Πώς το έκανε ο ΠΑΟΚ

Πώς το έκανε ο ΠΑΟΚ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Πώς το έκανε ο ΠΑΟΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος αναλύει την απόδοση του ΠΑΟΚ στα Γιάννινα αντλώντας στοιχεία από το Wyscout, και γράφει για όσα μπορεί να κρατήσει από αυτό το παιχνίδι ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Αν είδες το παιχνίδι, δεν σου είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις πώς το έκανε ο ΠΑΟΚ και έφτασε σε μια τόσο εμφατική εκτός έδρας νίκη απέναντι σε μια από τις πιο καλές ομάδες της τρέχουσας Superleague, η οποία μάλιστα αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη του πρώτου γύρου. Σε ένα ισορροπημένο παιχνίδι για περίπου 63’ αγωνιστικά λεπτά, ο ΠΑΟΚ κράτησε την υπομονή του, τη συγκέντρωση και την οργάνωσή του και εκμεταλλεύτηκε τις στιγμές του για να φτάσει στο 0-2. Μετά το δεύτερο γκολ του Κούρτιτς, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου τα έκανε όλα να μοιάζουν απλά και εύκολα. Δίχως να χάσει τη συνοχή της έδωσε παραπάνω χώρο στον ΠΑΣ Γιάννινα για να ανεβεί ψηλότερα στο τερέν, και με δύο γρήγορες επιθέσεις έφτασε στο εντυπωσιακό 0-4.

Πώς το έκανε ο ΠΑΟΚ, δηλαδή γιατί και πώς βελτίωσε την απόδοσή του; Καταρχάς διάβασε πολύ γρήγορα τον τρόπο ανάπτυξης του ΠΑΣ με τις άμεσες επιθέσεις από τους αμυντικούς που σημάδευαν με τις μεταβιβάσεις τους τους επιθετικούς, και η άμυνα του ΠΑΟΚ πρόσεξε πολύ τους χώρους που άφηνε στους επιθετικούς του ΠΑΣ για να επιτεθούν στην πλάτη της και κάπως έτσι έκανε ακίνδυνο τον αντίπαλό του. Προκειμένου αυτό να συμβεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά για την ομάδα που αμύνεται απαιτείται ενέργεια. Και τούτη τη φορά ο ΠΑΟΚ την είχε, κυρίως χάρη στην παρουσία των Ντάγκλας Αουγκούστο, Τσιγγάρα, Λύρατζη, οι οποίοι προστέθηκαν στους Ζίβκοβιτς, Κούρτιτς, Ακπομ και έδωσαν ενέργεια και ένταση στον ΠΑΟΚ κατά τη φάση της άμυνας. Χάρη στις κινήσεις όλων αυτών χωρίς την μπάλα ο ΠΑΟΚ έκλεισε τους χώρους στο μεσαίο τρίτο και δεν επέτρεψε στους αντιπάλους του να φτάσουν πολλές φορές στα τελευταία τριάντα μέτρα του τερέν με την μπάλα.

Ο ΠΑΟΚ δεν έκανε όμως μόνο αυτό· κυκλοφόρησε την μπάλα με μεγάλη ασφάλεια, όπως φαίνεται και από τα ποσοστά των μέσων του στις μεταβιβάσεις (Κούρτιτς: 91% ακρίβεια σε 80 πάσες, Τσιγγάρας: 98% ακρίβεια σε 51 πάσες, Αουγκούστο: 88% ακρίβεια σε 58 πάσες) και έτσι δεν επέτρεψε στον ΠΑΣ να του πάρει την μπάλα σε επικίνδυνα σημεία του τερέν και να του επιτεθεί απέναντι σε ανοργάνωτη άμυνα. Αυτή την κυκλοφορία ο ΠΑΟΚ την είχε επειδή ήταν κινητικός, δηλαδή επειδή οι ποδοσφαιριστές του είχαν ενέργεια για να εκτελέσουν το πλάνο με τις τακτικές κινήσεις τους χωρίς την μπάλα.

η διάταξη του ΠΑΟΚ στα Γιάννινα

Με τον Τσιγγάρα και τον Αουγκούστο να τρέχουν κοντά του, ίσως και γι’ αυτόν, ο Κούρτιτς έκανε περίπατο στα Γιάννινα (86% επιτυχία σε 97 ενέργειες). Το δεύτερο γκολ είναι αυτό που φωτίζει την απόδοσή του (από αυτή τη θέση και σε τέτοια κατάσταση παιχνιδιού, δηλαδή με τόσα σώματα μπροστά του, ο εκτελεστής σκοράρει 6 φορές στις 100), αλλά αυτό το ματς του 32χρονου Σλοβένου ήταν πολλά περισσότερα από αυτό το highlight. Ο Κούρτιτς έχει την ποιότητα αλλά και την προσωπικότητα για να ηγηθεί στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, και με συμπαραστάτη τον Ζίβκοβιτς και τον ξεκούραστο Μπίσεσβαρ μπορεί να κάνει πολύ καλά πράγματα.

Μπορεί να βρήκε ένα νέο αγωνιστικό σχέδιο ο Λουτσέσκου μέσα από αυτή την εμφάνιση του ΠΑΟΚ; Αν δίναμε αφηρημένη απάντηση σε αυτό, θα λέγαμε πως ναι. Χρειάζεται όμως μεγάλη ανάλυση αυτή η απάντηση. Ο ΠΑΟΚ επικράτησε επειδή είχε καλύτερη αγωνιστική νοοτροπία, δηλαδή μπήκε στο ματς με καλή ψυχολογία και καθαρό μυαλό και έμεινε συγκεντρωμένος στην εκτέλεση του πλάνου του. Έτρεξε περισσότερο και σε υψηλότερη ένταση αφενός επειδή είχε φρέσκα πόδια, δηλαδή τους νέους, και αφετέρου επειδή είχε καλύτερη ψυχολογία. Και επιπλέον διαχειρίστηκε καλά τις δυνάμεις του, όπως κανείς μπορεί εύκολα να διαπιστώσει αν παρατηρήσει την απόδοση του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ στα περίπου 35’ αγωνιστικά λεπτά που πήρε. Τα σπριντ του 33χρονου Ολλανδού στις επιστροφές του για να τοποθετηθεί στην άμυνα έμοιαζαν συλλεκτικά, διότι είχε πολύ καιρό να τα κάνει επειδή είχε χάσει την ανάσα του.

Αν κανείς εστιάσει στο τακτικό μέρος, μένει με την αίσθηση ότι με την αθλητικότητα των Τσιγγάρα και Αουγκούστο ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχει πολύ καλύτερες αντιδράσεις στις μεταβάσεις, και συγχρόνως δημιουργεί συνθήκες για να λειτουργήσει πιο απελευθερωμένος ο Κούρτιτς. Κι αν ο Τσιγγάρας βελτιωθεί στην αποτελεσματικότητά του στις μονομαχίες, ο ΠΑΟΚ μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη ισορροπία στις δύο φάσεις παιχνιδιού και μεγαλύτερη ταχύτητα στις μεταβάσεις.

Αυτή η νίκη δεν λύνει τα προηγούμενα προβλήματα του ΠΑΟΚ, τα οποία διογκώθηκαν από την έλλειψη ενέργειας και φυσικών δυνάμεων και αντοχών. Ψυχολογικά και αγωνιστικά όμως μοιάζει σαν ο ΠΑΟΚ να κάνει μια αρχή στα τελευταία ματς για να ξαναβρεί τον εαυτό του. Και μαζί με την ενέργειά του, αρχίζει να διαχειρίζεται ξανά αποτελεσματικά και τα συναισθήματά του.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.