Μπάλανς και… χιούτζ ρισπονσάμπιλιτι!

Μπάλανς και… χιούτζ ρισπονσάμπιλιτι!

bet365

Ο ΠΑΟΚ έφυγε με στυλ νικητή από την καυτή Λεωφόρο και ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για τα κέρδη μιας ακόμη ωραίας βραδιάς μακριά από την Τούμπα…

Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να είναι μια ομάδα με αρκετές ανορθογραφίες, στη Λεωφόρο πάντως, φάνηκε κάτι που μπορεί να τον βοηθήσει, να τον εξελίξει, να τον κάνει καλύτερο στο υπόλοιπο της σεζόν. Η ομάδα του Λουτσέσκου έδειξε έτοιμη πνευματικά για ένα τόσο δύσκολο παιχνίδι, μετά από εντός έδρας ήττα, επίσης έδειξε πως διαθέτει (και) το απαιτούμενο βάθος στο ρόστερ του. Σκεφτείτε πως ξεκίνησε το ντέρμπι. Με βασικούς τους Εσίτι, Μουργκ, Άκπομ, έβαλε νωρίς στην εξίσωση τον Ροντρίγκο. Όλοι τους παίκτες, που τις περισσότερες φορές έρχονται από τον πάγκο. Βασικούς δεν τους λες.

Αυτή η ρημάδα, η ισορροπία, το περίφημο «μπάλανς», που λέει και ξαναλέει ο προπονητής, σίγα σιγά νιώθεις ότι έρχονται. Θέλει χρόνο, αλλά έρχονται. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, δεν μπορεί και δεν γίνεται να βγει η σεζόν μόνο με νίκες μακριά από την Τούμπα. Οι «ασπρόμαυροι» έφτασαν να μετρούν επτά «διπλά» στα εννιά ταξίδια τους μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα έχουν χάσει στο σπίτι τους από τον ΠΑΣ, από την Κοπεγχάγη, είχαν απώλειες με την Σλόβαν και το Βόλο. Ανεξήγητο μεν, πέρα για πέρα αληθινό δε.

Όπως αληθινό αποδείχθηκε το… όνειρο που είδε ο πολυμήχανος Ρουμάνος να αρχίσει στον άξονα με Εσίτι-Κούρτιτς. Το συγκεκριμένο δίδυμο πριν από το αποψινό ντέρμπι είχε ξεκινήσει μαζί μόνο στο Λίνκολν-ΠΑΟΚ (0-2) όπου και πάλι ο Λουτσέσκου είχε πάει σ’ ένα εκτεταμένο rotation στην ενδεκάδα, ενώ συνυπήρξε 29 λεπτά στο τέλος του Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ (0-1) και 15 λεπτά στο φινάλε του ΠΑΟΚ-ΑΕΚ (2-0). Βασικός κι ο Τόμας Μουργκ. Ο Αυστριακός στη Λεωφόρο «έγραψε» την 15η φετινή συμμετοχή, όμως ήταν μόλις η πέμπτη στο βασικό σχήμα και η πρώτη με τον Αντρίγια παρόντα στο γήπεδο.

Ο ΠΑΟΚ τώρα πλάθεται, επιμένει να λέει ο προπονητής του, που έχει βρει τον τρόπο να κερδίζει πάντα τον Παναθηναϊκό. Έφτασε στο «πέντε στα πέντε» από τον «ασπρόμαυρο» πάγκο. Με δύο «διπλά» στη Λεωφόρο. Εκεί, όπου συνήθως ο «Δικέφαλος» δεινοπαθούσε για χρόνια. Τρία γκολ σήμερα, όπως και τότε, το 2018. Με δύο γκολ του Πρίγιοβιτς τότε, με δύο γκολ ενός άλλου «...ιτς», του Κούρτιτς, τώρα.

Ενας οιωνός. Τότε, μία χρονιά μετά, οι «ασπρόμαυροι» εκτοξεύθηκαν στο αήττητο πρωτάθλημα. Τώρα; Δεν ξέρω, έχει μείνει πίσω από τον Ολυμπιακό, που εμφανίζεται, κατά την εκτίμησή μου, πιο ισχυρός από πέρυσι, όχι πάντως πολύ ανώτερος στη γενική εικόνα του. Μέσα σ' αυτό το κλίμα και πηγαίνοντας στην τρίτη διακοπή του πρωταθλήματος, λόγω των εθνικών, αυτή η ομάδα που το καλοκαίρι δεν έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες της, παραμένει κοντά στην κορυφή. Κι αυτό κάτι (πρέπει να) λέει...

Στη Λεωφόρο είδα ποδοσφαιριστές, χαρούμενους. Τον Κούρτιτς, βασιλιά πλέον, μοναδικό τενόρο, απ’ την στιγμή που ο Σβαμπ έμεινε στον πάγκο, στη μεσαία γραμμή να ηδονίζεται απ’ την ευθύνη που επωμίζεται. Το έδειξε με τον τρόπο που πανηγύρισε. Αμίλητος. Αγέλαστος. Με σεβασμό προς τον κόσμο του Παναθηναϊκού, έχουμε δει πολύ χειρότερους πανηγυρισμούς στα ελληνικά γήπεδα. Δεν μου προκάλεσε την παραμικρή έκπληξη ο Σλοβένος, φέρνοντας στο μυαλό μου τα όσα είχα ακούσει από το στόμα του το καλοκαίρι στην Ολλανδία. «Δεν έχω να αποδείξω κάτι μετά από 10 χρόνια στη Serie A», είχε πει ορθά κοφτά. Δεν σήκωνε δεύτερη κουβέντα. Κρύο αίμα.

kurtic

Το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ του έδωσε ένα από τα υψηλότερα συμβόλαια. Στερήθηκε τις υπηρεσίες του, λόγω Covid, σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της χρονιάς. Τώρα, όμως, ο γεννημένος στις 10 Ιανουαρίου του 1989 στο Κανιζάρικα, ένα μικρό προάστιο της πόλης Τσρνόμελ της τότε Γιουγκοσλαβίας, τώρα Σλοβενίας, επέστρεψε και φωνάζει «παρών»! Αφήστε που έπιασε αδιάβαστους τους παίκτες του Παναθηναϊκού που στο τέλος έδειχναν λες και δεν γνώριζαν για τις τρομερές εκτελέσεις του.

Στην Ολλανδία, πάντως, τον είχα απολαύσει, εκτελώντας αμέτρητα φάουλ μετά από κάθε προπόνηση. Μάλιστα είχε βάλει στοίχημα με τον Βιεϊρίνια στα στημένα και τον κόντραρε στα ίσια.

Ό,τι λέει το εννοεί

Στον Λουτσέσκου, ξεχωρίζω δύο πράγματα. Ένα, η δικαιοσύνη της προπόνησης. Και μόνον αυτή. Κανένα άλλο κριτήριο. Είσαι καλός, παίζεις. Δεν είσαι όσο καλός χρειάζεται, μένεις πιο πίσω. Έχεις μείνει από δυνάμεις. Στον πάγκο. Τελεία. Ανεκτίμητο, για την ατμόσφαιρα των αποδυτηρίων.

Το δεύτερο, η συνέπεια λόγου-έργου απ’ τον Ρουμάνο. Όταν είδε ότι ο Σβαμπ των 15 ενενηντάλεπτων, δεν είχε άλλες ανάσες, έριξε δίχως δεύτερη σκέψη τον Εσίτι. Κι ας τον κυνηγούσαν τα φαντάσματα από το Καραϊσκάκη, ο Ρουμάνος βρήκε την ευκαιρία να πει δημοσίως πως, όποιος έρχεται από τον πάγκο ν’ απαιτήσει θέση βασικού, ας το κάνει όπως ο Εσίτι. Τον ρώτησαν στην συνέντευξη Τύπου για τον Νιγηριανό χαφ. «Για μένα είναι φυσιολογικό να παίζει ο Εσίτι, γιατί μου δείχνει ότι μπορεί να παίξει». Τέλος. Μπορεί μια ώρα πριν αρχίσει το ντέρμπι της Λεωφόρου, η ανακοίνωση της ενδεκάδας, να άνοιξε μεγάλη κουβέντα για τις επιλογές, το μπινελίκι στα «ασπρόμαυρα» «τσατ» και καφενεία να πήγαινε σύννεφο, όμως για εκείνον υπήρχε η βεβαιότητα. Πως, ό,τι λέει το εννοεί. Ανεκτίμητο, επίσης, δεν συμφωνείτε;

kurtic

O ΠΑΟΚ βρήκε γκολ από τον φορ του στην πρώτη τελική του. Κατά κάποιο τρόπο έκανε για πρώτη φορά αυτό που έχει πάθει ο ίδιος πολλάκις. Σκόραρε στην πρώτη του φάση, σε έναν συνδυασμό επιμονής του Αντρίγια Ζίβκοβιτς και της κίνησης του Τσούμπα Άκπομ, ο οποίος γνώριζε ότι ο Σέρβος όποτε πάρει την μπάλα θα κάνει κάτι καλό, κάπως έτσι δέχθηκε τη πάσα του και σε συνδυασμό με την... ανυπαρξία προσωπικού αντιπάλου την έστειλε στα δίχτυα.

Η δύναμη του πάγκου

Ο Άγγλος φορ ξεκίνησε αντί του Σφιντέρσκι. Αναμενόμενο. Αν κοιτάξεις πίσω θα δεις ότι ο Λουτσέσκου προσπαθεί να διαχειριστεί το δίδυμο μ’ ένα συγκεκριμένο τρόπο, την ώρα που δεν έχει τον βασικό φορ του (Ολιβέιρα) από το δεύτερο ματς της σεζόν, αυτοί οι απανωτοί τραυματισμοί που δεν λένε να αφήσουν σε ησυχία τον Ρουμάνο.

Τα πράγματα δυσκόλεψαν με την αποχώρηση (και) του Βιεϊρίνια νωρίς, νωρίς στο ντέρμπι, ευτύχισε, όμως, να πάρει πράγματα από τον Ροντρίγκο και προς τιμήν του ο Λουτσέσκου παραδέχθηκε δημοσίως την συμβολή του Βραζιλιάνου. Ο «Δικέφαλος» έπαιξε το μεγαλύτερο κομμάτι και ολοκλήρωσε το ντέρμπι στη Λεωφόρο με δύο Βραζιλιάνους στα άκρα της άμυνας του. Γνωστό τοις πάσιν, πως άμυνα και... μπραζίλ δεν πάνε σχεδόν ποτέ πακέτο.

Ο Τέιλορ έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι, ίσως το καλύτερο του, στο επιθετικό κομμάτι, ευτυχώς που οι κακές στιγμές του στην άμυνα σχεδόν ήταν λίγες, όπως η κίτρινη που πήρε στο πρώτο ημίχρονο, κυρίως όμως φαινόταν ένα πρόβλημα όταν ο Μουργκ δεν προλάβαινε να δώσει τις απαραίτητες βοήθειες. Ξεκάθαρο. Αποτυπωμένο στο χορτάρι.

Επίσης, δε θα πρέπει να μας διαφεύγει ένα πράγμα. Η αντίδραση του ΠΑΟΚ μετά το 1-1. «Χιουτζ μεντάλιτι» το λέει ο προπονητής του. Σε αντίθεση με τον Βόλο, τον Ολυμπιακό και άλλα παιχνίδια, οι παίκτες έβγαλαν αντίδραση. Δεν χάθηκαν στο γήπεδο. Δημιούργησαν ευκαιρίες, έβαλαν πίεση στον Παναθηναϊκό και εκεί που φαινόταν ότι θα έχουμε μια επανάληψη του αγώνα της περασμένης Πέμπτης, με τις τόσες μεγάλες ευκαιρίες να πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων, βρήκαν όχι ένα, αλλά δύο γκολ και έφυγαν θριαμβευτές από τη Λεωφόρο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.