Ολυμπιακός: Το λέει η καρδιά του Βαλμπουενά

Ολυμπιακός: Το λέει η καρδιά του Βαλμπουενά

Δημήτρης Σαμόλης
Ολυμπιακός: Το λέει η καρδιά του Βαλμπουενά

bet365

Ο Ματιέ Βαλμπουενά είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης του «ερυθρόλευκου» ρόστερ κι αυτός με τις περισσότερες ασίστ. Διανύοντας το 38ο έτος της ηλικίας εξακολουθεί να είναι επιδραστικός για τον Ολυμπιακό και αγωνιστικά παράδειγμα για τους νεότερους.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Την Τετάρτη (19/1), την ημέρα που οι «ερυθρόλευκοι» τέθηκαν αντιμέτωποι με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο για το Κύπελλο, ο Γάλλος ήταν 37 ετών, τριών μηνών και 22 ημερών. Στην 22η εφετινή του συμμετοχή, ήταν η όγδοη που χρησιμοποιήθηκε στο αρχικό σχήμα της ομάδας του. Σε ένα κακό παιχνίδι για την ομάδα του, το τρίτο διαδοχικό στο οποίο δεν κατακτάται νίκη, χρησιμοποιήθηκε για ένα ημίχρονο από τον Πέδρο Μαρτίνς, ενώ το 45λεπτο ολοκληρώθηκε 1-1. Τι πρόλαβε να κάνει σε αυτόν τον χρόνο συμμετοχής; Να δώσει την ασίστ στο γκολ του Γιουσέφ Ελ Αραμπί με το οποίο έγινε το 0-1.

Ακόμα και η δεύτερη σπουδαία ευκαιρία των πρωταθλητών, η χαμένη κεφαλιά του Μαροκινού, από τα πόδια του ξεκίνησε (από εκτέλεση κόρνερ). Έκλεισε το ημίχρονο με 26 στις 29 πάσες και με δύο στις δύο επιτυχημένες σέντρες. Τρεις φορές έχει πάει στο Αγρίνιο ο Βαλμπουενά. Η πρώτη ήταν στις 09/01/21, όταν με μεγαλειώδη ασίστ και γκολ του Αραμπί οδήγησε σε τρίποντο την ομάδα του. Τον περασμένο Οκτώβρη (30/10/21) μπήκε στο 54' και στο 70' κέρδισε πέναλτι, το οποίο αξιοποίησε ο Αραμπί για το γκολ που έδωσε τη νίκη (1-2) στον Ολυμπιακό. Την Τετάρτη τάισε και πάλι τον Αραμπί, μόνο που αυτή τη φορά επήλθε ήττα. Σε μια αναμέτρηση από την οποία ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κρατήσει σχεδόν τίποτα, ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής του ρόστερ έδειξε σε ένα ακόμη παιχνίδι πόσο επιδραστικός μπορεί να είναι.

Η εφετινή χρονιά για τον Γάλλο στιγματίστηκε από το χαμένο πέναλτι με τη Λουντογκόρετς στη Βουλγαρία. Ένας αποκλεισμός που πόνεσε πολύ τον Ολυμπιακό. Νωρίτερα, όμως, πρόλαβε να καταγράψει την ασίστ στο εντός έδρας νικηφόρο (1-0) ματς εναντίον της Νέφτσι Μπακού και ασίστ στο εκτός έδρας παιχνίδι του Αζερμπαϊτζάν (0-1). Είχε ασίστ στο εκτός έδρας 2-2 με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, ενώ ήταν αυτός που κέρδισε το φάουλ από το οποίο προήλθε το 2-2. Στις δύο ευρωπαϊκές προκρίσεις έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Ασίστ είχε στο εκτός έδρας 1-2 σε βάρος της Λαμίας στο πρωτάθλημα, στο εντός έδρας 2-0 επί του Λεβαδειακού στο Κύπελλο κι αυτή στο Αγρίνιο. Έξι, δηλαδή, συνολικά και δεν υπάρχει άλλος παίκτης του ρόστερ με αυτήν την επίδοση στον συγκεκριμένο τομέα έχοντας παίξει 884 λεπτά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς και τί έκανε στο παιχνίδι εναντίον του Βόλου στις 28 Νομβρίου. Μπήκε στο 60' και στις καθυστερήσεις με απευθείας εκτέλεση φάουλ χάρισε τη νίκη (2-1) στον Ολυμπιακό. Το μοναδικό του εφετινό γκολ, που χάρισε όμως τρίποντο.

Ο Βαλμπουενά έχει συμπληρώσει 101 συμμετοχές με τον Ολυμπιακό. Σε καμία άλλη ομάδα πλην της Μαρσέιγ δεν έπαιξε τόσο πολύ. Σε αυτόν τον αριθμό αγώνων σημείωσε 12 γκολ και μοίρασε 38 ασίστ. Με άλλα λόγια, σε αυτά τα 101 ματς ήταν μέσα σε 48 γκολ. Σχεδόν στα μισά. Σαφέστατα η κορυφαία του επίδοση καταγράφηκε την πρώτη του χρονιά στο Λιμάνι, όταν είχε 23 ασίστ και εννέα γκολ. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι ο Βαλμπουενά ακόμη κι αν έχει μπει στο 38ο έτος της ηλικίας του, συνεχίζει να προσφέρει στους «ερυθρόλευκους». Το λέει η καρδιά του, γι' αυτό κι ακόμη δεν έχει κατασταλλάξει στο τί προτίθεται να κάνει την επόμενη σεζόν. Αν δηλαδή πάρει την απόφαση να αποσυρθεί από τη δράση μετά από 17 επαγγελματικές σεζόν, στις οποίες μετρά ήδη 619 παιχνίδια, 80 γκολ και σχεδόν 150 ασίστ. Σε κάθε περίπτωση, όταν έρθει η ώρα που θα πει το «αντίο» στη δράση ο Ματιέ, θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο επιτυχημένες μεταγραφές στην ιστορία του Ολυμπιακού. Τίμησε το... ψωμί του και δεν υπήρξε ούτε ένα παιχνίδι στο οποίο να μην έτρεξε, να μην προσπάθησε, να μην έβγαλε ενέργεια. Υπήρξαν ματς στα οποία οι αντίπαλοι, ακόμα και πιο γρήγοροι, ακόμα και οι καλύτεροι αμυντικοί, δεν μπορούσαν να τον αντμετωπίσουν.

Τον περασμένο Νοέμβριο όταν ρωτήθηκε για το μέλλον του, απάντησε: «Έχω δημιουργήσει μια πολύ καλή σχέση με τον Ολυμπιακό, τον πρόεδρο, τον επικεφαλής του τμήματος σκάουτ, Φρανσουά Μοντέστο. Υπάρχει και ο Κριστιάν Καρεμπέ. Θα ήθελα να συνεχίσω να δουλεύω ως αθλητικός διευθυντής ή σκόαυτ στον Ολυμπιακό. Γνωρίζω καλά το γαλλικό πρωτάθλημα, θα μπορούσα να τους συμβουλεύσω σχετικά με παίκτες». Το σίγουρο είναι ότι η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ γνωρίζει πώς να εκμεταλλεύεται και να αξιοποιεί τα μεγάλα ονόματα με τα οποία έχει συνεργαστεί και μοιάζει σχεδόν βέβαιο πως ο Ματιέ δεν θα μείνει αναξιοποίητος.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα