ΠΑΟΚ: Στη «μάχη» του Youth League η Κ19

ΠΑΟΚ: Στη «μάχη» του Youth League η Κ19

Γιώργος Μανταίος
ΠΑΟΚ: Στη «μάχη» του Youth League η Κ19

bet365

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διοργάνωση στην οποία κάνουν πρεμιέρα την Τετάρτη οι «μόνιμοι» πρωταθλητές Super League K19.

Στη μάχη του Youth League ρίχνεται αύριο (29/9, 19:00) ο ΠΑΟΚ, που υποδέχεται τη Ζίλινα στο «Καυτανζόγλειο».

Η ομάδα του Στέλιου Μαλεζά μετέχει στη διοργάνωση από το «μονοπάτι των πρωταθλητών» και χρειάζεται δύο προκρίσεις για να βρεθεί τον Φεβρουάριο στους «16» και στα νοκ άουτ παιχνίδια.

Ο αγώνας θα μεταδοθεί σε live streaming εδώ.

Ποιοι θα παίξουν

Επί 88 αγώνες αήττητη η ομάδα Κ19 του ΠΑΟΚ είναι αδιαφιλονίκητη κυρίαρχος στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, η σύσταση των Ομάδων Β΄ αλλά και η άνοδος κάποιων νεαρών στην πρώτη ομάδα διαφοροποιεί τα δεδομένα, όσον αφορά τη δυναμική του «Δικέφαλου» στο Youth League. Για παράδειγμα στη λίστα που απεστάλη στην UEFA έχουν δηλωθεί οι Κωνσταντέλιας, Κούτσιας, όμως δεν πρόκειται να παίξουν με τη Ζίλινα αφού προπονούνται υπό τις οδηγίες του Ραζβάν Λουτσέσκου. Τρεις ποδοσφαιριστές «κατέβηκαν» από την ομάδα Β΄ και αυτοί είναι ο αριστερός μπακ Αβεντίς Αβεντισιάν (2002), ο εξτρέμ Γιώργος Κουλούρης (2004) και ο μέσος Τίτος Κουτεντάκης (2003). Επαγγελματίες, δηλαδή, που θα ενισχύσουν τους συνομηλίκους τους στην προσπάθεια αυτή.

Με βάση την ενδεκάδα που παρέταξε στον πιο πρόσφατο αγώνα της Super League Κ19 (18/9 στο Αγρίνιο) ο Μαλεζάς και την προσθήκη των τριών της Β΄ ομάδας, η πιθανή σύνθεση του ΠΑΟΚ είναι η εξής: Μοναστηρλής, Τασιούρας, Ζίλο, Σινανάι, Αβεντισιάν, Τσίκος, Κουτεντάκης, Ρουμιάντσεβ, Σμυρλής, Κολούρης και Βαρέλα.

Το ματς θα γίνει στο «Καυτανζόγλειο» που έχει δηλωθεί ως δεύτερη έδρα του ΠΑΟΚ. Κι αυτό γιατί η Τούμπα είναι δεσμευμένη για το ματς των «μεγάλων» στο Conference League εναντίον της Σλόβαν. Συμπτωματικά και η ομάδα του Λουτσέσκου θα αντιμετωπίσει αντίπαλο από τη Σλοβακία, η οποία θα έχει στη διάθεσή της το γήπεδο της Τούμπας την Τετάρτη, για προπόνηση και συνέντευξη τύπου όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο της UEFA. Άρα οι Νέοι «μεταφέρθηκαν» 1,5 χιλιόμετρο βορειότερα. Το ματς θα διεξαχθεί παρουσία κόσμου και ισχύει το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο.

Το μονοπάτι προς το Final 4 και ο τρόπος διεξαγωγής

Η ρεβάνς εναντίον της πρωταθλήτριας Νέων της Σλοβακίας θα γίνει στις 20/10 στη Ζίλινα. Εάν προκριθεί ο ΠΑΟΚ θα παίζει με τη νικήτρια του ζευγαριού Αστάνα (Καζακστάν)-ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) στις 3 και 24 Νοεμβρίου. Αυτό είναι και το τελευταίο βήμα πριν από τη «συγχώνευση» των δύο μονοπατιών.

Παράλληλα διεξάγεται το μονοπάτι των ομάδων που ακολουθούν τις αντρικές στους ομίλους του Champions League. Στην επόμενη φάση του Youth League όμως προκρίνονται απευθείας στους «16» μόνο οι πρώτοι κάθε ομίλου. Οι οκτώ δεύτεροι θα μπουν στην κληρωτίδα για να διασταυρωθούν με τις οκτώ ομάδες που θα έχουν προκριθεί από το μονοπάτι των πρωταθλητών, όπου μετέχει και ο ΠΑΟΚ. Θα γίνει, λοιπόν, μια ενδιάμεση φάση (play off τα ονομάζει η UEFA) με μονό ματς το Φεβρουάριο. Οι οκτώ που θα προκριθούν θα μπουν στην κληρωτίδα με τους νικητές των ομίλων του Champions League για τις νοκ άουτ φάσεις των «16» και των «8», που επίσης θα κριθούν από μονές αναμετρήσεις. Η διοργάνωση ολοκληρώνεται με Final Four στη Νιόν (22-25 Απριλίου 2022).

Κανονισμοί

Στο Youth League μετέχουν ποδοσφαιριστές γεννηθέντες από την 1η Ιανουαρίου 2003 και μετά. Κατ΄εξαίρεση μπορούν να συμμετάσχουν και πέντε γεννηθέντες του 2002, αρκεί να αγωνίζονται στην ομάδα τουλάχιστον την τελευταία διετία.

Δεν υπάρχει παράταση, σε περίπτωση ισοπαλίας μετά από δύο (ή στις μονές) αναμετρήσεις ο νικητής κρίνεται στα πέναλτι. Φυσικά το εκτός έδρας γκολ δεν ισχύει πλέον.

Ποιοι συμμετέχουν

Ο θεσμός ξεκίνησε το 2013 και εφέτος μετέχουν όλες οι προηγούμενες πρωταθλήτριες . Κάτοχος του τίτλου είναι η Ρεάλ από το 2020, καθώς το 2021 η πανδημία απέτρεψε τη διεξαγωγή της διοργάνωσης.

  • 2013/14: Μπαρτσελόνα (φιναλίστ Μπενφίκα)
  • 2014/15: Τσέλσι (Σαχτάρ Ντόνετσκ)
  • 2015/16: Τσέλσι (Παρί Σ.Ζ.)
  • 2016/17: Σάλτσμπουργκ (Μπενφίκα)
  • 2017/18: Μπαρτσελόνα (Τσέλσι)
  • 2018/19: Πόρτο (Τσέλσι)
  • 2019/20: Ρεάλ Μαδρίτης (Μπενφίκα)

«Πρωτάρες» στο Youth League τη σεζόν 2021/22 είναι ομάδες όπως η Έμπολι, η Λα Κορούνια και η Κολονία, πρωταθλήτριες Νέων σε χώρες που συνήθως επικρατούν ακαδημίες των «παραδοσιακών» δυνάμεων. Αυτό φανερώνει και το επίπεδο των συλλόγων στο μονοπάτι των πρωταθλητών και η κλήρωση για τον ΠΑΟΚ μπορεί να χαρακτηριστεί ευνοϊκή. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει τις προδιαγραφές να βρεθεί στα play off του Φεβρουαρίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ζίλινα –το πρώτο του εμπόδιο- αποτελεί εύκολο αντίπαλο. Οι Σλοβάκοι μετέχουν ως πρωταθλητές U19 του 2020 (το 2021 διεκόπη η διοργάνωση λόγω κορονοϊού), ενώ βρίσκονται στην κορυφή μετά από 9 ματς στην τρέχουσα σεζόν, γεγονός που δείχνει δυναμική και συνέχεια στις υποδομές.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα