίνησε ποτέ και το πήραν οι «ερυθρόλευκοι» στα χαρτιά (0-3 α.α.). Το γνωστό ντέρμπι με το ρολό του Οσκαρ Γκαρθία...

Το πρώτο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού σε επίπεδο Α’ Εθνικής να γίνεται στις 22 Νοεμβρίου 1959. Τότε ο Λέανδρος Συμεωνίδης και ο Λαυρέντιος Κατηκαρίδης είχαν σημειώσει τα δύο γκολ για τον ΠΑΟΚ στη νίκη με 2-0.

Στην ιστορία της Ά Εθνικής και στα 65 παιχνίδια με γηπεδούχους τους «ασπρόμαυρους», ο ΠΑΟΚ μετρά 32 νίκες, ο Ολυμπιακός 17 νίκες και τα υπόλοιπα 16 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.

Η ευρύτερη εκτός έδρας επικράτηση του Ολυμπιακού ήταν το 0-4 στην Τούμπα τον Ιανουάριο του 1965, με σκόρερ τους Μποτίνο, Γιούτσο, Αγανιάν και Σιδέρη.

Συνολικά 29 ποδοσφαιριστές έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων. Τελευταίος είναι Γκάρι Ροντρίγκες από το Πράσινο Ακρωτήρι, που αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό.

Συνολικά 9 προπονητές έχουν καθίσει στους δύο πάγκους. Είναι οι: Σάνον, Πετρόπουλος, Χέερ, Αλέφαντος, Γούναρης, Λίμπρεχτς, Πέτροβιτς, Μπλαχίν και Μπάγεβιτς. Ο Γιάννης Γούναρης είναι μοναδικός που έχει αγωνιστεί και στις δύο ομάδες και έχει κοουτσάρει και τις δύο ομάδες.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Οι αριθμοί μέσα από inforgraphics

O Γιώργος Σκαρτάδος με 6 γκολ είναι πρώτος σκόρερ στις αναμετρήσεις ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού ακολουθούν οι Κούδας, Αφεντουλίδης, Σαράφης, Κερμανίδης, Γκουερίνο με 4 γκολ και οι Δημόπουλος, Κωστίκος, Ορφανός με 3 γκολ.

Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς έχει πετύχει 4 γκολ στην Τούμπα, ακολουθούν οι Πολυχρονίου και Σιδέρης με 3 γκολ.

Το 1-0 είναι το δημοφιλέστερο σκορ στις νίκες του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού ως γηπεδούχος, με τις εννέα από τις 32 να είναι με αυτό το αποτέλεσμα. Με 2-0 έχει επικρατήσει έξι φορές και αποτελεί το δεύτερο στη λίστα, ενώ πέντε νίκες του είναι με 2-1.

Ο Ολυμπιακός έχει επικρατήσει 2-1 πέντε φορές. Στις ισοπαλίες υπάρχει ισοπαλία στην πρώτη θέση με το 0-0 και το 1-1 να έχουν από επτά παρουσίες.

Σε ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού έχουν αποβληθεί με κόκκινη κάρτα 13 παίκτες του ΠΑΟΚ και 8 του Ολυμπιακού.

Ως γηπεδούχος ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει 13 πέναλτι και Ολυμπιακός 8.

Οκτώ ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός έχουν γίνει με ξένους ρέφερι, με το «Δικέφαλο» να έχει κερδίσει πέντε φορές, μόλις μία οι «ερυθρόλευκοι», ενώ υπάρχουν και δύο ισοπαλίες. Πιο αναλυτικά:

  1. 29/03/64: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-0 (Μπούχελι – Ελβετία)
  2. 27/01/65: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-4 (Γιοχάνες Μάλκα – Αυστρία)
  3. 30/01/66: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 3-2 (Πολ Σίλερ – Αυστρία)
  4. 19/03/67: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-0 (Ζιλμπέρ Ντροζ – Ελβετία)
  5. 21/04/74: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-0 (Ζεράρ Ρασίν – Ελβετία)
  6. 10/02/19: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 3-1 (Χεσούς Χιλ Μανθάνο – Ισπανία)
  7. 13/01/21: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-1 (Μίκαελ Φάμπρι – Ιταλία)
  8. 18/04/21: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-0 (Αλεκσάνταρ Στάβρεφ – Βόρεια Μακεδονία)
@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα