Απ’ την Ολλανδία με αγάπη… (Day 8)

Σταύρος Σουντουλίδης
To Gazzetta βρίσκεται δίπλα στον ΠΑΟΚ και ο Σταύρος Σουντουλίδης καταγράφει όλα όσα θα συμβαίνουν στην προετοιμασία (και όχι μόνο…) των «ασπρόμαυρων» στο Apeldoorn της Ολλανδίας.

Η σημερινή μέρα, όγδοη της προετοιμασίας, ανήκε δικαιωματικά στον Γιάσμιν Κούρτιτς. Ο Σλοβένος χαφ, τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ, ντύθηκε στα «ασπρόμαυρα» και όπως ήταν λογικό συγκέντρωσε πάνω του όλα τα βλέμματα στις δύο προπονήσεις στο ηλιόλουστο και σήμερα Apeldoorn της Ολλανδίας.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον καλωσόρισε στα ιταλικά, οι περισσότεροι συνεργάτες του Ρουμάνου τεχνικού του μιλούσαν στη γλώσσα που έμαθε παίζοντας δέκα χρόνια στη Serie A, σε μια προσπάθεια να αισθανθεί με το καλημέρα πιο άνετα, ενώ οι νέοι συμπαίκτες του έστησαν το καθιερωμένο «τούνελ» και τον υποδέχθηκαν με… φάπες!

Ο Σλοβένος μέσος συμμετείχε σε κάποια από τα κομμάτια των δύο προπονήσεων και στη συνέχεια ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα βελτίωσης της φυσικής κατάστασης μιας και όπως παραδέχθηκε στην συνέντευξη του στο Gazzetta είχε σχεδόν 1,5 μήνα να πατήσει στο γήπεδο.

Η Ευρώπη και οι δύο «τελικοί»

Ο «Κούρτα», όπως θέλουν να τον αποκαλούν, θα κάνει τα πάντα για να είναι έτοιμος μέχρι τις 5 Αυγούστου όταν και θα αρχίσουν οι επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις του «Δικεφάλου» με το πρώτο παιχνίδι για τον 3ο προκριματικό γύρο του UEFA Conference League.

Στο δρόμο του ΠΑΟΚ θα βρεθεί η νικήτρια ομάδα του ζευγαριού Ντουντελάνζ (Λουξεμβούργο) – Μποχέμιαν (Ιρλανδία) και όπως τόνισε ο Λουτσέσκου «για μας όλα τα παιχνίδια είναι τελικοί, έτσι θα αντιμετωπίσουμε και αυτά τα δύο απέναντι σε όποια από τις δύο ομάδες πάρει την πρόκριση».

Η πίστη του Λουτσέσκου

Οι «ασπρόμαυροι» έχουν άλλες 17 ημέρες για να εμφανιστούν έτοιμοι, το σημαντικότερο είναι πως ο προπονητής τους δείχνει καθημερινά να πιστεύει ότι μέχρι τότε η ομάδα του θα είναι έτοιμη από όλες τις απόψεις.

Αυτή η πίστη που βγάζει ο Λουτσέσκου είναι πρωτόγνωρη για όσους δεν τον γνωρίζουν ή δεν τον έχουν ζήσει, αλλά όπως σωστά έγραψε ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου «όλα όσα ο πανούργος Ρουμάνος βάζει στη ζωή της ομάδας γίνονται με στόχο να τους τονώσει την αυτοπεποίθηση, για να σκέφτονται μόνο την επιτυχία».

Το πρωί τους είπε επί λέξη: «Φτιάχνουμε τη φιλοσοφία και το μέταλλο για τίτλους. Κάποιες φορές δεν θα παίξουμε καλά, κάποιες θα παίξουμε καλά, αλλά σε κάθε προπόνηση θέλω να βλέπω θέληση, προσπάθεια και πείσμα σε κάθε αγώνα, κάθε προπόνηση, κάθε στιγμή. Τώρα βάζουμε τις βάσεις, χτίζουμε την ομάδα, έτσι θα προχωρήσουμε και θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Όπως σας έχω πει και υποσχεθεί μέσα από τη δουλειά σας στο γήπεδο, θα πάμε καλά μέσα στη χρονιά και θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, το κύπελλο και να έχουμε μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα το καταφέρουμε. Παίζοντας καλά ή ακόμη και όταν δεν παίζουμε καλά. Αρκεί να έχετε εμπιστοσύνη στους εαυτούς σας. Παλεύοντας και δείχνοντας πάνω από όλα ομάδα μέσα στο γήπεδο».

Αργότερα, πάντως, τους έβαλε «γκάζια» γιατί δεν εκτελούσαν σωστά μια άσκηση τακτικής. «Έξι λάθος προσπάθειες χρειάζεστε, για να κάνετε μία καλή! Είμαστε στην προετοιμασία, αλλά πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι σ’ αυτό που έχουμε να κάνουμε στο γήπεδο», πρόσθεσε σε έντονο ύψος.

Τα πράγματα δεν άλλαξαν ούτε με το δεύτερο γκρουπ παικτών που μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και έκαναν σχεδόν τα ίδια λάθη, ενώ ήταν άστοχοι στην τελική προσπάθεια μπροστά από τον τερματοφύλακα.

«Αν δεν σκοράρετε τώρα, θα κάνετε 50 κάμψεις», τους… προειδοποίησε ο Λουτσέσκου. Οι παίκτες σοβαρεύτηκαν, εκτέλεσαν πολύ καλύτερα την συγκεκριμένη άσκηση και το γκολ του Ουάρντα τους έσωσε από τις κάμψεις…

Η αποχώρηση του Ουάρντα

Μιας και η κουβέντα πήγε στον Αμρ Ουάρντα από σήμερα το απόγευμα ο Αιγύπτιος μεσοεπιθετικός ζήτησε από τον Ρουμάνο τεχνικό και τον διευθυντή του αγωνιστικού τμήματος, Χρήστο Καρυπίδη, να αποχωρήσει από την προετοιμασία της ομάδας. Εκεί επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την απρόσμενη εξέλιξη και αποχώρησε από το ξενοδοχείο της αποστολής με προορισμό την Αίγυπτο.

Όλα αυτά ενώ δεν είχαν περάσει ούτε τρεις μέρες από την στιγμή που ο Λουτσέσκου τον καλωσόρισε πίσω στην ομάδα, βάζοντάς τον να περάσει από το καθιερωμένο «τούνελ» και τον ξεκίνησε στο τελευταίο φιλικό παιχνίδι απέναντι στη Σαρλερουά.

Οι άνθρωποι του «Δικεφάλου» δεν είχαν κάποια εξήγηση να δώσουν για το θέμα που προέκυψε με τον Αμρ Ουάρντα, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περιμένουν από τον Αιγύπτιο να δώσει σημεία ζωής το επόμενο διάστημα και να παρθεί μια οριστική απόφαση για το μέλλον του.