Aρης: Οι δύο κινήσεις της Κυβέρνησης που θα βάλουν το project του γηπέδου στις ράγες της υλοποίησης

Aρης: Οι δύο κινήσεις της Κυβέρνησης που θα βάλουν το project του γηπέδου στις ράγες της υλοποίησης

Aρης: Οι δύο κινήσεις της Κυβέρνησης που θα βάλουν το project του γηπέδου στις ράγες της υλοποίησης

bet365

Το Gazzetta γράφει για τα μέχρι στιγμής δεδομένα του project κατασκευής νέου γηπέδου του Άρη και εστιάζει στις δύο ενέργειες που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση για να τρέξουν άμεσα όλες οι διαδικασίες.

Καταρχήν είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι το project του νέου γηπέδου του Άρη αντιμετωπίζεται με έντονη δυσπιστία και στην πραγματικότητα αυτή είναι αναπόφευκτη. Είναι η γενική αίσθηση που πηγάζει μέσα από αντίστοιχα εγχειρήματα του παρελθόντος όπου, όταν έφθασε η στιγμή των αποφασιστικών βημάτων αυτά δεν έγιναν ποτέ με συνέπεια να μείνουν αμανάτι οι μακέτες και τα μεγαλόπνοα σχέδια. Από την άλλη πλευρά, είναι η πρώτη φορά που εκφράστηκε τόσο ανοιχτά η Κυβερνητική βούληση με την παράλληλη δραστηριότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως της Περιφέρειας Μακεδονίας της οποίας ο ρόλος είναι καταλυτικός στην δρομολόγηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών έως ότου φτάσουμε στο σημείο της χρηματοδότησης του έργου.

Το καινούργιο στοιχείο που αναδείχθηκε μέσα από τη χθεσινή (5/11) συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φυσικά των εκπροσώπων του Άρη σχετίζεται με τον φορέα που θα αναλάβει το κόστος ανάπλασης των δύο περιοχών. Δηλαδή, αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα το «Κλ. Βικελίδης» και η αντίστοιχη στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη. Το κόστος δεν έγινε γνωστό, αλλά δια στόματος του Περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, ξεκαθαρίστηκε ότι θα αναληφθεί από την Περιφέρεια.

Ο καταλυτικός ρόλος της Κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις – κατόπιν της χθεσινής (5/11) συνάντησης στην Περιφέρεια Μακεδονίας – η μελέτη κατασκευής του νέου γηπέδου του Άρη θα είναι έτοιμη στα μέσα Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσει το γραφειοκρατικό κομμάτι το οποίο – έχει αποδειχθεί… ιστορικά – είναι και το δυσκολότερο σε τέτοιου είδους εγχειρήματα. Εδώ θα πρέπει η Κυβέρνηση να αποδείξει τις πραγματικές προθέσεις της και φυσικά να ανταποκριθεί στις εξαγγελίες που έγιναν στο προηγούμενο διάστημα και ειδικότερα από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Άνθρωπος που συμμετέχει στο εγχείρημα σημείωσε στο Gazzetta ότι σε πρώτη φάση η Κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει έναν επικεφαλής του οποίου ο ρόλος θα είναι συντονιστικός αλλά και ελεγκτικός. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη το οποίο επί σειρά ετών «σκόνταφτε» στις γραφειοκρατικές διαδικασίες έως ότου αναλάβει δράση ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, επιλύοντας κάθε είδους γραφειοκρατικού προβλήματος. Συνεπώς, το πρώτο βήμα της Κυβέρνησης είναι ο ορισμός του επικεφαλής.

Χαριλάου

Το δεύτερο αφορά την ανταλλαγή οικοπέδων και εκτάσεων. Καλλιεργήθηκε η αίσθηση ότι ΟΑΕΔ και ΑΣ Άρης θα προχωρήσουν σε σχετική ανταλλαγή, τούτο όμως είναι απόλυτα λανθασμένα. Ο χώρος των 162 στρεμμάτων στον οποίον προβλέπεται να εφαρμοστεί όλο το project ανήκει στον ΟΑΕΔ και σε πρώτη φάση ο τελευταίος θα πρέπει να τον παραχωρήσει στο Υπουργείο που θα υποδείξει η Κυβέρνηση. Εν συνεχεία, το Υπουργείο θα μπει σε διαδικασία ανταλλαγής οικοπέδων/εκτάσεων, σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φυσικά τον ΑΣ Άρης όπου παράλληλα θα γίνει η εκτίμηση της αξίας της κάθε έκτασης. Είναι δεδομένο δηλαδή ότι η αξία των (περίπου) 21 στρεμμάτων που θα παραχωρήσει ο ΑΣ Άρης (τα οποία καλύπτει σήμερα το «Κλ. Βικελίδης) έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από την έκταση που θα του δοθεί στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη. Στην πραγματικότητα, δεν χωρά η οποιαδήποτε σύγκριση αξιών.

Γι’ αυτόν τον λόγο ο ρόλος της Κυβέρνησης είναι καταλυτικός και θεωρείται κομβικό το διάστημα των επόμενων (σχεδόν) τριών μηνών. Είναι αναγκαίος ο ορισμός του κυβερνητικού προσώπου που θα έχει συντονιστικό και εποπτικό ρόλο, ρίχνοντας παράλληλα… λάδι στους μηχανισμούς της γραφειοκρατίας, κυρίως όμως η πρώτη πράξη για την ανταλλαγή εκτάσεων/οικοπέδων αφορά την ίδια την Κυβέρνηση και φυσικά τον ΟΑΕΔ.

Μετά έρχονται τα ιδιωτικά κεφάλαια

Είναι το τρίτο, τελευταίο αλλά και εξίσου σημαντικό στάδιο του όλου project. Προφανώς, αυτά υπάρχουν γιατί σε διαφορετική περίπτωση κανείς δεν θα έμπαινε σε διαδικασία κατάστρωσης ενός τόσο μεγαλόπνοου σχεδίου αν δεν είχε διασφαλιστεί η χρηματοδότηση αυτού, πέραν φυσικά από τα ποσά που θα έρθουν α) από το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο εντάσσεται και το πρόγραμμα μέσα από το οποίο η Περιφέρεια θα καλύψει τα έξοδα ανάπλασης των δύο περιοχών και β) από την αποζημίωση που θα δικαιούται ο Άρης μέσα από την εκτίμηση της αξίας των δύο εκτάσεων/οικοπέδων. Τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν αφορούν εξάλλου μόνο την κατασκευή του νέου γηπέδου του Άρη αλλά τους εμπορικούς χώρους που θα δημιουργηθούν και οι οποίοι προφανέστατα θα αξιοποιηθούν από τον επιχειρηματία ή Όμιλο Επιχειρηματιών που θα χρηματοδοτήσει το έργο.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα