Παναθηναϊκός: Οι μεταγραφές και οι αλλαγές αυξάνουν τον συναγωνισμό για την ενδεκάδα σε όλες τις θέσεις πλην μίας

Παναθηναϊκός: Οι μεταγραφές και οι αλλαγές αυξάνουν τον συναγωνισμό για την ενδεκάδα σε όλες τις θέσεις πλην μίας

Παναθηναϊκός: Οι μεταγραφές και οι αλλαγές αυξάνουν τον συναγωνισμό για την ενδεκάδα σε όλες τις θέσεις πλην μίας

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις μεταγραφές του Παναθηναϊκού, τις αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα και τον πολύ εντονότερο συναγωνισμό συγκριτικά με την περυσινή σεζόν.

Ηταν αρκετές οι αλλαγές που έκανε πέρυσι κατά διαστήματα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Οι περισσότερες, όμως, λόγω τραυματισμών, τιμωριών ή ντεφορμαρίσματος των «βασικών». Πολλές αξιόπιστες επιλογές δεν είχε για όλες τις θέσεις, με αποτέλεσμα να βασιστεί κυρίως σε 14-15 παίκτες. Kαι αυτό αποδείχθηκε ως η αχίλλειος πτέρνα του Τριφυλλιού μετά τον Ιανουάριο…

Εφέτος, όμως, αλλάζουν πολλά και θα αλλάξουν ακόμα περισσότερα αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να πάρει μέρος και σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, δηλαδή αν κουβαλά τρία καρπούζια τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023. Διότι σ΄αυτή την περίπτωση, ειδικά αν οι Πράσινοι τα καταφέρουν νωρίς νωρίς και αποκλείσουν μια εκ των Ντνίπρο/Γκενκ, οι υποχρεώσεις θα αυξηθούν και οι μεταγραφές μπορεί να είναι περισσότερες από τις αρχικά προβλεπόμενες. Ο συναγωνισμός αναμένεται να εκτιναχθεί και αν εξαιρέσει κάποιος κυρίως τον ακλόνητο Αλμπέρτο Μπρινιόλι και δευτερευόντως τους Ρουμπέν Πέρεθ – Τσέριν οι οποίοι θα είναι φαβορί τουλάχιστον στην εκκίνηση της σεζόν, ουδείς από τους «παλιούς» μπορεί να θεωρηθεί ότι θα έχει σίγουρη θέση στην αρχική ενδεκάδα!

Ας ρίξουμε μια συνοπτική ματιά στο πώς διαμορφώνεται ο συναγωνισμός ανά θέση...

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Τερματοφύλακας: Ο μοναδικός παίκτης που δεν έχει κανένα λόγο... ανησυχίας για τη θέση του είναι ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι. Ηταν ο πιο σταθερός σε απόδοση παίκτης του Τριφυλλιού εφέτος, ήταν ο καλύτερος κίπερ της Superleague 1. Aκόμα κι αν αποχωρήσει ο Γιούρι Λοντίγκιν στην περίπτωση που θελήσει να πάει σε ομάδα στην οποία θα έχει θέση βασικού, ο αντικαταστάτης του αναμένεται να πάρει όλα τα ματς Κυπέλλου και να καταβάλλει καθημερινά τεράστια προσπάθεια στην προπόνηση για να είναι έτοιμος σε κάθε ενδεχόμενο. Ο Ιταλός θα είναι και εφέτος ο Νο 1 τερματοφύλακας στον Παναθηναϊκό, εκτός κι αν προκύψει έκπληξη με πώλησή του (στην περίπτωση που θελήσει οπωσδήποτε να φύγει α λα Βέλεθ), κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ομάδα.

Δεξιός μπακ: Ο Γιάννης Κώτσιρας πέρυσι πήρε τις περισσότερες συμμετοχές, αλλά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς χρησιμοποίησε και τον Γιώργο Βαγιαννίδη και (περισσότερο) τον Φακούντο Σάντσες σε σημαντικά παιχνίδια. Εφέτος ο συναγωνισμός θα είναι πολύ πιο έντονος, καθώς αναμένεται η απόκτηση δεξιού μπακ που θα προορίζεται για βασικός, με τον Κώτσιρα να διεκδικεί τη θέση. Αν αυτή η μεταγραφή καθυστερήσει χρονικά (φαίνεται πως δεν αποτελεί προτεραιότητα, αλλά δεν αποκλείονται και εκπλήξεις…) θα είναι ο Αρκάς δεξιός μπακ βασικός στα πρώτα «ευρωπαϊκά» παιχνίδια.

Αριστερός μπακ: Η μεταγραφή του Κρίστι Γκάνεα είχε πέρυσι ως στόχο να αποφορτιστεί ο Χουάνκαρ, να μην τελειώνει τη σεζόν με περισσότερα από 30 παιχνίδια. Η ατυχία χτύπησε τον Ρουμάνο που είχε ήδη πάρει κάποια ματς το φθινόπωρο και εν συνεχεία ο καλός επιθετικά, αλλά πολύ επιρρεπής στο αμυντικό λάθος, Τιμοτέους Πούχατς δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Γιοβάνοβιτς. Αντιθέτως, εφέτος ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς αναμένεται να πάρει μεγάλο χρόνο συμμετοχής και δεν αποκλείεται να κερδίσει και τη θέση του Χουάνκαρ στην αρχική ενδεκάδα. Ενδιαφέρουσα μάχη!

Στόπερ: Οι τραυματισμοί του Σένκεφελντ και περισσότερο του Μάγκνουσον (είχε τεθεί νοκ άουτ για δύο μήνες μετά τη θλάση που είχε υποστεί στο 0-0 με την ΑΕΚ στην OPAP Arena), έφεραν πέρυσι πολύ συχνά στην ενδεκάδα τον Ζβόνιμιρ Σάρλια και σπανιότερα τον Αχιλλέα Πούγγουρα, δεδομένου ότι ο Γιοβάνοβιτς αξιοποίησε τον Κουρμπέλη μόνο μία φορά σε θέση στόπερ. Εφέτος ο συναγωνισμός αναμένεται πολύ πιο έντονος, δεδομένου ότι από τους δύο στόπερ που θα αποκτήσει ο Παναθηναϊκός, τουλάχιστον ο ένας θα έχει τις προδιαγραφές βασικού. Αυτός ο ψηλός και δυναμικός που θέλει ο Γιοβάνοβιτς. Ποιου θέση θα πάρει; Μόνο ο κόουτς ξέρει…

ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ

Αμυντικός μέσος: Ο Ρουμπέν Πέρεθ είναι εδώ και δύο χρόνια ο Νο 1 αναντικατάστατος χαφ του Παναθηναϊκού και πιθανότατα θα είναι και πάλι βασικός στην εκκίνηση της σεζόν. Οντας όμως πια στα 34 του, όλα θα εξαρτηθούν από το «εξάρι» που θα πάρει το τριφύλλι, δεδομένης και της αποχώρησης του Κουρμπέλη. Μοιάζει αδιανόητο να παίξει πάλι ο Ισπανός ως βασικός στο 95% των αγώνων (ακόμα και… «κουτσός» ως αλλαγή εναντίον του ΠΑΟΚ), δεν είναι ωφέλιμο για τους Πράσινους να εξαρτώνται σε τόσο μεγάλο βαθμό από έναν παίκτη, τον οποίο πλέον έχουν «μάθει» και οι αντίπαλοι και ο οποίος εδώ που τα λέμε έκανε χειρότερη σεζόν εφέτος συγκριτικά με την περυσινή πρώτη του στον Παναθηναϊκό…

Οκτάρι: Πέρυσι αυτός ο ρόλος μοιράστηκε μεταξύ Κουρμπέλη – Τσέριν, ανάλογα και με τη θέση στην οποία χρησιμοποιούσε ο Γιοβάνοβιτς τον Μπερνάρ («δεκάρι» ή εξτρέμ). Εφέτος θα είναι φαβορί ο Τσέριν στη φυσική θέση του, έχοντας ως ανταγωνιστές σίγουρα τον Λάζλο Κλέινχέισλερ (αναμένεται καλύτερος επειδή θα πάρει μέρος στην προετοιμασία, αλλά… πόσο καλύτερος;), ίσως και τον καινούριο μέσο, αν τελικά αποκτηθεί και «οκτάρι». Διότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει τρεις μέσους, δεδομένου ότι έχει στο ρόστερ του τουλάχιστον προς το παρόν και Τσόκαϊ, Τρουϊγέ, Κλεϊνχέισλερ και Φρόκου.

Επιτελικός μέσος: Ο Μπερνάρ αποκτήθηκε ως βασικός επιτελικός μέσος, αλλά μετά τον τραυματισμό του Αϊτόρ και την ανεπάρκεια του Βέρμπιτς που πήρε τη θέση του για κάποια ματς μετά το νοκ άουτ του Ισπανού, πήρε πολλά ματς ως εξτρέμ. Σ’ αυτά τα παιχνίδια στα οποία ο Βραζιλιάνος αγωνιζόταν στο αριστερό άκρο, επωμιζόταν ο Τσέριν το ρόλο του κεντρικού χαφ. Εφέτος αναμένεται το καινούριο «8-10άρι» (Τζούρισιτς το απόλυτο φαβορί πλέον) ως βασικός, με τον Μπερνάρ να διεκδικεί τη θέση.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Εξτρέμ: Δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση. Η σεζόν πέρυσι άρχισε με Αϊτόρ – Παλάσιος στα «φτερά», μα όλα άλλαξαν μετά τον τραυματισμό του Ισπανού. Εφέτος; Αϊτόρ, Παλάσιος, Μαντσίνι, Μπερνάρ, Βέρμπιτς οι υποψήφιοι. Με μεγάλο και σημαντικότερο ερωτηματικό την κατάσταση του αέρινου πέρυσι Αϊτόρ…

Σέντερ Φορ: Η περυσινή σεζόν ξεκίνησε με βασικό τον Αντρατζ Σπόραρ, ο οποίος είχε κοστίσει 3.5 εκατ. Ευρώ για να αποκτηθεί από τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Ο Σλοβένος έκανε πάρα πολύ καλό πρώτο γύρο (γκολ, κερδισμένα πέναλτι, εύκολη προσαρμογή), όμως από τα τέλη του α΄ γύρου άρχισε να παίρνει περισσότερο χρόνο συμμετοχής ο Φώτης Ιωαννίδης, ο οποίος και ολοκλήρωσε τη σεζόν ως ο βασικός φορ του Τριφυλλιού.

Λογικό, διότι ο Σπόραρ ποτέ στην πραγματικότητα δεν ήταν ο ίδιος μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο! Η «μάχη» θα δοθεί μεταξύ των δύο και εφέτος, καθώς μεταγραφή σέντερ φορ δεν προβλέπεται στο αρχικό πλάνο του Γιοβάνοβιτς ο οποίος θα εξετάσει και τους Γερεμέγεφ – Μπιλάλ ως τρίτη επιλογή. Αν υπάρχει έστω μία περίπτωση να αλλάξουν τα δεδομένα για μεταγραφή σέντερ φορ, αυτό θα γίνει μόνο αν ο Παναθηναϊκός προκριθεί επί Γκενκ/Ντνίπρο και εξασφαλίσει από τις αρχές Αυγούστου συμμετοχή σε ομίλους και τουλάχιστον 10 εκατ. Ευρώ...

Υ.Γ.: Η καλύτερη μεταγραφή μέχρι σήμερα στη Superleague είναι ο Ντομαγκόι Πάβισιτς του Αρη. Παικτάρα, όπως είπε και ο πρώην διεθνής μπακ του ΠΑΟΚ, Μάριν Λέοβατς!

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...