Φέρνει πρωτάθλημα η αλλαγή προπονητή στην Ελλάδα;

Φέρνει πρωτάθλημα η αλλαγή προπονητή στην Ελλάδα;

Φέρνει πρωτάθλημα η αλλαγή προπονητή στην Ελλάδα;

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος απαντάει μέσα από το blog του στο Gazzetta με στοιχεία στο ερώτημα αν μία αλλαγή προπονητή φέρνει πρωτάθλημα στην Ελλάδα.

Να συνεχίσω από χθες, με αφορμή την πρόσληψη του Γιαννίκη στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, προσπαθώντας να απαντηθεί το ερώτημα αν μία αλλαγή προπονητή φέρνει πρωτάθλημα στην ομάδα που την επιχειρεί. Και βασιζόμενος, όπως πάντα, σε δεδομένα.

Η απάντηση στο ερώτημα δίνεται σε δύο κομμάτια! Το ένα αφορά τον Ολυμπιακό και το άλλο τις υπόλοιπες ομάδες! Διότι ο Ολυμπιακός έχει πάρει πολλά πρωταθλήματα αλλάζοντας προπονητές στη διάρκεια των συγκεκριμένων σεζόν…Συνέβη σε οκτώ περιπτώσεις: το 2000 με Μπάγεβιτς-Μπιγκόν-Ματζουράκη, το 2001 με Ματζουράκη-Λεμονή, το 2003 με Λεμονή-Προτάσοφ, το 2007 με Σόλιντ-Λεμονή, το 2008 με Λεμονή-Σεγούρα, το 2013 με Ζαρντίμ-Μίτσελ, το 2015 με Μίτσελ-Περέιρα και το 2017 με Μπέντο-Λεμονή. Βεβαίως, εξυπακούεται ότι τα περισσότερα πρωταθλήματα (13) από τα συνολικά 21 που έχει πάρει ο Ολυμπιακός τα 25 τελευταία χρόνια, τα κατέκτησε έχοντας τον ίδιο προπονητή όλη τη σεζόν: τέσσερα με τον Μπάγεβιτς, τρία με το Βαλβέρδε, δύο με τον Μπιγκόν και τέσσερα με τους Λεμονή, Σόλιντ, Μίτσελ, Μάρκο Σίλβα.

Γενικά ο Ολυμπιακός έχει μακρά παράδοση να παίρνει υπερβολικά συχνά τον τίτλο αλλάζοντας προπονητή. Και πριν τον Μαρινάκη και τον Κόκκαλη, το ίδιο έκανε κι ο Νταϊφάς! Το 1980 με Βεσελίνοβιτς-Γκόρσκι, το 1982 με Σενέκοβιτς-Παναγούλια και το 1983 με Παναγούλια-Γκόρσκι.

Αντίθετα, οι άλλες μεγάλες ελληνικές ομάδες σπάνια παίρνουν πρωτάθλημα αλλάζοντας προπονητή! Αν θέσουμε ως όριο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, δηλαδή από το 1980, άρα πάνω από τέσσερις δεκαετίες…

Ο μεν Παναθηναϊκός το έκανε δύο φορές μόλις: το 1990 με Μπένγκτσον-Μπόνεφ και το 2010 με Τεν Κάτε-Νιόπλια! Όλα τα άλλα πρωταθλήματα τα πήρε με τον ίδιο προπονητή όλη τη σεζόν: το 1984 Γκμοχ, το 1986 Πάκερτ, το 1991 Δανιήλ, το 1995 και 1996 Ρότσα, το 2004 Σουμ!

Η δε ΑΕΚ δεν το έκανε ποτέ! Τα πρωταθλήματα που πήρε είναι όλα με τον ίδιο προπονητή: τέσσερα με τον Μπάγεβιτς (1989, 1992, 1992, 1994) και το 2018 με τον Χιμένεθ. Για να βρούμε πρωταθλήτρια την ΑΕΚ με αλλαγή προπονητή πρέπει να πάμε στο μακρινό 1979, επί εποχής Μπάρλου, όταν το πήρε ξεκινώντας με Πούσκας και συνεχίζοντας με Σταματιάδη.

Κι ο ΠΑΟΚ τα δύο πρωταθλήματα του τα πήρε με τον ίδιο προπονητή, με τον Σκότσικ το 1985 και με τον Λουτσέσκου το 2019.

Όπως και η Λάρισα το 1988 με τον Γκμοχ!

Επιπλέον, εύκολα γίνεται αντιληπτό από την παράθεση των δεδομένων ότι είναι πραγματικά σπάνιο το φαινόμενο να παίρνει πρωτάθλημα μία ομάδα με Έλληνα προπονητή! Ιδίως αν δεν είναι περίπτωση παλιού παίκτη της (βλέπε Λεμονή, Νιόπλια)…

Άσχετο: Ο Γκάρι Ροντρίγκες είναι ο τύπος του εξτρέμ που μπορεί να κάνει τη διαφορά και με μία κίνηση του. Προχθές, στην δραματική νίκη που πέτυχε το Πράσινο Ακρωτήρι, με το γκολ στο 89’, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο κυνηγός του Ολυμπιακού δεν έκανε πολλά πράγματα, αλλά στο 85’ μπούκαρε φοβερά και κέρδισε ένα φάουλ εκατοστά έξω από την αντίπαλη περιοχή, κάτι σαν…μισό πέναλτι.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.