Παναθηναϊκός: Ο Παλάσιος φωνάζει «παρών»

Παναθηναϊκός: Ο Παλάσιος φωνάζει «παρών»

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Ο Παλάσιος φωνάζει «παρών»

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την αγωνιστική πρόοδο του Αργεντινού εξτρέμ και το γκολ απέναντι στον Ατρόμητο που δύναται να τον... ξεμπλοκάρει στο σκοράρισμα.

Ο Παναθηναϊκός έκανε το καθήκον του κόντρα στον Ατρόμητο και συνδύασε τους τρεις βαθμούς μαζί με μία κυριαρχική εμφάνιση, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης, όταν και βρήκε περισσότερους χώρους για να επιτεθεί.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρά τον εξάψαλμο μετά την ήττα από την ΑΕΚ, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, σωστά εμπιστεύθηκε σε μεγάλο βαθμό την ίδια ενδεκάδα(δύο αλλαγές προσώπων με Καρλίτος και Σάντσες αντί Μακέντα και Κότσιρα και μία αναγκαστική) που είχε μια εξαιρετική εικόνα αλλά όχι το αποτέλεσμα στο αθηναϊκό ντέρμπι και ένα από τα πιο ευχάριστα νέα για τον Σέρβο τεχνικό ήταν η εμφάνιση του Σεμπάστιαν Παλάσιος.

Πρόοδος

Ο Αργεντινός εξτρέμ για ακόμη ένα παιχνίδι το τελευταίο διάστημα ήταν δραστήριος, δημιουργικός, είχε συμμετοχή στο παιχνίδι της ομάδας του, πήρε μέρος σε συνεργασίες και φυσικά σκόραρε για το 2-0 που επί της ουσίας... καθάρισε το παιχνίδι για το Τριφύλλι. Αν συγκρίνουμε τα όσα κάνει στο χορτάρι στα τελευταία πέντε παιχνίδια, με την εικόνα που είχε μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, θα παρατηρήσουμε πως υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος στην αγωνιστική του εικόνα. Ο 29χρονος άσος ήταν ξεκάθαρο πως χρειαζόταν χρόνο για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τα πρώτα του παιχνίδια με την πράσινη φανέλα, τότε που ήταν σαν το ψάρι έξω από το νερό.

palaz

Παιχνίδι με το παιχνίδι και όσο παίρνει συνεχόμενα ενενηντάλεπτα, ο Παλάσιος γίνεται ολοένα και πιο επιδραστικός στη δημιουργία του Παναθηναϊκού. Πριν το γκολ κόντρα στον Ατρόμητο, είχε προηγηθεί η ασίστ στον Μακέντα στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Βόλο και στο ενδιάμεσο οι χαμένες ευκαιρίες στον αγώνα με την ΑΕΚ. Ο Ελ Τούκου φωνάζει παρών, είναι ενθαρρυντικά τα σημάδια του τελευταίου μήνα και θα πρέπει να περιμένουμε την συνέχεια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο για να διαπιστώσουμε σε τι σημείο και σε πόσο μεγάλο βαθμό μπορεί να κάνει την διαφορά. Αυτή την εποχή, πάντως, μαζί με τον Αϊτόρ είναι οι εξτρέμ του ρόστερ που βρίσκονται στη καλύτερη κατάσταση και δικαίως ξεκινούν στο αρχικό σχήμα.

To θέμα του γκολ και των χαμένων ευκαιριών

Από κει και πέρα, φυσικά και είναι ένα θέμα προς συζήτηση οι χαμένες του ευκαιρίες και το κατά πόσο μπορεί να αλλάξει αυτό στη συνέχεια. Για όσους ασχολήθηκαν σοβαρά με την περίπτωσή του, τον Αύγουστο, όταν ο Παναθηναϊκός δαπανούσε 2 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό του, η εκτελεστική του δεινότητα δεν αποτελεί έκπληξη. Ίσα-ίσα που επιβεβαιώνει τον πρότερο ποδοσφαιρικό του βίο.

Γράφαμε εκείνη την εποχή πως:

᾽᾽Πόσο δεινός σκόρερ είναι ο Παλάσιος; Ο «Ελ Τούκου» έχει καλή επαφή με το αντίπαλο πλεκτό, τελειώνει τις φάσεις και με τα δύο πόδια αλλά σίγουρα θα μπορούσε και καλύτερα. Είναι θέμα ψυχολογίας το κατά πόσο θα είναι σημαντικός στην εκτέλεση εκτός από την δημιουργία κατά την διάρκεια μιας σεζόν. Την τελευταία εξαετία ο δείκτης Xgoals είναι στο 51.06. Δηλαδή θα «έπρεπε» να έχει σκοράρει 51 γκολ. Πέτυχε 45. Έξι λιγότερα από το προσδωκόμενο. Για να σημειωθεί ένας δεινός σκόρερ θα πρέπει ο δείκτης των Goals να είναι αρκετά πιο πάνω από τα xGoals.

Αυτό το «-6», φυσικά, δεν είναι «κακό», απλά μας δείχνει την αποτελεσματικότητα που είχε ο παίκτης αυτά τα χρόνια. Είναι στις αρετές του Παλάσιος να βρίσκεται σε θέση βολής κατά την διάρκεια ενός αγώνα αλλά μέσα στην σεζόν πρέπει να τον «πάνε» οι εκτελέσεις για να ανεβάσει τους αριθμούς του. Ας πάρουμε το φετινό παράδειγμα. Στις πρώτες 9 αγωνιστικές είχε 4 γκολ. Πολύ δυνατό ξεκίνημα. Έχει να σκοράρει, όμως, από τις 3 Απριλίου και ακολούθησαν χαμένες ευκαιρίες ίσες με 3xGoals! Έχει σπαταλήσει κάποιες σημαντικές φάσεις και φαίνεται στο πρόσωπό του η ανάγκη να... ξεμπουκώσει και να πάρει και πάλι μπροστά. Όσο πιο γρήγορα κάνει την αρχή στην Ελλάδα, τόσο το καλύτερο για τον Παναθηναϊκό που όλα αυτά τα χρόνια παίρνει παρά ελάχιστα στο σκοράρισμα από τους εξτρέμ του᾽᾽.

sszz

Μέχρι στιγμής στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Παλάσιος έχει σκοράρει 2 γκολ(το ένα με πέναλτι) σε ποιοτικές ευκαιρίες ίσες με 2.64xGoals. Βρίσκεται πιο χαμηλά από το προσδοκώμενο αλλά μέσα σε λογικά πλαίσια για την έως τώρα καριέρα του. Το ζητούμενο, λοιπόν, για τον ποδοσφαιριστή όσον αφορά το σκοράρισμα, δεν έχει να κάνει με την ποιότητα των εκτελέσεών του.

Ποτέ δεν ήταν killer, goleador, ο εξτρέμ που είχε την φήμη του... φονιά. Παρόλα αυτά υπήρχαν σεζόν που έφτασε κοντά στα δέκα τέρματα χάρη στην ψυχολογία που αποκτούσε, τον δείκτη αυτοπεποίθησης που ήταν ψηλά και τον βοηθούσε στη σύνδεση με το αντίπαλο πλεκτό. Για αυτό και το χθεσινό γκολ από ατομική ενέργεια και καλό τελείωμα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό τόσο για τον ίδιο όσο και για τον Παναθηναϊκό που έχει πάρει ελάχιστα από τους ακραίους του μεσοεπιθετικούς. Το καλό είναι πως συνέχισε να το ψάχνει, συνέχισε να παίζει, να παλεύει και να αγωνίζεται παρά την μεγάλη ευκαιρία στο 35᾽ από την πάρε βάλε σέντρα-ξυραφιά του Αϊτόρ.

Άριστη νοοτροπία

Παράλληλα αξίζει να σημειώσουμε και κάτι ακόμη σημαντικό για τον Παλάσιος. Η νοοτροπία του σε προπονήσεις και αγώνες είναι άριστη. Ο Αργεντινός είναι απόλυτος επαγγελματίας και θέλει να πετύχει στον Παναθηναϊκό, θέλει να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις, να κάνει απόσβεση της μεγάλης επένδυσης.

Ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε το καλοκαίρι, είναι και η τακτική του νοοτροπία και συμπεριφορά πάνω στο χορτάρι.

Ιδιαίτερα στο ανασταλτικό κομμάτι. Στον τρόπο που πιέζει για να αποσπάσει την κατοχή αλλά και στις βοήθειες που δίνει στον μπακ του. Ναι, προφανώς, τον κόσμο τον ενδιαφέρει να βλέπει ασίστ, γκολ, ντρίμπλες αλλά το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο αυτά. Χθες στη Λεωφόρο για παράδειγμα, στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ελ Τούκου έχει πατήσει στη περιοχή της ομάδας του και δίνει την λύση σε μια επικίνδυνη κατάσταση, δείγμα της τακτικής του επάρκειας.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.