O τρίτος φορ του Παναθηναϊκού και ο ιδανικός Γερεμέγεφ

O τρίτος φορ του Παναθηναϊκού και ο ιδανικός Γερεμέγεφ

O τρίτος φορ του Παναθηναϊκού και ο ιδανικός Γερεμέγεφ

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τις διαθέσιμες επιλογές του Παναθηναϊκού στη κορυφή της επίθεσης και τον Σουηδό σέντερ φορ που αξίζει μια ευκαιρία στο Τριφύλλι.

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Το ημερολόγιο δεν δείχνει 14 Ιουνίου αλλά 20 Ιουλίου. Λίγες ημέρες πριν τα δύο παιχνίδια για τα προκριματικά του Champions League, ματς στα οποία το «τριφύλλι» με πρόκριση πετυχαίνει τον πρώτο μεγάλο στόχο της σεζόν, που δεν είναι άλλος από την επιστροφή στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ο Φώτης Ιωαννίδης τραυματίζεται στη προπόνηση, όπως έγινε στο σήμερα, μένει εκτός τουλάχιστον για δύο εβδομάδες και ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στα ματς του καλοκαιριού χωρίς εναλλακτική λύση στο «9», διαθέτοντας μοναχά τον Άντρατζ Σπόραρ. Ιδανική συνθήκη; Ρητορικό το ερώτημα, καθώς σε όποια εποχή της αγωνιστικής περιόδου και αν μεταφέρουμε τα παραπάνω δεδομένα, το να υπάρχει ένα σύνολο που να διαθέτει μοναχά έναν σέντερ φορ, είναι προβληματικό.

Πόσω μάλλον όταν οι απαιτήσεις έχουν φτάσει στο κανονικό μέγεθος του Παναθηναϊκού, πόσω μάλλον όταν η σεζόν που έρχεται θα έχει παιχνίδια-εκτός συγκλονιστικού απροόπτου-στα μέσα και στο τέλος της εβδομάδας, σε Ευρώπη και Ελλάδα. Το «τριφύλλι» στη περσινή σεζόν πορεύτηκε με τον Άντρατζ Σπόραρ και τον Φώτη Ιωαννίδη και όταν ένας εκ των δύο ήταν off, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν είχε επιλογή να φέρει από τον πάγκο στη κορυφή της επίθεσης σε παιχνίδια που στράβωναν.

Αυτή την στιγμή η επιλογή του κλαμπ να μην κινηθεί στην αγορά για βασικό σέντερ φορ έχει και λογική και επιχειρήματα. Το καλοκαίρι του 2022 δαπανήθηκαν 3.5 εκατομμύρια ευρώ για τον Άντρατζ Σπόραρ, τον βασικό φορ της Εθνικής Σλοβενίας, έναν παίκτη με 150+ γκολ στη καριέρα του, ο οποίος στη πρώτη του σεζόν ήταν «οκ». Δεν τρέλανε τον κόσμο αλλά δεν ήταν και απογοήτευση.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν είναι κάποιος προπονητής που αλλάζει τους παίκτες σαν τα πουκάμισα, πιστεύει στη πρόοδο μέσα από το σύνολο και τη δουλειά στις προπονήσεις. Εκτός από τον Σπόραρ, οι «πράσινοι» διαθέτουν τον Φώτη Ιωαννίδη, έναν γηγενή φορ, ο οποίος ήταν ο πιο βελτιωμένος παίκτης της ομάδας, πρόσφατα επέκτεινε το συμβόλαιό του και διαθέτει ένα πολύ ελκυστικό πακέτο, το οποίο φυσικά και θέλει βελτίωση. Yπό το παραπάνω πρίσμα ο Παναθηναϊκός έχει λόγους να διατηρεί ατόφιο αυτό το δίδυμο στο «9» αν και αρκετοί θα ήθελαν να δουν ένα «κανόνι» τύπου Σισέ ή Μπεργκ σε αυτή την θέση.

Συζήτηση πάνω σε αυτό μπορεί να γίνει μεγάλη αλλά δεν αποτελεί το θέμα αυτού του σημειώματος. Το κύριο ζήτημα έχει να κάνει με τον τρίτο φορ που πρέπει να υπάρχει στο έμψυχο δυναμικό. Κάτι που δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτή την στιγμή, κάτι που δεν φαίνεται να υπάρχει στον μεταγραφικό χάρτη. Πως μπορεί να αλλάξει αυτό το δεδομένο;

Μόνο αν ο Αλεξάντερ Γερεμέγεφ πείσει τον Γιοβάνοβιτς στη προετοιμασία. Να κοιτάξουμε στη μαγική σφαίρα και να δούμε το μέλλον δεν μπορούμε, οπότε θα βάλουμε στο τραπέζι ένα άλλο ερώτημα: Αξίζει μια ευκαιρία ο Γερεμέγεφ ως τρίτος επιθετικός;

Σύμφωνα με τον πρότερο ποδοσφαιρικό του βίο, τα χαρακτηριστικά του και τον χαρακτήρα του; Απολύτως. Προφανώς ο τετράμηνος δανεισμός του στον Λεβαδειακό δεν μπορεί να αποτελεί σοβαρό κριτήριο αξιολόγησης. Εκτός και αν περίμενε κανείς από τον έμπειρο στράικερ να κάνει τον... Μπαπέ και να βάζει το ένα γκολ πίσω από το άλλο, ντριμπλάροντας τέσσερις και πέντε αντιπάλους.

Όταν παίρνεις έναν φορ από την πρωταθλήτρια Χάκεν(2.36xGoals ανά παιχνίδι) του απόλυτα επιθετικού ποδοσφαίρου και των δεκάδων ευκαιριών ανά ματς και τον στέλνεις σε ένα αμυντικογενές σύνολο που δημιουργούσε με το «σταγονόμετρο»(0.91xGoals) και πάλευε να κρατηθεί στη κατηγορία, του προκαλείς ένα μίνι ποδοσφαιρικό... σοκ. Ο Γερεμέγεφ δεν είναι εκείνος ο φορ που μπορεί να σώσει μόνος του μία ομάδα, αλλά αποτελεί έναν παίκτη που μέσα από το σύνολο μπορεί να κάνει την διαφορά στο σκοράρισμα.

Ένα προφίλ πολύ πιο ταιριαστό στον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς. Αν το έχουμε ξεχάσει, μιλάμε για τον πρώτο σκόρερ του σουηδικού πρωταθλήματος με 22 γκολ, ελάχιστα από αυτά με πέναλτι. Εκτέλεση με το δεξί, με το αριστερό, με το κεφάλι, τις περισσότερες φορές με την μία. Το ένστικτο του εκτελεστή είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει.

Το μοναδικό ερωτηματικό αφορά το θέμα των ισορροπιών. Το αν δηλαδή θα του ήταν αρκετό να παραμείνει στον Παναθηναϊκό ως τρίτη λύση και... βλέπουμε. Το αν θα «κούμπωνε» στη λογική και την φιλοσοφία των αποδυτηρίων ή αν θα προκαλούσε πρόβλημα. Στη Σουηδία αναφέρουν πως είναι ένα παιδί απόλυτα επαγγελματίας, 100% Σκανδιναβός που σέβεται τις συνθήκες και παλεύει να τις αλλάξει σεμνά και ταπεινά, όταν αυτές δεν είναι υπέρ του.

Το «τριφύλλι» έχει μπροστά του μία win-win κατάσταση και δεν έχει λόγο να την αφήσει ανεκμετάλλευτη. Μικρό συμβόλαιο, καλό αγωνιστικό προφίλ, καλός χαρακτήρας, ένας ιδανικός τρίτος σέντερ φορ που μέσα στη χρονιά μπορεί να δώσει πολύτιμες λύσεις στο σκοράρισμα, στο κομμάτι δηλαδή που ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε το μεγαλύτερό του πρόβλημα.

Y.Γ1: Σε δέκα μέρες ο Παναθηναϊκός αναχωρεί για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Αυστρία. Του λείπουν από το ρόστερ δύο στόπερ και τουλάχιστον δύο κεντρικοί μέσοι(«10» και «6-8). Τρεις από τους τέσσερις εν δυνάμει βασικοί. Το περσινό πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και το «τριφύλλι» να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια του όσον αφορά τις on time μεταγραφικές του κινήσεις κάθε καλοκαίρι.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.