Μπαντού Εντιαγέ: Το πάθος για το ποδόσφαιρο, η λογοτεχνία και οι σπουδές στη νομική

Μπαντού Εντιαγέ: Το πάθος για το ποδόσφαιρο, η λογοτεχνία και οι σπουδές στη νομική

Μπαντού Εντιαγέ: Το πάθος για το ποδόσφαιρο, η λογοτεχνία και οι σπουδές στη νομική

bet365

Ο Άρης είναι μια ανάσα από την ολοκλήρωση μιας σπουδαίας μεταγραφής με τον Μπαντού Εντιαγέ και το Gazzetta γράφει για τον Σενεγαλέζο… γιο στρατιωτικού που πέρασε τον δικό του στίβο μάχης για να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Ο Μπαντού Εντιαγέ δεν μεγάλωσε στη φτώχεια και την ανέχεια αλλά σ’ ένα περιβάλλον με αυστηρούς κανόνες και την άποψη ότι το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί σταθερό επαγγελματικό προορισμό. «Λατρεύω το ποδόσφαιρο, πρωτίστως όμως είναι γονέας και δεν μπορώ να σου επιτρέψω να επιλέξεις το ποδόσφαιρο γιατί σημαντικό ρόλο στην επαγγελματική σταδιοδρομία σου θα παίξει η τύχη», του είχε πει ο στρατιωτικός πατέρας του. Στην πραγματικότητα, χρειάστηκε να χαλιναγωγήσει την αγάπη του για το άθλημα – καθώς στον ελεύθερό χρόνο του ήταν προπονητής στην ποδοσφαιρική ομάδα της μονάδας του – προφανώς και υπό την πίεση της καθηγήτριας (στο επάγγελμα) συζύγου του.

Ο Εντιαγέ γνώριζε ότι θα έπρεπε να συνδυάσει το ποδόσφαιρο με τις καλές επιδόσεις στο σχολείο και η αλήθεια είναι ότι δεν απογοήτευσε τους γονείς του. Έτσι εξηγούνται και τα… μόλις εννιά χρόνια επαγγελματικής καριέρας που μετρά, ασχέτως του ότι αυτά είναι λαμπερά. Πρωτίστως, όφειλε να ανταποκριθεί σ’ αυτά που του πρόσφεραν οι γονείς του. Πήρε στα χέρια του πτυχίο στη λογοτεχνία, σπούδασε νομική σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην πόλη Ένμπουρ η οποία βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Σενεγάλης (σ. σ. Ντακάρ), κυρίως όμως ουδέποτε απομακρύνθηκε όμως από την έδρα της Ντιάμπαρς.

Πρότυπο ο Πατρίκ Βιεϊρά

Πρόκειται για την ακαδημία ποδοσφαίρου που δημιούργησε ο Πατρίκ Βιεϊρά – σε συνεργασία με άλλους αθλητές – το 2003. Στην πραγματικότητα είναι μια αθλητική κυψέλη στην περιοχή Σάλι από την οποία πέρασαν αρκετοί διεθνείς ποδοσφαιριστές της Σενεγάλης. Έχοντας δώσει προτεραιότητα στις σπουδές του, αντιμετώπισε δυσκολία ανταπόκρισης στο πρόγραμμα των προπονήσεων, το ίδιο πρόβλημα μεταφέρθηκε και στους προπονητές του. Γιατί διέθετε ανώτερα τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά από τους συμπαίκτες του οι οποίοι όμως είχαν σταθερή παρουσία στις προπονήσεις. Ο Εντιαγέ «διάβασε» και προσπάθησε να αφομοιώσει στοιχεία του παιχνιδιού του άλλοτε σπουδαίου Πατρίκ Βιεϊρά, ήταν ξεχωριστός στο παιχνίδι του, γι’ αυτό εξάλλου κλήθηκε στην εθνική Σενεγάλης U23. Κι έτσι αναπτύχθηκε στον οργανισμό του το μικρόβιο της επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο ποδόσφαιρο, περίμενε όμως την κατάλληλη ευκαιρία.

Ο Εντιαγέ με την φανέλα της Στόουκ

Το ταξίδι στη Νορβηγία

Αυτή εμφανίστηκε το καλοκαίρι του 2012. Η Ντιάμπαρς ταξίδεψε στη Νορβηγία και συμμετείχε σε τουρνουά ποδοσφαίρου. Scout της Μπόντο Γκλιμτ εντυπωσιάστηκε παρακολουθώντας τον Εντιαγέ, εισηγήθηκε την απόκτησή του και ξαφνικά το όνειρο της επαγγελματικής καριέρας πήρε σάρκα και οστά. Από την καυτή Σενεγάλη των τρομερά υψηλών θερμοκρασιών, ξαφνικά βρέθηκε σε πόλη του Αρκτικού Κύκλου. «Ένιωσα σοκ την πρώτη μέρα μου. Μέχρι τότε, είχα δει χιόνι μόνο στην τηλεόραση και είχα συνηθίσει σε εντελώς διαφορετικές καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες. Ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού όλα ήταν κάτασπρα και είχε πραγματικά πολύ κρύο. Είχα όμως την ωριμότητα προσαρμογής σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες», είχε πει χρόνια μετά. Τα πρώτα επαγγελματικά χρόνια ήταν τρομερά ευχάριστα και διασκεδαστικά για τον Εντιαγέ. Ψηφίστηκε κορυφαίος παίκτης της 2ης κατηγορίας του νορβηγικού Πρωταθλήματος (2013) καθώς ήταν ο πρωταγωνιστής στην άνοδο της Μπόντο Γκλιμτ στην Tippeligaen. Πολύ σύντομα, στη νορβηγική ομάδα αντιλήφθηκαν ότι είχαν βρει ένα ακατέργαστο διαμάντι.

Τα 25 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν και το «έγκλημα» των Νορβηγών

Αν και τεχνοκράτες, οι Νορβηγοί της Μπόντο Γκλιμτ αποδείχθηκαν ελαχίστως διορατικοί έως και επιπόλαιοι στις διαπραγματεύσεις πώλησης του στην Οσμανλίσπορ (νυν Άνκαρασπορ) τον Αύγουστο του 2015. Στον πρώτο κύκλο των επαφών έθεσαν ζήτημα ποσοστού μεταπώλησης του αθλητή, αλλά σχετικός όρος ουδέποτε μπήκε στο τελικό έγγραφο της συμφωνίας. Ένιωσαν κερδισμένοι με τα 300.000 ευρώ που εξασφάλισαν από έναν παίκτη για τον οποίον δεν είχα ξοδέψει ούτε… σεντς, αντιλήφθηκαν όμως το λάθος τους όταν η τουρκική ομάδα τον παραχώρησε στη Γαλατάσαραϊ έναντι 7.5 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι αποφάσισαν να διεκδικήσουν τροφεία καθώς κάθε απόπειρα επικοινωνίας με την Άνκαρασπορ έπεσε στο κενό.

Η τελευταία κέρδισε πολλά από τον Εντιαγέ αφού σε αγωνιστικό επίπεδο ήταν εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών και σε οικονομικό «έβγαλε» 7.2 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεχομένως να κράτησε και ποσοστό μεταπώλησης, αλλά δεν έγινε γνωστό. Κερδισμένη ήταν όμως και η Γαλατάσαραϊ. Ο Εντιαγέ φόρεσε τη φανέλα της σε μόλις 17 αγώνες καθώς τον Γενάρη του 2018 ετοίμασε και πάλι τις βαλίτσες του, αυτή τη φορά, με προορισμό την Αγγλία. Η Στόουκ πλήρωσε 16,3 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει σ’ ένα εξαιρετικό deal για την ομάδα της Κωνσταντινούπολης καθώς εντός των τεσσάρων γραμμών είχε οφέλη, αυτά ήταν ακόμη περισσότερα (σχεδόν 9 εκατομμύρια ευρώ) με την πώλησή του παίκτη στην αγγλική ομάδα. Ο δε Εντιαγέ υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με συνολικές απολαβές 11 εκατομμυρίων ευρώ!

Υπολογίζοντας το σύνολο των χρημάτων που επενδύθηκαν για τον 30χρονο μέσο (συμπεριλαμβανομένων και των ενοικίων που πλήρωσαν Γαλατάσαραϊ και Τραμπζονσπόρ) καταλήγει κανείς στο ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ, δίχως να υπολογίζονται τα συμβόλαια που είχε ο ίδιος. Μάλιστα αυτό θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο αλλά…

Ο Μπαντού Εντιαγέ

Η τιμωρία της Τραμπζονσπόρ χάλασε το deal

Πριν από ένα χρόνο, για τη Στόουκ, προέκυψε χρυσή ευκαιρία απόσβεσης της επένδυσης που είχε κάνει στον Εντιαγέ. Για την αγγλική ομάδα, ο Σενεγαλέζος στοιχειοθέτησε ένα χαμένο (αγωνιστικά και οικονομικά) στοίχημα καθώς δεν μέτρησε περισσότερες από 27 συμμετοχές, πέραν της απροθυμίας του να αγωνιστεί στην Premiership μετά τον υποβιβασμό της. Στα μέσα της περιόδου 2019-20, μετακόμισε στην Τραπεζούντα, απέκτησε βασικό ρόλο κι έβαλε το λιθαράκι του στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος από την Τραμπζονσπόρ. Η τελευταία είχε την πρόθεση αγοράς των δικαιωμάτων του μ’ ένα ποσό περί των 10 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά η τιμωρία της από την UEFA ακύρωσε το σχέδιο. Της επιβλήθηκε ποινή διετούς αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για παραβίαση των κανόνων του Financial Fair Play και η υποχρεωτική συμμόρφωση ακύρωσε κάθε σκέψη απόκτησης του Εντιαγέ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα