Ο μήνας των τριών αλλαγών του Γιοβάνοβιτς και η μεγαλύτερη αλλαγή που έρχεται

Ο μήνας των τριών αλλαγών του Γιοβάνοβιτς και η μεγαλύτερη αλλαγή που έρχεται

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Ο μήνας των τριών αλλαγών του Γιοβάνοβιτς και η μεγαλύτερη αλλαγή που έρχεται

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 22 Δεκεμβρίου και για τη μεγάλη αλλαγή που μπορεί να προκύψει χωρίς να κάνει μεταγραφές.

Hταν καλό το φινάλε του Παναθηναϊκού στο 2021. «Πολύ καλόοο» που λέει και ο Θαναηλάκης! Κι ας είχε μπει σε μια παράξενη «ισορροπία» του τρόμου μετά από την ήττα με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο. Παιχνίδι για να κάνει έστω μια υπέρβαση είχε μόνο ένα. Και το έχασε, όπως το έχασε, από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Άλλο λάθος, όμως, δεν έκανε. Ολοκλήρωσε τη χρονιά… άσφαλτος (για να θυμηθούμε και τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν των καναλιών…).

Η πίεση και η «βήμα-βήμα» παρέλαση


Δεν ήταν καθόλου εύκολο, αν και στη σύνοψη φαίνεται λες και έκανε… παρέλαση. Πήγε στο Βόλο με τρομερή πίεση και γκρίνια αμέσως μετά την «τριάρα» του Κoύρτιτς στη Λεωφόρο, πήρε την πρώτη του εκτός έδρας νίκη εναντίον της Λαμίας, σε ματς στο οποίο λίγο έλειψε να πληρώσει πάλι το «μία φάση-ένα γκολ» του Αραμπούλι. Φιλοξένησε τον Παναιτωλικό στη Λεωφόρο και για να τον νικήσει χρειάστηκαν δυο λάθη του Διαμαντή Χουχούμη. «Αυτοκτόνησε» εναντίον της ΑΕΚ με καταστροφικό πρώτο δεκάλεπτο, καταπληκτικό Μπρινιόλι, ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών από τον Παλάσιος και τον Αϊτόρ και απαράδεκτη απόδοση των τεσσάρων αλλαγών του Γιοβάνοβιτς.

Και εν συνεχεία, ενώ κάποιος θα περίμενε την ολική κατάρρευση, «καθάρισε» εύκολα τον Ατρόμητο, επιβλήθηκε εύκολα επί του ΠΑΣ Γιάννινα και τελείωσε αγχωτικά αλλά με χαμόγελα εκεί όπου άρχισε το comeback (να’ τη πάλι η Αντζελα…), στο Βόλο. Σε ματς που θα μπορούσε να είναι 0-2 στο 46’ και επέτρεψε να περιμένουν όλοι την απόκρουση των αμυντικών στην τελευταία στατική φάση του γηπεδούχου στο 93’ για το «ουφ» της πρόκρισης. Oλα αυτά από τις 22/11 και το 1-3 επί της Λαμίας μέχρι τις 22/12 και το 0-0 με το Βόλο. Ο μήνας της μεγάλης αλλαγής!

Οι τροποποιήσεις στο format

Ο Παναθηναϊκός μεταμορφώθηκε σ’ αυτό το χρονικό διάστημα σε τρία πεδία: α) Αλλαξε τη διάταξή του σε 4-3-3 από 4-4-2 και τη διατήρησε σταθερή σ’ όλα τα παιχνίδια έως το τέλος της χρονιάς β) Εδωσε μεγαλύτερο βάρος στο πώς δεν θα δέχεται ευκαιρίες/γκολ και λιγότερο στο πώς θα δημιουργεί περισσότερες φάσεις για γκολ γ) έβαλε στο παιχνίδι παίκτες οι οποίοι έως το ματς με τη Λαμία ήταν βασικοί «παγκίτες»: Μακέντα λόγω του τραυματισμού του Καρλίτος, Αϊτόρ λόγω της κακής απόδοσης του Χατζηγιοβάνη, Μαουρίσιο λόγω της πείρας του και του έμφυτου «Κατσουράνειου» χαρίσματος στο γκολ και την τελική προσπάθεια, Σάντσες λόγω αμυντικών σφαλμάτων του Κώτσιρα. Πήρε καλή απόδοση και από τους τέσσερις σε γενικές γραμμές, «άνοιξε» το ενεργό ρόστερ του, δεν «εξαφάνισε» τους υπόλοιπους παίκτες, πλην του Βιτάλ, ο οποίος πλέον είναι σταθερά αναπληρωματικός.

Η μεγαλύτερη αλλαγή έρχεται

Η μεγαλύτερη αλλαγή δεν έχει…έρθει ακόμα. Είδαμε κάποια ελάχιστα δείγματα γραφής στο 2-0 επί του ΠΑΣ Γιάννινα, πήραμε πιο έντονη γεύση στο 0-0 εναντίον του Βόλου, αλλά ακόμα ο Μπαρτ Σένκεφελντ χρειάζεται το χρόνο του.Την Τετάρτη είχε περισσότερο αέρα, μεγαλύτερη άνεση και περισσότερη αυτοπεποίθηση στις κινήσεις του, αλλά οποιοσδήποτε παίκτης απουσίαζε για επτά μήνες λόγω προβλήματος στον αστράγαλο, θα χρειαζόταν τα 4-5 παιχνίδια του…

Ο Ολλανδός δεν είναι… Μολέδο. Αλλά είναι ό,τι πλησιέστερο στον Μολέδο διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός! Δυνατός στον αέρα, καλός στις προσωπικές μονομαχίες, ικανός στο «διάβασμα» των φάσεων και κυρίως: προσωπικότητα στο γήπεδο, φωνάζει στους συμπαίκτες του, με winning spirit, ποδοσφαιρικό εγωισμό και το στοιχείο που τόσο έλειψε από τους Πράσινους στον πρώτο γύρο. Την ικανότητα να ανεβάζει όλη την αμυντική γραμμή χωρίς οι χαφ να αισθάνονται ανασφαλείς.

Με τον Σένκεφελντ θα βελτιωθεί ο Βέλεθ. Μπορεί να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες ο Ρουμπέν Πέρεθ και να μην παίζει «8Χ8» ως τρίτος στόπερ. Και, «αλυσιδωτά», να έχουν περισσότερα μέτρα προς την αντίπαλη περιοχή οι κεντρικοί χαφ και να πιέζουν περισσότερο (έστω και κατά διαστήματα) οι εξτρέμ και ο φορ τους αντίπαλους αμυντικούς.

Πώς αλλάζει όλη την ομάδα

Δεν μπορούσε να το κάνει αυτό με τον Σάρλια ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Δεν τον πήρε τον Κροάτη για leader της άμυνας, αλλά για συμπληρωματικό στόπερ. «Υποχρεώθηκε» λόγω των λανθασμένων προβλέψεων στην υπόθεση Σένκεφελντ και ελλείψει του τραυματία από τον Οκτώβριο, Πούγγουρα, να του δώσει περισσότερα ματς απ' όσα… προβλέπονταν. Τον βελτίωσε σε αρκετούς τομείς, αλλά δεν μπορεί να τον μετατρέψει και σε… Ουπαμεκανό. Συνέπεια των ελλείψεων και των προβλημάτων του διδύμου Βέλεθ – Πούγγουρα και Βέλεθ – Σάρλια ήταν μια σειρά παθογενειών που επηρέαζαν συνολικά στον πρώτο γύρο την εικόνα του Παναθηναϊκού.

Τώρα, αφού οι Πράσινοι κατάφεραν να βρουν ισορροπία που τους οδηγεί σε λιγότερο εντυπωσιακές αλλά μάλλον πιο ουσιαστικές για την πρόοδό τους νίκες συγκριτικά με τις εντός έδρας «4-5άρες» της εκκίνησης μπορούν να προχωρήσουν με σταθερά βήματα και στην ακόμα μεγαλύτερη μεταμόρφωση της εικόνας τους λόγω της παρουσίας του Σένκεφελντ. Και όχι λόγω των πιθανών μεταγραφών. Αλλοι μπορούν να περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη. Εμείς θεωρούμε πως ο Γιοβάνοβιτς περισσότερες από 1 (αμυντικός μέσος) + 1 (αριστεροπόδαρος στόπερ ή κάποια «ευκαιρία» σε άλλη θέση) δεν πρόκειται να τολμήσει.

Αντε να δούμε πόσο καλά έχουμε καταλάβει τον Ιβάν…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...