Κριτήριο είναι (πάντα) η δεύτερη χρονιά…

Κριτήριο είναι (πάντα) η δεύτερη χρονιά…

Κριτήριο είναι (πάντα) η δεύτερη χρονιά…

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τα φωτεινά παραδείγματα των Σούντγκρεν, Μαντσίνι και τάσσεται υπέρ της άποψης που θέλει τη δεύτερη χρονιά στην ίδια ομάδα να είναι πιο αντιπροσωπευτική της αξίας ενός ποδοσφαιριστή.

Αυτό απέδειξαν δύο ποδοσφαιριστές οι οποίοι στην αφετηρία της περασμένης αγωνιστικής περιόδου δεν προβλεπόταν να πάρουν χρόνο συμμετοχής γιατί (τότε) είχε χαθεί η πίστη στις ικανότητές τους. Στην πραγματικότητα, ο Ντάνιελ Σούντγκρεν «παίζει» να είχε έτοιμη βαλίτσα με σκοπό τον επαναπατρισμό, ίσως μάλιστα να είχε επιστρέψει στην πατρίδα του αν δεν υπήρχε το προσοδοφόρο συμβόλαιό του με τον Άρη. Κατά δήλωση του ιδίου, αυτό είναι σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο που είχε στην ΑΙΚ και χαζός δεν ήταν για να το πετάξει στα σκουπίδια.

Κι έτσι ο Σουηδός παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη κι όταν ο Άκης Μάντζιος εκτίμησε την κατάσταση και αποφάσισε να του δώσει μια ευκαιρία, ο Σούντγκρεν εξελίχθηκε σε βασικός και αναντικατάστατος. Από πλευράς απόδοσης, τακτικής πειθαρχίας, αντίληψης παιχνιδιού και κυρίως ανταπόκρισης στις προσωπικές μονομαχίες, ο Σουηδός δεν είχε την παραμικρή σχέση με τον ποδοσφαιριστή που είχαμε δει την αγωνιστική περίοδο 2019-20, φθάνοντας στο σημείο να ενταχθεί και στους καλύτερους δεξιούς οπισθοφύλακες της Interwetten Superleague.

Λίγο νωρίτερα είχε εμφανιστεί ο Ντάνιελ Μαντσίνι. Οι προσδοκίες από τον Αργεντίνο ήταν μεγαλύτερες διότι ο Άρης είχε αγοράσει τα δικαιώματά του έναντι 400.000 ευρώ. Η παρθενική χρονιά του ήταν απογοητευτική σε σημείο να χρειαστεί να μπουν στο μικροσκόπιο οι εμφανίσεις τους για να εντοπιστούν δύο (από μέτρια έως καλά) παιχνίδια απέναντι στον Ολυμπιακό. Σχέσεις εμπιστοσύνης αναπτύχθηκαν στη διάρκεια των Playoffs (2019-20) καθώς ο Μαντσίνι αφαίρεσε από πάνω του την ταμπέλα του «τσαπατσούλη» και φόρεσε αυτή του «φιλότιμου» γιατί διακρίθηκε για την αυταπάρνησή του σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον Άρη. Για να έρθει η φετινή χρονιά όπου ο Αργεντίνος κούμπωσε στο σύστημα του Άκη Μάντζιου, ανταποκρίθηκε μια με το παραπάνω στην τακτική προσέγγιση των παιχνιδιών και από λύση ανάγκης, φτάσαμε στο σημείο να λογίζεται ως πολύ σημαντική κάθε απώλειά του. Αν διέθετε και το τελείωμα των φάσεων, τότε θα μιλούσαμε για jackpot.

Ο Κριστιάν Γκάνεα είχε μέτρια παρουσία στην πρώτη χρονιά του στον Άρη

Ο Γκάνεα βρίσκεται στην ίδια μοίρα

Ο Ρουμάνος δέχθηκε έντονη κριτική στη διάρκεια της χρονιάς και δεν αμφισβητείται ότι χρειάστηκε χρόνο για να προσαρμοστεί και κυρίως να ανταποκριθεί στα «θέλω» του προπονητή του. Μιλώντας πρόσφατα με τον Πέτρο Πασσαλή εκτίμησε ότι… «ήρθε σ’ ένα καινούργιο περιβάλλον, δεν ξέρει τη γλώσσα, έπαιζε σε άλλο σύστημα και είναι λογικό η πρώτη χρονιά του να λειτουργήσει προσαρμοστικά για τον ίδιο». Η αλήθεια είναι ότι ο Κριστιάν Γκάνεα έπαιζε σε μια ομάδα η οποία χρησιμοποιούσε διάταξη με τριάδα στην άμυνα και ο ίδιος είχε ρόλο αριστερού μπακ χαφ. Στον Άρη λειτούργησε με τετράδα στην άμυνα (σ. σ. πλην του ντέρμπι των Playoffs με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα) και σε αρκετές περιπτώσεις η κίνησή του στο αμυντικό transition ήταν διαφορετική σε σχέση με την προβλεπόμενη. Γενικώς αντιμετώπισε μεγάλη δυσκολία ανταπόκρισης στα αμυντικά καθήκοντά του, όπως εξάλλου είχε συμβεί και με τον Ντάνιελ Σούντγκρεν.

«Άνθρακας ο θησαυρός» με Ματέο Γκαρσία

Στην περίπτωση του Ματέο Γκαρσία έπαιξαν ρόλο οι υψηλές προσδοκίες, η πολύμηνη αναμονή για την επιστροφή του αλλά και η φανταστική χρονιά που είχε πραγματοποιήσει με τον Άρη στην πρώτη παρουσία του στην ομάδα. Συν τοις άλλοις, για την αγορά των δικαιωμάτων του χρειάστηκε οικονομική υπέρβαση όπως και για το τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας. Ο Αργεντίνος άκουσε πολλά γιατί η αγωνιστική εικόνα του δεν πλησίασε ούτε στο ελάχιστο αυτή που είχαν φανταστεί οι φίλοι της ομάδας. Ο κόσμος άντλησε ελπίδα από τα 4-5 καλά παιχνίδια του (κυρίως αυτό απέναντι στον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο στα φετινά Playoffs), συνολικά όμως ο Γκαρσία αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απογοήτευση της φετινής ομάδας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία που πρέπει να αναφερθούν όπως ο περιορισμένος αριθμός επίσημων αγώνων όταν ήταν στον Ερυθρό Αστέρα. Για την ακρίβεια, από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2019 έως και τον Ιούνιο του 2020 μέτρησε μόλις δύο συμμετοχές στο βασικό σχήμα. Αυτή η αποχή συνδυάστηκε με το γεγονός ότι δεν έκανε κανονική προετοιμασία μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη όταν «σφραγίστηκε» η επιστροφή του στον Άρη.

Ο Ματέο Γκαρσία δεν έκανε περισσότερα από 4-5 καλά παιχνίδια

Κι αν επαναληφθεί η ιστορία;

Συνήθως, η δεύτερη χρονιά ενός ποδοσφαιριστή στην ίδια ομάδα είναι καλύτερη της πρώτης. Το αρνητικό στοιχείο στην περίπτωση του Κριστιάν Γκάνεα είναι ότι δεν θα ξεκουραστεί – λόγω των υποχρεώσεών του με την Εθνική Ρουμανίας. Σίγουρα όμως, δεν θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής γιατί ήδη έναν στις πλάτες του και θα δουλέψει με τους ίδιους παίκτες, τον ίδιο προπονητή, στο ίδιο αγωνιστικό πλάνο. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Ματέο Γκαρσία ο οποίος δεν θα νιώθει… άγνωστος μεταξύ αγνώστων και κυρίως, δεν θα χρειαστεί να φορτώσει τον εαυτό του με περισσότερη πίεση απ’ ότι πρέπει. Γιατί αυτό έγινε στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς με συνέπεια, σε κάθε ενέργειά του, να δείχνει από διστακτικός έως αναποφάσιστος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Η αρνητική επίδοση του 20.7% υποχρεώνει τον Άρη να επιλέξει σωστά!

Ο Μήτρογλου σκέφτεται την παραμονή του στον Άρη και όχι το διαζύγιο…

Τα βαρίδια και οι λύσεις που του ταιριάζουν

Σάσα στο Gazzetta: «Ηρθε η ώρα για τίτλους»

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.