Superleague, play-offs: Οι τέσσερις επιτυχημένοι προπονητές και ο σκληρός χαρακτήρας του Παναθηναϊκού που δεν αρκεί

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Superleague, play-offs: Οι τέσσερις επιτυχημένοι προπονητές και ο σκληρός χαρακτήρας του Παναθηναϊκού που δεν αρκεί

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη δουλειά των τεσσάρων επιτυχημένων προπονητών ανεξάρτητα από την κατάληξη των play - offs, για τις υπερβάσεις που έχουν κάνει όλοι εφέτος και για τον σκληρό χαρακτήρα του Παναθηναϊκού που δεν αρκεί για να σηκώσει την κούπα.

OPAP Arena, πράξη πρώτη λοιπόν. Η ομάδα με την ισχυρότερη έδρα βάσει αποτελεσμάτων, εναντίον της ομάδας που πήρε τους περισσότερους εκτός έδρας βαθμούς μακριά από το «σπίτι» της στη regular season. Ο Παναθηναϊκός που «βολεύεται» και με την ισοπαλία βρίσκεται μπροστά σε μια σπουδαία πρόκληση για «εκτόξευση» με τρίποντο, η ΑΕΚ καλείται να καθαρίσει το μυαλό της μετά από τη «σφαλιάρα» του Ολυμπιακού και να επιστρέψει στην κορυφή με μια νίκη - απόδειξη του δικού της «μετάλλου».
Και παρότι προέρχεται από την πρώτη της αποτυχία στην OPAP Arena και παίζει χωρίς τον βασικό φορ της (Λιβάι) και έναν από τους δύο βασικούς της στόπερ (Βίντα) για τους περισσότερους είναι απόψε το φαβορί. Αν έχουν δίκιο θα φανεί το βραδάκι. Αυτά που μπορούν να κατατεθούν ως… pregame εικόνα του Παναθηναϊκού, είναι τα εξής…

O Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα η οποία...

  • Γ) Στο δεύτερο γύρο όχι μόνο δεν νίκησε κανέναν από τους τρεις συνδιεκδικητές του τίτλου, όχι μόνο δεν πέτυχε ούτε ένα γκολ εναντίον τους, αλλά με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο και με τον Ολυμπιακό στο Γ. Καραϊσκάκης έκανε τις δυο από τις τέσσερις χειρότερες εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα (οι άλλες δύο με τον ΟΦΗ εντός έδρας και στην Τρίπολη όπου αγωνιζόταν με δέκα παίκτες από νωρίς λόγω αποβολής του Κουρμπέλη).
  • Δ) Δεν έχει ανοίξει το σκορ ούτε μία φορά στα έξι εφετινά του ντέρμπι. Εκανε δύο ανατροπές - τρίποντα (2-1 από 0-1) επί ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, έκανε μία ανατροπή - ισοπαλία (από το «χαζό» πέναλτι του Αβιλα στον Ιωαννίδη εναντίον του Ολυμπιακού) και στον β’ γύρο δεν έβαλε καν γκολ εναντίον των «τριών».

Από την άλλη όμως ο Παναθηναϊκός είναι η ίδια ομάδα η οποία…

  • Α) Αν προηγηθεί στο σκορ, συνήθως νικά: το έκανε εφέτος 18 φορές, την «πάτησε» μόνο μία, στη Νεάπολη (τελικό 1-1), με δοκάρι κι άλλες τρεις σπουδαίες ευκαιρίες για το 0-2 πριν από την ψυχρή εκτέλεση του Αοσμαν για την ισοφάριση στο 86’.
  • Β) Είναι η πιο αποτελεσματική (λανθασμένος ο όρος «καλύτερη») ομάδα στα εκτός έδρας παιχνίδια της, γράφοντας το εκπληκτικό για τον Παναθηναϊκό των προηγούμενων ετών απολογισμό 9-2-2 σε 13 ματς πρωταθλήματος μακριά από τη Λεωφόρο.
  • Γ) Είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη υπομονή στο παιχνίδι της και εκείνη που έχει πάρει τους περισσότερους βαθμούς μετά το 80’.
  • Δ) Είναι - βάσει ρόστερ, καθώς έχει μόλις τέσσερις αλλαγές στην ενδεκάδα της - η πιο σκληραγωγημένη και μάλιστα με επιτυχία ομάδα στα play offs, καθώς πέρυσι, σχεδόν με τους ίδιους παίκτες (plus Βέλεθ, Αϊτόρ, Γκατσίνοβιτς και Βιγιαφάνιες) έκανε πρωταθλητισμό στα play offs. Διότι χρειαζόταν να κάνει πρωταθλητισμό προκειμένου να πάρει το «ευρωπαϊκό» εισιτήριο. Και τελικά κατάφερε να κάνει μία, «αδιάφορη», ήττα στο τελευταίο ματς της Τούμπας, πετώντας εκτός Ευρώπης την ΑΕΚ.

Ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει τους πιο λαμπερούς παίκτες από τους «4». Ούτε τους καλύτερους εφέτος ανά θέση (με μια - δυο εξαιρέσεις), βάσει των στοιχείων του Wyscout. Οι (αργοπορημένες) μεταγραφές του Ιανουαρίου δεν τον έχουν βοηθήσει πλην Μαντσίνι, ο οποίος ασφαλώς δεν είναι… Αϊτόρ. To όπλο της ισχυρής ποδοσφαιρικής ταυτότητας που είχε στον πρώτο γύρο έναντι των αντιπάλων του (λόγω προπονητή και περυσινής εργασίας και χημείας) «χάθηκε» στον β’ γύρο, καθώς η ΑΕΚ είχε ήδη «δέσει», ο Ολυμπιακός έκανε με τον Μίτσελ το ξεκαθάρισμά του και ο ΠΑΟΚ βρήκε τη δική του ταυτότητα με την απόλυτη προσαρμογή των πιτσιρικάδων και των μεταγραφών του.


Όμως είναι η ομάδα με τον ισχυρότερο χαρακτήρα μέχρι τώρα! Όχι ότι οι άλλοι είναι soft. Αλίμονο! Η ΑΕΚ κάλυψε τη διαφορά και μετά από κάθε αποτυχία αντιμετωπίζει με ενότητα και ψυχραιμία την κατάσταση και σηκώνει άμεσα κεφάλι. Ο Ολυμπιακός παρά τις «τρέλες» του καλοκαιριού και των αλλαγών προπονητών από τις οποίες υπέφερε μέχρι και τον Ιανουάριο, βρήκε με το ταλέντο των παικτών του, τις δυο δυνατές μεταγραφές του (Κανός, Ροντινέι) τη συσπείρωσή του και το ήρεμο στις κρίσεις μάνατζμεντ του Μίτσελ, τον τρόπο να καταστεί ισότιμος μνηστήρας του τίτλου. Ο ΠΑΟΚ παρά τα απανωτά χαστούκια στον πρώτο γύρο, το πρόβλημα στο γκολ και την έλλειψη πολλών εναλλακτικών επιλογών στη μεσαία γραμμή, κατόρθωσε (διότι περί κατορθώματος πρόκειται) να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στα ντέρμπι και να μείνει αήττητος στον β’ γύρο, έχοντας χάσει και τουλάχιστον δυο βαθμούς από διαιτητική αδικία.

Ολοι έχουν κάνει εφέτος τις υπερβάσεις τους! Και οι τέσσερις προπονητές, ο καθένας με τα δικά του εμφανή «κολλήματα», είναι επιτυχημένοι στη δουλειά που έχουν παράξει έως τώρα, ό,τι κι αν συμβεί στα play offs! Όμως ο Παναθηναϊκός - μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό - είναι η ομάδα με το μικρότερο μπάτζετ, ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ στην εκκίνηση της σεζόν και παρά την κατηφόρα αμέσως μετά το Μουντιάλ, κατόρθωσε να βρει και τα ψυχικά αποθέματα και τις νίκες εκείνες με τις οποίες έμεινε όρθιος στην κορυφή. Κι αυτό είναι λάθος να το υποτιμούν οι αντίπαλοί του. Ηδη τον υποτίμησαν πολλοί δυο φορές και το… πλήρωσαν: η πρώτη μετά την ήττα από την ΑΕΚ όταν έλεγαν ότι «θα κατρακυλήσει, αυτό ήταν», η δεύτερη μετά την ήττα από τον Αστέρα όταν έλεγαν «τελείωσε το πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό».


Όχι, μόνο με αυτόν τον ατσάλινο χαρακτήρα δεν μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα. Δεν του αρκεί! Θα χρειαστεί, τώρα που επέστρεψε και ο Μάγκνουσον για τα καλά και είναι πάλι διαθέσιμος και ο Μπερνάρ, καλύτερη απόδοση από παίκτες έμπειρους, θεωρητικά και με ποδοσφαιρική προσωπικότητα. Από παίκτες όπως ο Σπόραρ, ο Μπερνάρ, ο Κλέινχέισλερ, ο Σένκεφελντ που κάνει μετριότατη σεζόν, ακόμα και από τον Παλάσιος, τον Μαντσίνι, τον Χουάνκαρ, τον Κώτσιρα. Είναι λίγοι, ελάχιστοι εκείνοι που έχουν πιάσει το ταβάνι τους έως τώρα. Όμως για να κόψει πρώτος το νήμα, χρειάζεται την προσπάθεια για το 100% από όλους, και από τους αναπληρωματικούς. Διότι απλούστατα δεν διαθέτει ούτε τον αριθμό των αξιόλογων επιλογών της ΑΕΚ, ούτε την ποιότητα πολλών παικτών του Ολυμπιακού.

Ασχέτως αν και οι δυο έκαναν ένα τεράστιο λάθος στη μεταγραφική περίοδο, παρότι είχαν την οικονομική άνεση να μην το διαπράξουν: δεν πήραν στόπερ. Η ΑΕΚ το έχει ήδη πληρώσει, να δούμε και το ταμείο των play offs για να πούμε περισσότερα στο τέλος.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...