Η ανατομία των ντέρμπι: ΠΑΟΚ κι Ολυμπιακός ανεβαίνουν, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός πέφτουν

Η ανατομία των ντέρμπι: ΠΑΟΚ κι Ολυμπιακός ανεβαίνουν, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός πέφτουν

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το blog του στο gazzetta την ανατομία των μέχρι στιγμής ντέρμπι για τους τέσσερις πρώτους, από καθαρά αγωνιστικής πλευράς.

Υπάρχει η αίσθηση ότι το πρωτάθλημα και η δεύτερη θέση, που κι αυτή οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, έστω μέσα από πιο δύσκολη διαδρομή, θα κριθεί στα ντέρμπι. Δεν νομίζω ότι είναι ακριβώς έτσι, αλλά όπως κι αν έχει ενδιαφέρει να δούμε σε τι κατάσταση είναι οι τέσσερις πρώτοι σε αυτή την παράμετρο, την φόρμα τους στα ντέρμπι!

Παναθηναϊκός: το πρώτο που παρατηρείς είναι ότι η ομάδα του Γιοβάνοβιτς δεν έχει καν σκοράρει στα τέσσερα τελευταία ντέρμπι (βλέπε 0-1 από ΑΕΚ έξω, 0-3 από ΠΑΟΚ μέσα, 0-0 με Ολυμπιακό έξω και 0-0 και με ΑΕΚ έξω). Ας δώσουμε μία δικαιολογία ότι από τα τέσσερα παιχνίδια τα τρία ήταν εκτός έδρας. Η καμπύλη, πάντως, λέει ότι ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε δυναμικά (με δύο νίκες, 2-1 την ΑΕΚ μέσα και 2-1 τον ΠΑΟΚ έξω), αλλά μετά δεν έχει νίκη σε πέντε παιχνίδια, τα τέσσερα στα οποία δεν έχει καν σκοράρει και στο 1-1 με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, όπου είχε βάλει το γκολ με πέναλτι στο τελευταίο λεπτό. Γενικά, οι «πράσινοι» χωρίς πέναλτι σε εφτά ματς έχουν βάλει ένα γκολ, του Αϊτόρ στην Τούμπα! Κι έχουν στα εφτά συνολικά ντέρμπι, δύο νίκες στα δύο πρώτα ματς και πέντε ματς χωρίς νίκη, με τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες. Συγκομιδή οκτώ βαθμών, με όπλα τα πέναλτι και την άμυνα. Χωρίς πέναλτι δεν έχουν πάρει αποτέλεσμα, ενώ όταν έφαγαν γκολ έχασαν, πλην του 1-1 με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, με το πέναλτι στο 101’.

ΑΕΚ: και η ομάδα του Αλμέιδα δεν έχει κερδίσει εσχάτως ντέρμπι. Μόνο που το δικό της σερί χωρίς νίκες δεν είναι τόσο βαρύ όσο του ΠΑΟ (0-3-2), αλλά τρία ματς, στα οποία έχει δύο ήττες, με συνολικό σκορ 1-5 (0-2 από ΠΑΟΚ έξω και 1-3 από Ολυμπιακό μέσα), και η ισοπαλία (0-0) την Κυριακή στη Φιλαδέλφεια με τον Παναθηναϊκό. Μοιάζει να πέφτει, μετά από τρία σερί καλά αποτελέσματα (2-0 τον ΠΑΟΚ μέσα, 0-0 με τον Ολυμπιακό έξω, 1-0 τον ΠΑΟ μέσα), που είχαν ακολουθήσει την ήττα της 1-2 από τον ΠΑΟ έξω. Πρόβλημα της πλέον το γκολ, καθώς στα τρία τελευταία ντέρμπι έχει βάλει ένα, στο 80ο λεπτό, με το σκορ 0-3 εις βάρος της και παίζοντας με παίκτη παραπάνω. Η συγκομιδή της στα εφτά ντέρμπι είναι επίσης οκτώ βαθμοί. Όπως δε κι ο ΠΑΟ (0-3 από ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο) έχει κι αυτή μία βαριά ήττα στη Φιλαδέλφεια (1-3 από Ολυμπιακό). Όταν δεν κρατάει το μηδέν, πάντα χάνει (1-2 από ΠΑΟ, 0-2 από ΠΑΟΚ, 1-3 από Ολυμπιακό)! Αλλά το έχει κρατήσει στα άλλα τέσσερα παιχνίδια. Η ΑΕΚ είναι η μόνη χωρίς ακόμη διπλό…

pasxalakis

Ολυμπιακός: ξεκίνησε κι αυτός με ήττα (1-2 από τον ΠΑΟΚ μέσα), όπως είχε κάνει κι η ΑΕΚ (1-2 από ΠΑΟ). Όμως, έκτοτε είναι αήττητος και στα πέντε παιχνίδια του, αρχικά με τέσσερις ισοπαλίες (1-1 με ΠΑΟ έξω, 0-0 με ΑΕΚ μέσα, 0-0 με ΠΑΟΚ έξω, 0-0 με ΠΑΟ μέσα) και τέλος με τη νίκη 3-1 επί της ΑΕΚ έξω. Είναι τελευταίος σε συγκομιδή βαθμών (εφτά) στην ειδική βαθμολογία των ντέρμπι, έχοντας ένα λιγότερο από ΠΑΟ κι ΑΕΚ, αλλά μοιάζει όλο και να ανεβαίνει, ενώ αυτοί πέφτουν. Δύναμη η άμυνα του, καθώς με το που μπήκε ο Πασχαλάκης η ομάδα του Μίτσελ είναι αήττητη και στα πέντε παιχνίδια της, έχοντας φάει ένα γκολ με πέναλτι στο τελευταίο λεπτό στη Λεωφόρο κι ένα από την ΑΕΚ στο τέλος του αγώνα στη Φιλαδέλφεια με το σκορ υπέρ του 3-0, και με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής. Επιθετικά, είναι ένα θέμα ότι στα μισά ντέρμπι (τρία στα έξι) έμεινε στο μηδέν. Συγκυρία: η μοναδική ήττα (1-2 από τον ΠΑΟΚ) ξεκίνησε από αυτογκόλ, η μοναδική νίκη του (3-1 την ΑΕΚ) ξεκίνησε επίσης με αυτογκόλ!!!

ΠΑΟΚ: η ομάδα του Λουτσέσκου είναι η πρώτη σε βαθμούς στα ντέρμπι, με 10, παρότι έχει έξι παιχνίδια, όπως ο Ολυμπιακός, ενώ ΠΑΟ κι ΑΕΚ έχουν από εφτά. Κι αν κερδίσει την ΑΕΚ στο μεταξύ τους παιχνίδι την επόμενη αγωνιστική, θα είναι η ειδική βαθμολογία των ντέρμπι ΠΑΟΚ 13, ΑΕΚ-ΠΑΟ 8, Ολυμπιακός 7!!! Ο ΠΑΟΚ κάνει τη διαφορά γιατί ενώ αυτός έχει δύο διπλά, Ολυμπιακός και ΠΑΟ έχουν από ένα και η ΑΕΚ κανένα. Κι αυτός, όπως κι ο Ολυμπιακός, ξεκίνησε με εντός έδρας ήττα (1-2 από τον ΠΑΟ μέσα), αλλά στη συνέχεια έκανε τρεις νίκες (2-1 τον Ολυμπιακό έξω, 3-0 τον ΠΑΟ έξω, 2-0 την ΑΕΚ μέσα), μία ισοπαλία (0-0 με τον Ολυμπιακό μέσα) και μία ήττα (0-2 από ΑΕΚ έξω). Χαρακτηριστικό του ότι σκοράρει με τη μεγαλύτερη ευχέρεια απ΄ όλους, μακράν κιόλας, ενώ έχει κρατήσει τρεις φορές το μηδέν. Όπως κι ο Ολυμπιακός μοιάζει να ανεβαίνει (δυο νίκες και μία ισοπαλία στα τρία τελευταία ντέρμπι), την ώρα που ΑΕΚ και ΠΑΟ δείχνουν να πέφτουν. Έχει και ρέντα, καθώς τα διπλά και στο Καραϊσκάκη και στη Λεωφόρο άρχισαν με αυτογκόλ!!!

rodinei_zivkovic

Μία υπενθύμιση: ο ΠΑΟΚ έβγαλε δυναμική στα ντέρμπι και στο Κύπελλο, με τον εμφατικό αποκλεισμό του ΠΑΟ (2-0 μέσα, 1-1 έξω), ενώ το ίδιο πάει να κάνει κι η ΑΕΚ, με τον πιθανότατο αποκλεισμό του Ολυμπιακού, τον οποίο έχει κερδίσει 3-0 μέσα στον α΄ ημιτελικό.

Μία επισήμανση: πρώτος σκόρερ στα ντέρμπι ο…Αϊτόρ με τρία (τα δύο με πέναλτι) κι έπονται με δύο γκολ οι Σπόραρ (και τα δύο με πέναλτι), Νάρεϊ και Πινέδα. Μόνο ο Ολυμπιακός δεν έχει παίκτη με δεύτερο έστω γκολ.

Μία γνώμη: το πρώτο ντέρμπι των play-οffs, το ΑΕΚ-ΠΑΟ 0-0, αποτελεί ίσως μικρό δείγμα, αλλά δείγμα για το ότι δεν θα είναι τόσο εύκολο να επαναληφθούν σε αυτό το μίνι τουρνουά τα αποτελέσματα που είχαμε δει στα ντέρμπι της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Να θυμηθούμε ότι το ΑΕΚ-ΠΑΟ στην κανονική διάρκεια είχε λήξει με 1-0. Όπως κι ότι το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ ήταν 2-0 και το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2, για να μνημονεύσουμε και τα αποτελέσματα αυτά, αφού τα δύο επόμενα ντέρμπι είναι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ.

Δεν μου βγαίνει, πάντως, από το μυαλό ότι κάποιοι θα την πατήσουν σε παιχνίδια με τον Βόλο και τον Άρη και από αυτές τις ζημιές θα χάσουν το τρένο. Να υπενθυμίσω δε ότι ο Άρης φέτος έχει κερδίσει μόνο τον Ολυμπιακό από τις ομάδες της πρώτης τετράδας.

Άσχετο: Πέντε «σημειώσεις» για το αθηναϊκό ντέρμπι της Κυριακής στη Φιλαδέλφεια…

1. Μου έκανε κακή εντύπωση ότι ο Γκατσίνοβιτς ήταν απολύτως εγωϊστής λες κι είχε λύσσα να σκοράρει εναντίον της πρώην ομάδας του. Αποτέλεσμα να κάνει το ένα πιο απογοητευτικό τελείωμα από το προηγούμενο.

2. Ο Μήτογλου εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον Αλμέιδα, που επιμένει και βάζει τον Βίντα, από τον οποίο μόνο ο Μπακαμπού έχει κλέψει δύο φορες την μπάλα, άσχετα αν δεν έβαλε τελικά γκολ στις δύο φάσεις, μία στο Καραϊσκάκη και μία στη Φιλαδέλφεια. Η ξεροκεφαλιά του Αργεντίνου, πάντως, τελειώνει εδώ. Στην Τούμπα και στη συνέχεια θα έχει άλλη ενδεκάδα.

mitoglou-jonsson-mancini

3. Ο Παναθηναϊκός κράτησε κι αυτή τη φορά την μπάλα αρκετά, όπως είχε κάνει και στο 0-0 στο Καραϊσκάκη, αλλά επιθετικά πάλι μία ευκαιρία είχε σε ολόκληρο το 90λεπτο. Με μία ευκαιρία ανά ντέρμπι, κυνηγάς τη νίκη σαν να κυνηγάς το Λόττο.

4. Ο Ρότα ήταν πάλι μοιραίος για την ομάδα του, αφού ακριβώς ίδιο γκολ, από ίδια ενέργεια και ίδια θέση, είχε χάσει και στο 0-0 με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Απλά τότε είχε αποκρούσει ο Πασχαλάκης, ενώ τώρα αστόχησε, όμως και τα δύο σουτ, από θέσεις γκολ, ήταν χάλια, με το κακό του πόδι, όμως, το αριστερό, και στις δυο περιπτώσεις.

5. Ο Αθανασιάδης κράτησε ξανά το μηδέν για την ΑΕΚ με τη διπλή του επέμβαση στα σουτ των Μαντσίνι (εύκολα ο πιο επικίνδυνος κυνηγός του ντέρμπι), Ιωαννίδη, όπως είχε συμβεί και στο 0-0 στο Καραϊσκάκη σε διπλή, εξ επαφής, ευκαιρία του Ολυμπιακού, σε κεφαλιά του Παπασταθόπουλου και σουτ του Γκάρι. Απλά τότε ο γκολκίπερ της ΑΕΚ είχε βγάλει την κεφαλιά και στη συνέχεια το σουτ του Γκάρι κόντραρε πάνω στον Βίντα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.