Περί ποιότητας και ΠΑΟΚ…

Περί ποιότητας και ΠΑΟΚ…

Περί ποιότητας και ΠΑΟΚ…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει και αναλύει την άποψή του για την ποιότητα που λείπει σήμερα σε μεγάλο βαθμό από το ρόστερ του ΠΑΟΚ, κάτι που οδηγεί σε συγκεκριμένες μεταγραφικές κινήσεις. Ποια τα παραδείγματα…

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε την προσπάθεια να αναμορφώσει και να βελτιώσει την ομάδα του με στόχο να κάνει πρωταθλητισμό και καλή ευρωπαϊκή πορεία. Το αρχικό μήνυμα που πέρασε από τον Λουτσέσκου, ήταν ότι… δεν θέλουμε πολλές αλλαγές ή προσθήκες.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι σε αυτή τη φάση που ο ΠΑΟΚ δεν έχει τεχνικό διευθυντή, ο προπονητής έκανε τις εισηγήσεις του για τις θέσεις (χαφ, πλάγιος μπακ, φορ και εξτρέμ) το σκάουτινγκ του έδωσε τις λίστες που πάντα οφείλει να έχει έτοιμες, προστέθηκαν και νέες προτάσεις και τώρα εκείνος ελέγχει και προτείνει-εισηγείται.

Η ομάδα του ΠΑΟΚ μπαίνει και πάλι στο γήπεδο στις 29 Ιουνίου, φεύγει για βασικό στάδιο προετοιμασίας 12 Ιουλίου και αρχίζει να παίζει στις 5 Αυγούστου. Στόχος είναι μέχρι τις αρχές Ιουλίου να έχουν γίνει αυτές οι πρώτες και λίγες κινήσεις που ζήτησε ο Λουτσέσκου, με βασικό κριτήριο την ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Έτσι είπε, αυτός είναι και ο στόχος.

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ποιότητα. Καλή η διάθεση για ομοιογένεια, οικογένεια, για καλό κλίμα, για… mentality και προσωπικότητα, αλλά από αυτή την ομάδα λείπει η ποιότητα. Και λείπει είτε το δούμε συγκριτικά με τον βασικό αντίπαλο, είτε το δούμε σε σχέση με τους μεγάλους στόχους που βάζει για τη νέα χρονιά.

Τι σημαίνει ποιότητα στο ποδόσφαιρο, για να είμαστε συγκεκριμένοι και όχι να πετάμε… αφηρημένες και πολύ-χρησιμοποιημένες λέξεις που μπερδεύουν; Με λίγα.. «λόγια», ποιότητα σημαίνει άριστη τεχνική με την μπάλα. Άψογο κοντρόλ, το οποίο συνδυάζονται με τέλεια πάσα. Με… «ένα άγγιγμα, σε σωστή ταχύτητα για να τη στείλεις στο σωστό πόδι του συμπαίκτη σου» που έλεγε και ο Γιόχαν Κρόιφ. Και όλα αυτά βεβαίως να πραγματοποιούνται με γρήγορη σκέψη και σωστές αποφάσεις τις κατάλληλες στιγμές.

Ποιότητα στον ΠΑΟΚ είχε ο Βούκιτς. Τρελά πράγματα με την μπάλα. Και όλα τα έκανε τέλεια! Ποιότητα είχε ο Λίνο. Την έκανε την μπάλα ό τι ήθελε, σε όλους τους χρόνους. Προφανώς είχε και ο Μαουρίσιο. Ποιότητα φυσικά και έχει ο Βιεϊρίνια.

Τώρα όμως; Για παράδειγμα… Θυμάμαι τον εαυτό μου στη περσινή προετοιμασία του ΠΑΟΚ με την παρακολούθηση όλων των προπονήσεων, να αντιλαμβάνομαι πλήρως τους ξεκάθαρα πιο ποιοτικούς παίκτες της ομάδας. Ξεχώριζαν τόσο πολύ σε όλες τις ασκήσεις! Ποιότητα λοιπόν με βάση όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, είχαν ο Γιαννούλης και ο Ελ Καντουρί. Αυτό έβλεπα, αυτό μετέφερα και ήταν τόσο εμφανές στα μάτια μου.

Είναι άλλο ο καλός παίκτης, ο χρήσιμος, ο αποτελεσματικός, ο ουσιαστικός, ο δυνατός, ο παίκτης με προσωπικότητα, ο γρήγορος, αυτός με το καλό σουτ, ο νικητής και άλλο ο ποιοτικός. Όλοι χρειάζονται. Στο κάτω-κάτω τη χημεία ψάχνεις για να βρεις τους έντεκα. Όχι τους έντεκα καλύτερους, αλλά τους έντεκα που θα παίζουν καλύτερα… ΜΑΖΙ.

Φθάνει με τις θεωρίες…

Από τον ΠΑΟΚ εν έτη 2021, ΛΕΙΠΕΙ η μεγάλη ποιότητα. Για την ακρίβεια απουσιάζει η… πολλή ποιότητα. Γι’ αυτό και την ψάχνει, γι’ αυτό και ο Λουτσέσκου μίλησε για ποιοτική ενίσχυση σε κάποιες θέσεις. Ο Βιεϊρίνια τα έχει όλα. Αλλά ρε παιδί μου, έφθασε 35,5! Ο Λουτσέσκου είναι βέβαιος ότι ο Πορτογάλος θα παίξει και πάλι όπως το 2019. Mακάρι, αλλά… θα δούμε. Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς είναι ποιοτικός σε υψηλό ποσοστό. Από εκεί και πέρα, μεγάλη ποιότητα έχει ο Ουάρντα, αλλά… είναι ο Ουάρντα. Θέλετε και άλλες εξηγήσεις; Ιδιαίτερη ποιότητα έχει ο Σβααμπ, αλλά πολλές φορές το σώμα και τα πόδια του τον προδίδουν, όσον αφορά τη διάρκειά του. Για τον Ελ Καντουρί αναφερθήκαμε, γι’ αυτό και τον λατρεύουν όλοι οι προπονητές, αν και… μεταξύ μας, κοντά στην αντίπαλη περιοχή και στην τελική ενέργεια (γκολ-ασίστ) ο Μαροκινός υστερεί σε μεγάλο βαθμό. Ποιοτικός και ο Μπίσεσβαρ, αλλά… μπορεί ακόμη;

Με αυτά και με αυτούς (λίγοι αριθμητικά) το ταβάνι του ΠΑΟΚ είναι χαμηλό. Αλήθεια είναι ότι με 3-4 πραγματικά ποιοτικούς παίκτες ενδεκάδας ή κορμού, το σκηνικό μπορεί να αλλάξει, ποντάροντας πάντα και στη δουλειά του Λουτσέσκου. Θα αλλάξει η κατάσταση με όλα αυτά ΜΑΖΙ. Όχι μόνο με όσα μπορεί να προσφέρει δουλεύοντας –σε όλα τα επίπεδα- ο Ρουμάνος προπονητής. Και όταν προστεθεί ποιότητα, όταν αρχίζει να φτιάχνει σύνολο ο Λουτσέσκου, θα πάμε και στη διαχείριση, όπου και εκεί ο συγκεκριμένος προπονητής είναι… καθηγητής.

* Διάβασα την πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ρικ Πιτίνο στο Gazzetta και στέκομαι στο κομμάτι της αντιπαλότητας των συλλόγων και το πόσο επηρεάζει το μυαλό των διεθνών όταν είναι στην Εθνική ομάδα. Ο Πιτίνο είπε το απλό: «Στην πρώτη ομιλία που έκανα με τους παίκτες, κατέστησα σαφές ότι δεν θέλω να ακούσω ποτέ στην προπόνηση τις λέξεις “Ολυμπιακός”, “Παναθηναϊκός” και “ΑΕΚ”! Εδώ είμαστε Ελλάς».
Τελειώσαμε… Έστειλε το μήνυμα από την πρώτη ημέρα και αυτό έπρεπε και πρέπει να γίνει και στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.