Ο στόπερ που δικαίωσε τις μεγάλες προσδοκίες

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Ο στόπερ που δικαίωσε τις μεγάλες προσδοκίες

bet365

Ο Κώστας Μανωλάς γυρίζει στον Ολυμπιακό για να πάρει φανέλα βασικού δέκα χρόνια μετά τη μεταγραφή του από την ΑΕΚ και ο Δημήτρης Τομαράς γράφει για τον στόπερ που δικαίωσε τις προσδοκίες όλων.

Πάμε αρκετά πίσω. Για την ακρίβεια στις 5 Ιουλίου του 2012. Τότε ο Ολυμπιακός παρουσίαζε τα νέα μεταγραφικά του αποκτήματα με φουλ ελληνικό στοιχείο. Ποιους; Τους Σιόβα, Βλαχοδήμο, Γιαννιώτη, Μανωλά (ο οποίος είχε πρωτο-ανακοινωθεί στις 3/7/2012), Τάτο και Ζαραδούκα. Από αυτούς τους παίκτες μόνο δύο έκαναν καριέρα στον Ολυμπιακό. Ήταν δύο στόπερ. Ο Μανωλάς και ο Σιόβας. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή και στο ποδόσφαιρο. Όπως δεν ήταν συμπτωματικό ότι ο Μανωλάς με τον Σιόβα πέτυχαν και έκαναν καριέρα και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Ο Κώστας Μανωλάς σε εκείνη την παρουσίαση είχε πει: «Η ευκαιρία αυτή είναι σημαντική για εμένα. Είμαι έτοιμος να προσπαθήσω όσο πιο σκληρά μπορώ και μέσα από τις προπονήσεις να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για τη νέα μου ομάδα. Γνωρίζω καλά ότι οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές. Και από την πλευρά της ομάδας, αλλά και από την πλευρά του κόσμου. Όλοι εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον Ολυμπιακό».

Επίσης πως «όλα είναι πολύ οργανωμένα, σε όλα τα επίπεδα. Ο Ολυμπιακός έχει στοιχεία μιας μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας. Πράγματα τα οποία μπορούν να δώσουν ώθηση σε έναν ποδοσφαιριστή να δουλέψει ακόμη πιο σκληρά για τον σύλλογό του».

Ο Μανωλάς δικαίωσε τις προσδοκίες όλων. Καθιερώθηκε ως βασικός στον Ολυμπιακό, προσέφερε πολλά, πήρε τίτλους και μετά πήρε... μεταγραφές εκατομμυρίων στην Ιταλία και έγινε ένας εκ των κορυφαίων στόπερ στην Ευρώπη. Από το νησί της Νάξου το παιδί που εάν δεν γινόταν ποδοσφαιριστής μπορεί να γινόταν τραγουδιστής ή οργανοπαίχτης (κάτι που δεν έχει κρύψει αλλά αντίθετα έχει δείξει τραγουδώντας νησιώτικα όποτε του δινόταν η ευκαιρία) έφτασε εκεί όπου ίσως δεν φανταζόταν!

Η απόκτηση Μανωλά μπορεί να στείλει τον Σωκράτη στον πάγκο και τον Σεμέδο στην πατρίδα του

Έχει σημασία όμως να δούμε πρακτικά τι σημαίνει η επάνοδος του Κώστα Μανωλά στις τάξεις του Ολυμπιακού. Ο 30χρονος στόπερ προφανώς και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί σε επίπεδο αξίας. Μπορεί φέτος να είχε μόλις επτά συμμετοχές στη Νάπολι και να έβγαλε τραυματισμούς (όχι κάτι σοβαρό προφανώς), όμως στον Ολυμπιακό γυρίζει για να πάρει φανέλα βασικού. Αυτό θέλει και αυτό θα γίνει βάσει της αξίας του και των προσόντων του.

Ο Μανωλάς θα είναι ο βασικός στόπερ του Ολυμπιακού και σε επίπεδο ιεραρχίας θα πάει δίπλα στον Παπέ Σισέ. Εκτός απροόπτου θα στείλει τον κολλητό του, Σωκράτη Παπασταθόπουλο, στον πάγκο και θα... σπρώξει τον Ρούμπεν Σεμέδο σε διαδικασία παραχώρησης (στην Πόρτο ή αλλού). Ο Σεμέδο έτσι και αλλιώς για αποχώρηση προοριζόταν παρότι ο Μαρτίνς θα τον ήθελε.

Για τον ίδιο τον Μανωλά η πρόκληση έχει να κάνει με το να αφήσει πίσω του όλα όσα μπορεί να τον ταλαιπωρούσαν το περασμένο εξάμηνο στη Νάπολι (τραυματισμούς ή το γεγονός ότι έχασε τη θέση του βασικού) και να προσφέρει όσα θέλει ο ίδιος στον Ολυμπιακό. Εξάλλου το πλάνο του χρόνια τώρα ήταν να κλείσει την καριέρα του στους Πειραιώτες.

Αξίζει να θυμίσουμε και τα εξής: Η Νάπολι είχε δώσει 36 εκατ. ευρώ για να κάνει δικό της τον Μανωλά από τη Ρόμα ενώ ο Ναξιώτης στόπερ είχε συμβόλαιο της τάξεως των 4 και πλέον εκατ. ευρώ στην ιταλική ομάδα. Αυτό δείχνει και το επίπεδο που είχε φτάσει: να κοστολογείται στα 50 και πλέον εκατ. ευρώ.

Η αποτίμηση της Νάπολι

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο προκύπτει επί των οικονομικών από τη Νάπολι. Οι Ιταλοί τα έβαλαν κάτω και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι βάσει όσων είχε προσφέρει και παίξει ο Μανωλάς έπρεπε να πάρουν τουλάχιστον ένα ποσό 10.8 - 11 εκατ. ευρώ (για τα υπόλοιπα χρήματα θεωρούν ότι έχει γίνει απόσβεση).

Πάντα σύμφωνα με τις ιταλικές πηγές η Νάπολι θα πάρει από τον Ολυμπιακό 3 - 4 εκατ. ευρώ (άλλες πηγές μιλούν για ποσό στα 3,6 εκατ. ευρώ). Όσο για τον ίδιο; Ο Μανωλάς δεν είχε κανένα θέμα στο να πέσει από τα 4 εκατ. ευρώ στο 1.5 για το συμβόλαιό του για κάτι που έτσι και αλλιώς ήθελε: το comeback του στον Ολυμπιακό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.