Ολυμπιακός: Απογοητευτικός και «αδιάβαστος», έρχεται καλοκαίρι μεγάλων αλλαγών

Ολυμπιακός: Απογοητευτικός και «αδιάβαστος», έρχεται καλοκαίρι μεγάλων αλλαγών

bet365

Ο Ολυμπιακός κανονικά θα πήγαινε στη Λεωφόρο με το... μαχαίρι στα δόντια αλλά τεχνικό επιτελείο και παίκτες δεν «μπήκαν» ποτέ στο πιο κρίσιμο ντέρμπι της χρονιάς. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Απόγευμα Κυριακής και ο κόσμος του Ολυμπιακού ήταν στο πλευρό της ομάδας στον Ρέντη για να δείξει τη στήριξή του πριν το ντέρμπι της Λεωφόρου με τον Παναθηναϊκό.

Μία μέρα αφότου επισημαίναμε ότι ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί 11 «λιοντάρια» σε αυτή τη μεγάλη... μάχη (που τα γράφαμε το Σάββατο και το ματς ήταν την Κυριακή). Τελικώς παίκτες και το υπάρχον τεχνικό staff τα έκαναν απλά... μαντάρα και ήρθε αυτό το 2-0 στο ντέρμπι της Λεωφόρου με τον Παναθηναϊκό. Πιο... μαντάρα δεν γινόταν. Και ως προς την 11άδα που είδαμε στο γήπεδο και ως προς την έλλειψη έντασης, ψυχικής αυταπάρνησης και μέταλλου σε έναν τέτοιο αγώνα.

Λάθος 11άδα, λανθασμένες αλλαγές, φοβερά ατομικά λάθη με το πλέον χαρακτηριστικό του Σωκράτη Παπασταθόπουλου που δίνει έτσι το εύκολο γκολ στον Σπόραρ, αυτογκόλ ο Αραμπί αλλά και μεσοεπιθετικά όχι και πολλά πράγματα. Ότι προσπαθούσαν να... σώσουν οι Φορτούνης, Ινμπόμ Χουάνγκ και κάπως ο Ροντινέι και ενώ σημαντικές επεμβάσεις είχε ο Πασχαλάκης. Αλλά πως να σώσεις τέτοια εικόνα; Ξανά αυτογκόλ σε ντέρμπι, όπως αυτογκόλ είχε βάλει ο Σωκράτης με τον ΠΑΟΚ και αυτογκόλ είχε ο Σαμασέκου στο Novibet Κύπελλο με την ΑΕΚ.

Αυτά τα ματς θέλουν ψυχή, πάθος, πλάνο αλλά και να βγάλεις το 101% στο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός μπήκε σε αυτό το ντέρμπι και ήταν απογοητευτικός, «αδιάβαστος» και «ανούσιος». Στο πλέον κρίσμο ντέρμπι ήταν σαν είναι δήλωσε... απών και αυτό το -6 είναι φυσικό και επόμενο να μην μπορεί να βάλει στην εξίσωση της επόμενής του ημέρας τη διεκδίκηση του τίτλου.

Ότι ελπίδα μπορεί να υπήρχε μετά από ένα τέτοιο ματς με ένα 2-0 πάει ενώ φυσικά υπάρχει και ο κίνδυνος απώλειας της 2ης θέσης. Και το χειρότερο είναι πως σε ένα ακόμα μεγάλο ντέρμπι τα φοβερά και τα τρομακτικά λάθη του είναι αυτά που τον οδηγούν στην ήττα.

Και ναι ο Ζοσέ Ανιγκό τα έκανε... μούσκεμα σε αυτό το ματς από τον πάγκο. Και με το σχήμα του και με επιλογές προσώπων, ακόμα και με τον Χάμες. Και βέβαια και με τις αλλαγές του στο β' μέρος που σχεδόν οι περισσότερες ήταν λανθασμένες. Ακόμα και η αλλαγή του Βαλμπουενά (εάν εξαιρεθεί λίγο ο Μπιέλ σχεδόν όλες οι άλλες αλλαγές από τον πάγκο δεν βοήθησαν). Όλα αυτά όμως δεν βγάζουν τους παίκτες από το... κάδρο των ευθυνών και σε αυτό το ντέρμπι και γενικότερα σε μία σεζόν που η απώλεια του Πρωταθλήματος θα συνιστά αποτυχία για μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός αλλά και ακόμα και η ενδεχόμενη απώλεια της 2ης θέσης θα είναι αποτυχία ακόμα και σε τέτοια ειδική χρονιά με τόσες διαφοροποιήσεις και αλλαγές επί αλλαγών στον σχεδιασμό από το καλοκαίρι και μετά.

Ο Σωκράτης

Όταν λέγεσαι Χάμες δεν επιτρέπεται να έχεις τέτοια εικόνα

Αρκετοί παίκτες δεν στάθηκαν στο ύψος τους στο ντέρμπι. Είχαν αρνητικό πρόσημο. Γενικά εάν το δούμε οι περισσότεροι που χρησιμοποιήθηκαν. Υπάρχουν και περιπτώσεις όμως που δεν γίνεται να μην σταθείς. Η εικόνα του Χάμες Ροντρίγκες είναι τρομερά κακή στο παιχνίδι από κάθε άποψη.

Ο Κολομβιανός μεσοεπιθετικός είναι ένας ποδοσφαιρικός σταρ. Δεν επιτρέπεται να έχει τέτοια εικόνα. Δεν νοείται να είσαι ο Χάμες και να μην έχεις δώσει αισθητή βοήθεια σε ένα ντέρμπι φέτος. Να μην έχεις συμβάλλει ανάλογα.

Και φυσικά ξέχωρα από την εικόνα από τη μέση και μπροστά που πρακτικά ξεχωρίζει κυρίως ο Φορτούνης αρκετά ακόμα δυνατά και έμπειρα ονόματα του ρόστερ υστέρησαν: Σωκράτης, Ελ Αραμπί και αρκετοί ακόμα. Γενικά ψάχνεις να βρεις φάσεις, κάτι που να αναφέρεις ότι ήταν καλό και δύσκολα βρίσκεις. Είναι από αυτές τις πολύ κακές και απογοητευτικές βραδιές.

Ο Χάμες

Τα λάθη από το ξεκίνημα της σεζόν, η βραδιά που θύμισε την ΑΕΚ στο Κύπελλο και το καλοκαίρι των μεγάλων αλλαγών

Τα λάθη από μεριάς του συλλόγου και της διοίκησης δεν έχουν γίνει τώρα προφανώς. Έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Και μόνο που ο Ολυμπιακός είναι στο 4ο πρόσωπο φέτος στον πάγκο του αυτό το λέει όλα. Θυμίζουμε: Μαρτίνς, Κορμπεράν, Μίτσελ και τώρα ως υπηρεσιακή λύση ο Ανιγκό. Ο δε Γάλλος τεχνικός που ήταν φουλ ντεφορμέ και αυτός στη Λεωφόρο.

Θα έχει βέβαια νόημα να προκύψει και άλλη μία αλλαγή προσώπου στο τεχνικό επιτελείο; Μάλλον όχι αλλά μένει να το δούμε και αυτό. Ο Ολυμπιακός πάντως πήγε σε μία βραδιά με τον Παναθηναϊκό που θύμισε αισθητά την ημέρα του 3-0 στο Novibet Κύπελλο με την ΑΕΚ. Και εκεί είχαμε δει αδιανότητα και τρομερά λάθη.

Ο Ολυμπιακός σε αυτή τη χρονική συγκυρία τη χρονιά θα πρέπει να την τελειώσει ασχέτως της πίεσης που υπάρχει και θα υπάρξει και άλλη από τον κόσμο του ή την όποια γκρίνια. Θα πρέπει να επιδιώξει να την τελειώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και φυσικά χωρίς μία ακόμα αλλαγή στον πάγκο του. Το καλοκαίρι με δεδομένη την εικόνα της ομάδας και του ρόστερ θα χρειαστεί αρκετές αλλαγές. Δεν είναι μόνο μία.

Και βέβαια θα είναι ένα... λίφτινγκ που θα βασιστεί στα όσα δεν έγιναν σωστά φέτος. Που δεν είναι φυσικά και λίγα.

Δεν θα είναι μόνο ο προπονητής. Θα είναι και οι διαφοροποιήσεις σε επίπεδο προσώπων στο ρόστερ και ίσως και άλλες διαφοροποιήσεις εντός της ομάδας. Ένα δυνατό... λίφτινγκ για τη νέα αγωνιστική περίοδο το οποίο μπορεί κάλλιστα να ξεκινήσει να σχεδιάζεται από τώρα. Θα είναι εκτός απροόπτου ένα καλοκαίρι των πολλών και μεγάλων αλλαγών.

Υ.Γ. Στα δύο ντέρμπι της κανονικής διάρκειας ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος του Παναθηναϊκού αλλά δεν νίκησε. Αυτή τη φορά ήταν - όχι σε όλο αλλά σε σημαντικό μέρος του ντέρμπι - αισθητά κατώτερος για να χάσει αυτό το ματς. Και αυτό το επισημαίνουμε όχι τόσο ως προς το σκέλος των φάσεων των 2 ομάδων (παρότι επιθετικά ο Ολυμπιακός δεν ήταν απειλητικός στο επίπεδο που έπρεπε) αλλά στους τομείς που ζητά ένα ντέρμπι: να πηγαίνεις με... χίλια πάνω στη μπάλα και πριν από τον αντίπαλο, να παίρνεις τις περισσότερες μονομαχίες, να βγάζεις αγωνιστικό και ψυχικό σθένος, να είσαι σαν ατσάλι και να μην κάνεις κομβικά λάθη. Αυτά τα στοιχεία κάνουν και τη διαφορά βέβαια.

Υ.Γ. 2 Δεν γίνεται μετά από τέτοιο ματς να διαβάζουμε / βλέπουμε / ακούμε πως για την ήττα του Ολυμπιακού είχαν ευθύνη οι Εμβιλά και Ινμπόμ Χουάνγκ. Και οι 2 προσπαθούσαν να παίξουν σχεδόν για όλους τους άλλους.

Υ.Γ. 3 Μία ακόμα αγωνιστική των play-offs με κάκιστους χειρισμούς στο θέμα των διαιτητών από ΚΕΔ και ΕΠΟ βέβαια. Και το story με τον Πολωνό Πάβελ Ρατσκόφσκι - που μίλησε στο Gazzetta - και την ομάδα του δεν μας εκθέτει ως χώρα μόνο στην Πολωνία. Μας εκθέτει γενικώς.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.