Έρικ Πάλμερ Μπράουν: Ένας «grinder» με προίκα τις μάχες με Μέσι-Μπαπέ-Νεϊμάρ (vid)

Ο Πάλμερ Μπράουν είναι ο νέος στόπερ του Παναθηναϊκού

bet365

Ο Έρικ Πάλμερ Μπράουν περιπλανιόταν από χώρα σε χώρα, αλλά αυτή τη φορά, ο Παναθηναϊκός μοιάζει με ευχής έργον για να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, μετά τη διετία ως αντίπαλος των Μέσι-Μπαπέ-Νεϊμάρ. Πάντα με υπόσχεση το «grind», την αστείρευτη δουλειά προκειμένου να πετύχει.

Δούλεψε σκληρά, παίξε σκληρά. Το μότο του Έρικ Πάλμερ Μπράουν είναι λιτό, κατανοητό και περιεκτικό. Αυτόν τον συνοδεύει από την αρχή της καριέρας του, με αυτό ως σημαία πορεύεται στον στίβο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Είναι η έννοια του «grind» που λένε στην πατρίδα του, τις ΗΠΑ. Όταν δουλεύεις ασταμάτητα, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πετύχεις.

Με αυτή τη μενταλιτέ, ο βαρύσωμος Αμερικανός φέρεται να διασχίζει πια το μονοπάτι του Παναθηναϊκού. Την ώρα που οι Πράσινοι σφράγιζαν την επιστροφή τους σε ευρωπαϊκό όμιλο μετά από επτά χρόνια, ζυμωνόταν η νέα προσθήκη τους στις θέσεις των σέντερ μπακ, με τον 26χρονο Αμερικανό να είναι ο εκλεκτός για να συμπληρώσει την τετράδα και να δηλωθεί για τα παιχνίδια κόντρα στη Μαρσέιγ.

Δυναμικός, ταχύς για το μπόι του (1,86) και μαθημένος ως πλάγιος στόπερ σε τριάδα με έφεση στο να κυνηγά στα ίσα τον αντίπαλο εξτρέμ, ο πρώην παίκτης της Τρουά έχει το χαρακτηριστικό γνώρισμα στο scouting report του που «κουμπώνει» πλήρως με την τακτική του Ιβάν Γιοβάνοβιτς: παίζει με άνεση και με τα δύο πόδια, είναι κοντρολαρισμένος και διακρίνεται σε ομάδες που χτίζουν τις επιθέσεις από την πρώτη ζώνη άμυνας.

Από την πόλη του Ναπολέοντα, στο ευρωπαϊκό όνειρο

Ο Έρικ Ρος Πάλμερ-Μπράουν γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1997 στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγκεκριμένα, στο μικρό προάστιο ονόματι Ναπόλιον, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Αργότερα μετακόμισε στο Κάνσας, όπου άρχισε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα με την τοπική Σπόρτινγκ, όντας παράλληλα ένα από τα πρόσωπα της βιτρίνας του αναπτυξιακού προγράμματος της εθνικής των ΗΠΑ.

Τα ποδοσφαιρικά όρια της πατρίδας του αποδείχθηκαν στενά για να τον κρατήσουν εκεί και το 2016 άρχισε το υπερατλαντικό ταξίδι. Οι scouts πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ σημείωσαν το όνομά του στη λίστα τους και τελικά η Πόρτο ήταν εκείνη που τον ενέταξε στη β' ομάδα. Εκεί έπαιξε με παίκτες όπως ο Ντιόγκο Κόστα, νυν «κέρβερος» των Δράκων κάτω από τα γκολπόστ αλλά και ο Ντιόγκο Νταλότ που παίζει πια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μετά τη λήξη του δανεισμού του επέστρεψε στις ΗΠΑ και το Κάνσας, όμως μόνο για λίγο. Τον Σεπτέμβριο του 2017 απέρριψε το νέο συμβόλαιο που του πρότειναν καθώς είχε ήδη αποφασίσει για το μέλλον του.

Στα «πόδια» του Γιουβέντους-Ντόρτμουντ, προτίμησε τη Μάντσεστερ Σίτι

Ήδη από το 2014, η Γιουβέντους είχε στραμμένη την προσοχή της στον Πάλμερ Μπράουν, έχοντας καταθέσει επίσημη πρόταση ύψους ενός εκατομμυρίων δολαρίων. Στο παιχνίδι για την απόκτησή του ήταν και η Μπορούσια Ντόρτμουντ, αλλά και η Αϊντχόφεν. Ο ίδιος, όμως, υπέγραψε προσύμφωνο με τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία τού παρουσίασε το πιο ελκυστικό πλάνο, ένα πλήρες πρόγραμμα ανέλιξης μέχρι την πρώτη ομάδα.

Αντ' αυτού, όμως, εξελίχθηκε σε μέλος του «στρατού» των δανεικών στους Πολίτες. Καθοριστικός ήταν ο πρώτος του δανεισμός, ο οποίος σημειώθηκε αμέσως με την απόκτησή του τον χειμώνα του 2018, καθώς λόγω του ότι καθυστέρησε να εκδοθεί η άδεια εργασίας του στο Ηνωμένο Βασίλειο δόθηκε στη βελγική Κόρτραϊκ προκειμένου να μη χάσει το υπόλοιπο της περιόδου.

Ακολούθησε η ολλανδική Μπρέντα τη σεζόν 2018-2019, μια γεμάτη διετία με την Αούστρια Βιέννης στην Αυστρία (55 συμ./2γκολ) και ακολούθως η Τρουά, κλαμπ που ανήκει στο δίκτυο του City Football Group.

«Ήταν ένας από τους στόχους μου να παίξω στην Ευρώπη. Κάτι που ήθελα να πετύχω από μικρή ηλικία. Κι όταν πήγα δανεικός στην Πόρτο είδα πόσο σκληρό ήταν. Είναι πολύ δύσκολο κατά καιρούς, αλλά το να δουλεύεις σκληρά και να τα καταφέρνεις μέσα από αυτές τις δυσκολίες σε κάνει καλύτερο άνθρωπο και ποδοσφαιριστή», δήλωσε στο παρελθόν για τα πρώτα χρόνια της ευρωπαϊκής του εμπειρίας.

Η Τρουά, η Team USA, το τραυματικό 2022-23 και η «κατάρα» που έγινε ευχή

«Είναι πολύ σκληρό όταν αλλάζεις ομάδα τόσο συχνά. Περνάς πραγματικά δύσκολα. Μέχρι να προσαρμοστείς, να πάρεις την άδεια εργασίας και να κάνεις όλα αυτά τα πράγματα. Δεν μπορείς να παίξεις, δεν ξέρεις το σύνολο. Πρέπει να εγκλιματιστείς, να αποδείξεις τον εαυτό σου από την αρχή. Μεταπηδώντας από κλαμπ σε κλαμπ, είναι πρόκληση... Αυτό είναι το ζήτημα όταν αλλάζεις συνεχώς πρωτάθλημα. Απλά έχεις την ευκαιρία να δεις πολλά διαφορετικά είδη παιχνιδιού και πολλούς διαφορετικούς παίκτες».

Τα λόγια του Έρικ Πάλμερ Μπράουν μαρτυρούσαν το παράπονό του. Η συνεχής αλλαγή περιβάλλοντος, χώρας, λίγκας και ομάδας ήταν μια ψυχοφθόρος διαδικασία. Στην Τρουά, όμως, βρήκε την πρώτη «σταθερά» της ευρωπαϊκής καριέρας του. Ο Αμερικανός στόπερ έπεισε τον γαλλικό σύλλογο να τον αποκτήσει με μεταγραφή μετά τον δανεισμό του τη σεζόν 2021-22 κι έτσι η θητεία του στο γαλλικό πρωτάθλημα τον ωρίμασε ακόμα παραπάνω.

Δεν ήταν όμως εύκολη. H περασμένη σεζόν ήταν τραυματική για τον άλλοτε στόπερ των Σίτιζενς ο οποίος έχασε τον παππού του και τον σκύλο του, ενώ είχε να αντιμετωπίσει και την απογοήτευση της απουσίας του από τις κλήσεις του Γκρεγκ Μπεράλτερ στην Team USA για το Μουντιάλ του Κατάρ, παρά τις εκτιμήσεις των Αμερικανών τους προηγούμενους μήνες.

Παρ' όλα αυτά, η χρονιά εξελίχθηκε στην πιο γεμάτη της καριέρας του από πλευράς συμμετοχών. Δεν έχασε ούτε ένα ματς στη Ligue 1, πήρε ακόμα περισσότερα παράσημα από τις «μάχες» του κόντρα σε παίκτες όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Κιλιάν Μπαπέ και ο Νεϊμάρ, αλλά μέσα του γνώριζε κι ο ίδιος πως ήταν κατώτερος των στάνταρ που έθεσε στην πρώτη του σεζόν. Το παραδέχθηκε και μέσω twitter απαντώντας σε έναν φίλαθλο της Τρουά που τον ειρωνεύτηκε για το ότι δεν έμαθε... γαλλικά στα δύο του χρόνια στον σύλλογο, αντιμετωπίζοντας με κλάση και σεβασμό την εν λόγω «πρόκληση».

Κάπως έτσι, ο τέσσερις φορές διεθνής με την εθνική ανδρών των ΗΠΑ βλέπει την «κατάρα» της καριέρας του, τη συνεχή αλλαγή σταθμών, να ενεργοποιείται για ένα ακόμα καλοκαίρι. Αυτή τη φορά, όμως, είναι μάλλον το απαραίτητο ελιξίριο για να διατηρήσει ανοδική τροχιά, να κάνει μια νέα, φρέσκια αρχή.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα