Ανασκόπηση - Ακαδημίες: Οι πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος Κ19

Γιώργος Μανταίος
Ανασκόπηση - Ακαδημίες: Οι πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος Κ19

bet365

Το Gazzetta αποχαιρετά το 2021 με όλα όσα έγιναν στα πρωταθλήματα Κ19.

Από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου, κυριολεκτικά από την πρώτη περιήγηση του Gazzetta στον κόσμο των ακαδημιών, είχαμε επισημάνει την ιδιαιτερότητα που διέπει το εφετινό πρωτάθλημα της Κ19. Η δημιουργία των Β΄ ομάδων και η απουσία της ΑΕΚ είχαν ως αποτέλεσμα να αναδειχθούν σε πρωταγωνιστικές δυνάμεις οι Νέοι του Αστέρα Τρίπολης, του ΠΑΣ Γιάννινα, του Ατρόμητου. Έχουν διεξαχθεί 15 αγωνιστικές, απομένουν ακόμα 11 και ο Παναθηναϊκός προπορεύεται διεκδικώντας τον πρώτο του τίτλο μετά το 2012, τότε που πρωταθλήτρια στέφτηκε η φουρνιά των Καπίνο, Φουρλάνου, Τριανταφυλλόπουλου, Μαρινάκη, Χουχούμη, Χρήστου Δώνη. Αν και υπάρχει ακόμα δρόμος, φαίνεται ότι ο απόλυτος κυρίαρχος της προηγούμενης τετραετίας, ΠΑΟΚ, θα παραδώσει το σκήπτρο του, ενώ πολύ μακριά από την κορυφή βρίσκεται ο Ολυμπιακός.

Να διευκρινίσουμε στο σημείο αυτό ότι στην ανάδειξη των πρωταγωνιστών λαμβάνονται υπόψη και κάποιοι αντικειμενικοί παράγοντες, όπως είναι η αποτελεσματικότητα, η ηλικία και το επαγγελματικό status. Για παράδειγμα ένας επαγγελματίας γεννηθείς το 2002 σίγουρα θα κριθεί πιο αυστηρά από τον ερασιτέχνη του 2003 και του 2004 –σε κάποιες περιπτώσεις και του 2005- που συμμετέχει στην κατηγορία.

Οι πρωταγωνιστές

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ο Αμπντελραχμάν Μπιλάλ (2003) είναι πρώτος σκόρερ όλων των διοργανώσεων της Super League με 14 γκολ. Από αυτό και μόνο δικαιούται ιδιαίτερης μνείας. Ο Αιγύπτιος έχει αποκτηθεί εδώ και δύο χρόνια ως super project και έως τώρα ανταποκρίνεται στη φήμη του, τουλάχιστον σε επίπεδο πρωταθλήματος υποδομών, ενώ ανεβαίνει συχνά πυκνά και στη Β΄ ομάδα. Επίσης, καθοριστικό ρόλο στην πορεία των «πρασίνων» έχουν παίξει έως τώρα ο αριστεροπόδαρος χαφ-εξτρέμ Γιώργος Κυριόπουλος (2004) και ο Αλβανός επιτελικός μέσος Λεάντρο Φρόκου (2003).

Μπιλάλ

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Ο Θανάσης Μιχόπουλος με 10 γκολ οδηγεί εκ το ασφαλούς τους Αρκάδες στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και σε απόσταση «βολής» (3β.) από τον Παναθναϊκό. Σε λιγότερο από ένα μήνα κλείνει τα 20, καθώς έχει γεννηθεί τον Ιανουάριο του 2002., ενώ έχει ήδη προωθηθεί και κάνει προπονήσεις με την πρώτη ομάδα υπό τις οδηγίες του Μίλαν Ράσταβατς. Στους διακριθέντες συμπεριλαμβάνονται ο τερματοφύλακας Νίκος Γραμματικάκης (2003) –επίσης επαγγελματίας- αλλά και ένας 16χρονος (2005), ο στόπερ Δημήτρης Λάσκαρης.

ΑΡΗΣ: Δύο επιθετικοί ξεχωρίζουν στην σπουδαία προσπάθεια του Άρη, που βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Ο εξτρέμ Δημήτρης Τσιπούρας με το «ηλικιακό πλεονέκτημα» (2002) είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας με 9 γκολ, ενώ πολύ καλές εντυπώσεις έχει αφήσει και ο «μικρός» (2004) Χρήστος Χατζηιωάννου, σκόρερ της νίκης επί του Ολυμπιακού στο Ρέντη.

Αρης Κ19

ΠΑΟΚ: Το γκρουπ που υπέστη τις μεγαλύτερες αλλαγές λόγω της μετακίνησης παικτών στην Β΄ ομάδα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, όμως, αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστές παίκτες γεννηθέντες το 2005, που αποτελούν και τον κορμό της εθνικής Κ17 η οποία έχει προκριθεί στην elite round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ανάμεσά τους θα ξεχωρίσουμε τους μέσους Κώστα Γκούμα, Δημήτρη Κωττά. Σημαντική, επίσης, και η συμβολή του Γκουστάβο Βαρέλα (επίσης του 2005) ο οποίος όπως είναι γνωστό συνεχίζει στη Μπενφίκα.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Ο Θάνος Καραμάνης (2003) μέλος της εθνικής Νέων, ελέγχει το χώρο του κέντρο ενώ επιθετικά ο Τσαντήλας (2004, 4 γκολ) και ο Δαλαμήτρας (2003, 9 γκολ) «τραβάνε» το σκοράρισμα για την ομάδα του Γιώργου Κορακάκη. Αυτοί οι τρεις είναι ακρογωνιαίοι λίθοι της ομάδας που παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο και θα μπορούσε να βρίσκεται ακόμα ψηλότερα από την 5η θέση.

Ατρόμητος Κ19

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Την έλλειψη σέντερ φορ πληρώνει η ομάδα των Ιωαννίνων, αφού ο Λεωνίδας Μίνα (2003) ήταν η δύναμη πυρός, όμως ανέβηκε στην Α΄ ομάδα και έκτοτε η δυσκολία στο σκοράρισμα είναι εμφανής. Στην άμυνα τα πηγαίνει εξαιρετικά, κυρίως χάρη στην παρουσία των δύο στόπερ, του Άγγελου Γωγουβίτη (2003, αποκτήθηκε φέτος από τον Παναθηναϊκό) και του Πέτρου Ντόντη (2002) .

ΠΑΣ

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ: Ίσως η πιο ευχάριστη (ανάμεσα στις πολλές) έκπληξη του πρωταθλήματος. Οι 19 βαθμοί που έχει κατακτήσει σε 15 ματς, συνιστούν ρεκόρ για τους πιτσιρικάδες της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» με δύο μικρούς (2004) να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο: Ο επιθετικός Ιάσωνας Τσιχριτζής και ο δεξιός μπακ Στάθης Χατζημάρκος, ενώ σημαντική στον δημιουργικό τομέα είναι και η συνεισφορά του Φώτη Πίκουλα (2002), που εντάχθηκε φέτος στην ομάδα του Λευτέρη Βελέντζα και του Γιάννη Πολίτη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σημαντικές ανακατατάξεις και στους «ερυθρόλευκους» με πολλούς ποδοσφαιριστές του 2003 και του 2004 να στελεχώνουν τη Β΄ ομάδα, αποδυναμώνοντας την Κ19. Μια δύσκολη χρονιά για τον Σωτήρη Συλαϊδόπουλο ο οποίος διαδέχθηκε τον Δημήτρη Μαυρογεννίδη. Σε αυτό το γκρουπ έχουν ξεχωρίσει ο μέσος Ρενίλντ Κασέμι (2003, επαγγελματίας) και στις τελευταίες αγωνιστικές ο Θάνος Κουτσογούλας (2004, ερασιτέχνης)

Ολυμπιακός Β'

ΙΩΝΙΚΟΣ: Μετά το νωθρό ξεκίνημα, οι Νικαιώτες βελτίωσαν πολύ την εικόνα τους, κυρίως χάρη στην άφιξη ενός εξαιρετικού προπονητή, του Γιώργου Γεωργουλόπουλου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδείχθηκαν παίκτες όπως ο επιθετικός Δημήτρης Γραμμένος (2003, 4 γκολ) και ο αριστερός μπακ Μανώλης Λιοφάγος (2003) που αποκτήθηκε φέτος από τον Ολυμπιακό.

Από τις υπόλοιπες ομάδες είναι δύσκολο να εντοπίσουμε κάποιους παίκτες οι οποίοι πρωταγωνίστησαν. Πάντως, έχουν ξεχωρίσει ένας επιτελικός μέσος εξαιρετικός στο δημιουργικό παιχνίδι, ο Γιάννης Αποστολάκης (2004) που πρόσφατα έγινε επαγγελματίας με τον ΟΦΗ, ενώ ο Παναιτωλικός που έχει παράδοση στην ανάδειξη ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες του ίσως μπορεί να περιμένει κάτι από τον αμυντικό χαφ Γιάννη Σοροβό (2003).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα