Παναθηναϊκός: Οι δυο ανοιχτές πληγές που πρέπει να κλείσει για να ξαναβγεί από τα σύνορα

Παναθηναϊκός: Οι δυο ανοιχτές πληγές που πρέπει να κλείσει για να ξαναβγεί από τα σύνορα

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Οι δυο ανοιχτές πληγές που πρέπει να κλείσει για να ξαναβγεί από τα σύνορα

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη μεγάλη αχίλλειο πτέρνα του Παναθηναϊκού και το όπλο της Λεωφόρου που μπορεί να αποδειχθεί «μπούμερανγκ» στο δεύτερο γύρο...

Χθες αναφερθήκαμε στη σταδιακή βελτίωση του Παναθηναϊκού κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, με αποκορύφωμα την επικράτηση επί του ΠΑΣ Γιάννινα με χαρακτηριστική ευκολία (του ΠΑΣ Γιάννινα που είχε νικήσει ΠΑΟΚ, Αρη εκτός έδρας και είχε ηττηθεί μετά κόπων και βασάνων στους «Ζωσιμάδες» από ΑΕΚ και Ολυμπιακό) και την πρόκριση επί του Βόλου αγχωτικά, δίχως όμως να επιτρέψει ούτε μισή ευκαιρία σε μια από τις πλέον παραγωγικές ομάδες της Superleague Interwetten.


Ωστόσο, υπάρχει και δεύτερη όψη στο νόμισμα! Κι αν στον Παναθηναϊκό θεωρήσουν ότι μόνο και μόνο λόγω αυτής της βελτίωσης, δίχως μάλιστα ενίσχυση «βασικών» στις μεταγραφές, θα καταφέρει το Τριφύλλι να κερδίσει μια εκ των πρώτων τεσσάρων θέσεων (και εξ’ αυτής ένα εισιτήριο επιστροφής στα ευρωπαϊκά γήπεδα), ίσως τελικά οι Πράσινοι βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Γιατί; Διότι αν τελικά κατορθώσουν (όπως αναμένεται βάσει των τελευταίων εμφανίσεων τους και της σταθερότητας που επέδειξαν) να μπουν στα play offs, θα κληθούν να βελτιώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις τους στα «μεγάλα» ματς και να μην βασίζονται μόνο στη συγκομιδή τους στη Λεωφόρο.

Η παταγώδης αποτυχία στα μεγάλα ματς του πρώτου γύρου

Αν θεωρήσουμε πως ο Παναθηναϊκός έχει κάνει ήδη ένα μικρό, αλλά σταθερό βήμα προόδου θα πρέπει ταυτόχρονα να επισημάνουμε πως αυτό δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει μια θέση στην Ευρώπη μέσω των play offs (το Κύπελλο είναι μια άλλη ιστορία κι ας περιμένουμε και την κλήρωση της προσεχούς Τετάρτης για να δούμε το δρόμο μέχρι τον τελικό, καθώς θα προκύψουν από την κληρωτίδα όχι μόνο τα ζεύγη των τεσσάρων προημιτελικών, αλλά και τα «σταυρώματα» των ημιτελικών). Ποια είναι τα επόμενα δύο βήματα; Οι εκτός έδρας βαθμοί και οι επιτυχίες στα παιχνίδια με αντιπάλους από την πρώτη εξάδα. Δυο πεδία στα οποία ο Παναθηναϊκός του πρώτου γύρου απέτυχε παταγωδώς. Διότι και στα δυο αυτά πεδία ήταν τελευταίος και καταϊδρωμένος συγκριτικά με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αρη, ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα!

Ας… αφήσουμε τον Ολυμπιακό στη μοναξιά της κορυφής κι ας εξετάσουμε τι γίνεται στους υπόλοιπους έξι. Η ΑΕΚ, λοιπόν, στα ματς με τους ανταγωνιστές της (που δεν είναι πλέον ο Ολυμπιακός ασφαλώς…) συγκέντρωσε 10 βαθμούς στον πρώτο γύρο. To ίδιο και ο εντυπωσιακός εναντίον των «μεγάλων» ΠΑΣ Γιάννινα. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε στα αντίστοιχα ματς 9 βαθμούς, ο Αρης 7, o OΦΗ 4. Και ο Παναθηναϊκός μόλις έναν! Με την εντός έδρας 0-0 ισοπαλία εναντίον της κρητικής ομάδας! Ποια ήταν τα υπόλοιπα αποτελέσματά του εναντίον των ανταγωνιστών του στον πρώτο γύρο; Ηττες! Εκτός έδρας από τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Αρη και την ΑΕΚ με 1-0, εντός έδρας 1-3 από το ΠΑΟΚ.

Σαφές είναι πως μ’ αυτή τη συγκομιδή στις αναμετρήσεις εναντίον των ανταγωνιστών του, ο Παναθηναϊκός… δεν πάει πουθενά! Διότι ακόμα κι αν με μικρή συγκομιδή σ’ αυτά τα παιχνίδια κατορθώσει να φτάσει στα play offs, εκεί, στην τελευταία δεκάδα αγώνων όπου θα κριθούν τα πάντα, θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνο αυτές τις ομάδες! Μια μικρή νότα… επανόρθωσης αχνοφάνηκε με το 2-0 επί του ΠΑΣ Γιάννινα στη Λεωφόρο, αλλά ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή του β’ γύρου και το δείγμα είναι πολύ μικρό για να υπογράψει κάποιος με βεβαιότητα ότι ο Παναθηναϊκός του δεύτερου μισού της σεζόν θα είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικός στα ντέρμπι…

Η Λεωφόρος δεν αρκεί

Δεύτερο πεδίο δόξας λαμπρό: οι βαθμοί μακριά από τη Λεωφόρο. Κatastrofa που έλεγε και ο μάναζτερ του Γιάγια Τουρέ, Ντμίτρι Σέλουκ! Η συγκομιδή του Παναθηναϊκού μακριά από τη Λεωφόρο δεν ήταν μόνο φτωχότατη συγκριτικά με τις εντός έδρας επιδόσεις του Τριφυλλιού στον πρώτο γύρο (οι οποίες συνεχίστηκαν θετικά και στην εκκίνηση του δεύτερου γύρου, με το 2-0 επί του ΠΑΣ Γιάννινα). Ηταν και οι φτωχότερες συγκριτικά με όλες τις ομάδες με τις οποίες οι Πράσινοι ανταγωνίζονται αρχικά για μια θέση στα play offs και εν συνεχεία για μια θέση στην τετράδα. Δηλαδή με την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον ΟΦΗ, τον Αρη, τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Σε ολόκληρο τον πρώτο γύρο οι Πράσινοι κατάφεραν να πάρουν μόνο 4 βαθμούς στα 6 εκτός έδρας παιχνίδια τους! Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι με… ανάλογη επίδοση στον β’ γύρο, οι Πράσινοι θα δυσκολευτούν πολύ να μπουν στην εξάδα και εν συνεχεία να διεκδικήσουν στα play offs μια θέση στην τετράδα και ένα «ευρωπαϊκό» εισιτήριο. Ο Παναθηναϊκός νίκησε μόνο τη Λαμία (3-1) και μάλιστα σε ουδέτερο γήπεδο, του Βόλου! Κατά τα λοιπά; Τρεις ήττες χωρίς γκολ (1-0 από τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Αρη και την ΑΕΚ, παρότι σε κανένα απ΄αυτά τα παιχνίδια δεν ήταν χειρότερος του αντιπάλου του!), μία ήττα με ανατροπή (2-1 από 0-1 στην Τρίπολη) και η ισοπαλία 0-0 στο Φάληρο επί του Ολυμπιακού, όπου ήταν χειρότερος από τον αντίπαλό του, αν και δεν του επέτρεψε να δημιουργήσει ευκαιρίες.

Το πρόγραμμα αλλάζει περίεργα...

Προσοχή στη διπλή όψη ενόψει β΄γύρου: Το εκτός έδρας πρόγραμμα του Παναθηναϊκού είναι πιο «βατό» από του πρώτου «μισού»: Απόλλων (εξ’ αναβολής), Βόλος, Ιωνικός, ΟΦΗ, ΠΑΟΚ, Παναιτωλικός, Ατρόμητος. Όμως αντιστρόφως, το πρόγραμμά του στη Λεωφόρο είναι πολύ πιο δύσκολο συγκριτικά με του α’ γύρου: τρία ντέρμπι με Αρη, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και μόλις δυο πιο εύκολα ματς, με τον Αστέρα και τη Λαμία.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός καλείται να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα πάρει νίκες εναντίον των «μεγάλων». Νίκες οι οποίες εκτός της βαθμολογικής ουσίας έχουν και αφανή οφέλη, με σημαντικότερο όλων την αυτοπεποίθηση συνολικά και σε ατομικό επίπεδο, αλλά και την περαιτέρω συσπείρωση των μελών του ποδοσφαιρικού τμήματος. Οσο πιο εφικτός και ορατός γίνεται ένας στόχος, τόσο περισσότερο ισχυροποιούνται οι δεσμοί στα αποδυτήρια, ειδικά αν ο κόουτς – παρά την απουσία τεχνικού διευθυντή – κρατάει καλά τα γκέμια…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...